Surinaamse parlementariër: NDP speelt blufpoker

18

PARAMARIBO, 10 dec – De Nationale Democratische Partij, NDP, speelt blufpoker als gedreigd wordt met een gerechtelijk proces tegen minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie. Dit zegt coalitieparlementariër Sharmila Mangal-Mansaram. Of het werkelijk zover komt, valt te bezien.

“Dit is niet de eerste keer dat de NDP stappen onderneemt naar de groene tafel en telkens mislukt het. Ze hebben het zoveel keren gezegd dat ik de telling kwijt ben”, zegt Mangal-Mansaram tegenover Dagblad Suriname. Eerder is het ook niet gekomen tot een proces, ondanks dat met veel koude drukte is aangekondigd. Ook dit keer zegt de partij diep beledigd te zijn.

Door aan te geven dat de NDP en partijleider Bouterse betrokken zijn bij ondermijning van het staatsgezag, zou Santokhi te ver zijn gegaan. Volgens Mangal-Mansaram heeft de poeha slechts één doel: Santokhi te bestempelen als leugenaar. “Nu dat niet lukt gaan ze met allerlei vuil smijten naar de minister toe om hem op zijn knieën te krijgen. Een kat in het nauw gedreven maakt rare sprongen.”


18 REACTIES

 1. Sharmila Mangal,wanneer kom je met iets zinnigs?Mag men tegenwoordig niet naar de rechter stappen ongeacht als het de NDP is?Noem je dat democratie?
  En kom eerlijk vooruit ,dat Sankokkie en de rest een gore leugenbende is ook jij Mangal denk aan die frauderende broer van je die je probeerde recht te praten die boef.
  Jij zit daar op je zeteltje zonder iets over politiek af te weten ,met dank aan je shuinmacheerder Sankokkie, maar tja wiens brood men vreet ,diens taal men spreekt.

  Jij met je prentenkabinet,proberen steeds maar weer de NDP in een zwartdaglicht te plaatsen ,zonder resultaat,dus ga je bezig houden waarvoor je bent aangenomen,naar het Volk luisteren bv de studenten en scholieren tjeesusss,jij praat over dingen die niemand BOEIT tssssssssss.


  Maak melding

 2. parkiet hij is inderdaad een leugenaar,maffia met jouw erbij goedkope h….dat je bent,mek a pre eng egy poku da ju nanga eng dansy,uilskuiken laat hij in het parlement gaan om alles te verklaren,maar durft niet,die vliegvelden die hij met jouw hebben aangelegd,dat alles makkelijk in en uit kunnen gaan schoothondjes van nederland.


  Maak melding

 3. Hebben we een nieuwe lachman van oranje?! Deze mevr haar broer heeft ook boter op z`n hooft. Op een zelfde manier reageerde ze.

  Een opleiding in apeldoorn voor politie geeft geen garantie om goed te scoren in SU. Via een tip was ergens in Pa`bo een inval van het narco-team. Deze min was daar op bezoek{toevallig?) Hij heeft het team gewoon weggestuurd. Niets aan de hand?!


  Maak melding

 4. SHIVA en andere organisaties steunen de gezamenlijke Surinaamse oppositie

  Paramaribo, 10 december 2007

  De Sociaal Kulturele Vereniging SHIVA, Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN), Vereniging Van Reizigers (VVR), Meester Rudolf Lachmipersad Jankie Stichting
  (Mr Jankie Stg) en de Vereniging Van Surinaamse Ondernemers (VVSO), ondersteunen
  de gezamenlijke oppositie dat Suriname een politiestaat dreigt te worden.

  Als het parlement meer dan drie maanden niet vergadert en zeer belangrijke onderwerpen
  als de veiligheid van het land niet op de agenda van De Nationale Assemblee (DNA worden geplaatst, zijn het reeds trekken van een politiestaat zichtbaar. In strijd met Artikel 131 van de Grondwet heeft minister zich in het decembermoorden proces gemengd. Recht op een eerlijk proces is hiermee onder druk gezet. Terecht heeft de OAS Santokhi hierin op zijn politievingers getikt.

  De gezamenlijke organisaties voornoemd zijn een grote voorstander van het decembermoorden proces met deugdelijke waarborgen volgens UVRM Artikel 10, BUPO Artikel 14,OAS Artikel 8, Recht op een eerlijk proces binnen een redelijk termijn.

