Seksualiteit en Erotiek in Suriname (3)

15

Chris PolanenDoor Chris Polanen – Deel III – Wasi ondrosei, vaginale stoombaden in Suriname – Tinde van Andel, onderzoekster verbonden aan het Nationaal Herbarium en de Universiteit van Utrecht gaf een lezing over: ‘Wasi ondrosei’, het gebruik van vaginale stoombaden in Suriname.
Haar team vond op de markt in Suriname 96 plantensoorten die voor vaginale stoombaden gebruikt werden. Buiten het commerciële circuit vonden ze nog eens 70 soorten en ze was ervan overtuigd dat ze meer soorten gevonden hadden als ze dieper het binnenland in gegaan waren. Marronvrouwen zijn de verzamelaars, handelaren en belangrijkste consumenten van deze planten. Er wordt ongeveer voor 42000 $ per jaar aan deze planten verhandeld.
Het vaginale stoombad, ook wel genoemd, uma wasi, faya watra of wasi poentje, wordt
twee maal per dag aanbevolen. De bladeren of bast worden aan de kook gebracht en de vrouw gaat erboven zitten. Nadat het brouwsel afgekoeld is, wast de vrouw zich er mee.

Van Andel onderzocht waarom vrouwen dit doen en hoeveel plantensoorten voor elk doel gebruikt worden.
-schoonmaken van de vagina – 97 soorten
-strakker maken van de vagina-97 soorten
-baarmoeder schoonmaken na bevalling – 51 soorten
-meer plezier bij seks- 46 soorten
– tegen vieze geur vrouw – 46 soorten
-droogmaken van de vagina-45 soorten
-tegen kraamvrouwenkoorts-44 soorten
-aansterken kraamvrouw-31 soorten

Het droogmaken van de vagina is geen specifiek Surinaams gebruik, maar is afkomstig uit Afrika, waar dit ‘dry sex’ wordt genoemd.
Van Andel benadrukt dat het droogmaken van de vagina en dry sex gevaren met zich mee brengt. Droogmaken onderdrukt de natuurlijke bacteriegroei in de vagina en beschadigt het vaginale slijmvlies. Condooms kunnen makkelijker scheuren en door kleine wondjes kunnen SOA’S, waaronder HIV makkelijker overgedragen worden.
Onder de Marrons is een groter percentage mensen besmet met HIV dan onder andere bevolkingsgroepen. Waarschijnlijke oorzaken hiervoor zijn: veel seksuele partners, weinig condoomgebruik en en volgens van Andel ook de vaginale stoombaden.
Aangezien meer dan 1 % van de Surinaamse bevolking met HIV besmet is, moet men officieel spreken van een epidemie.

Er is echter wel een voordeel van het gebruik van vaginale stoombaden na de bevalling.
Vooral als deze onder onhygiënische omstandigheden heeft plaatsgevonden, kunnen stoombaden wel degelijk de kans op infecties verlagen. Er is dus goede voorlichting nodig over het gebruik van vaginale stoombaden. In Suriname, maar ook in Nederland.
Jaarlijks wordt er 55000 kg planten voor dit doel vanuit Suriname met luchtpost naar Nederland vervoerd. Nederlandse medische instanties zijn echter geheel niet bekend met deze materie.

15 REACTIES

 1. Nationaal Herbarium van de Universiteit van Utrecht bestaat niet meer Chris. Planten zijn naar Leyden verhuist en Suriname kreeg niks. Ten eerste is Tinde geen planten specialist en tot heden heeft ze geen enkele nieuwe soort ondekt. Usha Raghoenandan zou er eerst aan werken, maar werd in Nederland tegen gewerkt. Grootste deel van het Usha manuscript is door Tinde overgeschreven. Helaas leeft Usha niet meer, werd door een student vermoord. Ik werd ook tegen gewerk, moest niets meer publiceren, tot dat ik ontslagen werd. Niemand kan mij stoppen met schrijven. Ze willen met mij samenwerken, mijn nieuwe soort, wat voor samenwerken. Tot heden kreeg ik geen cent om te verzamelen. Ik heb nu een ander baan en Tinde is nu werkloos.
  http://www.calodema.com/index.php?cPath=31?
  osCsid=1af949e6c836be5cdb8d65250fd66805
  search. http://www.calodema.com

  Waarom verteld ze alleen leugens over een oude vrouw, die zelf niet weet waar ze woont. Ik geloof niet dat die oude vrouw meer dan honderd planten kent. De jongeren weten van niks. Vraag zelf aan de jongeren Chris. Jongeren geloven niet in die onzin. In het binnenland kennen ze geen condooms. Je weet zelf dat ze geen winkels daar hebben. Wilt ze vertellen dat de vrouwen in Paramaribo die kruiden gebruiken, nee toch. Belazer je zelf Tinde.


  Maak melding

 2. Jaarlijks wordt er 55000 kg planten voor dit doel vanuit Suriname met luchtpost naar Nederland vervoerd. Nederlandse medische instanties zijn echter geheel niet bekend met deze materie.

  Soso law you tja konkru you wit-blakkaboi.


  Maak melding

 3. ongefundeerde reacties van mensen die niets weten, Chris Polanen deed niets anders dan een verslag brengen van een Coloquim. Een brug te ver voor sommigen hier op deze site misschien? Dewanand het spijt mij voor je loss en echt waar dit is niet de eerste keer dat het werk van Surinamers wordt afgekraakt en dan gebruikt door Blanke wetenschappers…maar we moeten doorgaan en ik vind dat alle steun gegeven moet worden aan diegene die bezig zijn. By the way op de Brownsberg kun je condooms kopen en de meeste mensen uit het Binnenland komen regelmatig naar de stad, en hebben televisie en mobiele telefoons, Dus helemaal achterlijk zijn ze niet.


  Maak melding

 4. By the way op de Brownsberg kun je condooms kopen…..Natalia !… meisje je weet..hoe was het vertel me noh want meisje…mmmmmmmmm you wiekienapiedja..mmm i’am ready.


  Maak melding

 5. wiekiepiedja ik doe het alleen met mensen die groot kunnen denken met hun hersenen boven in hun hoofd…..dat betekend ook dat je mijn verhaal op de Brownsberg niet gaat kunnen begrijpen…….jammer, jammer schat


  Maak melding

 6. Jammer dat een oer gebruik zo wordt gebruikt om elkaar naar het leven te staan.
  Ik denk dat de meeste vrouwen weten welke wieries ze nodig hebben en wie het niet weet is nog niet dood dus erg zal het niet zijn.
  Ik heb zelf mogen meemaken dat de baden fijn zijn en alle andere redenen dan schoonmaak van vrouwelijke onderdelen is gewoon gelul. niemand hoeft het toch te gebruiken dit voorrecht is voor zij die het willen en zo niet gebruik je gewoon een intiem wasgel. hahahaah


  Maak melding

 7. zeg chris….ben je geen dierenarts ipv vrouwenarts whahahahahahhaahhaaa . evengoed ben ik toch een fan van je hoor !
  groetjes es uit nederland. zou het kunnen dat ik je live zag op de ‘voorjaarsdagen’ 2 jr terug …? in de rai amsterdam ? ga je dit jaar ook ? wie weet kom ik je tegen, dan zal ik ff knipogen naar je hoor .
  daaaaaaaag . vr gr e.s.


  Maak melding

 8. wiekiepiedja ik doe het alleen met mensen die groot kunnen denken met hun hersenen boven in hun hoofd…..dat betekend ook dat je mijn verhaal op de Brownsberg niet gaat kunnen begrijpen…….jammer, jammer schat

  natalia

  Houd op liefje ik begrijp jouw verhaal.
  Het gaat hierom dat ik het vermoeden heb dat jij meer weet.
  Daarom begrijp mij niet verkeerd hoor soso lobi…maar laat toch even iets weten…waarschijnlijk maak jij andere vrouwen ook gierig ik ken een heleboel zelfs uit USA..op zoek naar behoorlijk wroko-sani


  Maak melding

 9. wasi ondrosei,
  ik krijgt het gevoel dat er dames zijn die zich niet wassen, meneer dit geldt echt niet voor de surinaamse vrouwen.misschien die hollanders deze zijn bang voor water.surinaamse vrouwen zijn echt nette mensen en geen viezerik


  Maak melding

 10. ´droogmaken van de vagina-45 soorten´ Bullshit, nooit van gehoord. Ik heb jarenlang bladeren op de markt verkocht. Ik ben nooit deze 45 soorten droogmakend vagina planten tegen gekomen en zoveel soorten planten wordt er ook niet gebruikt. Soms wordt er een wirie voor verschillende doeleinde gebruikt, vandaar dat men een andere naam aan die wirie geeft. Dus Tinde van Andel of wie dan ook, jou informatie klopt niet helemaal.

  (veel seksuele partners, weinig condoomgebruik en en volgens van Andel ook de vaginale stoombaden)dit is ook onzin. Een nicht van mij is besmet geraakt met de hiv, omdat haar man met iemand vreemdging die hiv besmet was. Heeft zij veel partners gehad not. ik neem aan dat je niet met je m/v waarmee je al jaren samenleef nog met condoom wil…

  Omdat je vertrouwen in je partner hebt, brengt dat risico met zich mee.


  Maak melding

 11. zijn dit soort dingen wel hygienisch voor de mensheid soms wel denk ik maar ik weet er weinig van dus kan ik heel weinig over zeggen ,maar die bad om die “poes” te vernauwen is wel degelijk heel erg goed en heeft een heerlijk effect hoor dat kan ik wel van mee praten omdat ik zo een bad van bij een dame van af het begin hebt mee gemaakt en dat zou ik de meeste mannen wel willen aanraden om hun vrouw of vriendin het te laten uit proberen en zullen ze het zelf ervaren het is toch zo heerlijk nog meer als ze een behoorlijke bad heft genomen ,tussen s,morgens 8u en s,avond 9u ,heren je wil niet weten hoe heerlijk het voeld,” proberen heren “


  Maak melding

 12. the bom je bent impotent. China en India heeft de meeste mensen op aarde. Mannen en vrouwen van Azie weten wat sex is. Krijgen liefde tot de einde. Hoe vaak hoor je over goudenbruilof. Waarom kennen de marrons het niet. Bij marrons is het zo, dat tijdens de menstruatie de vrouw appart moet slapen en bij Aziaten niet. Aziaten kennen geen pauze en zeggen, bloed maakt schoon. the bom je probeert die rot boeken te verkopen.


  Maak melding

 13. Ik ben een nederlande vrouw en gebruik dit ook… heerlijk.
  Maar ik probeer nu broko pi en heb nu een menstruatie pijn wat us dat.., en damens de Hollandse damens weten dit niet zijn er niet mee groot gebracht dus geen rare dingen hier typen is niet echt gepast. Ik geb zelf ge googel en mijn sur vriendin het verteld duss


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.