Aandacht voor problemen Surinaamse ex-militairen

3

PARAMARIBO, 8 nov – De regering heeft alle aandacht voor de problemen van ex-militairen. Dit zegt minister Ivan Fernald van Defensie. Waar mogelijk worden oplossingen uitgewerkt of wordt met andere ministeries gesondeerd. Het belang van een gerichte aanpak wordt wel degelijk ingezien.

De kritiek van de oudgedienden als zou niet genoeg slagkracht worden getoond, is dan ook niet terecht. “We zijn er niet van gediend dat de zaak escaleert. Het tragische is dat juist het ministerie dat zich inzet, op de korrel wordt genomen”, zegt Fernald. Het liefst wordt zo snel mogelijk een oplossing gevonden voor de sociale en psychische noden die zijn aangekaart door de groep.

Alleen, sommige van de eisen die op tafel zijn gelegd, zijn wat moeilijker in te willigen. Zo is om een maandelijkse uitkering gevraagd van vijfhonderd Surinaamse dollar ongeveer honderd en vijftig euro). Defensie mag daar niet zelfstandig over beslissen, dus gaat er tijd in zitten. Ook moet nagetrokken worden of het alleen om ex-militairen gaat. Daar is een doorlichting voor nodig.

Reeds is ongeveer de helft van de ruim vierhonderd namen nagetrokken, die zijn ingediend. In elk geval is hulp beschikbaar voor hen die lijden aan posttraumatische stress. Een groot deel van de militairen die in de jaren tachtig mee hebben gevochten in de oorlog tegen het Jungle Commando, hebben hier van te lijden. “Het gaat er nu om vast te stellen wie heeft meegedaan aan de oorlog en wie geen ex-militair is”, aldus Fernald.


3 REACTIES

 1. VP.Sarasara had 50 man JC…opgenomen als..boys inlichtingen-dienst.
  Rest hem nu 150 man aantenemen als boys informant of niet.>>>gelijke monniken gelijke kappen…dus…mensen die in dezelfde positie verkeren, hebben dezelfde rechten.


  Maak melding

 2. Wat ik niet begrijp is dat Ronny Brunswijk hiervoor verantwoordelijk is.

  Waarom wordt hij niet vervolgd? Omdat hij geen directe bedreiging is voor nieuw front, Nederland en Amerika

  Wat ik ook niet begrijpt is hoe kan iemand met een strafblad een ministersfunctie bekleden?

  Tuurlijk is politiek suriname paramaribo zoo, maar dat er openlijk jacht wordt gemaakt op people’s choice Bouterse is dan toch helemaal verkeerd???

  En waarom praten surinamers niet meer over de misgelopen verkiezing? of heeft de pers het zwijgencode opgelegd gekregen om geen maatschappelijk onrust te zaaien.

  Ik ben zeker dat die restant aantal stemmen allemaal op ndp gericht waren en dus bewust zijn vernietigd.


  Maak melding

 3. kom maar op ex-militairen.
  Als er niets gebeurt,dan maar weer naar de wapens.
  Dat is wat Suriname nodig heeft.Niet dat slapgelul van de regering.Brunswijk wordt nooit vervolgd,maar Bouta wel.
  Brunswijk bepaalt nog steeds welke vluchten landen te Moengo(natuurlijk met drugs)
  Wie controleert dat.
  Brunswijk heeft ook vele moorden en roof overvallen op zijn naam.Brunswijk is nog steeds militair en officier op de koop toe.
  Hoe komt deze zelfde Brunswijk aan grote hout-en goudconcessies?
  Betaalt hij wel belasting.Hij bezial jaar en dag over een eigen stadion en voetbalclub,terwijl hij buitenlanders vvor zich laat voetballen tegen betaling.Dit alles terwijl hij maar een ambtenaar is.
  Worden al deze dingen onderzocht.
  Dus ex-militairen;laat niet met je sollen.
  Sang no mang go nanga safrie,moes luk nanga tranga.
  En oenoe no e frede,want oeng sjie moro hebie faja.
  Vast beraden zonder vrees.

  Stiekemdienst.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.