Suriname’s Jodensavanne op historisch keerpunt

2

PARAMARIBO, 10 dec – De Jodensavanne in Zuid-Suriname wordt mogelijk op unieke manier nieuw leven ingeblazen, ruim drie eeuwen na aankomst van de Sefardische Joden uit Spanje en Portugal. De Stichting Jodensavanne wil met de Inheemsen van het naburige Redi Doti de conservering gaan waarborgen van de laatste resten van de ooit bloeiende nederzetting.

Het wordt meerdere vliegen in één klap. De samenwerking tussen de in 1998 opgezette NGO en de Inheemsen moet vooral donoren aantrekken. Conservering valt dan makkelijker, evenals het trekken van toeristen. De spin-off is voor zowel de lokalen als de rest van Suriname. “We willen dit erfgoed beter gaan conserveren en op de Werelderfgoedlijst krijgen, het is nu of nooit”, zegt voorzitter Guido Robles van Stichting Jodensavanne.

Sinds 1999 staat de voormalige vestiging op de lijst van World Monuments Fund als één van de honderd meest bedreigde plekken ter wereld. Behalve het verhaal van de Joden heeft op de Jodensavanne ook het drama voltrokken van de Indische NSB’ers. In 1942 werden ruim honderd van deze ‘landverraders’ vanaf Indonesië overgebracht naar Suriname. De Jodensavanne was ironisch genoeg verworden tot concentratiekamp.


2 REACTIES

  1. This is a story that never been told?! Begin de nabetaanden met joodsbloed te benaderen. Ze hebben in de jaren 80 het geld weggesluisd naar het buitenland. En de arme bevolking in armoede gestord.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.