Protestactie Surinaamse jongeren wekt achterdocht

10

PARAMARIBO, 29 okt – De protestdemonstratie die een groep jongeren heeft gepland, roept al in de aanloopfase achterdocht op. Zowel vanuit de Anton de Kom Universiteit als vanuit de coalitie worden politieke motieven gesuggereerd. Volgens de organisatoren gaat het slechts om het aan de kaak stellen van onvermogen om de problemen van jongeren aan te pakken.

De regering zou er op geen enkele manier in slagen onder meer de gebreken in het onderwijs te verhelpen. Ook nationale belangen worden slecht gediend. Zo is de verdediging in het maritieme geschil met Guyana, slecht geweest. Volgens coalitiepartner NPS is het protest politiek gemotiveerd. Dat wordt stellig ontkend. “Zodra je in dit land wil opkomen voor je rechten, duwt men je in de oppositiebank”, zegt actieleider Ebu Jones tegenover de Ware Tijd.

Jones, voorzitter van de Landelijke Scholieren & Studentenbond, wil de regering alleen maar wakker schudden. Het zou de enige manier zijn om gerichte aanpak van problemen gedaan te krijgen. Er is geen sprake van het willen heen sturen van de regering. Volgens parlementsvoorzitter Somohardjo doen de jongeren er beter aan te kiezen voor vreedzaam onderhandelen.


10 REACTIES

 1. meneer ebu jones heeft geprobeert met de regering te praten voor je over gaat tot protersteren en praten mislukt dan kan jij overgaan tot protest laat jou niet misbruiken voor eigen belang niet alleen de politiek heeft zijn twijfels ook mede studenten van jullie , er zijn mensen in suriname die alles proberen om deze regering naar huis te sturen zelf studenten misbruiken vergeet niet dat studenten in het verleden keihard werden aangepakt jullie mochten niet eens de straat op .


  Maak melding

 2. tuurlijk Elvene wil het veld niet ruimen. Maar toen de jongeren bij bosje demonsteerden was Vene de grote winnaar.

  Vene waarom ben je bang met je matrozen?
  ALs je zo zeker van je zaak bent dat je de perfecte regering bent van suriname doe dan tenminste een politieke peiling en kijk wie de echte gekozen president wordt


  Maak melding

 3. NDP laat zich niet afleiden van realiteit Suriname
  Protestactie Surinaamse jongeren wekt achterdocht
  Ik kan niet begrijpen waarom de grootste partij in Suriname, namelijk de NDP met de meeste zetels niet de coalitie vormde. Meerdere malen, vol onbegrip, stel ik de zelfde vraag aan volksvertegenwoordigers: “Hoe kan het dat de grootste politieke partij niet aan het regeren is?”

  Een volksvertegenwoordiger heeft mij duidelijk gemaakt dat het (in de wet) zit verankert. Dat na de verkiezingen de oude coalitie partners weer bij elkaar komen. En als ze niet genoeg zetels hebben, nemen ze desnoods nog 2 of 3 partijen met 2 of zelfs 1 zetel om de coalitie te vormen (front, nieuw front, nieuw front plus, etc. “Straks krijgen we nieuw front plus extra”. Ik zei dat ik het ondemocratisch vond. De diplomaat daar gaf mij gelijk. Maar als je dit wilt veranderen, moet je eerst de wet veranderen.

  Maar hoe kan je de wet veranderen als je niet in de regering, coalitie, het machtcentrum zit. Het is dan een illusie om buiten het nieuw front in de coalitie te zitten. Het is een (politieke coup), politieke vicieuze cirkel.

  Nou, mijn suggestie bij deze: “Als dit de nieuwe spelregels zijn binnen de Surinaamse politiek, so be it, if you can’t fight the system, join the system”.

  Nieuw front is geen politieke partij maar wel een politieke coalitie combinatie (samenwerking) van verschillende politieke partijen .

  om de 4 jaar zijn er nieuwe vrije en eerlijke verkiezingen, dan kunnen de burgers op nieuw naar de stembus. Alle regering -ex coalitie partners gaan afzonderlijk campagne voeren met hun eigen politieke partij om zoveel mogelijk stemmen te werven,voor zoveel mogelijk zetels. Een zetel is al goed voor een ministerie (portefeuille).

  Eerlijk en vrije verkiezingen in een democratische rechtstaat betekent, de politieke partij die de meeste stemmen (zetels) krijgt, de mandaat krijgt van de kies gerechtende burgers om de volksvertegenwoordigers c.q. nieuwe regering coalitie voor de komende 4 jaar te formeren.

  Als steeds de oude coalitie partners op de proppen komt na een verkiezingnederlaag, om hun oude plek weer op te eisen in de assemblee(een piekie, piekie plij)van, kijk wij zijn de grootste parti,j kijk hoeveel zetels we (nieuw front) (samen) hebben .piekie, piekie, plij, hoeveel zetels heb jij? Ik heb 2 zetel ,ikke 4, ik 6, ik heb 1 zetel, (mie mie abbie wang zetel nomo boi) no spang we zijn nog aan het verzamelen/ tellen van de zetels, samen staan we (front) sterk, mondje dicht. Sssssssssssst ik (pres.) voer het woord wij zijn een partij een stem Maak je niet druk, je krijgt een mooie ministerie.

  De stem, het democratisch recht van het volk wordt niet gerespecteerd. de grootste politieke partij NDP met ruim de meeste zetels staat gewoon aan de zij lijn, terwijl de grootste partij met de meeste zetels het democratie recht heeft om een coalitie te vormen, formateur aan te stellen.

  Als dit het nieuw politiek spel (neo –politiekcoup- dictatuur)is in Suriname dan kan men de verkiezingen in Suriname afschaffen. waarom in godsnaam moeten de mensen om de 4 jaar in de felle zon ( weer en wind) naar de stembus, als toch uiteindelijk de zelfde regeringcoalitie formatie blijft regeren. als blijk dat ze toch een paar zetels missen, no problemo er zijn genoeg kleine partijen met 1 of 2 zetels die trappelen om mee te regeren

  Suggestie:Van te voren coalitie partners vaststellen, met een goed politiek programma.

  Wat er dan moet gebeuren is niet wachten om pas na de verkiezingen (om de 4 jaar)campagne te voeren.
  De NDP- VVV moet nu alvast gaan lobbyen en polsen naar potentiële coalitie partners met wie zij een coalitie wil vormen en transparant naar het electoraat toe, laten weten met wie zij de coalitie wil vormen, en met wie zij na de verkiezingen gaat regeren, Iedereen (het electoraat) weet van tevoren wie de front coalitie partners zijn voor decennia.
  Dan weet nu ook iedereen wie de coalitie partners van de NDP- VVV zullen zijn. (For fair play).

  De coalitie partners voeren individueel campagne onder eigen naam
  van hun politieke partij. Dan heb je 2 grote potentiële coalitie
  combinaties die het tegen elkaar in de komende verkiezing zullen
  opnemen. Nieuw Front plus versus, NDP- VVV en andere coalitie partners (alliantie).

  p.s in een democratische rechtstaat hebben burgers het recht om te protesteren/staken!!
  Waarom is de Surinaamse politie getraind door de ME, wij hebben in Suriname geen hooligans, wij zijn een vredelievend volk. Hopelijk wordt hun ME training niet op de scholieren en andere onschuldige mede burgers in praktijk gebracht.
  Waarom zetten ze de ME niet in op Stadsdeel Slotervaart Amsterdam west.
  Nederlandse politie agenten neergestoken in politie bureau, politie schiet verdachte dood op politiebureau, politiebureau zwaar bekogeld door grote groep herrieschoppers, auto’s in brand

  patriot


  Maak melding

 4. Gewoon je protest recht gebruiken en je gedragen dan is er niets aan de hand, sommigen kunnen mooi praten want ze kunnen toch niet studeren of hebben hun tijd al gehad.
  Power voor de jongeren van vandaag en weg met dat gespuis, wie daarna oo niet wil deugen mag ook weg, geen uitzondering als kennis of toekomst wordt gesaboteerd.


  Maak melding

 5. No lee DOMBO-DU,waar heb jij die wijsheid vandaan???Nogmaals ga 1x naar Suriname als je poen hebt,praat met de mensen in de straat,op de markt,ik weet niet als je familie hebt die naar school gaan,l-o,middelbareschool enz..vraag na, hoe het is om naar school te gaan,er gaan scholieren met hun eigen stoelen naar school,vanuit Nederland worden er schriften en andere materiaal gestuurd,dus sang joe eh leg uit drape.
  Deze regering is er niet voor de gewone man,wel voor hun familie en vrienden.Leg uit wat voor goeds is er uit deze regering gekomen?Joe wannie a regering tang no?Makkelijk jij zit in het paradijs Nederland,vanuit je luie stoel commentaar op commentaar te geven,ga hier strijden tegen gedrochten Wilders en Verdonk,maar neen daar ben je veel te slaafs voor,laat Suriname voor wat het is No Bemoei.

  Kom op Scholieren strijdt voor jullie rechten als daarmee de regering naar huis moet so be it,laat jullie niet van de wijs brengen,Stree Def Stree Oen Noh Sah Frede.


  Maak melding

 6. Als Front loopt te verkwanselen…hebben zij geen achterdocht.

  Laat de jongeren zelf bepalen,wat ze willen en wat goed voor hen is.

  Een stel opa’s van over de 70.jaar…hebben niet eens meer ballen alleen nog maar lopen lullen.

  Laat de jeugd met rust and let them do what they have to do. YES.!!!!!


  Maak melding

 7. het klopt wat de hr Jones zegt,dus je mag eingenlijk niet opkomen voor je rechten want dan ben je politiek bezich, wat een onzin tijdens de regering wijdenbosch waren de protesten niet politiek, wie het weet mag het zeggen.


  Maak melding

 8. Ai bajaaaaaa, deze regering grijpt elke protest aktie aan om hun eigen falen recht te trekken.
  Mensen ik roep u op, uw familieleden of vrienden en kennissen in Suriname te vragen hoe de situatie op de scholen daar is,dit is nog nooit voorgekomen ,zowel in Bouta zijn tijd of ruim daarvoor.Leerlingen worden gevraagd om meubels naar school mee te nemen,als het ff kan een wc,want die zijn kapot en er wordt geen nieuwe gemaakt of geplaatst,ga naar de school op Peu et Content,zullen jullie met eigen ogen aanschouwen,waarom deze protest aktie wordt georganiseerd.En dat wil beweren dat ze democratisch zijn hahahahahahahaah soortoe dang ?

  Kom op aktievoerders laat je geen knollen voor citroenen verkopen,ga de straat op en GIVE THEM HELL.
  Deze shitregering denkt dat het volk stront in de ogen blijft hebben,dus komen ze met hun kul verhaal.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.