Actiegroep gaat GSM-masten in Suriname te lijf

14

PARAMARIBO, 17 nov – Telecommunicatiemasten voor mobiele telefonie vormen een gevaar voor de gezondheid. Dit stelt de Actiegroep Mastcrisis. Het als paddenstoelen uit de grond rijzen moet node een halt worden toegeroepen. Zowel de verantwoordelijke bedrijven als de overheid zullen worden aangesproken.

Het wordt met hand en tand verzetten tegen de opmars van de masten. Die steken in menige dichtbevolkte buurt de kop op. “Een ontwikkeling die we niet willen, we vrezen voor de volksgezondheid, u en op termijn”, zegt comitélid Sean Taylor. Het Alpha Max school, waar hij directeur van is, behoort tot de ‘slachtoffers.’

Telefoonbedrijf Uniqa heeft pal naast de school een mast opgezet. “Dat gebeurt zonder dat je vooraf op de hoogte wordt gesteld. Van voorlichting over de mate van gevaar is al helemaal geen sprake”, aldus Taylor. Volgens Uniqa-woordvoerder Sandra Bihari is voorlichting de taak van de Telecommunicatie Autoriteit Suriname, Tas. “Van ons uit kan al gauw gezien worden als subjectief.”


14 REACTIES

 1. deze mensen zijn gek, ze hebben zelf ook een mobiel, die moeten ze dan afstaan, en ook niet internetten, het is nooit bewezen, dat het schadelijk is, ze hebben niks om te doen.


  Maak melding

 2. In Nl en overige landen is het allang bekend dat deze masten een gevaar voor de volksgezondheid vormen. mn vermoeidheid, concentratiestoornissen, hoofpijn en depressie worden vaak als klachten genoemd. Dat de regering het toelaat om deze masten zonder enige voorlichting naast woonwijken en scholen te plaatsen getuigd van onbenulligheid. dat Uniqa naar de TAS wijst getuigd van afschuiven van vernatwoordelijkheden. Ook al zou TAS deze voorlichting moeten geven het is de vernatwoordelijkheid van Uniqa om te controleren of deze voorlichting heeft plaatsgehad voordat ze mensen doelbewust blootstellen aan gevaren.
  advies aan alle suri’s. boycot massaal dit soort instellingen en koop een telefoon of abonnement bij een andere provider.
  Wedden dat ze dan wel poeslief worden of gaan stunten met hun prijzen?


  Maak melding

 3. Het is tot nu toe nog niet bewezen dat GSM-masten schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Er zijn al een paar onderzoeken uitgevoerd in Europa en als ik me niet vergis zijn ze allemaal negatief uitgevallen voor diegene die beweerden dat GSM-masten schadelijk zijn voor de gezondheid.


  Maak melding

 4. Antenne-installaties maken deel uit van een ‘draadloos’ communicatiesysteem. Om te communiceren wekt de zender een elektromagnetisch veld op om de ontvangers te bereiken. Eén van de eerste toepassingen van draadloze communicatie was de radio, daarom worden elektromagnetische velden voor deze toepassing ook wel radiogolven of radiofrequente elektromagnetische velden genoemd. Afhankelijk van de afstand die de zender moet overbruggen en de frequentie die de zender gebruikt, is een bepaald zendvermogen nodig.
  De werking van antennes is vergelijkbaar met licht; hoe verder je wilt schijnen hoe krachtiger de lichtbron moet zijn. Net als bij licht is het mogelijk om het opgewekte elektromagnetische veld te bundelen en een richting te geven. De constructie van de antenne bepaalt de richting van het zendvermogen. Bij GSM-antenne-installaties wordt het vermogen vrijwel geheel in horizontale richting uitgezonden.
  Afhankelijk van de afstand die moet worden overbrugd en de frequentie die wordt gebruikt is een bepaald zendvermogen nodig. Als een gebied bedekt wordt door een groot aantal antennes is een kleiner vermogen nodig dan wanneer minder antennes aanwezig zijn.
  De richting van het zendvermogen wordt door de constructie van de antenne bepaald. Het vermogen wordt vrijwel geheel in horizontale richting uitgezonden. De bundel is licht naar beneden gericht.
  Zendmasten voor mobiele communicatie werken met een laag vermogen. Bovendien neemt dit vermogen snel af met de afstand. Zo is op een afstand van 3 meter het vermogen 9 keer kleiner. Door de horizontale richting van de uitgezonden straling is er direct onder de antenne slechts 0,5% van het uitgezonden vermogen aanwezig.
  Voor een veilige afstand tot de antenne wordt een ruime marge gehanteerd; 3 meter in horizontale richting in de bundel en een halve meter buiten de bundel, dus onder, boven of achter. Enkel binnen de 3 meter van de antenne, boven op de mast dus, kunnen grenswaarden voor de blootstelling aan elektromagnetische velden worden overschreden. Onder normale omstandigheden zijn er, zeker op de grond, dus geen verhoogde gezondheidsrisico’s te verwachten. Ook voor mensen die op een dak in de nabijheid van een zendmast werken, is het risico verwaarloosbaar als een afstand van 3 meter in acht wordt genomen.
  Blootstelling aan elektromagnetische straling (zoals bv. GSM-straling) die groot genoeg is om verwarming van het lichaam te veroorzaken, kan gezondheidseffecten veroorzaken. Het vermogen van zendmasten voor mobiele communicatie (GSM-masten) is echter te laag om zulke verwarming te veroorzaken.
  Er bestaat geen bewijs dat GSM-masten hoofdpijn kunnen veroorzaken.
  Er bestaat geen bewijs dat GSM-masten kanker kunnen veroorzaken.
  Bij de huidige lage blootstelling in woon- en verblijfruimtes in de nabijheid van antennes is het vrijwel uitgesloten dat moderne medische of andere elektrische of elektronische apparaten storing ondervinden. Een afstand van 15 cm tussen de telefoon en een pacemaker is aan te raden.
  De meeste studies die tot hiertoe werden gedaan spreken een effect op de gezondheid tegen. Ofwel is er geen effect en is het statistisch gezien niet meer dan normaal dat op honderd studies enkele toevallig toch positief uitvallen. Ofwel is er wel degelijk een effect, maar is dit zo klein dat het bijna niet aan te tonen is.
  Conclusie: Er zijn op dit ogenblik onvoldoende elementen om tot een besluit in het kader van mogelijke gezondheideffecten van de GSM-straling te komen. Er kan niet gezegd worden dat GSM-straling schadelijk is voor de gezondheid, maar ook het tegendeel kan niet worden beweerd. Lange termijneffecten kunnen nog niet onderzocht worden omdat de technologie relatief nieuw is.


  Maak melding

 5. Brrrreeeek die rotzooi eigenhandig af…..er is ruimte genoeg in het land…. maar zij geven ons het gevoel of men wil experimenteren met de gezondheid…van de omwonenden en zij die daar vaak zijn(school/leerlingen)…haal weg die rotzooi weer een probleem van “Bouta voor Front” noh…!!!! haal weg die rotzooi en snel ook.


  Maak melding

 6. Een telefoonmast pal naast een school dat kan niet. Als het goed is zijn er regels opgesteld door de TAS…en natuurlijk een vergunning.

  Telefoonmasten zijn nodig en vergroten de berekbaarheid van mobiele telefoons.

  Met elkaar in overleg treden. Dit is de enige oplossing.

  Trouwens er wetenschappelijk nooit bewezen dat de telefoonmasten een gevaar zijn voor de gezondheid van mensen.


  Maak melding

 7. Lezen jullie het relaas van die Piet Paaltjes, hij heeft er behoorlijk verstand van en niet zo dom en ongefundeerd zeiken. Lever commentaar op iets waar je, niet alles, maar heel veel van weet.


  Maak melding

 8. De oude radiozenders die km’s oppervlak bestreken zonden signalen uit die 1000x sterker zijn. En nu op eens moeten de GSM masten weg.
  Mijn oplossing. Haal de mast bij de school weg en zet hem voor het huis van Sean Taylor. Of laat iedereen zijn radio, tv, cel micro wave etc. inleveren.


  Maak melding

 9. Zoals al eerder gezegd “sommige Surinamers” zijn en blijven achterlijk en denken dan ook zo.
  Ik zou zeggen haal al die masten in heel Suriname weg dan kan niemand meer mobiel bellen of internetten. Die masten zijn nodig om verbinding te krijgen in een bepaalde omgeving. Een plek moeten ze dan ook krijgen. Het is toch juist belangrijk voor de school- kinderen zodat zij later in de toekomst ook kunnen bellen en eventueel internetten?.

  Dom, dom en nogmaals dom.

  Janny


  Maak melding

 10. laten ze eerst schoolboeken van goed leerstof aan de leerlingen voorzien, waarin vermeldt wordt dat uit wetenschappelijk studies blijkt dat gsm straling niet schadelijk is voor de surinamers die een gsm bezitten…


  Maak melding

 11. Over mobiel gesproken.De belkaarten van digicel zijn reeds uit.Ze worden nu nog allen geleverd aan winkeliers.later wordt dit ook vrijgegeven aan particulieren.er zijn kaarten van 10,25,50 en 100 SRD.
  het beltegoed van b.v. 10 SRD. is net zoveel als van een Telesur kaart van 5 US.en deze staat gelijk aan 13,75 SRD.
  Dus uitrekenen maar.Ik hoop niet dat dit een openingsstunt is om later de kaarten duurder te maken want uiteindelijk moet er concurentieverschil blijven en de bereikbaarheid en service niet te vergeten natuurlijk.

  Groetjes


  Maak melding

 12. Laat ze dan met rookpluimen bellen en dan proberen mee te doen met de globalisatie.In Nederland staan ook GSM masten langs scholen en ziekenhuizen geef je ogen de kost dan zie je ze.
  In heel paramaribo zie de jonge mensen met mobiele telefoons lopen. Zelfs jongelui(bosnegers) uit het binneland zie je al mobiel bellend rondhangend in de stad alsof het zakenlui zijn. Mijn hollandse vriendin vroeg aan mij moeten ze niet werken?.
  Ik zei: “Ze zijn nu mobiel aan het solliciteren”


  Maak melding

 13. Electromagnetische straling is schadelijk, het is bewezen in diverse wetenschappelijke onderzoeken zonder eigenbelang. De onderzoeken waaruit blijkt dat electromagnetische straling niet schadelijk zijn meestal gesubsidieerd door de belanghebbende zelf (providers van deze netwerken).

  Lees het EMF Handbuch van het onafhankelijke Ecolog instituut maar eens.

  Lees ook eens op http://www.stopumts.nl over GSM en andere draadloze netwerken; UMTS, Wifi, DECT, C2000, bluetooth, enz.

  Vr. Gr. H. Jansen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.