Suriname negeert Guyana bij seismisch onderzoek

7

PARAMARIBO, 19 okt – Suriname voelt zich op geen enkele manier verplicht rekening te houden met Guyanese bezwaren tegen seismisch onderzoek voor de Surinaamse kust. Dit stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het onderzoek als voorloper in het vaststellen van de buitengrens van Suriname’s economische zone, is een puur Surinaamse aangelegenheid.

Guyana, Barbados, Trinidad & Tobago, Venezuela en Frankrijk (vanwege buurland Frans Guyana, red.), zijn formeel op de hoogte gesteld. Het Guyanese staatshoofd, Bharat Jagdeo, zegt alleen ‘toestemming’ te zullen geven als Suriname de onderzoeksresultaten met Guyana wil delen. Dat is onacceptabel. “Het onderzoek vindt immers plaats onder voorbehoud van rechten zoals voorzien in artikel 76 paragraaf van het Unclos-verdrag”, zetlt Buitenlandse Zaken.

Uitgegaan zal worden van de arbitrale uitspraak in het maritieme geschil tussen beide buurlanden. Die uitspraak is gebaseerd op hetzelfde verdrag. Het onderzoek zal dan ook plaatsvinden binnen het gebied dat Suriname is toegewezen. “Bovendien heeft Suriname het recht om eenzijdig deze activiteiten te laten uitoefenen, omdat ze vanwege hun aard geen schadelijke gevolgen hebben voor het maritieme milieu”, aldus Buitenlandse Zaken.


7 REACTIES

  1. Wat een brutaliteit van de minister om je buren te negeren. Bij een eventuele fusie van de Guyana’s, kan ze de koffers inpakken, maar Nederland wilt haar niet.


    Maak melding

  2. In je eigen land territorium, ben je baas in eigen buik, dus die onderzoeken zijn wel gerechtvaardigd, en guyana moet met haar eigen zaken bemoeien, en niet zaken met andermans gebied..


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.