zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politie'Decembermoorden ruim van tevoren gepland'

‘Decembermoorden ruim van tevoren gepland’

-

Does Travel - naar Suriname

De Decembermoorden zijn in 1982 in Suriname ruim van tevoren gepland. Ook was oud-legerleider Desi Bouterse aanwezig op de kazerne Fort Zeelandia toen de vijftien slachtoffers daar werden geëxecuteerd. Dat verklaarden twee Surinaamse militairen die destijds aanwezig waren bij de moorden dinsdagavond in het actualiteitenprogramma Nova.

De één maakte deel uit van een executiepeleton, de ander moest de lijken opruimen. Uit de gesprekken met de militairen blijkt dat de plannen voor de executies al ruim van tevoren klaar lagen. En dat Desi Bouterse zich tijdens de executies de hele dag in een straal van 50 meter van de executieplek bevond.

De moorden zouden aanvankelijk op zee plaats vinden. De slachtoffers zouden daar worden afgemaakt en in plunjebalen met steen overboord worden gegooid. “Dat was al afgesproken, dat was het plan. Hoe het in Fort Zeelandia terecht is gekomen, weet ik niet”, lichtte een van de militairen toe in het programma.

opening
Fernandes Express
BODO Party

58 REACTIES
 1. Dan wil ik weten hoe NOVA met zulke liegbeesten wil/kan omgaan.
  Wat een bemoeizucht….wat een bemoeizucht ze zijn weer bezig hoor.!!!!!!!!

  Prettige dag Sinterklaas,piet zal volgen.


  Maak melding
 2. Niks over de verkiezingsfraude en de bovenstreken van Front in de Nederlandse media, maar opeens 2 junkies die hun zeggie mogen doen over alweer 8 december 1982!

  Laten de Nederlanders zich bezig houden met de 100en doden die elke dag vallen door toedoen van hun superbondgenoten Israel en de VS en waar Nederlandse soldaten actief aan meedoen!


  Maak melding
 3. Prachtig in scene gezet met een arme Evert uit ramgoelam en een rijke hindustaan uit ballona,deze advocaat ziet het al vliegen.kon hij niet merken hoe de progammamaker vreemd naar hem keek foei toch,bemoei in je eigenzaken


  Maak melding
 4. Geachte lezers,

  Als de heer Bouterse niet schuldig is ;moet hij zeker gaan naar het rechtbank.Wordt hij vrij gesproken dan krijgt hij meer aanzien door de kiezers.Wellicht wordt hij de volgende president?

  Veel sterkte voor de nabestaanden;hoop dat alles goed komt.

  boyke


  Maak melding
 5. Dit was al bekend en is ook hier op de site te lezen:
  https://www.waterkant.net/suriname/2006/12/08/wijlen-fred-derby-over-de-decembermoorden/

  Onafhankelijk van deze ‘2 junkies’ heeft wijlen Derby zijn verhaal een flink aantal jaren eerder gedaan. Of was Derby volgens jou ook een junkie?

  De waarheid is hard he, bouta slijmballen. Voor jullie een speciaal mooi plaatje:
  http://www.picoodle.com/view.php?img=/9/10/9/f_boutajailm_1c48cae.jpg&srv=img03


  Maak melding
 6. mensen mensen wees wat erlijk om te kunnen oordelen.wij wonen niet in sur maar wij in nederland blijven klaar staan met een oordeel geven.die mensen zullen toch niet liegen die bij nova verschenen zijn .ik vind degene die niet in sur zijn en toch een oordeel geven hyprocriet en smerig .het moet maar je familie zijn hoe zou je dit aanpakken.jullie zijn een stelletje gewetenloze beesten bij elkaar.mijn hart bloed als ik de reacties lees.hypocrieten


  Maak melding
 7. Wat duidelijk wordt is dat Nederland een grote regisseur is achter de schermen van het december proces. De media negatief beinvloeden.!!!!

  Hoe kan domme gerard Spong de beste advocaat zijn?? Hij moet als geen ander beter weten dat Pas als de rechter een uitspraak doet iemand de titel van dader mag dragen en vooralsnog is papa bouta enkel verdachte….

  NPS En VHP moeten een keer leren om echt surinaams bloed te zijn. Hun slavische verleden houden ze nog altijd als steun over.


  Maak melding
 8. Maar waterkanters wat hadden jullie dan verwacht van de Nederlandse media???Bouta ophemelen foei tog deze man heeft de meeste Suries wakker geschud met betrekking tot Nederland. Nova is altijd partijdig. Inafsabie ik kan jou een ding zeggen wijlen Derby heeft nooit over 8 dec gesproken nog met zijn zonen (die ik heel goed ken)dus elk verhaal omrent dit gebeuren is een gis werk.


  Maak melding
 9. Zijn de surinamers die de periode Bouterse hebben megemaakt vergeten hoe angstig en bedreigend dit is geweest.Hoe kunnen jullie in hemelsnaam nu de daden die Bouterse heeft gepleegd goedkeuren!

  Hoeveel boslandcreoolen heeft hij uitgemoord met z’n binnenlandse oorlog, de december moorden.Zijn we met z’n allen vergeten dat we in rijen moesten staan voor een pak melk en een broodje.
  Mensen gebruik jullie gezond verstand.Deze man moet berecht worden.Hij moet de rest van z’n leven boeten voor wat hij de Surinaamse bevolking heeft aangedaan.Dat is een feit!


  Maak melding
 10. Je hebt gelijk Inafsabie. En de verklaringen van deze twee ex-militairen zijn ook al lang opgetekend in het dossier/proces-verbaal. De verklaringen nu bij Nova gedaan versterken alleen de schriftelijke verklaringen. Dit is niet door de twee mannen verzonnen. Bouterse kan zijn borst nat gaan maken, want deze verklaringen zijn dodelijk. Eh misschien wordt het tijd voor de wantrouwers om hun ogen nu eens te open en te erkennen dat Bouterse bloed aan de handen heeft en dus ook zijn fanatieke ongenucanceerde aanhang waarvan er nauwelijks eentje fatsoenlijk kan praten en de feiten niet onder ogen durft te zien.


  Maak melding
 11. Desi Bouterse zal zeker met een lulverhaal komen dat de getuigen zijn betaald om hun getuigenis bij NOVA kenbaar te maken.
  En hij zal ongetwijfeld ook verklaren dat NOVA hem in een kwaad daglicht wil plaatsen en dat hij niks afweet van de getuigenis van deze twee ex-militairen.
  En de getrouwen en slaafse volgelingen van Bouterse zullen ook nu weer met hun slijmerige commentaar de handelingen hun baas proberen goed te praten.


  Maak melding
 12. Dit is oud nieuws; heel suriname ken deze feiten al, alleen de neokolonialisten die hem tot aanzet tot staatsgreep hebben gezet, doen alsof zij niets weten…


  Maak melding
 13. ik vind het belachelijk en dom hoe sommige surinamers hier reageren op een progamma van nova jullie moeten jullie schamen echtwaar laten we van uitgaan die twee heren niet de waarheid spreken wat maak het uit de moorden zijn toch gepleegt of niet ze zijn toch afgeslacht onder het schrik bewind van bouterse , jullie nemen het op voor misdadiger moordenaar die zijn eigen landgenoten op beestachtige wijsen heeft omgebracht ,en die mensen waren geen gevaar meer voor heb want ze waren allemaal opgesloten want hij beweerd dat er een contra coup gepeegt zou worden , laat mij nog een ding zeggen en zijn nog meer mensen die hun mond open hebben gedaan wacht maar af als de keiharde waarheid op tafel kom dan wil ik jullie horen dit is bij de beesten af,


  Maak melding
 14. hebben een aantal van jullie niet van meineed gehoord en nog iets belangrijk de rechters in suriname gaan tog niet blind varen op deze twee daders denk nou een beetje na . echtwaar sommige van jullie snap ik niet zal aan mij liggen sorry hoor


  Maak melding
 15. Lafaards, jullie laten het volk niet eens kijken naar de NOVA uitzending….Censureren de boel. Het volk mag niet eens de waarheid horen, want jullie kunnen dat niet aan. Echt heel zielig…

  Ik hoop dat na deze rechtzaak er eindelijk rust mag komen voor een ieder.


  Maak melding
 16. Ik heb keer op keer gekeken en tot de bleed vorming gekomen dat dit stukjes zijn die ingestudeerd zijn goed zo spongepop geloof je niet meer in je vriend santakie hij gaat je beschermen dus je moet gaan en de getuigen hooren of ben je ook een van die coup voorberijders geweest.ddb uitschakelen kan maar a denkie van het volk dat klaar waker is kan niet worden uitgeschakeld a revo e go nanga langa tot die bende van vier opgedonderd zijn de jongeren nemen nu over inasabie mooi plaatje bedank daar zie je een echte militair en een leider schaam je dat je jouw kop heb verwijderd maar door je compkunde heb je dat goed in elkaar gezet A nationaal maar so so lobie
  akuba je heb ze door no zeg ze de waarheid
  groetjes
  apoekoejesie


  Maak melding
 17. Wat zielig dat jullie deze twee gasten geloven.
  De ene zegt dat Bouta alles heeft gezien vanuit zijn kabinet en de andere zei dat hij zijn kantoor niet uit kwam en dat hij het niet gezien heeft,maar de opdracht gegeven heeft.De enzei weer dat Bouta er een halt aan kon brengen.Dat krijg je die domme flikker van een advocaat(v/e boom//avocado)die dit niet inzien.
  Laat hem maar de partij van de mietjes gaan bijstaan.Als je een echt raadsman bent,ga dan verdedigen wat je moet verdedigen en de vrees moet je hebben als je geboeld wordt.
  Sorry Sponky,maar in deze zaak dug je echt niet.En als je betaald wordt,dan vind ik het doodzonde van de domste c.q. lelijkste volksvertegenwoordiger ter wereld.
  Evert is lang blij dat hij,als het bewezen is dat hij ook schuldig zou zijn,onderdak zou hebben gedurende derest van zijn leven te Santo Boma of Duisburg.Dan kan hij daar de pijpfitter uithangen voor zij die het goed hebbe in het gevang.

  Mensen be nice be wise.

  El Toro


  Maak melding
 18. ze blijven lullen met bouwterse,, die tata hebben ons voorouders bijna utgeroeid,, en tog sta jullie domme suri nog achte hen aan om onze broer baas klein te krijgen ,, sranang man dommmmmmmmmmmm


  Maak melding
 19. de detail is niet belangrijk
  er zijn een aantal sme mensen vermoord en wie de leiding heeft heeft voor het zeggen.
  dan moet je geen leiding nemen.
  dan moet je je zelf terug trekken.
  normaal en logisch.
  dus wie had de leiding?
  en die mensen moeten opgepakt worden.
  als ze a zeggen moet je ook b zeggen.
  je bent toch dapper.
  je bent toch geen… lafaard
  je bent toch de leiding gevende…
  als je zo graag de leiding wil …
  neem het dan ..
  en niet laaf zijn ,,,,
  dus je staat ook je mannetje….
  of staat die kleine mannetje van je plotseling niet meer? lafoe…


  Maak melding
 20. Velen hebben lulverhalen van allerlei soort opgehangen om een bordje linzensoep. Voor een beetje steun en permanent verblijf in het mooie Holland. Why not? De waarheid is een andere zaak!


  Maak melding
 21. Astrid heeft brunswijk niets gedaan?Geven
  jullie Mr.Khanhai antwoord,hij dacht jullie uit. Sorry voor de nabestaande met alle repekt,ik moet dit kwijt.

  hebben jullie niet gemerkt hoe jullie sankokei geirriteerd raakte,sponsavocado,wil dat zelfde spelletje uithalen met x en die junkie evert, het verhaal komt overeen als van die Belg dat moest vertellen dat die drugs van Bouterse was,hoe is het afgelopen ? uitspraak bekend……. meid astrid geef mij een break
  je stond in de rij,nu niet meer,je hebt alles en toch kun je het niet vrijkopen vreten maakt jullie moeilijk vul je buik met
  de sreds. Bouta hoeft niet te reageren,ik doe dat, inderdaad heeft evert een lapje grond gehad en die andere zuiplap wat euries met kurrie.


  Maak melding
 22. Ik zal kort zijn over dit stuk omdat ik misselijk wordt, dat Dhr.Bouterse,zijn mond houdt tot het proces is vanwege de feiten die dan pas naar buiten zullen komen.
  Tot die tijd blijft hij stil en doet wat hij moet doen en anderen niet voor hem kunnen doen.
  Ik roep alle militairen die zijn gevlucht na 8 December 82 om zich nader te verklaren ongeacht de deal die is gesloten om in Nederland te mogen blijven.
  Een deal met buitenlandse mogendheden kan en zal altijd teruggedraaid worden als die mogendgeid gezichtsverlies dreigt te krijgen en de internationale politiek hun afschuw zal uitspreken.
  Zie Srebenica!!!!!!!!


  Maak melding
 23. Goed dat deze heren hun zegje hebben gedaan. Dank hiervoor aan NOVA! Op 8 december 1982 zijn 15 van onze beste mensen als wilde beesten afgeslacht door het moorddadige bewind van dictator Bouterse en de zijnen. Nu, na 25 jaar krijgt het recht eindelijk zijn loop en mogen de verdachten zich verantwoorden zoals dat hoort in een rechtsstaat. Alleen Desi begint het benauwd te krijgen en laf als hij is, heeft hij al gezegd dat hij niet zal verschijnen. Gelukkig is het arrestatieteam van de poltie sterk uitgebreid en zal hij uiteindelijk in de rechtszaal belanden. Het is de hoogste tijd voor gerechtigheid!


  Maak melding
 24. jull alle maal die hem verdedigen hebben net als hem bloed aan jull vingers en boter op jull kop als het een fam van jull was zouwden
  jull anders piepen


  Maak melding
 25. Weten juliie hoe militairen uit Sriname zijn gevild in Korea, om te zien wat er onder hun zwarte huid was.
  Voor wie?
  Voor wat?
  Louie Doedel, sprak de waarheid en moest naar LPI tot de dood.
  Wie gaf de opdracht om Abaisa dood te schieten?
  Kunnen de overblijfselen van Pengel, niet opgegraven worden zodat te NFI, kan bewijzen dat hij is vergiftigtigd.
  Bouterse,vergeet de EED en laat ook andere koppen in Nederland rollen, ach, je bent en blijft militair en zal dat alleen in het uiterste geval doen.
  G2, laat julie niet ophitsen en wees paraat, pleeg geen verraad.


  Maak melding
 26. @poki

  Mijn familie was en is altijd bezig geweest met de opbouw van Suriname en niet met tegencoups en rotzooi.
  Wegen, havens, sluizen en fabrieken werden opgezet en gebouwd. Landbouwarealen werden ontgonnen.
  En ja, er zijn ook idioten geweest die flink hebben gestolen en zijn gevlucht. En die idioten waren achteraf NPSers en VHPers die een kans hadden gekregen van het Militair Gezag.

  Ormskirk, Hawker en Rambocus hadden niet samen met Nederland en zgn. Notabelen rotzooi moeten trappen.
  Daarnaast was in de hele regio de witte poeder in opkomst. Die witte poeder was er al in Su voor de Revo. Handelaren die kansen zagen grepen de kans om in de dope te gaan. Maar juist tijdens de 1ste Frontregering is het gigantisch geworden. Nu is het gewoon niet weg te denken. Suriname teert op dopegeld!
  Daarnaast had DDB de pech dat er in de beginjaren 80 een enorme wereldrecessie begon.

  Hoe je het draait en keert:
  DDB heeft meer in zijn mars dan die 15 dooien en de hele NPS/VHP elite.

  Ethnisch denken werd weggezuiverd. Hindoestanen gingen makkelijk naar het binnenland en dansten gezamenlijk met de Marrons.
  Allerlei landbouwactiviteiten werden ontplooid, Mijnbouw en Visserij, Nederland kon daarnaast niet meer de baas spelen, corruptie en fraude werden keihard bestreden, diefstal en moord verdwenen.

  Helaas blijft 8 december 1982 rondspoken. Haat en rancune zullen blijven. Voor altijd want als familie te lijden zal hebben van dit proces zal men wraak nemen.

  Ga maar lekker door met de ogen sluiten voor de rest van beleid. Verkoop het land, geef het weg. Laat de moorden en diefstallen voortgaan. Laten de ministers maar flink blijven stelen. Laat onderwijs en gezondheidszorg in een negatieve spiraal blijven.
  Doe niks aan milieuvervuiling.

  8 december 1982 is alles wat de klok slaat. Sukkels!


  Maak melding
 27. alle maal drukte om niets 27jaar na datum ding bonjo(botten ) van deze slachtoffers zijn reeds helemaal verpulvert.wat wil men eigenlijk bouta in het gevang en wat gebeurt er met de ned regering van toen die bouta had geadviseerd om de coup te plegen ? gaat valk nu kolonel buite dienst en van tussen broek vrij uit . is het niet tijd dat die baviaan ned aan klaagt voor het steunen van een staatsgreep , het om ver werpen van een wettig gezag .wat deed die ned kolonel op 8dec in het fortzeelandia ex militair x vergeet dat ook nog te vermelden.is meneer x niet die exlijf wacht van bouta van het eerste uur brouwn ben ver geten hoe die andre hindoestaan heet , want het is al zo lang geleden.tot zo ver mijn bijdrage als ex militair .


  Maak melding
 28. Ik heb altijd respect gehad voor spong maar NU begin ik te twijfelen als hij werkelijk zo goed is als men beweert want je hoeft geen jurist te zijn om te zien dat hij zich partijdig opstelt iets dat hij als adviseur NIET mag doen.Maar goed hij heeft ook gezegd dat hij geen vertrouwen in Santokie zijn beveiliging heeft vandaar dat hij niet eerder naar Suriname komt dan wanneer Bouterse achter slot en grendel verdwijnt.Maar dan heb ik heel slecht nieuws voor hem want Bouterse gaat nooit achter slot en grendel.Mischien als hij zelf zou komen om Bouterse op te halen zou het wel lukken,want Bouterse is bang van zijn soort.In ieder geval is Bouterse veroordeeld in een veel “groter” land dan Suriname (Nederland)en ze kunnen hem niet komen halen,dus een vonnis hebben wil nog niet zeggen dat hij achter slot en grendel zal gaan.
  Ik hoop dat 30 November snel voor de deur staat zodat ik kan genieten van een goede actie!Want Suriname begint saai te worden,er is maar een ding die je elke ochtend op de radio hoort en dat is Roof/moord/zelfmoord .Niet leuk meer !!!!!Laat ons nou iets anders horen zoals :1 Srd is 1Euro waard/de scholen worden opgeknapt/leerlingen hoeven niet hun eigen drinkwater naar school te brengen/we kunnen weer vrij lopen op straat tot diep in de nacht zonder dat we overvallen worden door binnenland bewoners,die gauw weer in het binnenland verdwijnen voordat onze dieselpolitie op gang komt


  Maak melding
 29. heb net het bandtje van nova gezien meneer x is gewoon ruben rozenblad eerste lijfwacht van bouterse tevens een van de mannen van zestien . die staat ook op de lijst van verdachte heeft intussen een jaar of twee al ruzie met bouterse had hem al keer zwart gemaakt bij de nederlandse pers . dus rozie kom gewoon live op tv zoals toen je stoer was op 8dec nu denk je aan veillig heid.


  Maak melding
 30. On begrijpelijk dat er nog steeds mensen zijn die de meest stompzinnige zaken aanhalen om zo’n mordenaar en machtwellusteling te steunen. Maar ja, het is bekend sociopaten kunnen heel beminnelijk en betrouwbaar overkomen. En de meeste mensen kijken niet verder dan hun neus lang is. Die zien niet dat de meeste uit de directe omgeving van DDB een vroege onnatuurlijke dood gestorven zijn, die vergeten de epidemie van zonesteken en zelmoorden die SU in die tijd in zijn greep had. Die vergeten dat bij alles wat verkeerd uitpakte de schuld altijd op andere geschoven werd en nog steeds wordt. Erger nog ze doen daar hard aan mee.


  Maak melding
 31. Nou Akuba je reactie is ontzettend dom!
  Heb je soms voordeel erbij om zo een slijmbal aanhanger van Bouterse te zijn.
  Hij beloofd jullie gouden bergen en is een verdraaid goede leugenaar.Maar goed laten de rechters oordelen.Er zijn meer dan genoeg feiten om hem levenslang op te sluiten.Ik zou als ik de rechters was ook nog de sleutel dan weggooien.Het is Satans gebroed!


  Maak melding
 32. Astrid en anderen tegenaanhanger van Bouterse,

  Nederland heeft mijn voorouders verkracht, vermoord en hun ware indentiteit ontnomen. en niet van 15 mensen, maar ontelbaar!!!

  Waarom vechten jullie dit niet aan?
  omdat het 300 jaar geleden is?

  Precies,

  Jullie verstand draait op kerosine van Nederland niet wetende dat Nederland veel ergere dinges begaan heeft waarvoor ze nooit vervolgd willen worden.

  WIe heeft ooit het lef genomen om die blanken te vervolgen??

  Bouterse heeft tenminste zijn land beschermd die op het punt stond door verraders overgedragen te worden aan Nederland.


  Maak melding
 33. wat ik niet begrijp is hoe het mogelijk is een land zonder politieke kennis met een paar windbuksen,en jachtgeweren over te nemen hoe is dat in gods naam mogelijk er moeten hogere machten achter de schermen hebben opgetreden om hem aan het bewindt te helpen .wat ik denk en ik ben geen bouta liefhebber maaaaaaar met een gezond verstand weet ik dat deze zaak een heel andere wending zal aannemen.er gaan koppen rollen daar kan je van uitgaan denk je nou echt dat hij geen contra bewijs heeft .en de heer spong doet als of zijn makkers lievertjes zijn geweest.vergis je niet de n.d.p. is de enige multie culturele partij in sur er is er geen ander die man heeft een aanhang van west naar zijd en van oost naar noord zelf van die djoeka,s krijgt hij steun.maak geen grappen wij zullen het zien mocht hij gestraft worden wat ik betwijfel komt hij als eeen martelaar uit dit hele gebeuren en dan begint het echt pas.hij zij ook dat er geen druksdealer hem zal berechten denk je echt dat hij dan geen contra bewijs is mensen denk goed na voor je wat raaskalt.
  .


  Maak melding
 34. De mensen mensen die gestraft moeten worden voor hun daden zal de rechter moeten bepalen aan de hand van bewijsmateriaal. Daarna hoop ik dat het hele volk weer kan samen kan gaan beginnen met het opbouwen van het land. als jullie zoveel energie kunnen steken in het haten van elkaar dan blijf er geen kracht meer over om het land gezamelijk op te bouwen. Anders zullen wij samen, vriend en vijand ten onder gaan. Suriname 1 prachtig land maar helaas niet 1 volk.


  Maak melding
 35. 25-10-2007 14:52:58 AmnestieVerzoening!
  Parlementvoorzitter Paul Somohardjo zegt dat betrokkenen eerst berecht moeten worden (betreffende incident op 8 december), alvorens in aanmerking te komen voor amnestie. Suggestieve veronderstelling: De regering zegt geen politieke zaak van te willen maken. Maar het is duidelijk een omgekeerde politieke zaak(spel). Het is primair niet de bedoeling van de coalitie dat welke betrokkene dan ook na eventuele berechting of veroordeling opgepakt dan wel achter slot en grendel wordt gezet (gedetineerd). De regering is echt zo gek niet om rigoureus de confrontatie aan te gaan tegen de betrokkenen (militairen/”ex”militairen), met alle traumatische gevolgen van dien. Na een eventuele veroordeling, worden betrokkenen na lang touw getrek (politieke spel)uiteindelijk amnestie verleend. Met een Surinaamse straf blad (oneervol ontslag)ben je politiek (geroyeerd) dood verklaard. Het is dus een politieke zaak (spel)om de betrokkenen zo uit de politiek te wippen en te doen verdwijnen.

  Oneervol; het is wel alsof de geschiedenis zich weer lijkt te herhalen. Neede, Abrahams en anderen manschappen werden gearresteerd (i.v.m. op te richten militaire vakbond), en zouden berecht worden en oneervol ontslagen worden. Wat hier uit voort vloeide is geschiedenis, de revolutie. Men heeft dus niets geleerd uit de recente geschiedenis, de arrogantie, minachting leidt weer de boventoon!

  Waar was de OAS tijdens het oneerlijke proces van president Saddam Hoessein c.q. berechting en lynch partij?(Vanaf de invasie van U.S., Engeland, Nederland en andere coalitiepartners, worden er dagelijks honderden mensen vermoord ). Waar zijn die geweldige mensenrechten organisaties gebleven, ik hoor ze niet. Bommen op Irak 5 december 2002
  Sinds een paar maanden zijn de Amerikaanse en Britse bombardementen op Irakese grondgebied drastisch toegenomen. Volgens het Britse dagblad The Guardian van gisteren met 300 procent. Britse militairen hebben toegegeven dat de militaire vluchten van de RAF en de Amerikaanse luchtmacht om de zogenoemde ‘no-fly’zone te beschermen de laatste periode misbruikt worden om een toenemend aantal bommen te werpen op Irakese doelen. Naast militaire stellingen zijn dit ook Irakese doelen zoals communicatiecentra. Deze bombardementen hebben niks (meer) van doen met het beschermen van de bevolking in Zuid Irak en of in het Noorden. De vliegtuigen stijgen op vanuit Koeweit en Saoedi-Arabië maar ook vanaf Amerikaanse vliegdekschepen in de Golf. Turkije heeft onlangs aangeboden dat er ook van hun vliegbases gebruik kan worden gemaakt. Het belooft allemaal weinig goeds.
  Door de OAS te betrekken in een interne (conflict) aangelegenheid stelt de Surinaamse Regering zich onder curatele. Dat gedijt niet naar zelfvertrouwen in eigen kunde, overheid & justitieapparaat!

  Verzoening

  Verzoening in Zuid-Afrika
  Een van de mooiste voorbeelden van verzoening op grote schaal is wel de verzoening die plaatsvond in Zuid Afrika na de afschaffing van de apartheid. Dat proces is grotendeels te danken aan de Waarheid en Verzoeningscommissie.
  De wereld heeft kunnen toekijken hoe deze commissie het voor elkaar kreeg om verzoening tussen blank en zwart tot stand te brengen. Grote mensen als bisschop Tutu (voorzitter) en Nelson Mandela speelden hierin een voortrekkende rol, alsmede nog vele politieke en geestelijke leiders in Zuid-Afrika.
  Droom of nachtmerrie
  Het uitgangspunt om tot verzoening te komen was een helder inzicht over de waarheid en ethiek van verzoening. Uitspraken als: “Als een ander lijdt, lijd ik mee. Als ik hem niet vergeef, blijf ik zelf ook lijden” en “Vergeven is niet alleen maar onbaatzuchtigheid. Het is de beste vorm van eigenbelang” gingen vanuit de commissie de wereld over.
  Terecht dat Wole Soyinka, Nigeriaanse Nobelprijswinnaar, zei: “Zuid-Afrika is onze droom, Rwanda onze nachtmerrie. De droom kan uitkomen, maar niet morgen”.
  Niet morgen, want zo’n droom komt niet uit de hemel vallen. Het lijkt gemakkelijker in bitterheid te leven dan in verzoening. Het kost veel werk, veel emoties en veel verwerking om te leven in verzoening. Wat overigens ook aantoont hoe kostbaar en waardevol verzoening is.
  Leren leven met het verleden
  Nelson Mandela’s regering had in 1995 deze commissie opgezet om Zuid-Afrikanen, blank en zwart, te leren leven met hun zeer belaste verleden. De commissie onderzocht de schanddaden met het doel aan slachtoffers en hun familie ondersteuning en schadeloosstelling te geven en een volledig en objectief document samen te stellen over de gevolgen van Apartheid voor de Zuid-Afrikaanse gemeenschap.
  Afsluiten
  Het proces van verzoening heeft jaren geduurd. Waarheid werd niet onder de banken gestoken. Waarom vragen werd uitgeschreeuwd. Tranen vloeiden en emoties liepen op als dader en slachtoffer elkaar ontmoetten en ieder zijn verhaal mocht doen.
  Spijt kwam daar waar haat overheerste. Verdriet verving boosheid. Trots verdween voor zachtmoedigheid. En uiteindelijk werd zonder bloedvergieten een afschuwelijk verleden afgesloten.
  Leven in verzoening
  Als verzoening mogelijk is in een heel land tussen rassen en bevolkingsgroepen, zou dan verzoening ook geen onderdeel kunnen zijn in ons dagelijks leven?
  Het is wel waardevol en daarom kostbaar. De prijs is hoog, maar het is het allemaal waard
  Auteur: Henk Rothuizen
  De Bijbel leert ons heel duidelijk dat het oordeel God toekomt.
  Eigenlijk leert God ons geen oordeel over anderen te hebben maar juist te vergeven. En in dat NIET oordelen vertrouwen we dat God uiteindelijk een rechtvaardig oordeel over alle mensen zal vellen. Dus ook over mij, over jou. Auteur: Henk Rothuizen.
  Vergeving en verzoening: 2 opeenvolgende processen
  Vergeven begint met het stellen van een daad: je bent bereid de ander te vergeven, dat is wat je wilt doen. Maar dan pas begint het proces in jezelf. Want vergeven gaat niet één, twee, drie… Vergeving wil niet zeggen dat het onmiddellijk koek en ei moet en kan zijn tussen jezelf en de ander. Dat is een ander proces, het proces van verzoening.
  Wat een geduld heeft God, die alle zonde vergeeft met onze stappen in het proces van verzoening met Hem! Wat voor pijn ondergaat Hij, die slechts verzoening wil?
  Su. Patriot:!


  Maak melding
 36. Neus je heb gelijk niet verder kijken dan je neuslang is ik denk dat je neus als pinokio staat denk goed na kijk naar de achter gronden voor 80 luister en kijk naar 82 dan zal je begrijpen wat er bedoeld wordt met revo het is niet zo maar iets dat uit de lucht komt de dood komt er voor ons allen
  maar niemand weet wanneer en hoe wat denk je bouterse had gegeten en gedronken had tijden die phagwa feest in die mandier aan de pad van wanica a bo dede maar een schone geest brengt hem en hij komt uit met die strijd wat ze voeren vergeet niet hij is een strateeg een natuur mens een ingie moksie srafoe piking hij weet wat armoede is hij begrijp zijn volk maar surinamers zijn nooit te vreden er zijn een paar die geloven in die slavenhandelaars bakras genoemd van daar bakra basie a kaba spiegel en kraaltjes tijd is er niet meer noeng denkie voor uitgang eigen kunne waar zijn onze fabrieken gebleven die er na tachtig waren kapot gemaak door groeng djarie sekte ben je vergeten die ouwtjes van landsiegrong die met tingie fowroe moesten eeten asiejana door wie gebouwd brugen door wie staats olie door wie vertel ben je blind of doe je als of. Zazou bedank je pak de koe bij de horens Akuba vertel ze wat er gebeurd was met die 3000 kilo pimba en wat er in die kofferbak was van santakie. spongepop wel kanhai e waktie ding auw njang ding lekie wang haai
  mie apoekoejesie e arkie en me lokoe ding
  groetjes en soso lobie ps evert en mister X zijn de daders sluit ze op no moeten ze niet voor het gerecht lang leve doedel baron codjo mentor en present daar begon de revo.


  Maak melding
 37. Natuurlijk is de slavernij en de contract periode van onze bevolking niet goed te praten.Maar kijk naar het mooie wat het ons gebracht heeft.We mogen trots zijn dat we in een mooi land samen wonen en een zo goed als vredige bevolking zijn.Zo goed als, omdat het heel jammer is dat er nog steeds te vaak in hokjes gedacht wordt.De neger, de hindoestaans,javaans enz.Weet je als ik egoistisch mag zijn ben ik blij dat ik niet in India woon.Ik betreur het heel erg wat onze voorouders hebben meegemaakt,maar wij moeten maken dat hun lijden niet voor niets is geweest.Daarom juist moeten mensen als Bouterse die de brutaliteit hebben om zoveel van onze mensen van het leven te hebben beroofd gestraft worden.dit mag niet nog een keer gebeuren.


  Maak melding
 38. meid Astrid jij krult je tong,drugs gebracht in pampoen,daarin waren jullie master,om verder te gaan met jouw hebben saphatia en no 37 het mooier aanghaald,je bent zo dom als mijn schoenzool.


  Maak melding
 39. Allemaal heel mooi, maar wie heeft Brunswijk op pad gestuurd om Suri’s te vermoorden.

  En uit welk land vertrok hij voor zijn wrede opdracht.

  En bij wie zit hij en wat voert hij uit vandaag aan de dag.


  Maak melding
 40. En een ding weten de meeste mensen niet…Baas deed politieke zaken, die andere man….. R.H…. deed veld werk….en…daarom moest jij er zorgdragen niet in deze man uit Zorg en Hoop zijn klauwen te komen.


  Maak melding
 41. Beste Astrid ik ben blij te zien dat je al tot inkeer komt je begrijpt een klein deel al maar vertel waarom is bouterse brutaal gaat het om die 15 als dat het is zit je ernaast ken je het verhaal van die redie moesoes
  weet je niet dat er van uit holland dit alles wat er gebeurde betaald werdt
  er was zogenaamd een regering in ballingschap in nederland weet je dat nog. er was toch een bevrijdings raad suriname waar bij somohardjo deel van uit maakte waar zit hij nu toch in suriname er werdt toch op de tv gevochten in bij zijn van die bakras mooi was dat toch surinamers vechten met elkaar en die bakra kijk toe Karel van der graaf de verdeeldheid inbors van die bakras speeld nog steeds ik kijk er niet meer van op
  ik ben klaar wakker weet je wat een sabie is nee denk ik.wel ik heb een sabie tegen die bakras en bouterse heef dat ook van daar die strijd tegen hem hoor mie kind mie grang ma bo takie je moet goed kijk wat voor soort beeld men suriname geef terwijl ons land alles bied wat god heef geschapen maar door een paar redie moesoes weg gegeven wordt. ik vind het jammer want mie kondre troe mie lobie joe joe mooi troe na mie ai. dit is ook een mooi stuk hoe wij hier ook samen kwamen aan zijn grond verpand .stree de vo stree wie no sa frede gado de wie fesie mang herie libie te na dede wie sa fetie gie sranang wij zijn verplicht dat te doen dat wil bouterse ook eenheid en dat was er. tot dat er hebzucht in het spel kwam die soera woningen werden klaar gemaak sunypoint werdt gekraak daar na stil stand hoe komt dat afbraak van ons land rara hoe komt datkinderen van 30 jaar nog steeds bij hun ouders thuis zijn hoe groot is ons land mensen wordt wakker en stop met verdeeldheid wij zijn een volk sranang mang of ben je allochtoon in nederland. wie wil kan dit tegen spreken als een lee dan vind ik het jammer voor je maar toch mie lobie oenoe de waarheid is hard no. wie aan mijn land komt zal ik mee vechten tot zijn dood. wie druf dat te zeggen kom op de strijd is begonen.
  lees dit goed
  mie Apoekoejesie takie en dat is een van die grong wintie. ( geest)


  Maak melding
 42. Astrid m.b.t je egoisme, denk ik dat je uitgaat van de verkeerde gevolgen. Wat betekent nou, dat je blij bent niet in India geboren te zijn?
  Ik kom regelmatig in India en wil daar ook wonen. Ben jij weleens in India geweest? Of heb je het over het India zoals dat alleen wordt gepromoot door die bakra documentaires van je.

  Als de blanken integer waren omgegaan met India, Indonesie en China waren onze voorouders veel eerder in staat geweest om economisch solvabel te zijn. Dan waren zij nu de economische grootmachten. De spinoff van het moslim extremistisch tereur is voor het grootste deel te wijten aan het inhumane gedrag van de blanke superieur. Deze geweldige bakras hebben de macht van Bouterse in de hand gewerkt en in het begin zelfs geconsolideerd. Verdeel en heers policy.

  Beste Lansdorf, het oordeel komt God toe inzake de invulling en keuzes die ieder individu maakt in zijn leven. Dit heeft te maken met het eerbiedigen van de richtlijnen die God ons heeft gesteld en het accepteren van zijn genade gift. De rechtspraak inzake misdaden tegen de menselijkheid, moord, roof en onoorbaar bestuur is in handen van de rechterlijke macht. Dit heeft God n.a.w. ook zo gewild gelet op de kopstukken zoals Jezus en Paulus die de rechtspraak als een gegeven van de overheid hebben geaccepteerd. Zelfs als zijn we her er niet altijd mee eens. Mozes is de bijbelse grondlegger van wet en regelgeving en rechtspraak binnen in een samenleving.
  Bouterse behoort berecht te worden volgens de wetten van het land en de aanklacht die tegen hem is gesteld. Indien men hem na het gerechterlijke vonnis, amnestie wil verlenen is tevens een zaak van de overheid en de aanklagers. God heeft zelf een aparte casus met Bouterse, met u en met mij. En die zaken blijven gescheiden ongeacht de interpretatie van uw guru Rothuizen.
  Meneer Bouterse beroept zich op het feit dat hij zich heeft aangesloten bij een Christelijke organisatie. Als ik luister naar de speeches van Desi B en zijn gedrag bestudeer zie ik weinig verheffends en zie nochtans geen voorbeeld van een christelijke levenswandel. Desalniettemin is dat oordeel alleen aan God voorbehouden. Voor het overige leed die hij heeft berokkent aan de slachtoffers, nabestaanden en het volk dient hij zich te schikken naar het vonnis van de menselijke rechter.


  Maak melding
 43. Akuba,

  Met jouw valt niet te praten.I dong lek wan kaw.Neem aan dat je nooit een roti eet,want je generaliseerd zo stom.Je bent 1 van die mensen die denkt van: de hindustanen moeten naar India en de Javanen naar Indonesie.Je zou eerst wat meer algemene ontwikkeling moeten krijgen voordat je meedoet met zo een discussie!


  Maak melding
 44. Daniel,

  Ik ben inderdaad nooit naar India geweest,wil dat wel maar weet niet als ik daar de moed voor heb.Vind al die armoe heel erg.Kan me helemaal niet vinden in het kaste systeem en zou het nooit zo over me heen kunnen laten komen.Als ik hoor hoeveel kinderen daar moeten bedelen en je ze maar beter niets kan geven dan breekt mijn hart.Als rijke westerling zou je misschien daar willen wonen,maar zou je er ook in armoe willen zijn.We hebben het thuis ook nooit heel breed gehad,maar we hebben altijd voldoende te eten gehad een opleiding kunnen volgen.Die kansen hadden we daar niet gehad.Als ik de verhalen van mijn groot ouders hoor hoe mijn overgroot moeder haar kind heeft zien sterven,omdat ze geen cent had om het wat te eten te geven dan ben ik God dankbaar dat ze ervoor kozen om naar Suriname te gaan.Dit heeft niets met de Hollanders te maken.


  Maak melding
 45. Meid astrid zonder hoofdletter jij gaat niet van rundvlees kunnen vreten want je ziet een koe als jouw God,mijn afkomst is ook van India,ik heb geen ezelachterwerk gedachte als jouw.


  Maak melding
 46. Hallo orde orde hier men /mevr
  astrid je heb het moeilijk no
  wel dan voelje ook een beetje hoe het is met bouterse wel ik eet rotie ham bahta hindostanie or sarnamie ha maar nanie puur hidoestanie maar trouw e kaperwa.
  dus houwden aan het forum graag.
  Dinkienoh wat betref je vragen weet je veel of wil je niet spugen jonge wat weet je van de vragen wat je stel.spiet kong wel wel ik heb gelezen in de telegraaf dat holland bouterse willen oppaken mekie ding kong we waktie vo broko ding nekie na draioekoe.


  Maak melding
 47. Koloniaal Politiek- Militair- politie Dossier: Suriname!!!

  –verwijderd–
  lappen tekst die ‘geknipt’ en hier ‘geplakt’ worden, worden meteen verwijderd


  Maak melding
 48. Akuba je generaliseerd zoals ik al zei heel dom!Gelukkig ben ik wel met alle godsdiensten op gevoed en heb daar veel respect voor. Zelf ben ik voor jouw informatie roomskatholiek.Saphatia jij moet je niet aangesproken voelen!


  Maak melding
 49. Ik moet helemaal niks!!!!!!!!!!!Zoals je al zegt de slavernij is voorbij,maar kennelijk leven jullie er nog in.Laat je maar leiden door Bouterse dan zal je straks nog echt gaan lijden.Hij is nu al het binnenland ingevlucht!!!!!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES