EC geeft ruim 3 miljoen voor Surinaamse bananen

4

PARAMARIBO, 6 dec – De Europese Commissie heeft ruim drie miljoen euro geschonken voor de bananenindustrie. Het geld is bestemd voor aanleg van een nieuw irrigatiesysteem voor de Stichting Behoud Bananensector Suriname, SBBS. Het Franse Eral is aanmerking gekomen voor de uitvoering.

Voor de stichting die het beheer voert over de twee bananenplantages die Suriname rijk is, betekent het een stap verder. Sinds het faillissement van het oude Surland is met hulp van de EU ruim twintig miljoen euro geïnvesteerd in de modernisering. “We willen de productiviteit opvoeren, wat uiteindelijk de export ten goede moet komen”, zei SBBS-directeur Anand Ramkisoensingh bij de contractondertekening.

Met het nieuwe systeem kan bezuinigd worden op zowel water als brandstof. Uiteindelijk komt dit de efficiëntie ten goede. Minister Ricardo van Ravenswaay hoopt dat vroeg of laat de samenleving er beter van wordt. De bedoeling is de industrie vlot genoeg te trekken voor privatisering. De afgelopen twee jaren zijn miljoenen euro’s uit de opbrengsten verloren aan het dure importlicentiesysteem van de EU.


4 REACTIES

 1. Suriname moet niks verkopen. ze moeten die bedrijf weer laten draaien en die bananen exporten voor de hoofdprijs want ze zijn biologisch en daar wordt veel voor gevraagd en betaalt in oa Nederland.

  Dus denk na!


  Maak melding

 2. De belangrijkste verdachten 24-11-07

  Op de lijst van verdachten van de Decembermoorden staan 25 namen. De belangrijkste is uiteraard die van toenmalig legerleider Desi Delano Bouterse. Hij heeft volgens de aanklacht opdracht gegeven voor de Decembermoorden, maar ontkent dat in alle toonaarden.

  Wel heeft Bouterse de politieke verantwoordelijkheid voor de moorden op zich genomen. Hij blijft echter volhouden niet direct bij het bloedbad betrokken te zijn geweest.

  De overige 24 verdachten op de lijst zijn:

  Roy Esajas, Ernst Gefferie, Ruben Rozendaal, John Nelom, Johnny Hardjoprajitno, Marcel Zeeuw, Benny Brondenstein, Stefanus Dendoe, Etiënne Boerenveen, Badrisein Sital, Dick de Bie, Iwan Krolis, Harvey Naarendorp, Winston Caldeira, Errol Alibux, Imro Themen, Edgar Dijksteel, Luciën Lewis, Wim Carbière, Jimmy Leonard Stolk, Orlando Gerrit Heidanus, Arthy Gorré, Edgar Ritfeld en Kenneth Kempes.

  Overleden
  Twee mannen die een belangrijke rol speelden bij de moorden zijn overleden. Mede-couppleger Roy Horb zou door Bouterse gedwongen zijn bekentenissen bij de gevangenen af te dwingen. Hij pleegde zelfmoord in zijn cel toen hij anderhalve maand later zelf werd opgepakt. Volgens sommigen is hij vermoord.

  De tweede is Paul Bhagwandas, de commandant van Fort Zeelandia met als bijnaam ‘de beul’. Hij be[paalde wanneer de arrestanten uit hun cel moesten worden gehaald. Bhagwandas overleed in 1996, en zou vlak voor zijn overlijden hebben gezegd dat Bouterse wel degelijk in het Fort aanwezig was tijdens de executies.

  De belangrijkste verdachten na Bouterse zijn:

  John Hardjoprajitno
  Op het moment van de moorden lid van de commandogroep en minister van Cultuur, Jeugd en Sport. Volgens getuigen was hij aanwezig in Fort Zeelandia tijdens de moorden. Zelf ontkent hij dat. Hij zegt niet ook niet op de hoogte te zijn geweest van de moordplannen.

  Badrissein Sital
  Minister van Volksgezondheid ten tijde van de Decembermoorden. Sital zou ook lid zijn geweest van de zogeheten Bloedraad die op 8 december bijeenkwam om te besluiten wat er moest gebeuren met de arrestanten in Fort Zeelandia. Hij verdedigt de Decembermoorden nog steeds als “iets dat gewoon nodig was”. Toen in 2007 de voorlopige lijst van verdachten naar buiten werd gebracht, diende Sital een verzoekschrift in om direct het proces tegen hem te beginnen of hem met rust te laten. “Ik wil worden berecht en geen flauwekul.”

  Harvey Naarendorp
  Minister van Buitenlandse Zaken ten tijde van de Decembermoorden en adviseur van Bouterse. Zou volgens getuigen ook lid zijn geweest van de Bloedraad. Naarendorp was een van de politici die nauwe banden onderhielden met de militairen. Hij zou het fort tijdens de moorden hebben verlaten. Onduidelijk is of hij wist wat zich achter de celmuren afspeelde. Samen met Bouterse stelt hij die avond wel de verklaring op die Bouterse op tv aflegt, waarin staat dat de gevangenen op de vlucht zijn neergeschoten. Na de moorden trekt Naarendorp zich tijdelijk terug.

  Errol Alibux
  Alibux was minister van Sociale Zaken tijdens de regering van Chin A Sen in 1980. Volgens de getuigenverklaring van de enige overlevende, Fred Derby, was Alibux voorstander van harde maatregelen om de rust te herstellen en aanwezig in Fort Zeelandia tijdens de moorden. Hij zou ook lid van de Bloedraad zijn geweest. Alibux heeft dat altijd ontkend. Enkele maanden na de Decembermoorden werd hij premier en minister van Buitenlandse Zaken. Hij werd later ook in verband gebracht met cocaïnesmokkel en is eerder veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

  Etienne Boerenveen
  Wordt beschouwd als de rechterhand van Bouterse. Zou Surendre Rambocus na diens mislukte tegencoup in de nacht van 7 op 8 december naar Fort Zeelandia hebben overgebracht. Later werd Rambocus daar geëxecuteerd. In 1986 kreeg Boerenveen acht jaar cel in de VS voor drugssmokkel. In 1991 kwam hij wegens goed gedrag vrij en keerde hij terug naar Suriname.


  Maak melding

 3. Het proces moet gevoerd worden, zodat we als volk deze periode kunnen afsluiten. Tevens moet het een les zijn voor revolutionaire elementen in de toekomst!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.