Suriname moet herhaling situatie 1980 mijden

33

PARAMARIBO, 16 nov – Suriname moet hoe dan ook een herhaling voorkomen van de situatie rond 1980. Dit zegt voormalig parlementsvoorzitter Emile Wijntuin. De ontwikkelingen en de onrust van het moment moeten dan ook met de nodige behoedzaamheid benaderd worden.

Dat is aan de hand van de oude lessen beslist aan te raden. De protestacties van het Jongeren Collectief Suriname en de ontevredenheid van voormalige militairen en rebellengroepen onderschatten, zou een ernstige misstap kunnen zijn. “In 1980 hebben wij de situatie ook onderschat en deze fout mag zich niet herhalen”, zegt Wijntuin tegenover Dagblad Suriname.

Er kan liever gekozen worden voor overleg. De regering zal groot en verantwoordelijk genoeg moeten zijn om een handreiking te doen. “Het spreekwoord zegt: een schip op het strand is een baken in zee. De situatie in 1980 had voorkomen kunnen worden als de regering toen alert genoeg was geweest”, aldus Wijntuin. Volgens president Ronald Venetiaan zijn de acties slechts gericht op het afzetten van de regering.


33 REACTIES

 1. Ja natuurlijk, deze regering kan naar huis. Als er geen tijd is voor de jongeren kan de regering inpakken en wegwezen. Kort en bondig.

  Begin 2008 1 nieuwe regering middels eerlijke verkeizingen, iedereen, jong en oud , een stembiljet ontvangen.

  Trouwens is deze emil wijntuin ook niet 1 van de boeriki’s van grundjari ??????? Dus 1 nog grotere boeriki…… De escalatie van toen kon worden voorkomen???? Voorkom jij deze escalatie maar vast door toe te geven dat er armoede heerst alom. Alleen jullie van de regering hebben het goed. Derest van het Volk lijden armoede.

  Vriendelijke Groeten,…………..


  Maak melding

 2. HALLOOO wijntje is uit zijn kokon gekropen
  die coroniaan die niets anders wist dan de mensen te belazeren hij moet zijn mond houden die awarie domrie ik weet veel van hem vraag hem waar die lantaren palen zijn van kilometer honderd tuintje ik laat mij niet om de tuinleiden hoor emile


  Maak melding

 3. Zeer geachte heer Wijntuin,

  Hoelang moeten wij voor tirannen buigen?

  De moordenaar gloote leidel heeft het
  Surinaamse volk teveel onrecht aangedaan.
  Gelooft u mij, wij zijn waakzaam en mochten
  wij dat niet zijn, dan zal iedere onrechtmatige ingreep in de rechtstaat (helaas) door het buitenland gecorrigeerd worden.
  Na ” 11 september” leven wij op een andere planeet.

  Voor alle duidelijkheid voor mij is de echte 11 september de gebeurtenissen in Chili.
  Op die dag is een gekozen President door toedoen van en met wapentuig uit Amerika vermoord, maar dat terzijde.

  Wij het volk van Suriname kunnen en mogen
  niet buigen voor tirannie!

  U als gewezen onderwijzer(St.Stephanusschool
  aan de weidestraat te Paramaribo) moet ongetwijfeld de woorden van H. M. van Randwijk herinneren:

  http://www.dodenakkers.nl/beroemd/randwijk.html

  “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer
  dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht!”

  Heer wijntuin, dat willen wij niet.
  Wij zeggen tot hier en niet verder.

  Stré de f’stré, wi no sa frede.
  Gado de wi fesiman.
  Eri libi te na dede
  Wi sa feti gi Sranan.

  En dat laatste hoeft echt niet met wapens, maar met ons verzet via democratische middelen.

  De politieke partij van de moordenaar ndp is op papier de grootste partij, maar zit niet in de regering.
  De andere partijen willen en of kunnen niet in zee met een partij waarvan de gloote leidel een moordenaar is.

  Voor alle duidelijkheid, deze gloote leidel heeft keer op keer geroepen, “Zolang ik leef geen democratie”.
  En zeg nu eerlijk, wij kunnen de parlementszittingen en het kabinet van de President toch niet naar Santo Boma
  verplaatsen.


  Maak melding

 4. Geachte hr.Wijntuin, ik raad u aan om bemiddelen in deze vervelende zaak en zeker na de inval bi OCER om 0.3.00 s,nachts.
  Het uitlokken van exxessen is nu al begonnen en kan op een vervelende manier inderdaad voor problemen zorgen.
  Er is niemand die zich in zijn eigen huis laat beledigen, dus ook de NDP niet, nimmer niet dus vertel dat aan Santokhie en Venetiaan.


  Maak melding

 5. ik denk, dat er door alle partijen
  goed nagedacht moet worden, wat de gevolgen kunnen zijn, wanneer men niet goed nadenkt over deze situatie, en dat iedereen, er hard
  aan moet werken, om een herhaling
  te voorkomen, maar ook dat iedereen zich moet inzetten, om het land op te bouwen, en niet af te breken.
  dit is slechts mijn idéé, misschien
  zijn er anderen, die een beter positief idéé hebben?


  Maak melding

 6. En wie doet het weer…jawel NPS…verkwansel club van Par’bo….zij zijn liefhebbers van mensen vol corruptie,oplichterij, de bevolking dom houden…ik zeg gewoon teveel om op te noemen.
  Mijn voorstel: NPS loop gewoon mee met Sinterklaas.


  Maak melding

 7. dat weet deze oude bejaardesloeber maar te vertellen dat men
  de regering naar huis wil sturen,kan hij het niet zelf aanvoelen,dat het zo niet verder kan.dat hij aan het slaapwandelen is Suriname verkwanselen is.een handreiken kent deze arrogante man niet, dat is zoek in zijn woordenboek. anders kan ik: het niet roepen!!!!!.

  Akuba


  Maak melding

 8. Hij wil afgezet worden..hij heeft last voor wat hij Jopie Adolf Pengel aangedaan heeft.

  Pengel zei: Alleen de dood kan mij van deze stoel afhouden.

  Vnoshine denkt: Alleen geweld kan mij van deze stoel weg halen.


  Maak melding

 9. Wat een naiviteit van ronald venetiaan door te zeggen dat de actie’s alleen bedoeld zijn om de regering af te zetten.Was dat ook niet het geval in ’80????Of denkt ie dat men zal zeggen:jongens gaan jullie even naar huis en komen jullie maar volgende week terug om jullie “beleid”voort te zetten???En dat noemt zich president van een natie.


  Maak melding

 10. Emile Wijntuin moet gauw in de spiegel kijken en de hand in eigen boezem steken. Een van de mensen die toen lak had aan het volk was deze bewuste man die totaal gespeend van zelfkritiek allerlei onzin uitkraamt. De PSV bestaan als partij niet meer, en daar is hij een van de hoofdschuldige van


  Maak melding

 11. En zo is het. Kansarme groepen worden misbruikt om instabiliteit te veroorzaken. De oplossing is simpel. geef die groepen een hand, maar laat je niet chanteren. Het Surinaamse volk moet ook begrijpen dat dit een strijd is van het Surinaamse volk tegen onrecht en tegen egocentriek. Het is dan ook dom als lieden uit het volk dan gaan chanteren en dreigen met collaboratie en muiterij. Collaboratie met de vijand tegen het Surinaamse volk (zichzelf).


  Maak melding

 12. Heer Wijntuin,

  U heeft gelijk maar de regering mag niet gaan onderhandelen over het aanstaande straf proces en dat zeker niet afgelasten.

  Deze lieden die gedagvaard zijn moeten kost wat het kost voor de rechter verschijnen, zo niet dan maar alle moordenaars die nu vastzitten vrijlaten.

  Bouterse en consorten brengen sinds 27 jaar Suriname alleen maar schade toe het is tijd dat zij voor goed naar de gevangenis verdwijnen.

  De prille opkomst van het toerisme wordt nu al door het zogenaamde jongerencollectief enorme schade toegebracht.


  Maak melding

 13. als ik de reaktie hier lees wil ik bijna zeggen laat bouterse en zijn klik weer de boel over nemen dan ga ik ze weer horen klagen want niets wat deze regering doet is goed niemand mag wat over bouterse zeggen want hij is de slimste man in suriname hij gaat ons land vooruit brengen hoeveel jaren hij daarvoor nodig heeft maakt niet uit al moeten ze in de rij staan voor voedsel geeft niet , een volk dat door zo een diepe dal is geweest geen wc papier schaarste aan olie rijst de winkels waren leeg , en deze regering probeert met alle macht deze mensen uit de machtcentrum te houden zodat wij niet terug gaan naar lege staatkast met vele schulden avondklok eigelijk moeten jullie vene dankbaar zijn .


  Maak melding

 14. U ziet het Afrikaanse toestanden door beleid Front….dus niks en ook niks anders dan stammen strijd.
  En het zal heviger worden.
  Waar de ene stam gaat voor overleg zit de andere stam de boel te bestelen te bedonderen en te verkwanselen.


  Maak melding

 15. Wie zullen wij als schuldigen aanwijzen als de zaak van de december moorden anders wordt uitgepakt, als hoe wij dit nu voor ogen hebben. Wij zullen ons goed moeten realiseren dat er een uitspraak gedaan moet worden, en de vraag is, of het volk geacht dient te worden dit te kunnen verwerken.
  Straf of geen straf op dit moment, zal zeker vergaande gevolgen kunnen hebben voor land en volk. Men is echt bezig comedy te spelen met het leed van anderen, de spanning dat nodeloos wordt gecreëerd is niks voor nodig. Ik ben eens met de heer wijntuin. Laten wij onze verstand gebruiken en geen buitenlandse belangen of machtsvertoon op de voorgrond plaatsen. Nogmaals hier geldt niet de vraag van wie gewonnen of verloren heeft, maar een wijs besluit zou zeker op z`n plaats zijn.
  Heeft men rekening gehouden met de boemerang strategie? Maar kan ook zo zijn, dat ik mij nodeloos zorgen maakt.


  Maak melding

 16. Herhaling ‘80 never nooit en onmogelijk.
  Maarrrrrr errrrr komt wat !!! behoorlijk ook….”Stammen Oorlog”…jij lijkt niet op mij dus dan ga je gewoon d’eraan.

  Gecreeerd door Front wij hebben nog geen ervaring mee maar u ziet Afrika…dus er zijn wijze lessen….Maar de Afrikaan domoor Vnoshine ziet dat niet, en weet het helaas ook niet… maar voor de blakka’s Afro’s is het niks anders dan hen leiden naar Katibo.

  Pakosie


  Maak melding

 17. Ook ik wens een coup,van jonge en dynamische lieden die met hart en ziel voor het volk gaat,maar een bloedeloze en geweldloze coup aub.
  Als de protesterende scholieren-studenten lef en daadkracht tonen kunnen ze deze boevenkabinet geweldloos afzetten.
  Genoeg is genoeg,deze prentenkabinet,heeft alleen maar oog voor familie en vrienden,zij krijgen posten waar ze geen ballen verstand van hebben.
  Kom Op Jongeren Van Suriname,laat je niet kennen en Go For It.
  Emile Wijntuin, kraait uit zijn nek ipv,dat hij Baviaan Vene op het matje roept,om naar de noden van de jongeren te kijken,ai kong nanga wan law sani.

  Maar goed,ik heb HOOP dat deze shitregering hun dagen zijn geteld.


  Maak melding

 18. Katibo: anno 2007 niks en ook niks anders, dan niks te doen hebben,geen toekomst,geen behoorlijk leefgebied,raadeloos.enz.enz.

  Gevolgen:Geweld,Hevige Sex,Drugs gebruik,op rooftocht gaan,verkrachtingen,zelfdoding…

  Krutu-Bakra: oplossing…….GEVANGENIS of Gekkenhuis.

  Maar kijk goed naar de leefgebieden van ons binnenland geen gevangenis geen gekkenhuizen…dus ook geen rovers enz, enz.

  Maar de wijs neuzen met hun witte scholing zijn te dom om dit te begrijpen…dus kunnen deze domoren ook niet naar toe werken…maar nee blijven denken als Sinterklaas met zijn knechten Pieterbaas.


  Maak melding

 19. ik las van morgen de ad wat ik altijd doe en deze stuk sprak me aan wil aan de aanhang van bouterse voordragen lees het goed misschien worden jullie wakker.dit is wat spong zeg over bouterse.ovrigens gunt spong bouterse een eerlijke proces.de advocaal ten slotte ,,de verdediging moet alle ruimte krijgen .bouterse moet gewoon een goede en eerlijk proces krijgen.daar moet hij god op zijn blote knieen voor danken.hij krijgt datgene wat hij zijn vijftien slachtoffers heeft onthouden dat is het levende bewijs van een rechtsstaat en dat is suriname een rechtsstaat het land geeft hem wat hij zijn slachtoffers onthouden heeft.


  Maak melding

 20. Wat een onzin, de heer Wijntuin is aan het demoniseren van de huidige regering en aan het dementeren voor wat betreft zijn politieke inbreng. Niemand kan zwichten voor opruiing en destabilisering.

  Het grote verschil met 1980 is dat de regering geen grip had op de gewapende machten in het byzonder het leger.

  De kaarten staan er nu anders voor;
  De regering heeft de beschikking over een loyale militaire achterhoede.

  Advies aan Vene;
  Schroom niet om het in te zetten als een opstandige minderheid voor maatschappelijke onrust zorgt en het 8 december proces wil traineren.

  Regering van Suriname;
  laat je niet intimideren, gijzelen of terroriseren.

  De groep die is gedagvaard heeft Suriname de grootste historische schade berokkent, daar past in een rechtsstaat, hoe theoretisch dan ook, gepaste sanctie.


  Maak melding

 21. Hoe kan je iets mijden die wordt uitgelokt en aangewakkert door de coalitie om hun fraude stil te houden.
  De coalitie heeft wanorde nodig om een ander de schuld te geven en dat moet het volk zien zonder stil te blijven.

  Let a faya baka
  No fas mi pipel
  fas mi pipel dan ju sa sji san o go pesa
  stre def stre wi no sa frede en wi no e frede


  Maak melding

 22. ik hoop dat de heer Bouterse vadaag nog een coup pleegt vanavond nog. dan veranderd er wat tenmiinste,in het echt is Bouterse veel eerlijker dan Venetiaan en zijn vrienden.


  Maak melding

 23. Een beetje humor op zijn tijd lijkt mij eigenlijk beter dan terug gaan naar 1980, dat moet ik wel toegeven.
  Het is dan ook triest om steeds 1980, in het nieuws te moeten lezen alsof men dat wil om eigen falen te verbloemen.


  Maak melding

 24. Beste mensen vergeten jullie niet.
  NDP is de grootste partij van Suriname.
  Nederland is bang dat hij zijn belangen in het land zal verliezen als bouterse aan de macht komt.
  Dit zal voor Vene en zijn boeven ook een grote politieke klap zijn in de toekomst omdat Bouta de grootste concurrent is van Vene in politiek opzicht.

  Nederland steunt Vene om zijn belangen en Vene gebruikt de middelen die Ned. hem aanbiedt (de zogenaamde financiele steun)om Bouta te laten arresteren. Hierdoor kan Nederland zijn slag slaan en Vene kan weer in de politiek scoren.

  Dus wie is nou slim….. en wat gebeurt met het land en het volk…Gaan we soms weer richting slavernij?

  Moeten we soms die shi…t van anderen weer slikken in ons geliefd land….

  Waarom hebben Suri’s nog zoveel vertrouwen in Bouta… Waarom overgrote deel van de bevolking…?

  Maar arme stervelingen jullie moeten zelf weten wat goed is voor juliie… Met Vene kom je niet verder…dan in de Dierentuin…


  Maak melding

 25. Als er geen dag komt waarop wij en wij en wij met z’n allen verworden tot medestaanders ben ik bang dat het nu nog zo mooi land land Suriname in tijd op de zeebodem zal liggen. Je wordt niet goed van al dat gehaal en getrek, terwijl vrijwel alles verzandt. Alleen met een sterke coalitie kun je een waarachtige natie stichten. Als het zo door gaat zullen sooner or late als kat en hond op straat liggen.


  Maak melding

 26. Hoi

  Iederenn moet houden aan de wet en recht.Hr wijntuin heeft nu recht om zijn mening kenbaar te maken.ala hoewel de slachtoffers van december 1982 hadden toen niet.

  Dhr wijntuin (als OUD VOORZITTER PARLEMENT) HEEFT OOK DAT RECHT NU OOK OM ZIJN MOND OPEN TE DOE;die kan bemiddelen vb. voor maandag 26 november bij de oud bevellhebber te gaan praten.


  Maak melding

 27. Met gemak worden de gevallen kameraden door deze loosers verzwegen. Don’t, “eens op een dag zal ook die nota worden gepresenteerd”.

  Het betreft hier 89 militairen en honderden binnenlandbewoners. Of behoren die niet tot de categorie mens? Two wrongs don’t make one right.

  Het eigenrecht is al meer dan toegepast.


  Maak melding

 28. ook gij wijntuin ????

  van tijd tot tijd komen politieke fossielen als wijntuin met waarschuwingen en adviezen uit hun holen te voorschijn.Het zijn deze zelfde fossielen die verantwoordelijk zijn voor de politieke- en economische vernietiging van het land Suriname. Was het niet dit zelfde heerschap die in de jaren ” 70 “leiding gaf aan circus stupido. Dat was de naam toen van het met stoelen gooiende parlement van sur. waaraan wijntuin leiding gaf. Arrogant en dom was hij toen en is deze coroniaan nog steeds. Trouwens wie denkt hij te moeten adviseren. Vene is veel wijzer, intelligenter en vooral moediger.Hij is een man met ballen en geen eunuch. en vooral een man met schone vingers. Een man met principes die zich niet laat bedreigen en chanteren.dat kan niet worden gezegd van wijntje en zijn toenmalige zakken vullende politieke matties. Wel goed dat hij op zijn oude dag erkent dat hij mede verantwoordelijk is voor
  de ontwikkelingen vanaf 1980. 25 jaar nadenken heeft hem dat gekost. wijsheid komt met ouderdom zegt men. dat klopt.
  blakka bakra


  Maak melding

 29. Als de vos de passie preekt, boer pas op je ganzen……..De coup van 1980 heeft diverse oorzaken ten grondslag. De hoofdoorzaak was het vertrappen van de grondwet, de kieswet en het huishoudelijk reglement van het parlement van Suriname door de heer E.Wijntuin. Als voorzitter van het parlement had hij de heer K. toegelaten tot het parlement zonder QOURUM, om op die manier de coalitie aan een meerderheid te helpen. De oppositie onder leiding van de VHP had toen alle vergaderingen van het parlement geboycot. Door deze onhoudbare situatie was het voor de militairen, die in conflict was met de regering, rijp om de macht over te nemen. Het parlement van Wijntuin was daarna door het volk veranderd in Circus Stupido. Vandaag de dag probeert Wijntuin mooi weer te spelen, terwijl hij zijn hand in eigen boezem moet steken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.