zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurWereldomroep publiceert dossier 'Decembermoorden'

Wereldomroep publiceert dossier ‘Decembermoorden’

-

Does Travel - naar Suriname

Radio Nederland Wereldomroep publiceert vandaag een uitgebreid internetdossier over de moorden op 8 december 1982 in Suriname. Aanleiding hiervoor is het strafproces tegen oud-legerleider Desi Bouterse en de ruim 20 andere verdachten, dat op 30 november aanstaande in Suriname van start gaat. Het dossier ‘Decembermoorden’ bevat onder meer een historisch overzicht, portretten van de slachtoffers en verdachten en historische audiofragmenten. Het dossier staat op www.caribiana.nl, de Caribische nieuwssite van de Wereldomroep en biedt vanaf vandaag het laatste nieuws en achtergronden rondom ‘het proces van de eeuw in Suriname’. Internetbezoekers kunnen reageren op alle artikelen.

De Suriname-redactie van de Wereldomroep heeft het dossier samengesteld. Hoofd van deze redactie, Edwin van Laar, stelt: “Het dossier biedt een objectief overzicht van het nieuws en de achtergronden van de Decembermoorden in Suriname. Vanuit verschillende kanten is veel informatie verzameld en belicht. Op internet was er tot nu toe te weinig informatie te vinden over deze donkere dagen van Suriname. Met dit dossier willen wij deze informatie beschikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen.”

Op 8 december 1982 werden 15 vooraanstaande Surinamers vermoord. Het is tot op de dag van vandaag onduidelijk welke rol de toenmalige legerleider Desi Bouterse hierbij heeft gespeeld. Op 30 november begint in Suriname, bijna 25 jaar na dato, het proces tegen de verdachten van de Decembermoorden.

Tijdens het proces wordt het dossier dagelijks aangevuld met de laatste nieuwsfeiten. De Wereldomroep volgt het proces ter plekke. Alle informatie kunt u vinden op: www.caribiana.nl.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
 1. Mogelijke militaire interventie: Verenigde Staten, koninkrijk der Nederlanden in rep. Suriname.

  Nederland en VS zijn decennia bezig Bouterse uit het Surinaams politiek spectrum te weren!!!

  Nederland en de VS hebben meerdere malen overwogen militair in te grijpen in Suriname.

  Nederland en Amerika hebben meerdere malen gepoogd Bouterse onterecht te betrekken in

  vermeende drugszaken. om hem politiek te verzwakken ofwel uit het politiekveld te slaan.

  Informatie, dossier: zie websites onder aangegeven hier omtrent!!

  http://www.burojansen.nl/artikelen_item.php?id=81

  http://www.xs4all.nl/~evel/surstk1.htm

  patriot


  Maak melding
 2. landsbelang staat boven alles!!!!!

  Dossier: Novembermoorden, De Affaire- kolonel Meyer

  Een uitgebreid internetdossier over de moorden op 6 november 1942 op Fort Zeelandia
  in Suriname.

  De arrestanten worden op de vlucht geschoten door Nederlandse mariniers.

  De verantwoordelijke voor de moorden is de commandant van Suriname kolonel J. K. Meyer.

  Informatie, dossier 6 “Novembermoorden”: zie websites onder aangegeven hier omtrent!!

  http://www.wansaoeboen.com/diversedeboer.htm

  patriot


  Maak melding
 3. ik vind dit een prima iedee ik heb altijd geze dat ik het heel jammer vind dat suriname deze zwarte bladzijde van onze van suriname nergens nergens te vinden is vooral voor de jeugd die niet veel weet over deze tijd alleen maar over horen praten .


  Maak melding
 4. Wat ik niet begrijp is waarom men zich zo druk maakt om dit alles. Of is men bang dat bouterse weer aan de macht komt en surinaams soil niet aan blanken zal verkopen??

  Nederlanders hebben eeuwen lang duizenden van ons vermoord en verkracht. NIemand heeft ze ooit erop aangesproken. Sterker nog we hebben meer waardering voor Nederland gekregen.

  NU Bouterse dit misschien gedaan zou hebben beschuldigen wij hem bij voorbaat al.,,, en dat door info dat gevoed wordt door natuurlijk Nederland.

  * Wanneer gaan surinamers zoveel moet verzamelen om Nederland voor hun slavernij verleden te vervolgen mijn Inziens zijn hun de echte Rassenmoordenaars en zijn zij de dag verantwoordelijk voor de onrust in Suriname.


  Maak melding
 5. Mi Forgittiem,

  Waarom wordt geen onderzoek gedaan naar de mogelijke invasie van Nederland tijdens de jaren 80 90?

  Of is men bang dat Surinamers Nederland van zijn duistere kant laat zien??

  Jammer dat suri’s zich hier nooit om druk maken.

  NEderland is maar op 1 ding uit:
  Natuurlijke hulpbronnen en natuurlijk hangen ze als parasieten rondom politici die beinvloedbaar zijn.

  Santhokie moet het beter weten met deze mensen.


  Maak melding
 6. waneer houd deze soap nou op geachte redaktie zijn er geen balangrijkere dingens die in suriname gebeuren die aandacht moeten krijgen , wat een onzin iedereen moet zwijgen nova mag niets zeggen spong man niets zeggen we leven hier in een vrije wereld , in nederland heeft iedereen een mening houden zo , dit land is sterk om zijn pers vrijheid daar kunnen wij wat van leren en niet iedere keer zo bekrompen doen .


  Maak melding
 7. Reactie nr 6 (Datravisie),

  Jij bent de man!
  Wat jij daar neergezet heb is puur de keiharde waarheid en gelukkig heb je het neergezet want volgens mij willen of zijn heel veel Surinamers dat vergeten en doen ze onder voor de witte man.

  Die woorden van jou zouden net zo goed mijn woorden kunnen zijn.

  Dan wat als Bouta schuldig is??
  Het is toch sowieso erg voor de nabestaanden en dan maakt het niet uit wie wat gedaan heb, die mensen krijg je toch niet meer terug.

  Die witte mannen hebben zoveel rassen weggeplukt uit hun land en naar Suriname gebracht om als slaaf te werken en inderdaad hoeveel zullen er wel niet vermoord zijn die niet mee wilden of dat ze onderweg gestorven zijn richting Suriname.
  Hoeveel meisjes en vrouwen zullen ze wel niet verkracht hebben die op de plantage’s werkten, daarover hoor je niks.

  En toch ontvangt Suriname die mensen met open armen, als ze niet uitkijken wordt Suriname straks nog wel een land voor sekstoeristen kijk maar hoe die mensen zich in Thailand enz gedragen.Veel Surinaamse vrouwen stappen over op wit, zogenaamd omdat de Surinaamse man zich misdraagd en slaat ofzo.Wie zeg dat de witte man dat niet doet?
  Als slavendrijvers moet het toch in hun bloed zitten??
  Die vrouwen gaat nooit zeggen dat die witte man erger is dat een Surinamer want dan gaan ze lelijk op hun bek.

  Die hele zaak van de decembermoorden gaat Nederland toch geen moer aan want die tijd was Suriname niet meer van Nederland.

  Beter breekt Nederland zn hoofd om de oaw-regeling voor Surinamers want daar kunnen ze wel jaartallen noemen.
  Surinamers moeten vanaf hun 15e jaar in Nederland gewerkt hebben om recht op een volledige aow te krijgen. Kunnen die ma pima’s dan niet rekenen dat elke Surinamer die momenteel die leeftijd bereikt en op papier Nederlander is in principe nooit Surinamer geweest zijn op papier want Suriname bestaat pas 32 jaar daarvoor was het Nederland, zeg maar een provincie aan de andere kant van de oceaan. Dat betekent dat die mensen in Suriname als Nederlander gewerkt hebben dus dan hebben ze ook zoveel jaren volgens de Nederlandse norm gewerkt om een volledige aow te ontvangen.

  Surinamers moeten niet meer tegen die witte mensen opkijken, want wat hun kunnen kunnen wij ook als we 1 worden en achter Suriname staan.


  Maak melding
 8. Altijd maar dat slappe gelul dat Nederland uit is op de natuurlijke hulpbronnen van Suriname. Wees eens een beetje creatiever or other wise GET A LIFE.

  Wat heeft Suriname tot nu toe, en zonder hulp van derden, voor positiefs tot stand gebracht ?

  Kijk alleen maar naar dat stelletje narchistische infantielen, gewetenloze moordenaars, machtswellustige kinderverkrachters, incontinente zuiplappen, die wij als volksvertegenwoordigers hebben aangesteld. Wij zijn gewoon een lachertje voor de gehele wereldbevolking. Wij worden niet voor niets ‘bananenrepubliek’genoemd. Soso monkeybusiness in sranang.

  Ik denk dat het tijd wordt om eerst eens de hand in eigen boezem te steken en daarna een grote schoonmaak te houden die ons van alle hebies ontlast. Steeds met het vingertje blijven wijzen brengt moesje niet naar Parijs.

  Liberty


  Maak melding
 9. ik kan twee dingens doen reageren op nummer 10 en nummer 6 maar ik verwijs naar nummer 11 liberty die zeg het precies zoals het is er is geen speld tussen te krijgen , ik roep een aantal mensen hier op deze site goed te lezen wat deze man zeg , zolang wij andere de schuld geven van onze fouten zullen we er nooit komen tel you brother.en nog sterker wij passen soms de zelfde methode toe om ons eigen mensen te onderdrukken , want als ik hier lees wat surinamers zeggen om alles wat bouterse fout heeft gedaan goed te praten schrik echtwaar sommige gaan nog verder in hun stelling en hem hun leider te noemen iemand die het land vooruit kan brengen dan zeg tegen die mensen hoeveel jaren heeft hij nog nodig ????


  Maak melding
 10. Ik denk @12 dat jij carrybanna echte Bannna ja,moet lezen, ik lees over belangrijkezaken,hoe mijn Land eronder Lijdt dat is voormij het belangrijk. het staat duidelijk aangegeven en toch stap jij weerin de herhaling,het gaat niemand aan achter wie men wil hangen of staan,ieder zijn of haar voorrecht,jij spreekt en leeft onder de slavenmeesters,doe je dat niet,heb je geen uitkering


  Maak melding
 11. Ik heb liever Bouterse aan de macht in Suriname dan dat die witte mannen vanaf een andere wereld deel beetjes bij beetjes de boel willen regeren in Suriname. Zolang er niets is bewezen dat Bouterse die dingen heeft gedaan is er toch niks met hem?? Wij waren er met zn allen er niet bij dus achter de waarheid komen we toch nooit.Dan waarom wordt er naar hem wel gewezen met een vinger en daardoor komt moesje trouwens ook niet in Parijs.

  Iedereen mag zn eigen mening hebben en dus denkt iedereen er ook anders over en dat mag.

  Als Nederland Suriname terug wilt omdat ze het zo erg met het land menen dan moeten ze dat gewoon openlijk voorstellen en niet stiekems doen alsof ze het goed bedoelen met het land met de gedachten dat als er iets te verdienen valt door Suriname er als eerste bij te zijn.

  Nederland heeft zelf zoveel problemem anno 2007 in alle sectoren als ze die nou eens gingen oplossen zou er misschien meer vertrouwen in hun komen.

  En het is niet met de vingertje naar een ander wijzen en als dat wel zo is dan hebben zij ons dat geleerd want toen zij de mensen uitkozen die als slaven in Suriname moesten gaan werken wezen ze waarschijnlijk ook met hun vinger. Zie je wel dat Surinamers zich kunnen aanpassen.


  Maak melding
 12. Eerder gezegd Fort-Zeelandia is een vloek plek….heel zwaar ook….Suri’s moeten er zorg voordragen dat da ding daar verdwijnt…..veels te veel probleen daar.

  Fort zeelandia moet verdwijnen…anders krijgen jullie maar en meer problemen.


  Maak melding
 13. Eerder gezegd Fort-Zeelandia is een vloek plek….heel zwaar ook….Suri’s moeten er zorg voordragen dat da ding daar verdwijnt…..veels te veel probleen daar.

  Fort zeelandia moet verdwijnen…anders krijgen jullie meer en meer problemen.

  Iemsabie.


  Maak melding
 14. Ik heb het altijd al gezegd. De december ’82 perikelen waren slechts een herhaling van de 1942 novembermoorden. What about that?

  De geschiedenis heerhaalt zich namelijk altijd. Het is niet mijn zienswijze. U kunt er de boeken eropnaslaan.


  Maak melding
 15. Pinto (nr 17),

  Inderdaad de geschiendenis herhaald zich altijd en daarom moeten we ook waken dat die witte mannen niet nog een keer die geintje uithalen van wat ze in het verleden hebben gedaan. Want die vluchten zijn tegenwoordig vol met ze en dat is niet erg maar we moeten Suriname niet in de uitverkoop zetten wat trouwens ook voor de Surinaamse vrouwen geldt wat de witte man betreft.


  Maak melding
 16. Advocaat Gerard Spong, zijn ambities in de Nederlandse politiek en inmenging in de Surinaamse politiek(binnenlands aangelegenheid).

  De strafklacht die Spong heeft ingediend tegen diverse Nederlandse politici en journalisten zou bij mogelijke regeringsdeelname (de portefeuille van minister van justitie) van spong bij een politieke partij wellicht komen te vervallen. Er is dan sprake van een nieuwe situatie en Spong zal dan met het bestuur van de politieke partij moeten bespreken of de *strafklacht in het belang handelt van de partij .Wel wil hij als advocaat wat advies geven over het functioneren van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Er zou gestreefd moeten worden naar integriteit en efficiency

  *Spong heeft geaccepteerd dat de strafklacht tegen de Nederlandse politici en journalisten niet in het belang handelt van de partij.
  Is de strafklacht tegen Bouterse in het belang van Suriname, burgeroorlog, in en rond Paramaribo (stads guerrilla).
  Is het dat wat Nederland/ Spong wil in Suriname, anarchie!“Ah la”, Irak, Sadam Hoessein.
  Het westen heeft de koerden, de zogenaamde oppositie aangezet/geregisseerd tot de mislukte moord aanslag op de Irakese president Sadam Hoessein. Sadam Hoessein was een doorn in het oog van het westen. Het westen riep de oppositie op verzet te bieden tegen het Irakese bewind. Verzet van uit Irakese grondgebied is volgens het westen legitiem door Irakese burgers. Als de opstand in gang was gezet door Irakese burgers (oppositie)dan zou het westen militaire steun/interventie verlenen. Het westen heeft niet de daad bij het woord gevoegd. Het westen had geen woord gehouden van de beloofde militaire ondersteuning(interventiemacht). Kortom het beloofde interventie liet op zich wachten en liet de koerden in hun koude kleren zitten. De opstandige burgers waren niet opgewassen tegen het Irakese leger, na de mislukte moord aanslag op hun leider/ president.
  Mislukte aanslag: president Sadam Hoessein zie website onder
  http://www.elsevier.nl/nieuws/buitenland/artikel/asp/artnr/69629/index.html
  Interventie: zie website onder
  http://www.cmo.nl/conflictenbank/index.php?Ingrijpen_of_niet%3F
  Nu hoor je dat het westen in Suriname bezig is met het opleiden van scherpschutters gericht tegen potentiële verzetshaarden en de leider van de grootste politieke partij. Het westen was de gene geweest die de regie had in de contracoup en het aan sturen tot burgerlijk ongehoorzaamheid c.q. het opjutten ervan. Van horen zeggen waren de intellectuelen het verlengstuk van het neokolonialisme. Zij ondermijnden het gezag van de bestuurders/ militairen. De intellectuelen/elite waren gearresteerd voor het beramen van een contracoup en het omverwerpen van het wettelijke gezag c.q. regerende macht. Volgens de briefing van de dienstdoende wacht waren ze op de vlucht geschoten tijdens een massale uitbraak. Veel van de militairen al daar kunnen zijn gesneuveld tijdens de binnenlandse oorlog. Andere getuigen (getuigenissen zijn gededuceerd & moeten ontvankelijk verklaard worden, bijv. Nova programma waarbij getuigen met waanideeën valse, tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd, etc. ), kunnen lijden (slachtoffer zijn) aan een oorlogssyndroom (De psychische ‘veteranenziekte’ posttraumatische stressstoornis (ptss) binnenlands oorlog syndroom(bos) Fortzeelandia posttraumatische stresssyndroom(Fps) )
  Oorlogssyndroom: zie website onder.
  http://www.nd.nl/htm/dossier/irak/artikelen/280303c.htm
  http://www.niod.nl/actueel/actueel_detail.asp?ID=251&from=ARCHIEF

  Patriot


  Maak melding
 17. De redelijkheid tot het recht is aan het wankelen, velen vragen zich af of er nog een wet bestaat, hoe kan dit zo zijn dat de top crimineel rb van al zijn zonden is verlost. Terwijl anderen wordt vervolgd. Hoe recht is het recht in suriname. Hierdoor kunt u zelf opmaken hoe de gasten uit het buitenland al de tijd hebben verzwegen en doet precies wat hen is opgedragen. Er gaan nog meer gebeuren je voelt dit gewoon aankomen. Zie hier de gespleten tong mentaliteit of prestige handeling, dit vind ik persoonlijk een zeer ernstige belediging aan het adres van het surinaamse volk en in het bijzonder aan de militairen en de ex militairen. Als deze worden vervolgd dan moet de top crimineel ook zijn deel krijgen. Dit is pas oprechtheid en niet met twee maten meten.
  De buiten wereld is gewoon bang dat de top crimineel rb hen zullen verraden. Er gaan dingen gebeuren neemt u dit van mij aan. Surinamers hebben een heel andere mentaliteit dan de gasten uit het buitenland.
  A bruya begint zich te manifesteren en de schade is niet te overzien. Het aantal brandpak uniformen dat in ontvangst is genomen zal dan niet toereikend zijn, dit is alvast niet een goed teken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES