Wetgeving Suriname facilieert aantasting milieu

4

PARAMARIBO, 7 nov –Tegenstrijdige wetgeving werkt aantasting van beschermde natuurgebieden in de hand. Dit blijkt uit de nasleep van de goudmijnactiviteiten van parlementariër Ronnie Brunswijk in het Brownsberg Natuurpark. Zijn vergunning is verstrekt door het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond- & Bosbeheer, ROGB.

Hetzelfde ministerie is nota bene verantwoordelijk voor het beheer van de bij wet vastgestelde natuurreservaten, inclusief Brownsberg. Het beheer geschiedt via de Stichting Natuurbehoud Suriname, Stinasu. De stichting ligt nu overhoop met Brunswijk. De afgelopen tijd is door legale en illegale goudzoekers zware schade toegebracht aan het milieu. Hele stroken bos zijn verdwenen.

De wetgever heeft het klaar gespeeld zowel degene die aantast als degene die beschermt recht te verschaffen. “Brunswijk heeft een geldige vergunning voor kleinmijnbouw in een concessie van tweehonderd hectare. Deze ligt in een concessie van Stinasu”, zegt ROGB-topfunctionaris Frans Kasantaroeno tegenover de Ware Tijd. Het natuurpark is zo’n acht en veertig honderd hectare groot.

Een directe oplossing is uiteraard niet voor handen. Brunswijk heeft intussen besloten Stinasu voor het gerecht te slepen. De stichting zou verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van materieel en het werkkamp op zijn concessie. Dat zou gebeurd zijn onder toezicht van de politie. De politie heeft de vernietiging toegegeven. Alleen is niet duidelijk of functionarissen van Stinasu werkelijk verantwoordelijk zijn.


4 REACTIES

 1. bra’s en sisa’s,
  Nu komt het . belangenverstrengeling tot en met. en Brunsie is “groot”. Zo zijn er nog velen, wie pakt wie aan.
  Ik hoop het niet maar naar mijn mening lijkt het erop dat de chaos groot(nb zonder aanhalingstekens) is(pas echt groot als we al dit soort zaken gaan onderzoeken.
  Sinds ik kind ben (anno jaren 70) gebeurt dit en trouwens niet alleen in Su hoor, laat mij dan geruststellen.
  Volge even , Berlosconi, Poetin, Lubbers, Cheney, Soeharto, Bloemibol ik zal maar ophouden…….
  Volgens geruchten vangt RB ook wat poen voor iedere chinees die in Su aankomt en iets doet(whatever), hoe zit het met zn belastingaangifte trouwens…..
  Succes allen.
  Ga naar Su om te “retiren”en proberen te genieten van de natuur en mensen waarmee je het kan doen(dus selectief daarin zijn is mijn advies.
  De rest….basta bon, no spang….


  Maak melding

 2. Deze grote boef is verantwoordelijk voor de binnenlandse oorlogen.

  Waarom wordt hij niet vervolgd en boutje wel?

  Deze boef kan niet eens fatsoenlijk verklaren hoe hij aan een helikopter komt en peperdure auto’s maar toch zie je sandoppie niets over roeren.

  OF is deze man die juist zijn grootste vijand achter de tralies probeert te krijgen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.