Suriname wordt prooi in strijd der elementen

2

PARAMARIBO, 14 nov – Suriname zal zoetjesaan meer en meer ten prooi vallen aan de strijd der elementen. Dit zegt meteoroloog Roel Oehlers van de Meteorologische Dienst. De klimaatveranderingen zijn in steeds heviger mate merkbaar, wat voor Surinamers een teken aan de wand moet zijn. Onder meer traditionele bouwstijlen voldoen niet meer.

Integendeel, deze stijlen werken ongelukken in de hand. Het is laatst nog te merken geweest. Het complete dak van de rechtervleugel van het Diaconessenhuis heeft eraan moeten geloven. Patiënten lagen van het ene moment op het andere in een verregende openluchtruimte. “Hoe hoger de gebouwen, hoe krachtiger de wind. Dit wordt veroorzaakt door drukverschil in de lucht”, zegt Oehlers tegenover de Ware Tijd.

Feit is dat Suriname zich mag opmaken voor een gewijzigd klimaat. Niets is meer vanzelfsprekend of echt voorspelbaar. “We jagen de bevolking geen angst aan, maar willen slechts wijzen op de klimaatveranderingen. Suriname moet gaan leren leven met deze ontwikkeling”, aldus Oehlers. De komende tijd mag meer onweer worden verwacht, zeker in de periode rond de jaarwisseling.


2 REACTIES

 1. Lach maar Neruda (reactie no.1.), lach maar,

  met je ‘op veilige afstandse snuit’ 10 hoog op een verlaten flatgebouw ergens hoog in Amsterdam, Rotterdam of maastricht.

  Lach maar,

  in de hoop dat je tranen net zo hoog tot je lippen mogen reiken, opdat het besef tot je doorgedrongen moge zijn.

  Pas dan zal je begrijpen, wat wij bedoelden met ‘de leugen van de Russen’ m.b.t. de voordelen voor de Surinaamse regering t.a.v. het ‘baggeren’ van de Suriname rivier.

  Maar niet dat alleen.

  dat pas dan het ook tot velen zal mogen zijn doordringen, omtrent het feit dat de rijkdommen van werelds 17de rijkste land, voor niemand anders weggelegd zijn, dan voor de ‘Eerste Wereld’ zelf.

  Maar bovenal, dat het ‘Bewustzijnsproces’ in naam van het Universum zal mogen zeggen:

  “Zo, en nu zullen ze het zeker wel begrepen hebben”.

  En welke regeringen ons allemaal medeleven zullen komen getuigen, merken wij wel tezijnertijd bij de eventuele ‘dodenherdenking’, opgrond van het gebeuren als afspiegeling van jou onwetendheid.

  Wij ‘heldere geesten’ groeten jou.

  Lach maar verder,

  en laat u tijdens uw ‘lachgenot’ beslist niet door ons storen.

  Lach maar ‘Nerudas’,

  lach maar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.