  Door de uitspraken van Santokhi is dit recht op een eerlijk proces onder druk komen te staan. De afgelopen jaren hebben de organisatie de rechtspleging in Suriname, kritisch gevolgd. De elementaire waarborgen voor een eerlijk proces heeft Suriname niet. Na de onafhankelijkheid is de cassatie mogelijkheid bij de Hoge Raad der Nederlanden weg komen te vallen en in de plaats niets gekomen. Personen hebben feitelijk geen recht om hun zaak door een hogere instantie te laten beoordelen vanwege het feit dat alle Kantonrechter ook Hofrechters zijn. In wisselende vorm als je geluk hebt, wordt zaak na circa 10 jaar in zogenaamd hoger beroep behandeld door dezelfde Kantonrechters die dan ook Hofrechters zijn. Alleen het gebouw en naam hiervan zijn verschillend.

  Er is geen deugdelijke klachtregeling tegen advocaten, rechters, deurwaarders en griffiers. Als iemand een klacht tegen de Hofpresident heeft moet hij de klacht bij hem zelf indienen.

  Bij de rechtspleging kan vaak niet van een eerlijk proces worden gesproken omdat de uitspraak vaak van te voren wordt vastgesteld en de procedure feitelijk een schijnproces is.

  De Hofpresident heeft tegen een advocaat gezegd dat zijn cliënt alle zaken zal gaan
  verliezen en meerdere advocaten van deze cliënt onder druk door de Hofpresident is gezet om van zijn zaken zich te ontrekken. Weer in andere zaken is gebleken dat tegen alle wettelijke bepalingen en jurisprudentie in, de Hofpresident zich bevoegd verklaard en onrecht uitspreekt. Bij de gemenebestlanden is de rechtspraak veel beter georganiseerd. Kennelijk wordt in Suriname bewust geen invulling aan het Constitutioneel Hof zodat er overheidsgezinde
  uitspraken kan worden gedaan en dezen worden gehandhaafd. Advocaten en deurwaarders
  worden door de Hofpresident gechanteerd. Ook worden personen gedwongen een advocaat
  te nemen terwijl de wet dit niet eist. Door de uitspraken van oud-rechter Sh. Gangaram Panday thans adviseur van Santokhi dat een rechtzoekende al zijn rechtszaken zal gaan verliezen bevestigt het één en ander. Verder wordt verwezen naar de zaak Stanley Brug, dr S.Y. Roberts en Robert Hewitt.

  Door politieagenten worden regelmatig burgers mishandelt en zelfs doorgeschoten zonder dat er een deugdelijk en onafhankelijk onderzoek ernaar worden verricht.

  De fundamenten voor de politiestaat zijn reeds gelegd. Aldus Mahin Jankie namens de
  gezamenlijke organisaties.


  Maak melding

 5. laat santokhi zijn werk afmaken een man naar mijn hart , en dat de ndp naar de rechter wil stappen is goede teken zo hoord het in een democratie als je niet met elkaar eens ben dan stap je naar de rechter jammer dat de ndp en zijn voorzitter nu wel weten hoe hoord vooral de voorzitter van deze partij .


  Maak melding

 6. even een tip aan een ieder die op berichten reageert, ik ben net terug uit sur, heb het begin van het proces mee gemaakt , het is rustig verlopen , de mensen in sur maken zich niet druk, die wachten rustig af hoe alles zal verlopen , waarom lopen wij ons hier druk te maken en uit te schelden, en vernederen op deze site, mensen denk goed na , dit is puur manupulatie wat er gebeurd , en onrust en haat ,laten wij ons ook normaal gedragen op deze site , en niet als een kip zonder hersenen op een zijdig nieuws reageren , men weet precies hoe ze mensen de kast op moet jagen, er zijn ook andere belangrijke berichten , daar lees je op deze site niets van. een tip , ga zelf naar sur en bekijk alles van dicht bij , doe je dat dan heb je een totale ander beeld , het is maar een tip, ik hoop dat dit wel geplaatst wordt


  Maak melding

 7. is santhoki dan onschendbaar? dit krijg je mangal als je niet met harde bewijzen kan komen, Gilds had bouterse toen ook voor het gerechtgesleept toen die hem had beschuldigt dus waarom zou de ndp dat niet kunnen ? dan moet men laten zien dat we in een recht staat leven.


  Maak melding

 8. De bal is bij de oppositie,

  Het Front regering heeft zich lelijk in de nesten gewerkt dat mag duidelijk zijn. Het is nu all hands on dek geblazen voor de oppositie om er het uiterste uit te halen zonder dat er gewonden hoeven te vallen ( het woord gewonden is hierin ee metavoor), want dat is nu juist waar het nieuw front op aan stuurd niet wetende of beter gezegt niet beseffend dat zij de laatsten zijn voor wat de primitieven betreft in de politieke history van Suriname.
  Met ons Surinamers had de halve wereld verwacht dat de jaren na 1975 tot en met 1987 het diepste punt zou zijn, hoewel er tussen 1980 en 1987 ook goeiedingen zijn onstaan.

  De houding van het front is een van; Nu is er wel een alternatief voor DDB precies wat er tussen 1980 en 1987 er niet was, het is dus een kwestie van wachten op de VS en NL troepen, miskennend het feit de in tussen de oppositie precies bied wat op de eerste plaats het volk nodig heeft en op de tweede plaats de internationale gemeenschap op prijssteld.
  Ze staan buiten spel maar vertikken dat in te zien.

  Opositie oe lai a bal

  A.KOMTJIE


  Maak melding

 9. Mevr.Mangal-Mansaran u hebt groot gelijk, dat is dat heel ding, maar het gaat hun niet lukken. want het recht zal zegevieren, minister u bent heel goed bezig, u hebt ballen. ga zo door minister Santokhi, u bent de juiste man op die plek van just en pol.


  Maak melding

 10. Lijkt alsof mevrouw mansaram santokhies dienstvrouwtje is dat voor hem alles opneemt.Laat zij eens haar kwebbel dicht houden en onderzoeken hoe grote lappen grond door vriendjespolitiek onderling verdeeldt wordt. Wie weet is zij ook veel aangesmeerd.


  Maak melding

 11. Mag ik niet zeggen maar als de politie als gek loopt te schieten….rest er niks anders dan gewoon op deze honden te schieten…omdat jij als burger ook rechten hebt.

  Als er een paar dood op de grond liggen zullen zij begrijpen dat het ook mensen waren.


  Maak melding

 12. Mevrouw Mangal heeft helemaal gelijk .Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een partij bestaande uit criminelen en z’n profiteurs . Ze hebben deze regering onderschat.Ook die schurken, die hier zitten en geen inkomsten meer hebben uit drugsmokkel en andere duistere praktijken, dankzij Santhoki,haal je zo uit de reakties, die verstuurd worden.De frustratie druipt eraf.Deze mesen weten niet meer , wat het verschil is tussen goed en kwaad.De normen onder die mensen is vervaagd tot niveau van wilde beesten.Deze regering zal Suriname weer op de wereldkaart zetten ,en alle tuig daar sturen waar ze thuis horen . Hoera voor Suriname!!


  Maak melding

 13. Adelaar spreekt even luisteren allemaal.
  Ik ben ook niet zo blij met de huidige regering, maar Santhokie doet zijn best hij mag blijven. Bouterse moet plaats maken voor het nieuwe orde, mensen die zichzelf al reeds bewezen hebben in het maatschappij, mensen van zwaar kaliber mensen zoals dhr. Parmessar. Dhr Parmessar moet de volgende president van Suriname worden ik voorspel dat er dan een heel andere wind gaat waaien daar. Bouterse moet op de ene of de andere manier oprotten van het toneel. Waarom rept er niemand een woord over het feit dat buiterlandse multinationals het land leegroven. Daar ligt de kracht van Suriname en dat wordt nu gewoon weggegeven. Dat zou in Nederland uitgesloten zijn deze bewindslieden kunnen en mogen vervolgt worden. Ik heb mijn hoop gevestigd op dhr. Parmessar dat in Ned.heeft gestudeerd en zijn sporen reeds heeft verdiend. Ik hou keihard vast aan mijn stelling: In suriname mag geen personen het parlement in zonder een academisch titel of opleiding op hoog niveau, Suriname is een land in ontwikkeling en daar horen mensen met een goed getrainde hersens die het beleid bepalen en uitvoeren.
  Geef dhr. Parmessar twee termijnen en je zult suriname niet meer herkennen zoveel welvaart zal er gegenereerd worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.