Misbruik middel tegen moedersterfte in Suriname

0

PARAMARIBO, 23 okt – Misbruik van het Misoprostol werkt remmend op de volledige acceptatie van dit middel bij de bestrijding van moedersterfte. Dit zegt dr. Satish Mohan, gynaecoloog in het ’s Lands Hospitaal in Paramaribo. Inzet van Misoprostol bij malafide praktijken zorgt voor een slechte naam.

Zo wordt het gebruikt voor het verbreken van zwangerschappen. Het middel is juist uitgevonden om levens te redden. Met name het overvloedig bloeden van vrouwen tijdens de bevalling wordt effectief tegengegaan. “Malafide gebruik maakt dat dit medicament niet de plaats krijgt die het toekomt”, zegt Mohan tegenover de Ware Tijd. In Suriname is Misoprostol nog niet officieel ingevoerd.

Bij bevallingen wordt meer gebruik gemaakt van conventionele middelen. De drastische afname van moedersterfte de afgelopen jaren kan dan ook moeilijk toegeschreven worden aangebruik van Misoprostol. Elders in de wereld is dit wel het geval. Het aantal overlijdensgevallen tijdens de bevalling is gedaald van ruim tweehonderd in 1999 naar ruim tachtig in 2004.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.