dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameRol Surinaamse leerkracht snel aan het veranderen

Rol Surinaamse leerkracht snel aan het veranderen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 nov – De rol van de leerkracht in onderwijs en samenleving is razendsnel aan het veranderen. Dit zegt de orthopsycholoog Harry Mungra. Zowel leerkracht als doelgroep moeten minstens even snelle antwoorden vinden, wil het onderwijsproces zijn waarde en betekenis behouden. Het is geen eenvoudige opdracht.

De leerkracht van vandaag zal dat maar al te goed moeten beseffen. Vroeger was het bijvoorbeeld normaal dat kinderen werden geslagen. “Maar een kind slaan, vaak uit onmacht, lost geen problemen op”, zegt Mungra. Geweld als instrument om gedrag te beïnvloeden is dan ook steeds minder acceptabel. Tegelijkertijd blijven sociale problemen hun weerslag hebben op het gedrag van de pupil.

De leerkracht wordt op deze manier meer dan ooit geconfronteerd met de problemen van de samenleving. Deze ontwikkeling vergt een rijkere bagage. Leerkracht en samenleving zullen dus samen naar vernieuwingen uit moeten kijken. Onderwijs sec zal plaats moeten maken voor samenwerking tussen leerkracht, ouders en pupil. In de komende jaren zal die verandering zijn beslag moeten krijgen in het Surinaamse onderwijs.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

7 REACTIES
 1. Ik ben geen tegenstander van een pedagogische tik. Het heeft mij geen kwaad gedaan noch mijn ouders noch het overgrote deel v.d. oude generatie. Als ik naar de Nederlandse situatie kijk waar het absoluut verboden is om de kinderen maar zelfs een tikje te geven voorspel ik weinig goeds voor de Surinaamse jeugd. In Nederland groeien de kinderen namelijk uit tot verwende, brutale en onhandelbare ettertjes omdat hun leerkrachten ze niet van tijd tot tijd aanpakken om hun manieren bij te brengen.
  Ik sluit af met een oude spreekwoord: wie van z’n kind houdt spaart de roede niet.


  Maak melding
 2. Eens: maar hoe kan jij of moet jij de zo zeer onbetrouwbare Fronters, dit of iets over de samenleving wijsmaken.

  Nee: dit begrijpen zij niet,(soso fufuru di ini din edi) zij kiezen confrontatie met als gevolg geweld.


  Maak melding
 3. he harry mungra
  ben jij ook nupas waker.
  jullie blijven slaven.
  jij bent geboren in de kokloniale tijd en je zal ook sterven als kolonist.
  het schijnt dat de sme het nog niet door heeft.
  en kolonie hebben
  betekent dat de kolonisator het onderwijs en de militairen onder kontrole heeft.
  dat is ook gebeurt met sme.
  ik zei tegen mijn vader.
  vader waarom ben ik niet geboren als een echte surinamer?
  en mijn vader had geen antwoordt voor mij.
  dus ik ben ook een van de kolonisten ,.
  maar ik woon in holland.
  ik maak gebruik van de 300 jaren gelden die mijn voorouders hebben gespaard.
  maar sme jullie wonen in sme en laat snel de echte surinamer het land regeren.
  en doe ook echte onderwijs in het houden van jouw eigen land.
  niet zoals in holland wij moeten zingen
  wilhelmus van nassau ,ik ben van duitse bloed.
  tang boeng


  Maak melding
 4. vroeger was het niet slaan meer, mang. dat was zware mishandeling. ik had vroeger een hindoestaanse meester Sardjoe …. (in Commewijne) en een jampanesi meester Hendrik ….., ze noemen hem kopro snor (in Paramaribo)als je zag hoe die twee de jongens sloegen, ikzelf inbegrepen. Zulke onderwijzers moeten ze ontslaan of zelf een pak slaag geven. de eerste gebruikte een tak van de parwa boom ter grootte van een normale heren ringvinger en ongeveer een half meter lang en de ander bord liniaal bij voorkeur een gebroken stuk. zulke lieden moeten zich schamen om zichzelf onderwijzer te noemen. ik geloof dat die kopro snor nog leeft en dit leest. als die ander al dood is vergeef ik hem. ik werd eraan herinnerd en wil het even kwijt.


  Maak melding
 5. Je had een onderwijzer Dahoe,genaamd hij sloeg ook verschrikkelijk en liefs op je rug,
  hij was leerkracht op de Ansarieschool,nou hij verdiend ook een pakslaag.

  Akuba


  Maak melding
 6. Die saka saka meneer van Gennep,
  Surinaamse idi amin was die man. A mang heeft mij gemarteld en niet geslagen.

  Ik kan niet vergeten dat ik brandend in de zon moest zitten omdat ik mijn boeken niet gekaft had. Deze tirannen moeten ze alnog vervolgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES