vrijdag, mei 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSuriname al 32 jaar geen kolonie van Nederland

Suriname al 32 jaar geen kolonie van Nederland

-

Does Travel - naar Suriname

Op 25 november 1975 tekenen de Surinaamse premier Arron (NPS), de Nederlandse minister-president Joop den Uyl (PvdA) en toenmalig Koningin Juliana de Akte van erkenning van de Republiek Suriname. Hiermee wordt Suriname – na bijna vier eeuwen lang een kolonie van Nederland te zijn geweest – onafhankelijk.

Uit onzekerheid over de toekomst emigreren vele Surinamers naar Nederland. Aan het einde van dat jaar is ongeveer een derde van de hele Surinaamse bevolking naar Nederland verhuisd. Momenteel wonen er ongeveer 300.000 Surinamers in Nederland.

In de beeldbank van het Nationaal Archief ziet u een mooi foto verslag van de situatie op en rond de Onafhankelijkheid van Suriname, vandaag precies 32 jaar geleden.

Waterkant.Net wenst een ieder ‘wan switi Srefidensi!

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

36 REACTIES
 1. Rewa, Suriname wordt niet in de gelegenheid gesteld om haar eigen ding te doen. Holland heeft steeds weer op subtiele wijze een dikke vinger in de Surinaamse pap weten te houden. Als je het mij vtaagt vertoeft het land in een never ending limbo. Ga maar zelf na.


  Maak melding
 2. Suriname 32 jaar zelfstandig verklaard!
  32 jaar sweten,ploeteren,vallen en opstaan,ruzies en moorden werden gepleegd en toch.. hebben we relatief heel veel bereikt..Men moet niet gauw tevreden zijn met wat we nu bereikt hebben,maar streven naar een welvarend en ,politiekstabiel land.We zijn op een goede weg,ondanks vele tegenslagen.
  Proficat suriname..!


  Maak melding
 3. Srefidensie is nu een periode van verderf en verdriet,zij die nu roepen om eenheid ,zitten in Nederland voor een rijkelijk leven,zij die achtergebleven zijn, in Suriname.
  moeten heelveel ellende verduren.32 jaar geleden werd een deel van het volk toegelaten in het Surinaamsstadion,derest die werden buiten de stadion gehouden,een paspoort werd je de handen ingeduwd, dat nog steeds onbekend is bij andere landen,het is gewoon dezelfde situatie van de voorgaande jaren ,die nog in Suriname heerst.Liefs met de zelfde gezichten en een paar nieuwkommers.Suriname was nog niet rijp voor de Onafhankelijkheid,Suriname wordt nog steeds beknot door de witte Basja, er werd luidskeel geroepen, veel heb ik niet om,,jullie aan te bieden,het enige is een Ziekenfondsdie ik als cadeau wil geven noooooit mi Boi,tot dat er een staatgreep uitbrak,wie zorgde voor de Ziekenfonds ??? vul aan:,alles zaten in de Ladden, ambtenaren werden op hoogniveau benadeeld ,zo zie ik Suriname nog steeds., Het is niet te verwonderen dat zoveel Surinamers hun Geliefd Land Suriname hebben verlaten,als het zo goed ging in Suriname,waren we toch nog met z,n allen daar, de onzekerheid heeft overhand, gepaard met discriminatie !!! vul aan: hoe deze dito soro weg te werken Chinezen hebben nu voor het zeggen.Hoe zijn wij dan onafhankelijk????,
  Ik denk meer afhankelijk dan wat anders,
  een geval un psa wan Bun dey.


  Maak melding
 4. 25 november is de nataional rouwdag van Suriname. De dag van de onafhankelijkheid is een zwarte dag in de geschiedenis van Suriname. Vanaf die dag namen corruptie en verwaarlozing toe. Als Suriname de onafhankelijkheid niet had getekend, zou het een prachtige toeristische land worden, net zoals Curacao. Mensen die deze dag een feestdag noemen, hebben totaal gen economische kennis!


  Maak melding
 5. vauit deze plaats wil ik suriname feliciteren met 35 jaren onafhankelijheid.ik vind dat met vallen en opstaan het best wel goed gaat in suriname de band tussen nederland en suriname zal altijd bestaan dat heeft de geschiedenis bepaald eens of niet. er zijn landen in de wereld waar het slechter gaat dan in suriname. na de onafhankelijkheid heeft suriname als enige land in de wereld een startkapitaal van miljarden guldens gehad wat hebben wij surinamers ermee gedaan het enige wat van over is gebleven zijn spoorlijnen van hier tot nergens en als klap op de vuurpijl een staatsgreep die het land nog verder de moeras in heeft gebracht en nog steeds in zijn greep heeft over ellende gesproken en verdriet. het is makelijk om altijd de schuld bij een andere te zoeken terwijl wij ook schuldig aan zijn dat suriname niet beter ontwikkeld is ik ken veel surinamers die afgestudeerd zijn en hun schouders onder de opbouw van het mooiste land ter wereld willen zetten maar die worden door hun eigen landgenoten tegengewerkt maar ik blijf hopen dat het goed komt in suriname omdat wij een gezegend land zijn .


  Maak melding
 6. 25 november 2007 ,

  President Vene , wnd President Sardjoe , DNA voorzitter Somo
  hartelijk gefeliciteerd man .Jullie hebben het goed gedaan…lekker dik , veel geld op bankrekening, veel grond.Familie mag ook niet klagen.

  De kleine man in Sranang ik leef met jullie mee…….AOV dekt de kosten niet , ambt.pensioenen???????
  Stree dif stree ..Sranang gron na foe wie


  Maak melding
 7. Rewa, Suriname wordt niet in de gelegenheid gesteld om haar eigen ding te doen. Holland heeft steeds weer op subtiele wijze een dikke vinger in de Surinaamse pap weten te houden. Als je het mij vtaagt vertoeft het land in een never ending limbo. Ga maar zelf na.

  Pinto

  Suriname heeft wel degelijk de kans gehad om het land verder de ontwikkelen, alleen dat is gruwelijk mislukt!!! Er zitten teveel niet capabele mensen in de regering de laatst 32 jaar, dat is een van de redenen dat Su nog steeds niets heeft bereikt!!!!


  Maak melding
 8. Ben ook niet blij met deze dag! Op deze dag voel ik meer en meer hoe erg het gesteld is met Suriname. Dit stel mij droevig! Suriname is Suriname niet meer zoals ik het vroeger had. Mijn land en dat van vele anderen is weggevaagd. Met weggevaagd bedoel ik: de normen en waarden, ontkenning, zelfvertrouwen, geen mening, doen alsof, discriminatie en nog veel meer. Ik leef op de herinneringen van vroeger. Land zo mooi, klaar staan voor elkaar, gemoedelijk, en rijk aan kennis en cultuur. Hoe krijgen we dit weer terug?! Weet u het, dan weet ik het ook!


  Maak melding
 9. 25 NOVEMBER is geen feest voor mij als je naar touwtjie luistert sranang e kree
  voor mij is 25 februari de dag maar het mog niet van bakra basie maar toch wil ik een kleindeel een prettige dag toe wensen en de grootste deel soso lobie
  ps akuba na dito soro die groen is moet worden weg gehakt noso na soro e kong moro diepie


  Maak melding
 10. Kavish ben het helemaal met je eens.
  Er zijn bepaalde mensen die denken dat onafhankelijkheid betekent feesten en beesten.
  Ze kijken teveel naar MTV en TMF parasieten heb je ook bij mensen.


  Maak melding
 11. Voor mij was het een dag als andere dagen. Soms moet je gewoon even iets afmaken en daar heb ik deze onafhankelijkheidsdag goeddeels voor gebruikt. Het is nu 16.45-uur. Ik denk dat ik even Paramaribo inga om te zien wat er nog beleven valt. Waterkant, Broki of zo.


  Maak melding
 12. annemarie
  mocht wel onafhankelijk worden maar niet zo snel?
  wanneeer word een kind onafhankelijk?
  pas als die van huis gaat
  pas als een kind iets zelf moet doen,toch
  en wanneer komt die succes…
  pas als die uit huis is.
  dus zeg ik
  alles komt op zijn tijd,niets op deze aarde is voor zijn tijd gekomen.
  dus zeg ik datra
  suriname en de positieve surinamer gefeliciteerd.
  als je nu in 1975 niet onafhankelijk was zal je dat na het jaar 3000 ook niet zijn.
  de surinamers die buiten sme wonen..die zijn nog steeds slaven waar zij wonen…
  deze surinamers hebben nog steeds een ondergeschikte positie…
  geen van deze mensen hebben het goed..
  alleen de sme die in sme woont kan het goed hebben…sommigen hebben het ook niet goed in sme
  maar sommige hollanders hebben het ook niet goed in holland.
  maar sommige duitsers hebben het ook niet goed in duitsland.
  dus staat onze sme op gelijk voet met al deze landen.
  op dit ogenblik is de us aan het in elkaar storten als een kaarten bak….
  nu na 200 jaren hebben deze us mensen niets geleerd….
  de sme mensen die het goed hebben in sme zijn nu verder dan de doorsnee americaan..
  dus zeg ik tegen die mensen die buiten de sme wonen…jullie gaan het nooit maken als je negatief blijft….
  de tijd wacht niet…..
  alles komt op tijd…,niets is voor zijn tijd gekomen…,dus als je blijft wachten op sme ,dan zal je blijven wachten tot het licht dooft(betekent tot je dood bent)
  jullie in sme hebben geleerd om je eigen boontjes te doppen…
  maar de sme die buiten sme wonen…wachten en wachten tot licht dooft…
  dus mensen die in suriname wonen…alles ligt in jullie handen,maak er iets moois van..
  nogmaals gefeliciteerd

  datra


  Maak melding
 13. Suriname was al ver voor de onafhankelijkheid een corrupt verwaarloost land met een achtergebleven plantage economie die afhankelijk was en is van 1 exportprodukt die gedolven werd en word nog steeds door een buitenlands bedrijf(-ven) met een zeer nadelig contract voor Suriname.

  Na de onafhankelijk is Suriname inderdaad meer bergafwaarst gegaan maar hierin is Suriname geen uitzondering in de wereld.

  Het probleem van Suriname ligt nog steeds in het achterlijk politiek staatsbestel waarin etnocentrisme en vriendjespolitiek overheerst, dit is aan een grondige hervorming zoniet totale vervanging toe.

  Dit achterlijk politieke systeem is klakkeloos uit Nederland overgenomen waar vroeger het confessionalisme overheersde.
  Het bestaat ook op het zogenaamd idyllische Curacao waar achter de pracht en praal facade die door de Nederlandse belastingbetaler betaald worden een politieke en economische puinhoop schuil gaat met een torenhoge staatsschuld.


  Maak melding
 14. kavish
  niet 25 november is rouw dag
  maar 8 december.
  en als alles goed is word deze man op 8 dec gevangen genomen.
  of een van de mensen zal hem koud maken.
  dus gerechtigheid …..


  Maak melding
 15. Met figuren als Akuba, Pinto en Patricia gaat het ook nooit lukken. Die hangen in hu hangmat of zitten achter hun PC te kankeren en doen niets constructiefs.


  Maak melding
 16. Met figuren als akuba ,pinto en patricia gaat
  het ook niet lukken.die hangen in hun hangmat
  of zitten achter hun pc te kankeren en doen
  constructief.

  neus.

  nou neus als we constructief zijn,dan zijn wij een voorbeeld voor je,sloeber peter R.De vries heeft jullie zelf moeten uitmaken hoe jullie corrupt en misdadig zijn.Jij en je lijers blijven hiellelikkers.en buitendien waar ik mij mag bevinden gaat jouw geen moer aan, ik geniet en reis wanneer ik wil van mijn goed salaris die mij te goed komt, je bent gewoon een broekie.


  Maak melding
 17. De reacties van mensen zijn verschrikkelijk dom.

  Hoe kan men spreken dat er geen sprake is van vooruitgang.

  300 jaar hebben de Nederlanders geregeerd. Alleen wegen waar goud, bauxiet en hout te halen viel zijn geasfalteerd en breed aangelegd.

  Surinamers moesten toen nog hun eigen scheithutten maken dat terwijl nederlandse staatsburgers al op een wc blok konden schijten.

  Nu zelf suriname het roer overgenomen heeft kennen wij toch een bescheiden welvaart op onze manier.

  We hebben toch veel bereikt in 32 jaar tijd. Jammer dat lang niet iedereen van geprofiteerd heeft, maar niet iedereen hoeft daar honger te lijden.

  En tuurlijk kunnen wij ons niet vergelijken met Nederland en derest van de wereld. We zijn tenslotte altijd dom gehouden.
  En gezien de bovengenoemde meningen is domheid bij sommige diepgeworteld.


  Maak melding
 18. Hiep hiep hiep hiep hiep hiep hoeraaaaaaaaaaaa de bananen republiek suriname is 32 jaar onafhankelijk.
  Mensen nps-ers jullie krijgen wederom GRATIS brune bonen met zoutvlees en rijst opgediend.
  Stem volgende keer weer op ons.
  Dan gaan we weer een periode van kommer en kwel tegemoet.


  Maak melding
 19. @neus ik ben het met jou eens wat mij ook opvalt is dat sommige zeggen vroeger was het beter als ik die mensen goed begrijp is vroeger toen we nog afhankelijk waren. nou ik vind het goed dat suriname onafhankelijk is en wij moeten vooruitkijken hier in holland heeft men het ook over vroeger het is eenmaal zo dat dingens door de jaren heen veranderen niets aan te doen , waar wij voor moeten waken is dat er nooit meer een idioot als bouterse de macht in suriname grijp. iemand zij hier niet 25 november is een dag om te rouwen maar 8 december daar ben ik het volkomen mee eens en als er mensen zijn die hunkeren naar die revo tijd adviseer ik die mensen om naar een dokter tegaan want dan is er iets mis met die mensen .


  Maak melding
 20. Dat wil dus zeggen dat er pas 32 jaar Surinamers bestaan want daarvoor was iedereen Nederlander, dan hoe kunnen die witte mannen zo moeilijk doen tegenover de oudere mensen die een pensioen moeten of ontvangen en daarop gekort wordt omdat ze niet altijd “Nederlander” zijn geweest??

  Als een Surinamer 65 jaar is en zich voor de onafhankelijkheid zich in Nederlander is geweest wil dat zeggen dat die persoon nooit Surinamer is geweest maar die witte mannen korten ze toch op hun geld want ze hebben niet altijd in Nederland gewoond, raar toch??
  Dus die mensen van de Waddeneilanden moeten dezelfde probleem hebben.


  Maak melding
 21. Surinaame is ONAFHANKELIJK en dat moet ten alle tijden GEVIERD worden.Vanuit deze situatie kan een land/ natie een richting kiezen.We zullen het moeten hebben van vallen en opstaan,dat is een gegeven. Steeds maar vergelijken met een rijke Europoa( lees nederland)die lichtjaren verder is met verzelfstandiging, is je zelf blokeren voor ontplooiing.

  Bepaalde Surinamers die het goed hebben in nederland laten zich heel laatdunkend uit over hun eigen mooie Su.(het liefst in bijzijn van hun bakra-vrienden)dat is jammer.

  Wij zijn volgens mij de enige volk die zich, buiten hun geboorteland,zo openlijk distantieerd van zijn afkomst.Een Africaan, Turk, Cabbo of Chinees zal dit niet zo snel doen.Deze groeperingen begrijpen de “surinamers ” dan ook niet en hebben derhalve totaal geen respect voor de goed geintegreerde” Surinamers”, zonder roots.

