Economie Suriname zou één miljard niet aankunnen

4

PARAMARIBO, 23 okt – De economie van Suriname is niet in staat op jaarbasis één miljard dollar te verwerken. Dit zegt de econoom Karel Eckhorst, die verbonden is aan de Centrale Bank van Suriname. Recente cijfers over overmakingen door Surinamers in Nederland moeten dan ook kritischer bekeken worden.

Dat geldt met name de ruim één miljard dollar die volgens de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB, in 2006 zou zijn overgemaakt naar Suriname. “Ik denk dat het bedrag dat genoemd is niet slechts voor 2006 geldt, maar over een periode gaat, misschien vijf tot tien jaar”, zegt Eckhorst tegenover de Ware Tijd. Volgens de IDB werd in 2005 nog maar ruim vijftig miljoen dollar overgemaakt.

Dat maakt het cijfer voor 2005 des te minder aannemelijk. “Het kan onmogelijk alleen voor 2006 gelden, anders zouden we dat allang gemerkt hebben aan de wisselkoers. Bovendien is de absorptiecapaciteit van de Surinaamse economie stukken lager dan dit bedrag”, aldus Eckhorst. Ook de economische groei zou drastisch moeten toenemen. Er was wel groei, maar die komt bijna uitsluitend door verhoogde prijzen voor grondstoffen.


4 REACTIES

 1. In 1986 moesten we op zanderij per persoon 1000 nederlands gulden omwisselen. We kregen dan 900 surinaams gulden voor terug. We waren met 5 personen. Reken zelf, hoeveel personen zitten in een vliegtuig. Die zelfde jaar kwamen ze in Suriname met nieuwe surinaamse gulden. Je moest binnen een maand omwisselen. De meeste Nedsur. konden niet naar Suriname, je weet zelf de dure vliegticket en de verplichte 1000 gulden. Al hun spaargeld werden niks meer waard. Ze dachten de Surinamers die in het buitenland wonen te breken. Helaas worden ze nog steeds als buitenlanders gezien.


  Maak melding

 2. Che tek a san nanga Effect!.

  Wie Suriname verlaten heeft is voor ons een buitenlander. Je dient je dan als tourist te gedragen en zeker niet als voorrangsburger.

  Dus niet klagen. In Nederland betaal je al zoveel rekeningen klaag je?
  heb je Nederland verlaten?

  nee toch!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.