Suriname in stelling voor proces Decembermoorden

31

PARAMARIBO, 30 nov – “Helaas zijn er ook enkele donkere plekken aan onze horizon. Het is ons aller taak om onze bijdrage te leveren om die schaduw te neutraliseren.” Deze woorden van president Ronald Venetiaan aan de vooravond van het December-strafproces, galmen na, nu het echt moet beginnen. Fysiek is alles gereed. De rechtszaal staat er. Recente politieke spanningen schijnen weinig effect te sorteren.

De war of words tussen hoofdverdachte Desi Bouterse en minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie is even verdrukt naar de achtergrond. Ook de stakingen in verscheidene sectoren schijnen niet meer dan sociale ergernis op te borrelen. Niets lijkt het proces dus in de weg te staan. De onzekerheid na de deining rond Krijgsraadslid, de militair Dhanoesdharie Nankoesing, is eenvoudig geneutraliseerd.

De raad zal naar alle waarschijnlijkheid uitsluitend uit burgers bestaan, met Cynthia Valstein-Montnor als voorzitter. Formeel is niets bekend gemaakt, kennelijk als deel van de veiligheidsstrategie. “Het is wel frappant dat de advocaten en de verdachten niet weten wie zitting hebben in de raad”, zegt Bouterse’s advocaat, Irwin Kanhai, in het actualiteitenprogramma Suriname Vandaag.

De regie is compleet en het is nu aan de spelers hun rol te vervullen. Dat de Decembermoorden na ruim vijf en twintig jaar nog immer zwaar op de maag liggen, is door de politieke oprispingen van de laatste dagen nog eens aangedikt. Mr. Kanhai is in elk geval optimistisch. “Als ons verdedigingsplan werkt zijn we over enkele weken klaar en dan is er weer rust in de samenleving.”


31 REACTIES

 1. De war of words tussen hoofdverdachte Desi Bouterse en minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie is even verdrukt naar de achtergrond.

  Kijk daar zit de NPS op kruimels van de VHP te wachten.
  Geef die mensen het geld terug Santakie.


  Maak melding

 2. Haast elke dag wordt er een nazaat van Katibo gedood.
  Door wie…JUSTITIE & POLITIE…dus daarom al die schietoefeningen met instructie’s van buitenlanders anno 2007.


  Maak melding

 3. Waar was rechtsstaat in de jaren ’80…wanneer is hij terug gekomen.

  Waarom was er een per decreet afgekondigde avondklok,en werden per decreet handelingen gepleegd dat was legaal of hoor.

  Strafzaak op niveau diefstal, roofmoord.

  Of de plicht land en volk te verdedigen tegen coup plegers & buitenlanders (die buitenlanders hebben reeds bekend hoor)


  Maak melding

 4. neutraliseren.” Deze woorden van president Oom Ro aan de vooravond van het December-strafproces, galmen na, nu het echt moet beginnen.

  Oom Ro jij bent een verkwanselaars een genieter van KATIBO.
  Elke dag worden nazaten van Katibo door de rechtsstaat gedood voor zeer lichte vergrijpen.
  Daarom kom ons geen rotzooi vertellen blijf rustig bij je boeven corrupte-bende.


  Maak melding

 5. Goed zo regering, probeer je huiswerk af te maken, dan is alles oke! want het recht zal zegevieren, vrees niet voor intimidaties, maar sla toe op het moment dat het echt nodig is. Daarin zit het gezag.


  Maak melding

 6. eindelijk is het het zover surinaame laat de wereld zien dat er niet alleen barbare in suriname wonen maar ook mensen met rechts gevoel en menselijkheid in hun donder en dat niemand boven het recht staat en wet de komenden maanden zullen we de wolfen in schaaps kleren zien de afgelopen jaren heeft iedereen de schuld gekregen voor de 8 december moorden door de aanhang behalfe de dader hem zelf nu zal er recht gesproken worden want zo hoord het in een democratie en niet anders .


  Maak melding

 7. Grappig die Kanhai,
  Zijn belangrijkste verdediging is gebaseerd op het feit dat getuigenissen gezien het feit dat die betrekking hebben op zaken langer dan 20 jaar terug, niet kunnen kloppen. Wie weet tenslotte na zo lang nog de details. Maar Bouterse stevast aansturen op waarheidsbevinding waarin hij klaarblijkelijk dan wel de details weet.
  Jou client heeft gewoon gemoord. Punt uit. Deze gebeurtenis heeft zich in de hersenen van de aanwezigen gegroeft voor honderd jaar.


  Maak melding

 8. Opvallend vind ik dat in de Nederlandse pers alleen Fronters aan het woord komen. Woord en wederwoord gelden niet wanneer het belang van oranje moet worden gediend. Het oranje gezinde Front zal in het zadel worden gehouden.


  Maak melding

 9. Meneer Kanhai zit Boutje al in Columbia of Venezuela?

  Laat hij daar blijven totdat er verkiezingen zijn. En je zal zien dat heel het volk achter hem staat!. Hij wordt de enige echte president van suriname.

  P.s. Wanneer gaan jullie een onderzoek tegen GIlds doen?

  DIe man woont in een villa van bijna 1 miljoen euro en heeft auto’s van die waarde vertegenwoordigd? Hoe komt hij aan dat geld?
  ALs minister dacht ik dat je niet echt goed verdiende, maar is duidelijk!

  Waarom komt sandoppie niet tegen hem in actie?


  Maak melding

 10. Ik geef de schuld aan iedereen die in de periode 80-87 die te zeggen had of die denk dat het goed gaat als er wat gebeurt. zoals coup, revolutie, staking etc.


  Maak melding

 11. Hoeveelste grap is dit de telling ben ik ook al kwijt geraakt hoor ,dit is gwoon een kat en muis spel bepaalde grote kop stukken hebben boter op hun kop en nederland speelt het spelletje gretig mee,dit is een opdracht van nederland ,omdat zei OOM DESI niks kunnen doen gebruiken ze de hand langers in suriname om hun klus te klaren en omdat ze weten dat OOM DESI veel van ze weet en ook van grote kop stukken in suriname moeten ze het spelletje zo danig spelen als of OOM DESI daadwerkelijk voor het (zogenaamde )gerecht moet verscheinen om het volk tevreden te stellen SANTOLIE zit je plotseling op hete eieren daar er feiten naar voren zal komen die jou de das om zullen doen word je zogenaamd bedreigt en woon je zogenaamd op schuil adressen stop met dit soord spelletjes AND GET A LIFE STEL INBICIELEN.


  Maak melding

 12. elke dag is een big day. ik wil dit mee geven: “ai sranang mi mooi switie kondre”. Laat de waarheid maar te voorschein komen maar met hulp van de almachtige


  Maak melding

 13. Niet vergeten dat OOM DESI altijd heeft gezegt” mie sabie voeroe en mie sabie smasanie dat betekend dat hij veel weet en zijn ze bang dat hij ( OOM DESI ) alles zal zeggen en alle namen zal noemen van zij die hem toendertijd heeft bijgestaan van daar zo een vreselijke vrees dat het volk de namen zal horen van de ” DAADWERKELIJKE DADERS “dan zal het volk zien dat ze al die tijd gewoon vor de gek werden gehouden door “VENE EN CONSORTEN “


  Maak melding

 14. Hmm, ik heb heel veel gehoord en gelezen. Zoals het gezegd en geschreven is, laat de mensen hun rol invullen en de waarheid boven water halen.

  We kunnen anderen citeren, maar ik zeg ” wie onschuldig is werp dan als eerste die steen “.

  Wees een mens en eerlijk voor jezelf, uiteindelijk gaat het om die barbaarse optreden van 25 jaar geleden die nu berecht moet worden.

  Of willen we dit in de doofpot stoppen, maakt dat ons beter dan de anderen ?

  Kan je dan wel goed slapen ?

  Ik niet, als ik iets kon doen om het probleem op te lossen zou ik het graag doen, al zou het ten kost van mijn leven.


  Maak melding

 15. @nummer 9 het is nooit goed heb jij gisteren netwerk gezien dan sla jij een andere toon aan,zag je hoe die journalist bedrijg werd ndp wil toch niet met de pers praten .


  Maak melding

 16. wij Surinaamse-Nederlanders vinden het een schande dat de regering in Paramaribo het proces tegen Bouterse aan grijp om hun eigen falen weg te moffelen en zo het volk en land naar de verdoemenis helpt.Onder aanvoeder van den Den-Haag willen vene en zijn kliek de oppositie de mond snoeren. Maar wie denkt door het opsluiten van Bouterse het volk de mond te snoeren heeft het mis. Dat corrupte kliek moet op geruimd worden wie kan dat?


  Maak melding

 17. De man met de tien schone vingers REDI MOESSOE VENE houd zijn vingers tot zijn dood schoon, zacht en rose van kleur net als zijn lip!!
  Hij draagt een pak die al veertig jaar uit de mode is en denkt dat hij door het dragen van dat pak hij ook een grote leider is als Mao Tse Toeng of Julius Nyerere, maar hij is slechts de leider van een stel struikrovers!!


  Maak melding

 18. Als het om andere zaken gaat zoals de buitensporige dienstreizen,het openlijke corrupte grondbeleid, de witwassende bankiers etc. etc. HIS LIPS ARE SEALED!!!


  Maak melding

 19. Bouta mag op z’n knieen gaan van danbaarheid want hij krijgt iets wat z’n slachtoffers niet hebben gekregen namelijk een eerlijk proces met de kans voor hem om zich op een legale wijze voor de rechter te verdedigen.
  Dit proces moet doorgaan, deze zwarte bladzijde in de Suri Geschiedenis moet nu eens eindelijk worden omgeslagen.


  Maak melding

 20. Barbaren,de aanhang behalfe de dader hem zelf nu er recht gesproken worden want zo hoord het in democratie en niets anders

  Du

  na dit dan wordt sandopie aangepakt,met zij smokkelpraktijken, ramdhanie moet zich schamen,geschied het geval broeder mangal zo hoort het in democratie inderdaad in het oranje smokkelen en frauderen
  Dombo du, behalfe= behalve ongeletter gek.


  Maak melding

 21. @nr 9, man klets niet. Als je de Nederlandse actualiteiten(Ned.2) gisteravond op T.V. hebt gevolgd dan kan je zien dat het heel gebalanceerd was. De slachtoffers kwamen aan het woord, een N.D.P. aanhanger kreeg ook de gelegenheid om haar zegje te doen, Gilds mocht ook een duit in de zak doen, verder hebben de nederlandse journalisten zelfs geprobeerd om met de verdachten te spreken. Echter was van de verdachten zgn. niemand thuis, 1 van die verdachten had op een gegeven moment zelfs het lef om een journalist met de dood te bedreigen terwijl die journalist alleen maar z’n werk deed.
  Dus neruda je kan misschien de mensen die het nieuws niet volgen voor de gek houden met je leugens maar mij en alle anderen die het nieuws wel op de voet volgen hou je niet voor de gek.


  Maak melding

 22. Lang leve de democratie!!Laat het voor iedereen duidelijk zijn dat Suriname een rechtstaat is met aan het hoofd iemand die niet veel praat , maar doet. Allen die denken dat ze tof zijn , of de gangster kunnen uithangen zijn gewaarschuwd . In Suriname heeft alleen het volk de macht .
  Die zijn vertegenwoordigt door een regering, en deze voert uit wat uitgevoerd moet worden. Die mensen die aan bouterse blijven hangen, hebben het nog steeds niet begrepen.
  Ze zijn nog steeds door de ratten besnuffeld.Redden wie zich redden kan.Het schip zinkt.
  Vergeet niet wat er toen gebeurd is in nederland.Na de oorlog werden de NSBérs kaal geschoren en velen gelyncht. Suriname wacht ook dezelfde afrekening.Eindelijk deafrekening .
  Viva


  Maak melding

 23. stelletje mislukeling d.d.bouta moes bos a dieto soro, opo por a pus. a tiegnie(stank)dan zullen we zien wie erbij waren de dag van de waarheid is aangebroken.des 4 press.

  DESI joe moes go na zitting. braak alla sannie ka doro…………….


  Maak melding

 24. he he ik lach me kapot voor het eerst ding politie skowtoe swetie so wel laat dat duidelijk zijn du en andere die het niet begrijpen siekas moet je met wortel en al verbranden die hele soap is een film met in de hoofrol staring el comandante ddb co staring sangkoptjie sangsrieka perat figurant el lipo vine.ps waar is het geld van khann wie dat weet steek je vinger op
  SNAKE AI GOED WERK MANG
  GROETJES BASJA EDE MANG APOEKOEJESIE AIVB


  Maak melding

 25. Sommige verstokte aanhanger blijven tegen beter weten in geloven. Wat al het straks druk worden bij het LPI.
  Gelukkig voor SME zit de grootste aanhang in NL. Draaien we niet voor die bijkomende kosten van de wandaden van DDB op.


  Maak melding

 26. @akuba ik verlaag mij tot jou niveau
  jij ben een achterlijke klootzak verder
  zeg ik niets meer
  Du

  Je hebt je vaak moeten verlagen, ik reageer nu op jouw niveau let op: ben==BENT. en niets zal je ook meer lukken te zeggen, het worden je laatste stuip trekkingen basta.Vraag sandoppie als het die wapens van Khan zijn,tijdens die deal.

  Akuba


  Maak melding

 27. dit proces moet doorgaan,deze zwarte bladzijde in suri geschiedenis
  moet nu eens eindelijk worden omgeslagen

  Rewa

  wat ik jouw kan aanraden Rewa,kies dan de stoel van de rechter zo simpel is dat.je wel stevig in je schoenen staan, want Khanhai Asaby san Gado gy eng, ini eng wroko Ju mu man broko eng.

  Akuba


  Maak melding

 28. @Iemsabie
  Wie is Katibo? Antw. een slaaf die vooral bekend is omdat hij figureert in een gedicht in het Sranang. In oorsprong was het slaaf die slechts een heel ondergeschikte rol speelde in het “bevrijden” van een van de wreedste zeerovers Rock of The Baziliaan.
  Als nakomelingen van Katibo met de politie van doen hebben dan is dit hun eigenschuld. Dan moet je daar niet de gruwelen die hun voorvaders ondergaan hebben als excus bij betrekken Denk je dat de andere migranten het makkelijk hadden: de koelies, de jampanesies, de boeroes, de snesies. Allemaal zijn ze met gouden bergen naar SME gehaald en vervolgens behoorlijk uitgebuit.

  Wie blijft janken komt niet verder. De help zichzelf en SME alleen naar de afgrond.


  Maak melding

 29. Wie blijft janken komt niet verder. Die helpt zich zelfve en SR. alleen naar de afgrond.

  Neus

  Daarom..juist…maar wie geeft arbeid & behoorlijk loon..niemand toch…er is geen arbeid..daarom zeer moeilijk om aan geld te komen geld…op anderen wachten anno 2007 wordt moeilijk…maar de politie in Su.heeft altijd lopen doden…iemsabie anders weet jij niks.(RECHTSSTAAT) Iemsabie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.