maandag, februari 26, 2024
HomeNieuws uit SurinameKritiek oppositie Suriname bij zeerechttribunaal

Kritiek oppositie Suriname bij zeerechttribunaal

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 29 okt – De oppositiepartijen NDP en de VVV hebben formeel protest aangetekend tegen de uitspraak over het maritieme grensgeschil met Guyana. In de wetenschap dat formeel geen beroep kan worden aangetekend wordt opgemerkt dat het Internationaal Zeerechttribunaal is voorbijgegaan aan bepaalde principes.

Zo is onder meer het principe van billijke verdeling van natuurlijke hulpbronnen genegeerd. Suriname zou er dan ook bekaaid vanaf zijn gekomen. ”Het feit dat partijen deze zaak met betrekking tot de natuurlijke hulpbronnen niet aan de orde hebben gesteld, ontslaat het tribunaal niet van de verantwoordelijkheid om zulks te doen binnen de eigen bevoegdheid”, wordt gesteld.

Guyana zou ongeveer vijfenzestig procent van het betwiste gebied zijn toegewezen en Suriname slechts vijfendertig procent. Volgens de officiële lezing is de verdeling een en vijftig om negen en veertig procent. Een ander bezwaarpunt is dat Suriname en Guyana niet tot het uiterste zijn gegaan om een diplomatieke oplossing te bewerkstelligen.

Nu is Suriname benadeeld, wat onder meer armoede in de hand kan werken. Organen van de Verenigde Naties, zoals het Itlos, zouden beter moeten weten. Daar het de VN gedaan is om het bereiken van vrede en welvaart, moeten beslissingen worden vermeden “die het potentieel in zich dragen fricties en armoede te veroorzaken”, aldus de twee oppositiepartijen.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

10 REACTIES
 1. Stelletje clowns,

  Jullie weten dat er formeel geen beroep kan worden aangetekend, maar toch. Valt er niets beters te verzinnen dan dwars te liggen.


  Maak melding
 2. TERECHT. De regering moet de moraal kunnen opbrengen om georganiseerde groepen in de gelegenheid te stellen hun standpunten te deponeren bij de UNCLOS. Danwel ruimte scheppen, dat zij gehoord worden door het Tribunaal.
  Of het nou slecht of goed is voor de zittende regering is niet ter discussie. Het gaat erom dat zij opkomen voor land en volk.
  Naar mijn mening hebben diverse partijen, groeperingen en personen een mening geventileerd die suriname verder kan helpen.
  Aan de andere kant vind ik, dat wanneer de regering al de standpunten bij het Tribunaal kenbaar heeft gemaakt, dan wel in het procesrechtelijk beleid hebben betrokken dan is het hoog tijd om deze zaak af te sluiten.
  Tot slot: Stel dat de een meer gelijk heeft dan de ander en als gevolg een andere(gunstige)oordeel geveld wordt. Dan!


  Maak melding
 3. Zo zit deze regering in elkaar,het kan ze weinig schelen,als het aan hun moest liggen geven ze het 100%ste deel aan Guyana,

  Bay de way,NDP is de populairste politieke partij 38,6 % wil ze graag ,Jules Wijdenbosch als president,het is en shame 74%is tegen deze regering mooier kan het niet,beunhazen zullen straks hierop reageren,
  die de waarheid niet willen inzien of horen.Arme Evert is genoodzaak terug te krabbelen,ik hoop dat hij z,n mobieletje en zijn Euries nog heeft ontvangen O,Ja heeft hij nu wel een dak boven z,n hoofd ? NOVA antwoord graag en spons.


  Maak melding
 4. Hij de venetiaan,Bastaard, deugd niet moest al langer de straat op. Wat voor goeds heeft hij voor Suriname gedaan,hoeveel bedrijven en Industrieen in zijn tijd van de grond gekomen.Allen zijn de grond ingegaan. Wageningen, marienburg, jarikaba het rijstcultuur, bosbouw(bruynzeel), visserij, paraindustrie en wie weet straks ook staatsolie. Hij deugd niet moet ophoepelen. Of laat hem Suriname aan Guyana doneren. Te zwak, schaam me dood en erger mij tot het ergste.


  Maak melding
 5. 30-10-2007
  Zeerechttribunaal: maritieme grens geschil
  Guyana was represented by a team of international lawyers: Sir Shridath Ramphal of London, former Commonwealth Secretary General; Mr. Paul S. Reichler, a Partner in Foley Hoag LLP, of Washington, DC; and Dr. Payam Akhavan, a Senior Fellow at McGill Law School.

  Is Suriname ook vertegenwoordigd geweest door een team van international Lawyers?

  Om landsbelang te representeren!

  Succes bij het aanvechten van de negatieve uitspraak voor rep. Suriname van het zeerechttribunaal versus Guyana.

  Raadpleeg de koloniale archieven voor eerder gedane afspraken tussen de ex kolonisatoren (Koninkrijk der Nederlanden & Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië).

  In dit geval had de Nederlandse overheid de Surinaamse overheid “vrijwillig” juridische (in samenwerking) bij moeten staan, in het belang van een bevriende natie, land & volk.

  Het koninkrijk der Nederlanden heeft goeie international contacten (juristen), en als voormalig koninkrijk, met de ervaring/voorsprong van 300 jaar regeren van Suriname met betrekking tot o.a. maritieme grens geschil (geografie/ topografie) in Suriname , kon men met goeie onderbouwde juridische maritieme argumenten op tafel komen in het belang van Suriname.

  De Nederlandse internationale advocaten hadden dan diep in de koloniale archieven moeten duiken. zowel geografische, topografische als eerder gedane ontdekkingen van de maritieme grensgeschil als eerdere gemaakte afspraken, beloftes, getekende documenten hieromtrent tussen de buurlanden Suriname en Guyana (toenmalige koninkrijk der Nederlanden en verenigd koninkrijk) getekende documenten.

  Info hieromtrent:
  Het Nederlandse Maritiem Museum Prins Hendrik Archief: Suriname/Guyana maritieme grensgeschil.

  Het ene bericht geeft aan dat Suriname nog maar een week heeft om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van het zeerechttribunaal.

  Het ander bericht geeft aan dat tegen besluiten van het tribunaal geen beroepsmogelijkheden bestaan.

  Dit soort tegenstrijdige berichten zijn verwarrend en voor het Surinaams volk.

  Dit was een goed moment voor de Nederlandse overheid om zijn nek uit te steken voor de Surinaamse regering (natie). dat had de Nederlanders wel gesierd
  patriot


  Maak melding
 6. Geachte Jadoen (reactie no. 3),

  Dank je voor je reactie, maar dit is wat je krijgt wanneer je temaken hebt met een regering die vastgeroest zit in een oud-politiekdenkpatroon, dat neerkomt op de ‘dictatuur van de meerderheid’.

  Maar niet dat alleen. Ik had het eerder en ettelijke malen reeds over gehad, dat men het zich kennelijk niet kan voorstellen, hoe groot de haat van Venetiaan is t.a.v. alles wat NDP is; echt ’traumatisch’.

  Heb jij Venetiaan weleens publiekelijk horen uithalen als reactie op uitspraken van de voorzitter van de NDP Desi Bouterse? Nou, de rillingen gaan door je lichaam hoeveel haat deze Venetiaan met zich meedraagt.

  Je kan je kennelijk niet voorstellen hoe deze Venetiaan zich voelt, doordat hij in de jaren tachtig hardhandig door de militairen Horb en Bhagwandas opgesloten was geworden.

  Je kan je kennelijk niet voorstellen hoe diep deze man in zijn conservatieve-ziel geraakt is geworden, slechts om het feit dat hij moest slapen in een strafgevangenis, Santoboma. En nog in een vieze vuile cel die eerder gebruikt geworden was geworden door vuile moordenaars, verkrachters en al dat “gespuis”. Er weken in moest slapen, op bedden waarin dit “gespuis” gelegen had en moest poepen in hun emmertje, zoals de rest. Moest eten wat het ‘Surinaams Leger des Heils’ hem opdiende.

  Kan iemand zich de gevoelens van deze man Venetiaan, nu President van Suriname wel indenken?

  Het is de Surinaamse Grondwet, waaraan hij zich gebonden voelt, dat maakt dat hij niet op hol slaat. Maar onderschat de haat van deze man beslist niet, de man is als een ‘lopende tijdbom’ vanwege een traumatisch ervaring in het verleden.

  De man kan Bouterse en andere voormalige strijders beslist niet luchten. De man is psychisch als het ware ‘een zwerver in een doolhof van haat en rancune’, dat zijn weerga niet kent.

  Neem ook Romeo Hoost in de wandelgangen. En je mag zo aardig zijn als je maar wilt, maar het moment dat je in zijn bijzijn het woord ‘militairen’ of Desi Bouterse of de NDP laat vallen, slaan al zijn stoppen door. Zijn ogen worden zo rood dat ‘haat’ zelfs voor een kind zichbaar en herkenbaar wordt.

  Een psycholoog zei eens in een boek, dat sommige mensen zo vol zitten van haat en rancune, dat slechts de dood voor hun een verlossing of oplossing kan bewerkstelligen. Ze zijn als het ware vanwege hun geesteshouding, door ‘haat’ tot hun keuze temaken, als ’t ware gekidnapt geworden door zichzelf.

  En wat zulke mensen door hun haatgevoelens, het liefst zouden willen, is dat zij desnoods moorden door het leven zouden willen gaan, opzoek naar de vermoedelijke daders, dan te kiezen voor het op gezonde wijze overwinnen van hun haat en kiezen voor het ‘leven’. Maar zo erg is het momenteel met de ziel, dat het hun haat is, welke hen als het ware nog in leven houdt.

  Iemand vroeg toen of je zulke mensen ook als psychopaten zou kunnen benoemen.

  Het antwoord was:

  “Ze hebben daardoor nog niets ‘strafbaars’ gedaan”.


  Maak melding
 7. Ik heb het idee dat deze Buitenman zwaarder getraumatiseerd is dan de peroon of personen waar hij het over heeft. Ik vraag mij af of hij wel een leven heeft. Alles van deze man is pro Bouterse of pro Wijdenbosch. Bij Bouterse kan ik nog wat bedenken want die had geen schijn van kans tegen de paria’s die hem ineens als adviseurs en vrienden omringden toen hij zijn coup pleegde in 1980. Hoeveel van deze vrienden en adviseurs heeft hij nog. Eigenlijk zouden deze lui die het “gemaakt” hebben onder Bouterse ook terecht moeten staan. Wijdenbosch is een notoire zuiplap met dictatoriale neigingen. En deze man roept dat hij Suriname kan redden. Hij heeft toch zelf ook bij de pot gezeten. Ik kan mij vergissen, maar deze Wijdenbosch had toch de hele goudvoorraad van Suriname in onderpand gegeven. Elk land heeft een bepaalde gouddekking voor zijn monetair bestel en dat had deze man niet begrepen. Als president nog wel.
  We kunnen het hebben over de huidige machthebers dat die niet deugen, waar wel een kern van waarheid in zit, maar de personen die als De Messias ten tonele worden gevoerd kunnen niets brengen wat niet al bekend was onder de zon. Wellicht een nieuwe manier om de boel weer kaal te plukken.
  Latijns: Sub Sole non novum est, homo homini lupus
  Vrij vertaald: Onder de zon is er niets nieuws en de mens is als een wolf voor zijn medemens.

  Ik zou zeggen: een ieder die vindt dat Bouterse of Wijdenbosch tekort wordt gedaan moet maar naar Suriname om hun betoog kracht bij te zetten. Er wordt van alles geroepen en intussen zitten al dit soort lieden hier in Nederland een Ver van mijn Bed-show op te voeren. Niets bijzonders dus.


  Maak melding
 8. het zijn allemaal idioten in de Surinaamse regering gedoemde politicussen die allen maal valen des ondanks zij hun zakken vullen kijk maar naar van Gils ????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES