Te veel Surinaamse kinderen belanden in tehuis

6

PARAMARIBO, 31 okt – Het aantal kinderen in Suriname die in een tehuis terechtkomen is onverantwoord groot. Dit zegt René van Dongen, regionaal vertegenwoordiger van Unicef. Waar in het hele Caribisch gebied ongeveer vierduizend kinderen in tehuizen zitten, ligt het aantal in Suriname dik boven de duizend.

“Relatief is dit erg hoog”, zegt Van Dongen. Het heeft vooral te maken met de nationale houding. Kindertehuizen worden vaak gezien als eerste oplossing in crisissituaties, in plaats van als uiterste middel. Volgens recent onderzoek komen veel kinderen in tehuizen terecht doordat de ouders een nieuwe relatie beginnen. Het kind is dan een sta-in-de-weg.

Ook zitten alleenstaande moeders vaak met gebrek aan oppas of huisvesting. Een belangrijke reden is ook aanhoudende ruzie in het gezin. Unicef wil samen met het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting en het Leger des Heils gezinnen gaan coachen. “Het gaat erom de situatie thuis en van de ouders te verbeteren”, aldus Van Dongen. Uiteindelijk moeten de kinderen er beter van worden.


6 REACTIES

 1. Ik denk dat de voornaamste reden GELD is. Ze liggen wel vrolijk kinderen te maken, maar kunnen die niet onderhouden. Goedbedoelden of de overheid worden dan opgezadeld met hun kroost. Primair is een zo’n tehuis voor kinderen met gedrags problemen of Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen, de zgn (ZMOK) De meeste van deze kinderen hebben een ander probleem, dagelijks een bordje eten krijgen van je ouders.


  Maak melding

 2. Ik zou haast geneigd zijn te onderzoeken binnen welke groeperingen dit zich het meest voor doet.

  Ik heb een sterk vermoeden bij welke groep(eringen) dit het vaakst voorkomt.
  Je kunt haast voorspellen wie degenen zijn die het makkelijkst van hun verantwoording afstand nemen. En dit heeft niet enkel met armoede te maken.

  In Indonesië, Sri Lanka en andere plaatsen zijn er gasten die in veel nijpender situaties verkeren dan men in SME kent, dus lulverhalen als armoe en uitzichtloosheid snijden geen hout.

  Dan maar voorbehoedsmiddelen gebruiken, maar geen kids maken en die vervolgens in een tehuis dumpen.


  Maak melding

 3. Ik heb een ander mening hierover,het kan ook zijn dat ouders in de gevangenis zitten,Oma kan niet meer voor dekinderen zorgen,geen inkomen meer,ik denk ,dat ik meer van mijn kind zou houden,ik zou in overleg gaan met mijn partner om mijn kinderen ook te accepteren ja sommige moeders denken anders.

  het is pijnelijk te lezen wat kinderen allemaal meemaken,kinderen brengen vreugde in huis,soms vertrekken ouders naar het buitenland denken voor een beter toekomst, als ze dat bereikt hebben,willen ze hun kinderen op zeerkorte termijn over laten komen,maar men vergeet de ellende wat zijzelf,moeten meemaken,om hun doel te bereiken,het gebeurd zelf dat ze hun eigen kinderen vergeten en zich niet meer aan de belofte houden,wat gebeurd met deze kinderen,niemand die voor ze zorgd,niemand bekommert zich,wat krijg je,zwervers, crimminelen,ze belandde in de gevangenis deze kinderen raken hun familie kwijt,ik denk dat wij zelf de oorzaak creeeren,dat kinderen in bepaalde situaties terecht komen.men maakt er een grap van hierop de site ,maar het is serieuze zaak.wij moeten met z,n allen een oplossing zoeken,want het is werkelijk een probleem van de hele wereld


  Maak melding

 4. Als de vader werkt dan hoort de kinderen door de moeders te worden opgevoed. In Surinaamse gevallen kan natuurlijk anders zijn. Of bij de grootouders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.