Surinaamse Inheemsen dreigen met hongerstaking

7

PARAMARIBO, 16 nov – Bewoners van het Inheemse dorp Maho dreigen met een massale hongerstaking. Volgens de groep worden zij bedreigd met verwijdering uit hun leefgebied. “Onze grond is door de overheid uitgegeven aan een stichting. We mogen niet eens meer jagen”, zegt woordvoerder Gilliano Zaalman.

Ook zouden landbouwgronden onder zijn gelopen na het plaatsen van een dam. “In ons grondgebied wordt grond uitgegeven. We hebben geen eten, we willen dat president Venetiaan onmiddellijk ingrijpt”, zei Zaalman tijdens een korte actie bij het werkkabinet. van de president. Behalve het terugdraaien van de uitgifte, wordt ook de verstrekking geëist van voedselpakketten.

Met minder wordt geen genoegen genomen. De nood zou te hoog zijn. Het wordt dan ook als onterecht ervaren dat een link wordt gelegd met de politieke oppositie. ”Ze zijn niet gekomen waar we wonen, maar als je in het gebied komt wordt je met de dood bedreigd. We kunnen niet meer jagen.”, aldus Zaalman. De actie werd opgeschort, nadat minister Felisi van Regionale Ontwikkeling zich bereid toonde de groep te ontvangen. Besloten is toch actie te voeren, omdat de ontmoeting niet bevredigend zou zijn verlopen.


7 REACTIES

 1. Alles wat tegenwoordig gebeurt in Suriname,wordt de oppostitie toegerekend.Nogmaals de mensen blijven niet dom en dat hebben deze boevenregering door om hun eigen falen te verbergen wat is makkelijker? Ja,gooien ze de oppositie als veroorzakers naar voren

  Strijden Inheemsen,laat deze shitregering merken dat jullie niet dom blijven.


  Maak melding

 2. Aan de indianen gegeven land wordt hun ontnomen door die rovers ik had dit al voorspeld ik wil nu graag weeten als dit ook niet mag van vine en andere rad draaiers
  de tijd zal het wel leren wat onze inheemse broeders en zuster teweeg zal brengen wel ding ingie atie brong en wie wil mag ze tegen houden aldie tijd zeggen ze niets maar ze zijn er het vergeten en achter gesteld volk staat nu op voor hun rechten oe kang tang tekie .sjarwa sjarwa.camakariekong.
  oeng no broeya zie het wapen van suriname
  so so lobie
  groetjes basja Apoekoejesie


  Maak melding

 3. Maty,mi ne mandy sref- srefy,de inheemse hebben het recht,om op tekomen laten jullie als Inheemse niet wegsturen met een leugen,maar met recht, wat jullie als Inheemse gevraagd hebben.voer een oprechte strijd zo kan het niet verder in Suriname. als inheemse mogen jullie de voeten nog eens stoten, dresy de, my matty opo ju pery,
  day saby sa ju mu du.Sjarwa.

  Akuba


  Maak melding

 4. De oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn altijd het kind van de rekening!!!
  Ik heb erg te doen met deze mensen waar nooit rekening mee wordt gehouden!!
  Ze moesten maar hulp van buiten zoeken om hun bijtestaan in hun grondrechten daar ze zelf niet over de knowhow beschikken om het aftedwingen.
  Er zijn genoeg buitenlandse organisaties die hun hierbij behulpzaam kunnen zijn.


  Maak melding

 5. Laat de Indiaan met rust deze mensen zijn genoeg beroofd en bedonderd.
  Vooal de NPS is veroorzaker nr.1. van dit alles.
  Laat de Indiaan met rust..anders mi-boi groter probleem, groter probleem.

  Santakie zal jagers moeten bekennen.


  Maak melding

 6. Vnoshine weer Bouta…hij heeft ze op pad gestuurd….dit omdat zij weer bestolen zijn door FRONT.

  Maar helaas Vnoshine wij moeten deze mensen nu eens gaan helpen, die boeven streken uit Par’bo moet nu eens voor goed en voor altijd afgelopen zijn.


  Maak melding

 7. Ik had al enkele weken terug gewaarschuwd dat er kapers op de loer liggen. Zelf binnen de inheemsen in Suriname zouden, deels, die fremoesoes en awiriedomries zitten. Ik zei nog, dat ik ze bij naam en toenaam ken.

  Als mijn informaties kloppen, zit er een zekere organisatie met de naam Moshiro achter. Voor zover ik dit weet, en ik ga er vanuit dat het dezelfde oude organisatie Moshiro is( die ik ken),is deze stichting zowel in Nederland als in Suriname actief(geweest).

  De behandeling van de inheemsen van Maho geeft alleen maar aan, hoe respectvol deze awariedomries omgaan met het historisch recht van deze groep Surinamers.
  Het is nu de taak van de waarachtige en overgebleven inheemse leiders dit probleem voor Maho, en straks ook van andere inheemse dorpen, op te lossen.

  Sinds eindjaren 80(vorige eeuw)was dit probleem van Maho al aan de orde. Dus het kan ook niet zo zijn, dat deze inheemsen door derden misbruikt worden. En wie heeft die grondbeschikking van toewijzing aan Moshiro ondertekend?

  Ik voorspel dat als zulke situaties zich vaker voordoen in Suriname,er daar burgelijke ongehoorzaamheid zal volgen.
  Het resultaat hiervan mag u maar zelf invullen.
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.