  Suriname gefeliciteerd.

  SOSO LOBI


  Maak melding
 22. Suriname al 32 jaar geen kolonie van Nederland.
  Hoe komt men tot zulke domme gedachten VHP loopt binnen 1 jaar terug naar Holland en Vnoshine stemt toe.


  Maak melding
 23. Suriname is negen jaren na de onafhankelijkheid toch vooruitgegaan. misschien zijn wij dat allemaal vergeten. maar het is wel zo. en wel met een half. op zondag 30 september 1984 een seconde voor (was het 23.59.59 u) maandag 1 oktober 1984 waren wij met een sprong een half uur vooruitgegaan dus werd het 00.30.00 u. herinneren wij dat nog. Dus Bouta tya’ toch vooruitgang en a kondre.

  Suleyman


  Maak melding
 24. Geachte reactie,

  “Suriname al 32 jaar geen kolonie van Nederland”?

  DE ENIGE PERIODE DAT SURINAME GEEN KOLONIE VAN NEDERLAND WAS, WAS TIJDENS DE REVOLUTIONAIRE PERIODE ONDER LEIDING VAN DESIRE DELANO BOUTERSE.

  DUS WIE HOUDT WIE VOOR DE GEK!!


  Maak melding
 25. Het is jammer dat Suriname niet al die 4 eeuwen onafhankelijk was want wat hebben ze eraan gehad dat ze een kolonie waren, GEEN MOER!

  Surinamers werden vroeger niet als Nederlander gezien en nu anno 2007 nog steeds niet ( die in Nederland zijn) terwijl elke Surinamer die 32 jaar of ouder is eigenlijk een geboren Nederlander is.

  Niet dat het erg is maar die mensen zweven tussen 2 identiteiten want voor Nederland ben je Surinamer en heb je niet alle rechten als de Nederlander (AOW) en voor Suriname ben je Nederlander en heb je niet alle rechten als de Surinamer (andere belastingtarief).

  Hoe je je voelt en waar je je thuis voelt is wat anders want ik heb het over papierwerk (paspoort).
  Kunnen ze niet iets doen voor die mensen want het zijn er toch een hele hoop.

  Zij zijn het slachtoffer en dan ieder op zn eigen manier want je staat natuurlijk voor je eigen keuze’s waar je wilt wonen. Waarom breken Nederland en Suriname niet hun hoofd over die grote groep mensen?

  Kunnen die mensen het recht niet krijgen om een dubbele paspoort te krijgen want eigenlijk hebben ze een dubbele nationaliteit??


  Maak melding
 26. Nu worden er foto,s gezet van die tijd dat de nederlanders su hebben uitgebuit en nadat ze genoeg in huis hadden van ons goud onse schatten vroegen ze de hand langers als ze geen onafhankeljikheid wilden hebben en als hand langer heb je niks anders te zeggen dan ja en dan kom je mooi poseren met je baas en als maar handtjes schudden en felicitaties in ontvangs nemen de uitbuiters wetende wat ze suriname hebben aangedaan en wat voor rotsooi het zal worden vertrkken ze en laten ons achter met shit en nog eens shit vandaag rijd ze in een gouden koets gemaakt van surinaams goud


  Maak melding
 27. Dank zij de 300.000 Surinamers in Nederland gaat het beter met Suriname, want anders was het pina en potie. En toch worden ze als buitenlanders behandelt. Daar willen ze nu slaven van de Amerikanen blijven en voor een beetje medische hulp. Jammer dat ze daar van wittie billen houden. Word zelfstandig man!


  Maak melding
 28. Dank zij de 300.000 Surinamers in Nederland gaat het beter met Suriname, want anders was het pina en potie. En toch worden ze als buitenlanders behandelt. Daar willen ze nu slaven van de Amerikanen blijven en voor een beetje medische hulp. Jammer dat ze daar van wittie billen houden. Word zelfstandig man!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES