dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurDivalifeest in Suriname krijgt intensere sfeer

Divalifeest in Suriname krijgt intensere sfeer

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 9 nov – Divali, het lichtfeest van de Hindoes, wordt dit jaar bewuster gevierd. Dit blijkt uit onder meer de grootsere opzet van de traditionele fakkeloptocht. Ook de voorlichting via media is opgevoerd om zoveel mogelijk Surinamers te betrekken.

De fakkeloptochten bijvoorbeeld in verscheidene delen van het land zijn intensief aangekondigd om de belangstelling zo ruim mogelijk te krijgen. Op verscheidene punten zijn dan ook drommen nieuwsgierigen te bespeuren geweest, die van nabij de met fakkel marcherende en in kleurige klederdracht gestoken deelnemers bezagen. De uitbeelding van godin Lakshmi is ook dit jaar de trekpleister.

Alle optochten worden geleid door een meisje dat net als de lichtgodin de weg baant naar voorspoed, geluk, liefde en schoonheid. “Zo voel ik me ook, het is alsof het automatisch over je heen komt, dat gevoel van verwachting, dat de dingen toch goed komen”, zegt een toeschouwer. Ze heeft de optocht over de Kwattaweg, ten westen van Paramaribo, voor het eerst meegemaakt.

Deze optocht is met zijn kilometerslange strekking de grootste. Wat de viering dit jaar ook onderscheidt, is de oproep aan bedrijven om hun panden zoveel mogelijk in licht te baden. Ook woningen zijn in de traditie van lichtende dia’s flink aangesterkt met elektrisch licht. De dia (aarden oliekommetje dat fungeert als lampje, red.), die dit jaar nog het meest spreekt, brandt op het Onafhankelijkheidsplein.

Met zijn doorsnee van twee en een halve meter moet deze nog het meest de intenties tot uiting brengen van samen goed beginnen. Iedereen, Hindoe of niet, mag ghee (vloeibare zoutloze boter, red.) schenken in de gigantisch ogende kom. Die blijft dag en nacht branden, gelijk de hoop van de bedenkers om het Guiness Book of World Records te halen. Het feest zal dan compleet zijn.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES