dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinaamse Inheemsen zien Maho als testcase

Surinaamse Inheemsen zien Maho als testcase

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 23 nov – De aanpak van het landprobleem van het Inheemse dorp Maho is een testcase. Dit stelt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, Vids. Onder meer zal moeten blijken hoe serieus gewerkt wordt aan de toekenning van het recht op hun leefgebied.

Daar is tot nu toe weinig van terecht gekomen, ondanks beloftes en het Vredesakkoord van 1992. In dit akkoord wordt onder meer de toekenning van economische zones toegezegd rond Inheemse leefgebieden. Maho, in het district Saramacca, is een deel van zijn gebied kwijtgeraakt aan een stichting. “De overheid heeft de grond toegewezen voor landbouwdoeleinden, maar er wordt geen landbouw bedreven”, zegt Jacqueline Jubitana, juridisch medewerker van Vids.

Het heeft er zelfs veel van dat de grond zal worden verkaveld voor woningbouw. “Er wordt vanaf 1992 geprotesteerd tegen de uitgifte van dit Inheems gebied. Het enige dat is gebeurd, is dat het recht van de stichting steeds krachtiger is gemaakt”, aldus Jubitana. Vids verwacht nu een snelle oplossing. De bewoners van Maho hebben intussen hun hongerstaking beëindigd.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

7 REACTIES
 1. Geef de inheemsen wat ze toekomt,zij bezitten dit al van voorouders aan dus voorkom problemen en regering stop nu uiteindelijk met vrientjes politiek.


  Maak melding
 2. nemen alle ingies deel aan de dodenstaking….sorry ik bedoel hongerstaking…Des te minder zielen des te beter voor het land…de koek zal groter worden wanneer deze uitgedeeld wordt…

  Neemt Vene ook deel aan deze staking?


  Maak melding
 3. Wat denken ze dat na parbo nanga kasirie drinkers ze te maken hebben nu ga je de poppetjes zien dansen wij zijn daar gebracht
  het woord zegt het al inheemse dat wanie takie na pieking vo dotie e takie dus oeng tang pieeeeeeee noso wo sie va perie e vree
  a no cowboy torie na echte drie finga ingie torie
  sjarwa matie apoekoejesie baas AIVB


  Maak melding
 4. onze imheemse broeders[indianen]moeten niet alleen voor hun rechten opkomen,zij moeten afspraak maken met andere imheemse broeders aldaar.wat de lezers niet weten is dat op santigron en maho alleen negers wonen,er wonen geen enkele indian op maho nooit geweest ook,wel in de omgeving,en zei hebben niet het recht maho te noemen zonder de andere imheemse die daar wonen met hun kapitein en basia.maho is verweg van de indiansedorp,en dat weten de mensen niet die reageren sabi joe kondre fos joe taki.[op maho en 20km omtrek wonen geen indianen,op eenhein of poika wonen indianen,maar dat is minimaal 20km van maho,dus waar praten de indianen over zijn ze dronken]


  Maak melding
 5. Wij Surinamers wat zijn wij weer lekker gezellig bezig met elkaars welzijn.
  De een zijn dood is de ander zijn brood?
  Na Maho is het dan Poika,Powakka,Casipora.
  Zoals de amerikanen doen in amerika als het de indianen zijn is het oke als het om de slavernij gaat dan schreeuwt iedereen moord en brand ,ook ik me mek babarie.
  Als een Surinaamse huil ik bloed om mijn mede surinamers die nog steeds last hebben van het verdeel en heers politiek de krabben mentaliteit,en totaal hun gevoel voor eendracht kwijt zijn.Waarom kunnen wij juist nu wat beloofd is aan een deel van ons bevolking niet steunen als een surinaamse volk en morgen staan wij achter een ander groep om ze kracht te geven in hun strijd.
  Want zo bouwen wij aan onze eigen welzijn als wij zorgen dat onz mede mensen zich ook wel bevinden juist nu in deze tijd juist nu in Suriname.
  Wij Surinamers wij willen welzijn hier .
  Wij Surinamers wij willen welzijn daar.
  Wij Surinamers gunnen het elkaar
  Wij Surinamers maak deze gedicht af?????


  Maak melding
 6. Natuurlijk hebben de indianen rechten. Maar het kan natuurlijk ook weer niet zo zijn dat straks 90% van het oppervlak van SME (liefst inclusief alle exploitatie rechten) van 10% van de bevolking is, de marons en indianen.

  Traditioneel hebben ze rechten voor extensieve landbouw die hen instaat stelt om in het dagelijks levensonderhoud te voorzien. Dat is een heel ander recht dan het (verhandelbaar) eigendomsrecht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES