zondag, april 21, 2024
HomeNieuws uit NederlandSurinamers hebben moeite met remigratie

Surinamers hebben moeite met remigratie

-

Does Travel - naar Suriname

Meer dan 15% van de in Nederland verblijvende Surinamers die terugkeren naar hun moederland zijn binnen een jaar weer terug. Het leven in Suriname blijkt duurder dan gedacht. Dat stelt voorzitter Ronald Leter van de Werkgroep Wi na Wan (wij zijn één).

Leter overhandigde dinsdag een petitie aan Tweede Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks schrijft WereldJournalisten.nl.

Hij hield Van Gent voor dat Surinamers in Nederland hard hebben meegewerkt om Nederland op te bouwen. Veel van hen willen op oudere leeftijd weer terug naar Suriname, maar daar worden ze gezien als rijkaards. Ze krijgen te maken met inkomstenbelasting van 28 tot 42 procent, betalen hogere huren en hogere prijzen in winkels.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

27 REACTIES
 1. Belasting betalen in Suriname en nog 36% waar je geen recht heb op teruggave.Ook dat je geen rechten hebt, alleen maar plichten.En krijg geen drol voor terug.Op mijn beurt wil ik tegen de mensen zeggen, denk 10 keer na wat de gevolgen zijn van emigratie? Als je in Nederland als vuil wordt beschouwd op je oude dag,laat ze ook de rekening betalen.De Nederlandse Surinamers hebben 80% Suriname opgebouwd en het land achter gelaten voor mensen die niet eens hun rioolstelsel kunnen onderhouden,wat hebben jullie daar te zoeken.Beroving,ziekenzorg die O,O is, Nep medicarie uit Carricom,joekoe.Suriname heeft mooie huizen maar het vreten is onbetaalbaar.Mooi fisie naga takroe manierie.


  Maak melding
 2. Om met de de deur in huis te vallen,imigratie we zijn en blijven Surinamers wat dan ook want als wij moeten kijken naaar landen en volken die het erger hebben dan wij dan moesten we dit alles aan onze regering danken van de jaren 70 die vochten voor de onafhankelijkheid,ik ben Surinamer en momenteel in Nederland en ik zie hier hoe de economie draaiende is,het is een keiharde maatschappij en dan weet ik dat door die keihard zijn zij vooruit zijn gegaan en zo kunnen wij dat ook we willen het maar de steun van de regering laat te wensen over.Ik wil het ook mijn eigen zaak beginnen maar helaas moet ik vechten voor een goedkeuring van KKF en dat duurt jaren dus kies ik maar voor Nederland.Ik ben een jonge moeder van 37 en wil het beste voor mijn kinderen.


  Maak melding
 3. ik heb mij juist laten vertellen dat het eten juist zo goedkoop is.en ben elk jaar in sur maar heb alleen gemerkt datgoud duurder is maar ja dat heb je hier ook.mensen denk goed na.


  Maak melding
 4. Het betalen van belasting moet inderdaad in ieder land, echter het verschil zit hem in de lage lonen die in Suriname worden uitbetaald. Zo heeft een (r)emigrant met een uitkering al snel een top salarissen, terwijl dit in Nederland een minimum inkomen is. Ook de kosten van levensonderhoud zijn na 2003 behoorlijk gestegen, een aanwijsbaar ijkpunt hierbij is de invoering van de SRD. Het zelfde effect dat de euro in Nederland had op de prijzen, gebeurde in Suriname bij de invoering van de SRD. Daarnaast is de koppeling van brandstof aan de wereldmarktprijzen ook een kosten verhogende factoor. De economie is Suriname is in stijgende lijn met als gevolg dat prijzen omhoog gaan, echter de salarissen niet. Het standpunt dat (r)emigrant meer betaald voor de producten dan de Suriname is niet waar, vanuit het ministerie is de maatregel genomen dat alle producten geprijsd moeten zijn. Er wordt veel geshopt tegen de huidige regering, maar als een ieder eerlijk naar het verleden kijkt dan zal men moeten vaststellen dat Suriname zich in de positieve zin economisch ontwikkeld ook al gaat dit niet snel. De politiek zal zich moeten realiseren dat men alleen gezamenlijk tot een oplossing kan komen, het spelen op de man is desastreus voor het land. Persoonlijke belangen zullen ondergeschikt moeten worden aan het landsbelang, zolang dit niet gebeurd zal Suriname net als in een liedje van Trafassi, “doe een stapje naar voren doen een stapje terug”zich ontwikkelen.


  Maak melding
 5. Belastingbeleid t.a.v. oudere Surneds die naar swietie sranang willen terugkeren is evenals ticketprijzenbeleid korte termijn en kortzichtig beleid. Het is vooral gebaseerd op zo snel mogelijk zo veel mogelijk €uries binnenhalen en portemonnee leeghalen.

  Vervolgens binnen de kortste keren de eigen zakken en die van politieke medestanders vullen. Dat er belasting betaald moet wordn is oke. Maar in andere landen worden de pensionado’s welkom geheten met lagere belastingtarieven.

  Vooral ook omdat de regeringen van die landen doorhebben dat ze daarmee een grote en kapitaal krachtige doelgroep binnenhalen. Door hun dagelijkse bestedingen helpen zij de binnenlandse consumptie en economie versterken en tenslotte ook de belastinginkomsten uit die hoek vergroten.

  Maar ja, als de eigen belastingadministratie een zooitje is en er vele welgestelden met de juiste (politieke)connecties weinig tot geen belasting betalen is een de groep oudere Surneds die (nog) niet over de nodige politieke invloed beschikken een makkelijke prooi voor de njang-mangs.

  Oudere Surneds maar ook de vele vakantiegangers / familiebezoekers worden vooral gezien als lopende portemonnees waarvan het geld zo snel mogelijk uit de zakken geklopt moet worden. Surneds worden in hun eigen geboorteland gezien als buitenlanders en in Nederland als buitenlanders. Misschien is dat de tragiek van migratie dat je uiteindelijk overal en nergens meer bij- en thuis hoort.

  Ik kan helaas in het beleid van de surinaamse overheid maar ook vooral van de mensen in Suriname zelf ten aanzien van de Surneds geen lange termijn visie ontdekken. De bejegening van Surneds door de Surinamers riekt vooral naar een soort jalouzie en gemakshalve vergetend dat vooral in de moeilijke economische jaren het vooral de Surneds die met scheepsladingen pakketdozen en overmakingen van harde Nederlandse valuta de noden van velen (familie) hebben helpen lenigen. Als dank wordt je gezien als buitenlander.

  Maak je vooral als Surned geen illussies dat je er met open armen zult worden ontvangen als je terugkeert. Het is misschien daarom dat vele Surneds er voor kiezen om op hun oude dag naar Spanje te verhuizen en niet naar het geliefde Suriname.

  Dit is voor de kortzichtige regeringsleiders het mislopen van een grote inkomstenbron dat nu in Europa besteed wordt en niet in de Surinaamse economie gepomt wordt. Jammer!!
  Wiker


  Maak melding
 6. Een groot gedeelte van de oudere surinamers leven nog in het verleden!!
  Ze moesten zich maar afvragen waarom ze hier naartoe zijn gekomen??!!
  Ze denken dat Suriname nog is zoals ze het herinneren uit hun jeugd en op vakantie ervaren ze niet hoe het is om daar elke dag te moeten leven.
  Als de visumplicht zou worden afgeschaft voor surinamers staan er binnen no time 100.000 surinamers op Schiphol!!
  De surinamers hier willen terug en die in Suriname willen er weg!!
  De bejegening van de SurNed’s door de overheid en de bevolking is dat men alleen geinteresseerd is in de Euro’s en ze zijn ons liever kwijt dan rijk!!!
  Ze zien de Surned’s als een toerist waar men andere prijzen voor hanteert en zoveel mogelijk een poot uitdraait.
  Het trieste gevoel bekruipt mij na honderden reacties die ik om mij heen gehoord heb in de loop der tijd , dat SurNed’s nergens welkom zijn!!
  De SurNed’s hebben echter wel een sterke troef en dat zijn diezelfde euro’s die ze uitgeven aan vliegen, pakketen en het sponseren met euro’s van wel/niet behoeftige familie dat men als zelfsprekend ziet!!
  Als Nederland het ergens niet mee eens is draaien ze de ontwikkelingsgeldkraan dicht tot men tot bezinning komt!!
  Om dus respect, waardering en het rekening houden met onze verlangens te realiseren moeten we deze troef ook eens op tafel gooien!!!!!


  Maak melding
 7. In Turkije en Marokko moet ook belasting worden betaald ierje meer `dan de Surinamers.
  Ook remigranten uit Australie,Nw-Zeeland en Canada betelen hier heel veel belasting.
  Het verschil met Suriname is,hier weet men wat er met de belasting centjes gebeurt maar in Suriname niet,ik merk er niets van,als ik daar met vakantie ben.
  1 klein voorbeeld,zie de straten bij Kasabaholo,de zijstraatjes van de Kwattaweg, en van de Highway,Latourproject,enz.enz.dat zij onbegaanbare wegen als het regent,geen haan die er naar kraait,de meeste bewoners zorgen althans proberen zelf zand over die bigi olo`s te gooien.Ze klagen maar niets helpt geen luisterend oor voor deze problemen.

  Nog iets veel scholen zijn niet om aan te zien zo vervallen zijn ze,ze wachten op Nederland om te helpen net als de politie buro`s die gerenoveerd zijn door de Nederlanders.De Surinaamse belastingcentjes verdijnen in de zakken van deze boevenregering.

  Surinamers remigreren niet naar Spanje of elders,ja ik heb er 1 gezien die met een bakra is getrouwd,maar dat arme mens wordt gediscrimeneerd bij het leven en ze zijn nu van plan naar Suriname te remigreren,dus zo gaaf zal Spanje niet zijn voor Surinamers.
  Ga `s langs naar de Costa Brava waar veel Bakra pensionado`s zijn,die mensen heb ik niet horen klagen over de belastingen die ze daar moeten betalen,ze genieten alleen maar van hun welverdiende rust na jaren noeste arbeid.


  Maak melding
 8. Suriname en Nederland moeten het juist makkelijk(er) en aantrekkelijk(er) maken voor de Surned’s zodat er nog meer die stap maken om zich in Suriname te vestigen wat natuurlijk goed is voor de Surinaamse economie.

  Sowieso is Suriname goed voor de ouderen, het klimaat is goed voor de gezondheid en ze zijn meer in de buitenlucht en daardoor hebben ze ook een betere sociaal leven.
  Voor de jongeren is het land ook goed want er valt genoeg te verdienen in het land.
  Waar een wil is een weg toch??

  Voor Suriname is het goed dat de Surneds terugkeren want zij gaan dan hun geld in Suriname gebruiken en sparen.

  Suriname moet gewoon geen onderscheidt maken tussen 2 groepen de Surinamer en de Surneds, elke Surinamer moet als Surinamer behandeld worden.

  De “Surneds” zijn niet altijd rijker dan “Surinamers” want als iemand in Nederland bijvoorbeeld 2000 euro per maand verdiend hoeveel houdt ie dan over van dat bedrag als zn vaste lasten betaald zijn?? En hoeveel en wat kan je anno 2007 met dat overgebleven bedrag doen??

  En als iemand in Suriname bijvoorbeeld 1200 SRD verdiend (een paar 100 euro omgerekend)daar zn vaste lasten van betaald kan die van dat overgebleven bedrag toch nog redelijk de maand door komen. De meeste mensen eten groenten die ze vers van hun perceel halen, die kosten niks, veel Surinamers houden kippen, die kosten in principe ook niks behalve voer dus dat scheelt ook weer.
  En ga zo maar door.

  In Nederland kan je van 500 euro niet leven en in Suriname doe je daar alles mee en hou je zelf aan de einde van de maand nog wat over, dat is het verschil.
  Bij een normaal leven natuurlijk wat er zijn natuurlijk overal mensen die overdrijven en met geld smijten.


  Maak melding
 9. Kan iemand mij vertellen hoe het precies zit met deze belastingen? Het kan toch niet zo zijn dat je in NL de reguliere loonbelasting/premie volksverzekeringen dient te betalen over je AOW en pensioen EN in Suriname ook nog eens een keer belasting op je inkomsten? Ik heb me ooit laten vertellen dat er maar in één land belasting kan worden geheven!
  Wie weet het antwoord?


  Maak melding
 10. Belasting is goed voor een land mits op de juiste manier gebruikt. Nederland is een van de grootste belasting land ter wereld. In Nederland stikt het van de soorten belastingen. Inkomstenbelasting, vermogens belasting, wegenbelasting, rioolrechten, parkeerbelasting, autobelasting, onroerendgoed belasting, btw, belasting op eigenlijk alles, accijnzen, zuiveringsschap belasting, waterbelasting, belasting op belasting op belasting.

  Hier kan Suriname een goed voorbeeld van nemen als het een land goed draaiende wil houden. Iedereen moet belasting naar vermogen betalen. Er zijn genoeg kapitalisten in Suriname die naar mijn mening te weinig betalen. Al dan niet met coke verdient. Als de remigrerende surined belasting moet betalen laten hun dan ook wat betalen. Surineds zijn al genoeg als melkkoe misbruikt.

  Met het belasting geld kan je dan het land onderhouden mits niet verdwenen de zakken van corrupte politici.


  Maak melding
 11. En toch wil ik terug naar Suriname, hoe krom en hoe scheef het daar aan toe gaat! Op het moment ben ik bezig om mijn terugkeer daar naartoe te bewerkstelligen. Het gaat met vallen en opstaan, maar niks houd mij tegen! Wat de belasting betreft het is veel, maar hier in Nederland geef ik ook veel daaraan uit! Ik hoop dat ik over een jaar of twee Nederland vaarwel kan en mag zeggen, om uiteindelijk in Su rust te vinden, wat ik hier niet heb. Nederland was eens het land van melk en honing, maar daar is niks meer van over! Het zal moeilijk worden voor mij in Su, maar ik heb het wel voor over! Daar ben ik tussen mijn mensen en mag ik zijn wie ik wil zijn! Hier kan ik dat niet, omdat het niet gepast is. Mijn cultuur is hier verloren gegaan omdat ik verwesterd ben geworden. Hier mag ik niet wachten op morgen om iets af te maken het moet vandaag af zijn! Ik wil daar naar terug! Ik wil kunnen zeggen:,, ik doe het morgen wel,, Het zijn gewoon de kleine dingen die het doen!Ik
  dank GOD als de dag daar is!


  Maak melding
 12. de mensen komen terug, omdat ze daar door hun eigen mensen tegen worden gewerkt, de sur regering wil wel geld van hun, maar maakt alles moeilijk voor hun eigen mensen, terwijl andere landen hun mensen helpen, en dat ze twee paspoorten mogen hebben, zie maxima enz marokanen turken.
  ze zijn bang, want de surined hebben een hoge opleiding, daarom maken ze de toegang naar sur onmogelijk.


  Maak melding
 13. Ik ben het reuze eens met patricia. Ik ben een geboren sur. en wat er ook gebeurd ik ga toch ook terug De mensen die daar niet kunnen aarde leven zeker op hoge voet. De mensen die daar wonen hebben het inderdaad niet makkelijk, maar gaan toch niet dood van armoe waarom zou mij dat overkomen? Voor degene die willen vertrekken laat je niet ontmoedigen maar gewoon doen. Ga maar lekker je eigen gewas verbouwen daar kun je van leven als je niet lui bent.


  Maak melding
 14. het beschuldigen van een hele natie vind ik onredelijk, het volk in suriname heeft veel te incasseren wanneer de dag aanbreekt en heeft zeker geen tijd om anderen gelukkig te maken.
  nederland heeft toen een basis gelegd met het importeren van ……….. in de koloniën, maar suriname niet, en alles wordt van ons afgepakt door te doen van de kolonialistische landgenoten. ik kan met alle zekerheid zeggen, dat mijn landgenoten in nederland heel veel hebben bij geleerd, maar de surinamers
  die zijn achter gebleven niet.
  wie is dan bij deze fout. de surinamers in nederland hebben naar mijn mening meer informatie nodig voordat deze hebben besloten om terug te gaan. Je verhuist niet naar elders omdat je niet eens bent, dat jij als allochtoon wordt bestempeld.
  de surinamers uit nederland gedragen zich soms als gewichtige clowns in suriname. en hebben altijd het beste in petto.
  In suriname is het nu, een ieder voor zich zelve en god voor ons allen. en bij de eerst volgende verkiezing laat jij aan je familie daar weten om weer op deze suffert hun stem uit te brengen.
  ik heb hoop de surinamers gaan echt niet arm blijven, het is een kwestie van uit proberen, en blijft zoeken naar de juiste mensen die land en volk wilt dienen.


  Maak melding
 15. meer dan 15% van de mensen komt terug. ik luister altijd naar de verhalen van allen die terug willen en dan zeg ik dat ik mijn huis hier niet wil verlaten. Niet dat het hier een paradijs is maar omdat ik weet dat het in Su moeilijk zal zijn om te surviven en dat is precies wat ik niet wil.


  Maak melding
 16. Patricia (nr 14) en Suri fan (nr 16),

  Met een aantal anderen die gereageerd ben ik het ook wel eens maar met jullie 2 ben ik het helemaal.
  Jullie zijn Sranangmang in hart en nieren, jullie soort mensen gaan niet op hun bek als jullie in Suriname zijn omdat jullie van Suriname houden en dan maakt het niet uit of je veel of weinig hebt en dat is mooi.

  Ik ben veel blijer als ik elke dag een bordje eten en een dak boven mijn hoofd heb en in Suriname bent dan dat ik een grote auto, een “paleis” en een vette spaarrekening heb in Nederland.
  Het gaat om je gevoel niet om de spullen. Met geld kan je een huis kopen maar geen THUIS. En je kan liever een thuis hebben dan een huis waar je niet lekker in voelt.

  In Suriname en Nederland wonen bijna evenveel Surinamers, iemand zou eens moeten berekenen waar en hoeveel mensen meer armoede en ziekte hebben en in welke van beide landen de mensen veel gezonder eten.
  Waar een wil is ie een weg dus redden doe je het wel daar. Nederland was een vreemde land voor julllie en toch hebben jullie het gered dus laatstaan in je eigen land.

  Veel mensen moeten respect hebben voor jullie keuze.

  Voor de andere Surinamers in Nederland zeg ik : Opo kondrémang oeng opo foe a ka kondré Ptatta oeng mopo.


  Maak melding
 17. Werkgroep Wi na Wan

  Correctie

  De werkgroep heeft niet alleen een petitie overhandigd, maar ook 6187 handtekeningen aan Tweede kamerlid Ineke van Gent van Groenlinks. De remigratie is niet alleen bestemt voor ouderen, maar vanaf de leeftijd van 45 jaar.

  Namens de werkgroep Wi na Wan
  Ronald Leter.


  Maak melding
 18. wat ik heb begrepen is dat er net als in NL verschillende schijven zijn qua belasting betalen. Je betaalt net als hier pas 28-42% belasting over het deel dat meer dan 2800 SRD bedraagt. Dit doe ik even uit het hoofd, maar iemand had het me eens uitgelegd.
  Dus stel dat je inkomen 3000 srd (ongeveer 750 euro) dan betaal je alleen over dat deel wat boven die 2800 uit komt het hoogste belastingtarief. dus alleen over die 200. je hebt dus net als hier een tariefsbealsting. je betaald dus niet over de gehele 3000 SRD het hoge belastingtarief. Dus al dat geschreeuw over uitbuiting van de surineds vind ik eerlijk gezegd nogal overdreven. Als Surined heb je nu eenmaal tot 3x meer inkomen dan een ingezetene van suriname. en je kan daar ondanks dat een deel van je inkomen in het hoogste tarief valt nog steeds prima leven dus ik snap het gezeur nie helemaal. Voor de rest moet je je gewoon zo snel mogelijk aanpassen aan de suri samenleving en niet denken dat je beter bent dan de mensen in su dan wordt je ook nie genaaid. Mij overkomt het nooit als ik in su ben want ik doe gewoon normaal.

  Dus remigratie hoeft echt geen probleem te zijn in mijn ogen. het is maar net hoe je jezelf opstelt.


  Maak melding
 19. Ja mensen wij Surineds zijn in een bevoorrechte positie om te mogen kiezen,Maar verbrand nooit somaar al je schepen.Denk eerst goed na,zeker als je hier lang bent.Ik ken er vele die terug gingen en de zelfde personen kwamen alweer gauw gedesolutioneerd terug.Ik ken ook mensen die hier dan ook nog hun schoolgaande kinderen achterlaten bij familie etc,ik zie waar deze kinderen uiteindelijk terecht komen.etc. etc. etc.
  Scheld nederland niet uit want je wilde uiteindelijk zelf hier naar toe komen toch !?!als je in je hart gelukkig bent,dan maakt het niet uit waar je ook ter wereld woond.

  Sranangmang


  Maak melding
 20. Klagen kunnen ze als de besten. Wordt er in Nederland geen belasting betaald?
  Ik werk met Wet en Regelgeving. Denkt men dat het in Nederland een paradijs is?
  Werkende mensen laat eens berekenen hoeveel inkomsten belasting je betaald voordat het netto wordt uitgegeven.

  Janny


  Maak melding
 21. Overal wordt er belasting betaald maar als mensen die een deel uitmaken van je eigen bevolking en terug keren naar “huis” hoef je ze nog niet uit te melken, laat ze belasting betalen zoals een ieder dat in het land doet.

  Op die manier zullen er meer terugkeren wat betekent dat er meer geld in het land komt en die ze in het land uitgeven.
  Het geld van hun zal dan ook in Suriname rollen wat natuurlijk goed is voor de economie.

  Als je in Nederland 1000 euro contant hebt en je gaat er mee winkelen koop je ook niet voor 1000 euro aan spullen.
  Als je al je bonnetjes gaat checken en de btw bedragen optelt denk ik dat je in het echt maar 700 euro ofzo heb uit kunnen geven.
  Je werkt voor jezelf en voor de belastingdienst. Je koopt spullen voor jezelf en voor de belastingdienst.Je koopt een liter benzine en betaalt meer dan dat kost aan belasting!

  Als je daar je salaris krijgt betaal je al belasting, geef je het uit betaal je WEER belasting, spaar je het dan betaal je WEER belasting, wat je ermee doet je betaalt er belasting over en dat terwijl je salaris werd gestort er al belasting al van af is gegaan,bruto-netto toch, er gaan zoveel keren belasting van je eigen geld af.

  Surinamers kies voor Suriname daar betaal je ook belasting, maar je krijg er frisse lucht voor terug, gezonde groente en fruit, vrijheid, natuur enz voor terug.


  Maak melding
 22. Mensen, het is aardig om hier alle reacties te lezen. Uw argumenten komen diep vanuit uw harten. Graag zou ik willen weten wat de onderliggende emotie is van al deze ‘frustraties’. Spreken we hier over gemiste kansen van beide zijden? Is deze voorstelling van zaken wel realistisch genoeg om ‘anderen’ te bekritiseren en soms te veroordelen? Ons lot bepaalt veel voor ons maar hoe ga je daar me om, that is the question. Zakkenvullers en gelukzoekers heb je overal op deze aardkloot rondlopen. Suriname een land vol met historie, een smeltkroes onstaan uit verschillende volken uit meerddre windstreken. Lijkt het niet op een droom dat soms uitkomt of een soort van nachtmerrie, waar je overigens niet bij hoeft altoos wakker hoeft van te liggen? Geniet van je stekkie vanuit welke positie dan ook. De zon schijnt voor ons allen en als het overvloedig regent worden wij allen nat. Inhoudelijk voeg ik niets toe aan deze discussie. Mensen, denk aan uw gemoed, HEEL BELANGRIJK, ciao Sigmund.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES