vrijdag, juni 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameBouterse: Den Haag zet Suriname onder druk

Bouterse: Den Haag zet Suriname onder druk

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 nov – Politiek Den Haag heeft niets liever dan dat het strafproces rond 8 december 1982 zo snel mogelijk uitgevoerd wordt. Dit zegt oud-legerleider en NDP-voorzitter Desi Bouterse. De kans dat de Stellendam-zaak in Nederland uiteindelijk toch op niets uitloopt, zou erg groot zijn. Een veroordeling in Paramaribo zou dan handig uitkomen.

In de Stellendam-zaak waarbij Bouterse veroordeeld is wegens drugssmokkel, zouden teveel hiaten zitten. “Maar politiek Paramaribo heeft ook problemen, ze willen de zaak schuiven tot aan de verkiezingen toe (van 2010, red.)”, zei Bouterse tijdens een massabijeenkomst van de NDP. Dus zouden politieke motieven de overhand hebben in de uitvoering van het proces, eerder dan juridische of gewoon menselijke.

Dat het plaatsje Domburg waar het proces plaats zal vinden, veranderd is in een ware vesting, doet er niet toe. Volgens Bouterse houdt minister Santokhi van Justitie & Politie er ook een eigen agenda op na. “Wanneer er een waarheidscommissie komt zal ik man en paard noemen. Maar waarschijnlijk is men bang voor waarheidsvinding. Daarom wil Santokhi Bouterse doodmaken.”

De trainingen die Nederlandse instructeurs verzorgen voor de politie, moeten in dat licht geplaatst worden. Ook weet Bouterse dat een schip uit Brazilië wordt verwacht met ruim honderd Nederlandse mariniers. “De uitdagingen waar wij voor staan zijn niet eenvoudig.” Ook in politieke zin, moeten bergen worden verzet. De regering van president Ronald Venetiaan zou er niets van bakken.

Het beleid hangt aaneen van corruptie en het parlement is inactief. Bodemschatten worden weggegeven aan buitenlandse bedrijven, terwijl Surinamers het steeds zwaarder te verduren hebben. “Wat we willen en eisen is meer zeggenschap over onze grondstoffen. Maar het systeem van de oude politiek is het deeg voor het brood weggeven en hopen wat kruimels te kunnen vangen”, aldus Bouterse.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

53 REACTIES
 1. Beste Sranangmangs,

  We weten niet wat waar en niet waar is van het betoog van de heer D. Bouterse.Maar dat zijn partij de grootste van het land is, is een feit. Ik blijf het enerzijds een prima zaak om de ware toedracht van de gebeurtenissen te onderzoeken, anderzijds vind ik de methode welke gekozen is, politiek niet realistisch en een voedings bodem voor onrust en verwarring. Mijn vraag is dan ook: waarom hiervoor gekozen wordt? In Zuid-Afrika en andere landen waar ook soortgelijke zaken hebben voorgedaan, heeft men toch wijselijk voor een andere constructie voor waarheids vinding en eventuele straffen gekozen. Het is ook een kenmerk van een Sranangmang, koppigheid en haatdragendheid tegen alle logica in, de emoties de voorkeur geven. Laatste opmerking: wanneer zullen we procederen tegen alle onrecht dat we de afgelopen eeuwen als volk moeten ondergaan? Waar blijft die internationale rechtzaak?

  Sranangmangs,
  Think about it en Tang Boeng


  Maak melding
 2. Oom “Desi” ze weten geen raad met zich zelf vandaar dat ze jou dood willen hebben vooral santjo kie die scheitzak is gewoon een gat likker vandaar dat hij vandaag zogenaamd minister is van justitie hij probeerd van alles om jou dood te krijgen omdat er bloed kleeft aan zijn poten en ook in nederland kleeft er bloed aan bepaalde gasten hun poten maaaaaaaaaaaaaaar waneer het proces van het jaar is aangebroken dan gaat het volk weten wie de daadwerkelijke daders zijn en dathet volk om de tuin werd geleid dat het “B” was terwijl de daders hoog geplaatste bandieten zijn die 8 december als stunt gebriukt hebben om hun doel te bereiken en het volk voor de gek te houden maar het is ze deels gelukt maaaaaaaaar die grote dag moet nog komen dan gaat het volk z,n oren niet willen geloven wat er allemaal gezegt zal worden” OOM DESI BE STRONG” YOU ARE MY HERO


  Maak melding
 3. Denhaag zet BIGI LIP TIP TIP daadwerkrlijk onder druk want zei bepalen voor vene wat hij moet doen en dat weten ze ook dat wij ervan op de hoogte zijn maar ze gaan OOM DESI altijd blijven tegen werken omdat ze bang voor hem zijn, hij(oom desi) houd geen blad voor zijn mond en ze weten(nederland)dat oom desi veel van ze afweet vandaar dat het niemand moet verwonderen als het proces niet door gaat vanwege omstandigheden (zogenaamd)vene-en consorten met nederland er bij laten jullie “OOM DESI MET RUST jullie kunnen hem niks doen “zitten jullie potseling op hete eieren daar hij gezegt heeft dat hij namen gaat noemen zijn jullie daarb voor bang sukkels bij mekaarjullie zijn gewoon een stel “MISLUKKINGEN -ZAKKENVULLERS-BANDIETEN VAN HET SURINAAMSE VOLK-EN HYPOCRITEN.


  Maak melding
 4. Dit is geen leugen….en jammer heel jammer dat er zoveel schurken zitting hebben in Front en dom dat ze zijn…Mi-gado man o tin you sa luku fu Sranan.


  Maak melding
 5. Hoi lezers,

  Elke democratische land zou zo een zaak (dec 82)onderzoeken. Dat was per motie aangenomen in het parlement (toen mw marijke djwalapersad voorzitter was van het parlement.)Over waarheids commissie ; ja dat had President Wijdenbosch toch geinstalleerd??
  Als de betrokkene niet heeft gedaan hoeft niet bang te zijn??Dan wordt hij nog groter bij de verkiezingen??

  Over stellendam zaak STAAT de vonnis vast ook ineen HOGERBEROEP.

  nU HEEFT MENEER bouterse DE GELEGENHEID OM EEN ADVOCAAT TE NEMEN;TERWIJL DE SLACHTOFFERS VAN DECEMBER 82 HADDEN DAT NIET??

  Hr Bouterse heeft nu een van de duurste ADVOCAAT van Nederland. Terwijl hij een ”NATIONALIST “” SPEELT??


  Maak melding
 6. Waarheid commissie??
  Wie spreekt in SME nog de WAARHEID?
  Iedereen praat hun eigen straatje schoon,toch?
  Ben benieuwd of de rechter(rechtspraak)ook het recht spreekt! O ja,wat is waarheid??


  Maak melding
 7. De trainingen die Nederlandse instructeurs verzorgen voor de politie, moeten in dat licht geplaatst worden. Ook weet Bouterse dat een schip uit Brazilië wordt verwacht met ruim honderd Nederlandse mariniers. “De uitdagingen waar wij voor staan zijn niet eenvoudig.” Ook in politieke zin, moeten bergen worden verzet.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Vnoshine speelt reeds geruime tijd met de soevereiniteit van Su.
  Het wordt afgeraden om op deze voet door te gaan.
  Er zullen veel slachtoffers vallen al is het niet nu…maar gebruike de bovenkamer Vnoshine straks wanneer vlam in de pan dan hoe dan….dan ben jij met alles laat Santakie brengt jouw in een klem.


  Maak melding
 8. M.n.Nederland doet er alles aan om Desiré Delano Bouterse de pas af te snijden in politiek zin.De bemoeienissen tijdens verkiezingen in Suriname liegen er niet om.Maar het levende bewijs is er toch,getuige het aantal zetels en daamee ook de grootste op zichzelfstaande politiekepartij van Suriname.Als je het mij vraagt,gaat hetzelfde gebeuren zoals in Indonesië.Nederland stuurde ook politie-eenheden om “orde op zaken te stellen”.Tenslotte zullen er ECHT onschuldige doden te betreuren zijn!!!!!!!


  Maak melding
 9. Komende Jan 2008 de verkiezingen uitschrijven is het beste in deze. Grondstoffen, Bananenpalntage-uitverkoop, SML staat op de uitverkooplijst, en Bruynzeel sttat al langer op deze lijst.

  De Boeriki’s moeten 1 halt toegeroepen worden. Naar huis naar grundjari met deze beoeriki’s.

  Vriendelijke groeten,………


  Maak melding
 10. wat nou suriname onafhankelijk of niet… lijk mij eerder niet alles wat denhaag wil gebeurt daar ,wat en onzin is dit sandopie verkoopt je familie aa die witman en niet je volk ,,


  Maak melding
 11. dhr bouterse roep ze allen maar bij namen.ik heb ook mijn twijfels over bepaalde dingen.ik keek laats naar een film over escobar die mij heel erg schokte.ik denk toch niet dat dit in mijn mooie land sur ook gaat gebeuren.maarroep maar de namen meneer bouterse zowel van nederland als van surinamers.


  Maak melding
 12. Jullie gaan namem te horen krijgen dat jullie versteld gaan staan en met open mond kijken van hé die ook, en die ook, ma, die deed geen vlieg kwaad en die is toch niet met dit soort dingen bezig. Komt tijd komt raad alles op zijn tijd.


  Maak melding
 13. he boye carlos arron is reeds veroordeeld en na een jaar op vrije voeten wanneer gaat gilds voor het gerecht, dus zo zie dat gilds het hand boven het hoofd wordt gehouden.


  Maak melding
 14. annemarie heb geen haast,je zult schrikken.

  hij heeft Rechter Pultoo,toch opgeroepen vannacht,als hij zich kan herinneren?

  ik je wil een ding vertellen als deze man wat
  zegd, kun je hem geloven,geloof je wel in de wet van KARMA ikke wel.


  Maak melding
 15. annemarie heb geen haast,je zult schrikken.

  hij heeft Rechter Pultoo,toch opgeroepen vannacht,als hij zich kan herinneren?

  ik wil je een ding vertellen als deze man wat
  zegd, kun je hem geloven,geloof je wel in de wet van KARMA ikke wel.


  Maak melding
 16. Bouta is tenminste een echter surinamer die achter en voor zijn volk staat.

  Die Witties willen natuurlijk weer suriname voor een appel en een ei opkopen. En ja 500.000 inwoners is een klein stad in Nederland dus is het zeker nog mogelijk.

  Nederland heeft in 300 jaar niks gedaan voor geen enkel surinamers. Alleen maar wegen gebouwd voor het vervoeren van onze grondstoffen om provincie FLevoland aan te leggen. en hun eigen kont droog te houden.

  NEderland heeft ons zwaarder gestraft met het slavernij verleden en wij berechten die Hollanders niet? waarom?

  Wat is dan het verschil tussen bouta en holland voor 1863?


  Maak melding
 17. Wanneer gaat de zaak Stellendam dan op de rol? Voor/tijdens de verkiezing zeker. De laatste verkiezing heeft laten zien dat deze foef averechts werkt.Als de zaak nog in Hoger Beroep moet worden behandeld waarom heeft men het over een veroordeelde? Zou het toch politiek zijn?!


  Maak melding
 18. Wat als dhr Bouterse wordt vrijgesproken in de zaak Stellendam en bij het 8 dec proces?! U moet er niet aan denken he heren Gilds, Spong e.a. De heer Bouterse heeft eens gezegd” ze moeten uitkijken dat ik ze niet laat opsluiten”OK we laten het recht zijn beloop gaan. Daarna gaat het leven gewoon door.


  Maak melding
 19. Je mag dan wel negatief over hem denken, maar feit blijft dat deze man er toch weer in slaagt de boel te verrasen. Toen hij eerder zei dat als hij president zou worden hij Gilds zou opsluiten dacht iedereen””waar heeft hij het over”?. De waarheid bleek niet veel later over de witwaspraktyken van gilds als Minister van Justitie. Dezelfde Gilds die nog gewoon vrij rondloopt omdat hij op zijn beurt ook veel van de rest afweet. Zo gaat dat, iedereen houdt iedereen in het corrupte gareel en niemand die tegen de ander zal optreden.


  Maak melding
 20. Laten ze even uitleggen hoeveel keer Pablo Escobar Suriname heeft bezocht ussen 1980 en 1987.
  We moeten dat ook onderzoeken.
  Dan gaan we zien wat er allemaal plaatsvond.
  Na dit proces moet er nog eentje komen die alles bloot moet leggen wie met die coke in suriname is begonnen.
  Waarom is tucajana opgericht.
  Van waar kwamen die vliegtuigen bij Bakhuys en Apoera.

  Het is publiek geheim.
  Maar het moet en keertje boven water komen.

  Barca


  Maak melding
 21. Man maar dat a wan torie…die man Santakie is een spion(let op ! eens een spion altijd spion)Hij verkope zijn land en lotgenoten & zijn drugs voor USD (yanky dalla)…ma dan tog Oom Ro miki a man minister fu Justitie.

  Oh a sani fu NPS na soso don, law-law hebzucht fu poti trawan ini Katibo.


  Maak melding
 22. ik schaam mij dood om te lezen hoe mijn landgenoten want dat zijn jullie een moordenaar een bedrieger als held zien iemand die duidelijk suriname vernietig heeft .het verleden of beter gezeg de slavernij mag nooit de reden zijn om blindelings achter bouterse te lopen of hij bespeeld die gevoelens goed beter gezeg hij misbruik ze ik heb op tv een stuk van zijn gebed gezien want zo noem ik het dan je een man die weet dat hij zich vroeg of laat zou moeten verantwoorden voor zijn daden hij zeg een aantal dingens die mijn opvallen hij gaat ze spoken de gene die hem dood willen hebben en ronald moet niet denken dat hij god. deze twee dingens zeggen mij veel over de man bouterse een tanden lose tijger.


  Maak melding
 23. door de veroordeling van Bouterse verdwijnt de hele sur aarmoede niet. helemaal niets…
  hier door word die venetiaan met zijn idiote regering nog populairder. de corruptie zal nog meer zege vieren. die venetiaan en sardjoe die de verkiezings fraude hadden gepleegt worden buiten de straf gelaten.
  de meeste reactie zijn gericht tegen bouterse.dus. venetiaan lach en denk ik ben de baas er is geen hond die op dit moment naar mijn misdaden kijkt.


  Maak melding
 24. nr.3 vergeet niet dat als je kinderen heb ze mogelijk ooit ook met een grote lIP trouwen en weer kinderen krijgen, dus zou ik zeggen niet zo’n toon tegenover een ander. Laat mensen zo als ze zijn.

  Als Bouterse berecht moet worden, dan maar. Want als iemand een vader, broer van dichtbij heeft verloren op de manier van “Bouterse” toen, zou men anders reageren.

  De Surinamers die alles van dichtbij hebben mee gemaakt weten wel beter. TROUWENS HOE GOED WAS BOUTERSE VOOR ZIJN VOLK?? Velen weten dat niet. Als “jij” toen een andere partij had kreeg je ook geen toegang om bepaalde producten te kopen het was gewoon verboden. Mensen van een ander partij stonden in de rij en die van Bouterse niet. Dus weet waarover je mail als je de geschiedenis niet kent.

  Janny


  Maak melding
 25. Beste land-en lotgenoten ik hoor een heleboel dingen door elkaar heen wat mij heeft geprikkeld om het volgende te schrijven. Bouterse heeft 15 moorden op zijn geweten hij moet daarvoor verantwoording afleggen tegen over een rechter. De 15 hebben ook familie gehad en we moeten recht spreken over en voor een ieder. Bouterse mag zijn proces niet ontlopen als hij ballen heeft moet hij naar de rechtbank gaan. IK kan ook iedereen bang maken en doodschieten als ik een geweer in mijn handen heb en de ander niet. Geachte lezer alle problemen zijn terug te reduceren tot hap klare brokken probeer helder te denken het moet ook jullie lukken.


  Maak melding
 26. Over het slavernij verleden heb ik het volgende te melden. Kijk diep in jou hart en kijk dan naar de werkelijkheid. Zijn wij er echt slechter van geworden door de slavernij? Onze voorouders hebben geleden maar wij zijn er toch beter van geworden. Nu we de macht in eigen handen hebben naaien we onszelf en onze nageslacht een oor aan door onze natuurlijke hulpbronnen te verkwanselen. Laten we daar onze energie in steken en niet in onze eigen medelijden verzuipen. En verzuipen zullen we als we geen maatregelen treffen. De Adelaar denkt mee, het moet gedaan zijn dat de grootste schreeuwlelijk met een geweer in de hand mijn toekomst verkloot.


  Maak melding
 27. EIGENWAARDE je hebt gelijk neem een ned.(blanke)advocaat a la WESKI die heeft jou vriend bouta ook genomen .
  IK vraag mij af waarom je in ned. zit te niksen die mensen in zuidafrika hebben in hun eigen land het probleem opgelost, dus to hell naar je srefidensi land . Srefidensi hoe julli sur. vernietigt hebben. met je krokodillentranen.


  Maak melding
 28. @adelaar beter kon je het niet verwoorden . er is een spreekwoord dat zeg je kan de man uit de goot halen maar je kan niet de goot uit de man halen dat geld voor bouterse klik die zogenaamde aanhang op afstand lezen jullie goed wat adelaar schrijf.


  Maak melding
 29. Datravisie (reactie nr 20),

  Jij heb de juiste woorden gebruikt en het is gewoon de keiharde waarheid.

  Veel Surinamers weten dat het zo is als wat jij geschreven hebt het is alleen jammer dat ze dat niet willen inzien of ervoor durven uit te komen.

  Suriname moet van mij alle poorten blokkeren voor de witte mannen want de geschiedenis moet zich niet herhalen.
  Maak het net zo moeilijk als dat ze dat voor de Surinamers deden/doen.

  Suriname moet Suriname en van Surinamers blijven. Zo denk ik erover!

  We moeten juist trots zijn op iemand die voor ons land en volk opkomen, toch?


  Maak melding
 30. bouterse moet doodstraf krijgen, want hij is een moordenaar en moordenaars moeten naar de hel go to the hel.mensen zijn vergeten dat ze de hele dag in de rij moesten gaan staan voor 1 fles olie en in plaats van pindakaas kregen ze pppoooeeeppp mensen poep en dat de mensen dat vergeten zijn is onverstelbaar, en wie was de president moordenaar bouta ,en geen oom bouta maar moordenaar ;basrakolsie


  Maak melding
 31. Als DDB vandaag zegt dat het zuur is dan is het volgens de DNP aanhang vreselijk zuur, en als hij morgen zegt dat het zoet is dan..

  Sommige mensen missen elk kritisch vermogen. jammer zo komt SME echt niet verder.

  Hopelijk is het spoedig afgelopen met dit circus en zijn we voorgoed van die leugenachtige clown verlost. Hij komt mij door zijn optredens van de laatste maand de neus uit.


  Maak melding
 32. waneer worden jullie verstandig in su
  hebben wij het nog niet door dat het weer een van de misleiding is van het buiten land
  metname nederland/amerika/canada/ en santoki ka
  om weer hun slag te kunnen slaan dus gebruik joe verstang no mekie ding trong oenoe bassie
  moro ding dagoe


  Maak melding
 33. zullen we eerst beginen met het beleid van
  de n.p.s voor 1980 en na 1980zijn we er wijzer van geworden? 00,000
  dus laat je niet voor de domme houden door de
  handlangers van het v.o.c ze duegen niet.
  ze geven al onze rijkdommen weg ze liegen,ze misleiden
  en dan heb je ook santokie die weer een raciale oorlog wil ontketenen in sur
  dus sturen jullie a.u.b fam: bokito naar huis.


  Maak melding
 34. bouta heb er scheid aan noem alle
  namen ,ook die van de hollanders
  evoe we dongo dang we dongo nanga ala sma
  die bing opo hori joe vraga stevie


  Maak melding
 35. Mensen, loopt niet te hard van stapel. Dit proces wordt met een scala aan agenda’s begroet. Wellicht zou het de voortzetting van die uitermate raciale tegencoup van 11- en 12 maart 1982 blijken te zijn(ik zat er middenin en heb de actoren stuk voor stuk waargenomen).
  Als deze honk valt zullen ze schoenen van die crosfajas maken. Maar er moet nog heel veel water door de Suriname rivier stromen eer het zover is.


  Maak melding
 36. rudy,

  dan heb je ook santokie die weer een raciale oorlog wil ontketenen in sur,

  mevr.rudy liever een raciale oorlog dan onrecht accepteren. Zie Nelson mandela.
  persoonlijk denk ik dat jezelf raciaal bent.


  Maak melding
 37. Ben het helemaal eens met Adelaar.
  Vroeger had men de mond vol van we worden door Nederland uitgebuit. Wie buit suriname nu uit¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿
  De slavernij heeft juist de slaven goed gedaan. want anders liepen ze nog steeds in hun blote reet achter de wilde dieren aan.

  Charlotte du bourband.


  Maak melding
 38. ook jullie meelopers van een meervoudige
  sadistische moordenaar zullen ook eens voor GOD staan en uitleg moeten geven over je verantwoordelijkheden die je hebt genomen in dit leven.snappen jullie dan niet dat deze man de ondergang van suriname betekent geen mens en geen hond die willen investeren in een land met een dictator.dank je voor de shit die jullie voelen voor suriname en te lullen over wit, zwart ,familie.stelletje dong kows met jullie eeuwige complexen.


  Maak melding
 39. Aan alle lezers
  Jullie zijn vergeten dat holland een infasie wilde plegen toch in su.vraag je eigen af waarom nederland na 60jaar het dosiers gaat open doen dat moeten jullie zich afvragen waarom en zitten jullie niet te lullen over suriname en bouta
  Ga onderzoeken waarom nederland dat heefd bekend gemaakt
  Ze willen weer hier komen roven om hunland op te bouwen
  Vraag je zelf wat heefd nederland vr su gedaan alleen roven denk aan die grote blok goud die daar in hun land is opgesloten

  Marius


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES