zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname heeft geen recept klaar voor dure euro

Suriname heeft geen recept klaar voor dure euro

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 2 nov – Suriname heeft geen pasklaar antwoord op de stijgende wisselkoers voor de euro. Dit zegt president Ronald Venetiaan. Ook de voortwoekerende brandstofprijs zorgt voor nieuwe zorgwekkende situaties, waar creatief op gereageerd moet worden. Gedacht wordt aan onder meer importshifts.

Dringend moet worden bekeken of niet geïmporteerd kan worden uit andere dan Europese landen. “Wat we nodig hebben is een slagvaardige reactie van de regering, het bedrijfsleven en niet te vergeten, de consument”, zegt Venetiaan. In de praktijk komt het neer op een mentale omslag. Gebondenheid aan Europese goederen zal plaats moeten maken voor puur overlevingsinstinct.

Meer importen uit onder meer de Verenigde Staten, Brazilië, India en China zullen overwogen moeten worden als alternatief. “We hebben er geen recept voor. We moeten zorgen dat we onze financiële huishouding in orde hebben”, aldus Venetiaan. Volgens directeur Anne Harmsma van de RBBT bank is importshift geen slecht idee. “Zelfs Europese landen stappen over naar meer importen uit de VS. Dat brengt uiteindelijk een evenwichtssituatie.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

14 REACTIES
 1. importeren van goederen uit Chi,Ind,Bra,VS zal niet helpen,want er zijn mensen die hun goederen uit deze landen halen,maar ze toch prijzen in Euro,s. en tegenwoordig worden een heleboel zaken in Euro,s geprijsd bv opleidingen,huurwoning,huurauto,percelen en zelf schoenen.


  Maak melding
 2. Andere landen hebben ook genoeg te bieden dan Nederland en wie weet zijn ze stukken voordeliger ook. In deze situatie heeft Nederland Suriname meer nodig dan andersom.

  Suriname doet het goed aan om verder te kijken en op tijd naar een oplossing zoekt.


  Maak melding
 3. Duur noh…kaba nanga law…gewoon gaan waar het goedkoper is….alleen op kwaliteit letten….maar altijd voor ieder Suri….waar het goedkoper is ….dan is Aboi klaar.


  Maak melding
 4. Ja; het moest toch zo nodig een dollar van de gulden gemaakt worden; daar ben nu mooi klaar mee, want de euro is toch veel meer gevraagd; of wordt de srd in seu veranderd..
  politici in sur; zijn plagiaater en denken zo de surinaame geld eenheid een waardevaster eenheid te geven…….droom lekker door……..


  Maak melding
 5. Wat kan het kleine Suriname nou doen als zelfs de grote Yankee Dollar in waarde daalt ten opzichte van de keiharde Euro???…

  Vandaar dat Surinamers in den vreemde zo keihard belangrijk blijven, ze brengen bij vakanties, familiebezoek of geldovermakingen, keiharde valuta in ’s land economie maar bij de beslissingmakers dringt dit besef maar niet door met die eeuwige tropisch hardhout voor hun kop…

  Hou je landgenoten altijd dichtbij het moederland…
  zelfs Nederland is allang tot dat besef gekomen met hun paspoort veranderingen voor ex-nederlanders met name in de VS…


  Maak melding
 6. Makkelijker gezegd dan gedaan,
  Surinamers zijn nou eenmaal gewend aan de europese producten en zien deze als beter omdat het uit Holland komt. dat is niet altijd zo maar dit is ingeburgerd alsof alles uit het buitenland beter is. niet alleen dat maar vanaf we klein zijn zijn we gewend met produkten uit Holland kijk maar naar een pastei die we maken of een pom. de mosterd zal voor 9 van de 10 die een pom maakt van het merk koeleman zijn. Als er van alles een alternatief is uit amerika of brazilie vergeleken met een duur Euro product dan zal misschien voorzichtig het alternatief toch geprobeerd worden. het lijkt alsof de breaking point in Suriname heel hoog is voordat op andere produkten wordt overgestapt. herkenning en gewenning van het produkt maakt dat men het blijft kopen. een ander produkt dat misschien net zo lekker is maar dan goedkoper krijgt dan geen kans op de surinaamse markt. Niet alles uit china is slecht en niet alles van Holland is lekkerder of beter. in plaats van Koopmans cakemeel of pickwick thee zijn er ook goede alternatieven in amerika of brazilie. de vraag is of het een kans krijgt en verkocht wordt.. beetje bij beetje lukt het wel met de producten uit brazilie en trinidad..maar het grote publiek is nog niet overtuigd. De grote supermarkten als Combé markt, best mart, tsang store zullen het voortouw moeten nemen en beetje bij beetje alternatieven op de markt te brengen die veel goedkoper zijn dan de Dure EURO rookworst.. alhoewel er volgens mij geen amerikaanse rookworsten bestaan.sommige dingen blijven toch typisch hollands zoals speculaas.. voor de liefhebber zal de prijs altijd betaald worden.


  Maak melding
 7. Koni: houd toch op….Je hoeft niet alles te eten toch..rook worst of niet.. duur dan hoeft het voor Aboi niet….by the way laten die mannen eigen product promoten….technologie gaat moeilijk… maar zij wegen di.


  Maak melding
 8. wie wil mag producten uit china of india kopen/gebruiken, ik hoef ze niet, want het is alleen maar rommel. je mag ook bladeren uit su drogen en thee en tabak van maken. kwaliteit mag wat kosten of niks meer uit het buitenland gebruiken en alleen maar leven op rijst, kwie kwie, tayerblad en kouseband. tanden poetsen met houtskool. suc6!!!


  Maak melding
 9. Heeft niemand eraan gedacht dat we misschien moeten beginnen met meer Euro’s te verdienen?? Meer export van producten met toegevoegde waarde ipv het laten wegdragen van grondstoffen door buitenlandse bedrijven? Meer toerisme door open sky policies?

  Of gaan we straks uit Bangladesh importeren omdat China/India te duur is geworden? Dit is een race naar de bodem.


  Maak melding
 10. Verlaag de prijzen van de vliegreizen met de helft, weg met de visum en geeft alle Surinamers die in het buitenland wonen een Surinaamse paspoort bij. Dan zie je alle euro’s het land binnen stromen. Laat deze kans niet voorbij gaan. Waarom hebben we nog zoveel buitenlandse benzine pomps in Suriname? Waarom krijgen de Surinamers de kans niet om wat zelf op te zetten, zie weer de winst naar de buitenland.


  Maak melding
 11. Simpel Vnoshine, simpel jij weet.. jij zal uit vaatje jaren ’80 moeten tappen (helaas mi-boi revo time).
  Niemand krijgt geld voor import.. import stop.

  Ma yu no durf fu takie nanga na people.
  Tak gewoon alla ‘dalla’ kaba….leg uit no di fa nodu.
  Daarom i-tja probleem dus a bitri yu puru na stekker.


  Maak melding
 12. Anoib (nr 1) en Dewanand (nr 11),

  Jullie hebben helemaal gelijk, beter gaat de Surinaamse regering daar over nadenken!

  Push de Surinamers om zelf iets op te zetten, het land heeft ruimte zat dan ipv alles uit te besteden waar dure valuta betaald voor moet worden.

  En Suriname moet alleen met de SRD werken, laat iedereen zn buitenlands geld maar inwisselen bij de Surinaamse bank(en) voor SRD en laat die mensen daarmee hun tijd in Switie Sranan doorbrengen.

  De euro is sowieso geen Surinaamse munt.
  Is toch belachelijk dat mensen spullen in euro’s prijzen in Suriname.

  Wil je een huis huren , spreek die prijs af in srd, ga naar de bank wissel je euro voor srd en betaal/stort dan en zo moet het met alles gaan anders wordt de srd nooit een sterke munt.

  Surinamers kunnen toch ook niet euro’s in Europa betalen??
  Een chinees betaald toch ook niet in bv Nederland na het tanken met chinees geld?


  Maak melding
 13. @13:

  Ik denk niet dat repressieve maatregelen de economie zullen verbeteren. De burger wordt al genoeg lastig gevallen door de overheid.

  Ook het door de overheid laten bepalen van waaruit moet worden geimporteerd vind ik gekheid, ga je de handelaren leren hoe ze handel moeten drijven of ga je de burgers leren wat ze willen kopen?

  Het antwoord is meer export van producten met meer toegevoegde waarde, dus meer industrialisatie en minder puur wegdragen van grondstoffen zodat het grote geld elders wordt verdiend.

  Niet alleen industrialisatie maar ook ontwikkeling van de dienstensector. Voorbeelden: toerisme, callcenters, dienstverlening voor het buitenland in het algemeen.

  Het gaat er in het kort dus niet om hoe we de burgers verder gaan beknotten met producten uit cambodja en het aleen betalen in SRD, maar hoe de STAAT de toename van EURO INKOMSTEN gaat stimuleren en de ondernemers faciliteren!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES