Surinaamse bananen, rijst mogelijk buiten de boot

4

PARAMARIBO, 29 nov – Surinaamse bananen en rijst dreigen buiten de boot te vallen als de EU en de ACP geen overeenstemming bereiken over de Economic Partnership Agreement, EPA. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel en Industrie. De groep van voormalige koloniën tracht nog te redden wat er te redden valt. Toch lijkt 1 januari 2008 steeds minder haalbaar.

Als niet voor die tijd overeenstemming is bereikt, zal de handel met de EU terugvallen tot het oude General Preference System. Speciale behandeling voor onder andere de Surinaamse rijst en bananen mag dan gerust vergeten worden. “Als Suriname de EPA niet voor 1 januari 2008 tekent, dan betekent dit dat onze rijst en bananen onder druk komen te staan”, zegt Marica.

De handelspreferenties zullen veranderen. Het General Preference System voorziet niet in speciale rechten op bananen en rijst. De producten zullen duurder moeten worden afgezet met alle gevolgen voor staatsinkomsten en werkgelegenheid. Tegen de goedkopere producten uit de Verenigde Staten en Latijns-Amerikaanse producenten valt nauwelijks te concurreren.


4 REACTIES

 1. Alle landen eten de zelfde soort bananenbacoven en het zijn geen Surinaamse bananen of bakbananen hoor, maar banabakba. Waarom planten jullie geen ingibakba of rode bacoven. Waarom geen appelbacoven of soekroebakba. Alle landen planten het zelfde, planten jullie daar wat anders.


  Maak melding

 2. De tsunami van globalisering gaat heus niet aan Suriname voorbij!!
  Met zulke beleidsmakers die niet verder kunnen kijken dan hun neus lang is was het te verwachten dat dit staat te gebeuren!!
  Met zo’n klein areaal aan bananenaanplant valt er natuurlijk niet te concureren!
  Het beste is het zogauw mogelijk over te doen aan die mutinational die het wil kopen , want zij hebben de infrastuctuur al om het aftezetten!!
  Op korte termijn de productie van rijst gigantisch opvoeren zal Suriname geen windeieren leggen!
  Ook moet men zich meer richten op mais en oliehoudende gewassen!
  Een goede wegverbinding met Brazilie zal de surinaamse haven aantrekkelijker maken, daar deze niet op de reguliere scheepvaart ligt!
  In Guyana zijn ze al daarmee bezig dus die hebben straks weer een grote voorsprong op Suriname!!
  Maar ja dat land wordt ook geregeerd door een koelie en die heeft duizendmaal meer inzicht dan onze …………. (vul maar zelf in)!!!


  Maak melding

 3. Dat komt ervan alles de Surinaamse regering op alles “ja” zegt tegen buitenlanders.

  Als het andersom is dan zijn die landen gewoon keihard.

  Daarom zet het land niet in de uitverkoop!


  Maak melding

 4. De Nps is verantwoordelijk voor faillietsementen in Suriname SML Marienburg Bruynzeel Surland enz.
  Surinamers doe je ogen open en slapen doe je ook met je ogen open. No kantie dong opo yu eye. No waktie bruine bonen met rijst en zoutvlees maar ga zwoegen voor je gezin.
  Grun djarie no wang takie no wroko tapa djarie?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.