Suriname bij grootste risicolanden zeestijging

10

PARAMARIBO, 6 nov – Suriname behoort tot de groep landen die het meeste risico loopt bij een fikse stijging van het zeeniveau. Dit zegt dr. Siewnath Naipal, geograaf en docent aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Uitgerekend is dat bij een zeeniveaustijging van twee meter alle woongebieden in de kuststreek onder water zullen verdwijnen.

Voor Paramaribo geldt dat bij een stijging van vijf meter. “Op de één of andere manier zal iedereen er mee te maken hebben, inclusief dat deel van de bevolking dat op hogere delen woont”, zegt Naipal. Het is dan ook van belang dat autoriteiten met een beetje verantwoordelijkheidsgevoel reeds nu maatregelen treffen om het ergste te voorkomen. Eén zo’n maatregel is aanpassing aan de klimatologische omstandigheden.

Als die eenmaal veranderen is er geen houden meer aan. Zo vroeg mogelijk beginnen is dan ook het devies. “Onder deze omstandigheden heeft Suriname veel te verliezen en zal onder extreme druk en dreiging komen te staan als gevolg van verhoogd grond-, zee- en rivierwater, verlies van natuurlijke hulpbronnen en/of degradatie van onder andere de hulpbronnen en infrastructuur”, aldus Naipal.


10 REACTIES

 1. Uit het bericht lees ik dat er twee voorstellen zijn gedaan:1) Stijging van 2 meter en 2) stijging zeespiegel van 5 meter.
  Daarmee is dan ook het advies gegeven om maatregelen te treffen. Het ware beter geweest als ook die voorstellen nader aangeduid was. In ieder geval meen ik te concluderen, wil men het huidig woongebied behouden, dat er langs de rivieroevers vanaf de kustlijn tot een hoogte van ongeveer minimaal 5 meter een dam aangelegd moet worden. Voor de kustlijn moet ook een dam gebouwd moeten worden van tenminste 5 meter.
  de riviermondingen moeten vrij blijven voor de normale activiteiten. Ik ben er van overtuigd dat dr. Siewnath Naipal meer kennis in huis heeft.


  Maak melding

 2. Die Naipal is me er 1-eentje.

  De grootste rotsblokken liggen opeengestapeld in het brownsberg en Affobakka. Wat die voorstellen precies inhouden van Naipal is niet gezegd. Schreeuwen om aand8 ????

  Gewoon die rotsblokken vanuit het binnenland met dynamiet opblazen en kleinere stukken naar de kustlijn vervoeren. Men kan hierbij land aanwinnen.

  Vanaf Witsantie het witte zand vervoeren om alle zwarte modderbanken af te dekken, het zakt langzaam vanzelf weg. Totdat een zekere inklinking is bereikt . Men heeft dan land-aanwinst.

  Is het dat wat die Naipal bedoelt????? Dan is het begrijpelijk toch?????
  Bewoners zullen zelf deze klus met elkaar moeten klaren, aangezien tegen die tijd er mischien geen regering is. Het Volk zal dan al die regegeringsgespuis afgemaakt hebben.

  Vriendelijke Groeten,………..


  Maak melding

 3. beter is een nieuwe hoofdstad te bouwen bij berlijn
  lekker dicht bij zanderij en 1 een keer een nieuwe start maken en een bekende hoofdstad
  republiek suriname met de hoofdstad berlijn


  Maak melding

 4. En toch kunnen wij niet snappen dat wij geen meester in de rechten kunnen belasten met een ministerie van Onder Waterlopen(OW).

  Ik denk niet dat wij echt serieus bezig zijn met het oplossen van de problemen in en van dit land.


  Maak melding

 5. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
  Bekend gezegde en juist daarom goed om aandacht te besteden aan deze waarschuwing.
  Inplaats van om kritiek te leveren.
  Nu kijken naar een oplossing want het gaat om mensen leven die op het spel staat.
  Velen trekken weg om een nieuw bestaan daar op te bouwen voor een betere toekomst.
  Juist om die rede aandacht besteden aan dit groot verwachte probleem dat de toekomst zal beinvloeden. De aarde warmt op talrijke veranderingen op komst vreemde natuurverschijnselen nu al duidelijk zichtbaar.


  Maak melding

 6. Dit is oud nieuws. naipal is nu pas uit zijn droom ontwaakt. als de scheur bij de tenerif(las palmas) eilanden tot een tsunamie lijdt, dan is die 5 meter niet genoeg, want minstens 200 meter hoog zal dan de tsunamie zijn en blijf alles langs de surinaamse kust onveilig, feit is wel dat de kustlijn verstevigt dient te worden, want in 1996 kon je langs de asfalt weg die van coronie naar nickerie gaat, visvangen in zoetwater; tegenwoordig sinds al een jaar of 4 is dit gebied zoutwater gebied en zoetwater vis is nergens te bekennen…hetzelfde is ook langs de matapica gebied, de kustlijn is verdwenen en totaal weggekalfd, vroeger in de jaren 70 stonden daar huizen op het strand, nu is dat inmiddels oceaan…
  in de kokosbomen van coronie voelt venetiaan zich wel veilig, maar laat wel alle onderdanen niet in de bomen toe…hij wil alleen het rijk heersen…


  Maak melding

 7. Ik vraag mij al heel lang af: Wat kan Suriname wel? Ze kunnen niet eens hun dijken onderhouden. De dijken bij Nieuw-Amsterdam bijvoorbeeld staan al op instorten. Als Suriname niet zo graag onafhankelijk wilde worden van Nederland, zou het een prachtig land zijn, welvarend en zeer toeristisch op de wereldkaart, net zoals Curacao. Daarom blijf ik erbij, de ellende in het land is de schuld van de Surinamers zelf.


  Maak melding

 8. […] zal binnen niet al te lange tijd, de meeste bewoners langs de kust, moeten verhuizen vanwege de zeespielstijging. Deze stelling gaf hij aan in een interview met hem. De oorzaak tot de stijging van de zeespiegel […]


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.