dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse migranten sturen ruim miljard naar huis

Surinaamse migranten sturen ruim miljard naar huis

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 okt – In 2006 is ruim een miljard dollar naar Suriname overgemaakt door migranten in onder meer Nederland. Dit staat in het rapport Sending Mondey home: Wordlwide Remittance Flows to Developing Countries. Het geld is voornamelijk bestemd voor het dekken van de eerste levensbehoeften van achtergebleven familie.

Toch wordt een aanzienlijk deel ook duurzaam vastgelegd op onder meer spaarrekeningen. Op wereldschaal hebben zo’n 150 miljoen migranten ruim driehonderd miljoen dollar naar huis gestuurd met precies dezelfde bedoelingen. Volgens de uitgevers van het rapport, het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling, IFDA en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, kan gesproken worden van een fenomeen.

De overmakingen door migranten wordt dan ook gezien als het grootste armoedebestridingsprogramma in de wereld. Bij een effectieve aanpak zou het ingezet geworden voor duurzame ontwikkeling. In het Caribisch gebied hebben alleen Jamaica (ruim twee miljard) en de Dominicaanse Republiek (bijna twee miljard) meer van familie ontvangen dan Suriname. Guyana met een groter migrantenaantal kreeg nog geen half miljard dollar.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

32 REACTIES
 1. Kijk nu staat het er zwart op wit. Al die mensen in Suriname die blijven zeuren dat ze achtergebleven zijn ‘fu teki na pina’. Vakantie naar Suriname, is nooir vakantie want we moesten van alles meebrengen, kaas, boter en jam in de moeilijke jaren 1980 en 1990, en nu Nikes en merkspullen en vooral Euries. Dank is altijd een onbekend fenomeen. De mensen zijn vaak ontevreden en willen meer. €50 werd zeer minzaam ontvangen en direct in het Casino verdobbeld. Neen, de Surinamers kunnen rekenen op de grote en loyale familie en vriendenschare in Nederland. Maar kunnen wij op ze rekenen daar aan de overkant? Dat weet ik zo net niet. Doe goed en zie niet om staat in de Bijbel.


  Maak melding
 2. Wat zijn de Surned’jes(Nedsur’tjes) lief voor zij die achter gebleven zijn..noh.

  Maar hoogte v/h bedrag. mmmmmmmmmmmmmhhh

  Santo-Dom met 14. miljoen inwoners met nog erbij behoorlijk wat poesje verkoopsters..maar 2 miljard.


  Maak melding
 3. Sterk verhaaltje..Er wordt beweerd dat er 1 miljard.. ja inderdaad een 1 met 9 nullen aan USD overgemaakt naar Suriname terwijl verder in de tekst staat ”Op wereldschaal hebben zo’n 150 miljoen migranten ruim driehonderd miljoen dollar naar huis gestuurd met precies dezelfde bedoelingen.”
  Dus alleen naar Suriname wordt er ruim twee keer meer overgemaakt dan alle 150 miljoen migranten tezamen. als dat inderdaad zo was en het wordt meer besteed aan eerste levensbehoeften dan eten ze elke dag een koe per persoon en een baal rijst.

  Raar verhaaltje


  Maak melding
 4. Tuurlijk en daarom was guusje in SUriname want alles wat surinamers doen is volgens haar verdacht. En oom Sandoppie vindt dat natuurlijk ook.

  Maar dat we hard zwoegen wordt niet beloond omdat we simpel weg in eigen land investeren en dan wordt tante guus natuurlijk boos.


  Maak melding
 5. de surned hebben hun bijdrage weer gedaan, heel veel steun aan hun vaderland, dat noem je wat voor sur doen, en niet als de nietsnutter in sur die alleen maar negatief zijn over de surned.
  niet zuren maar doen en durven.


  Maak melding
 6. Ik vindt het triest dat onze Surinaamse pers alles maar voor zoete koek aanneemt. Reken zaken eerst goed door om na te gaan of zaken wel kunnen kloppen. Als je uit gaat van meer dan een miljard US dollars dan zou dat inhouden dat elke werkende Surinamer in Nederland ongeveer gemiddeld 1/3 van zijn/haar inkomen naar Suriname heeft overgemaakt. Ik verwacht op zijn minst een nader onderzoek door de berichtgever en eventueel correctie op dit bericht. Ook als je dit bedrag afzet tegen de Surinaamse BBP dan moet je toch snappen dat het van geen kanten kan kloppen. Of is dit bericht alleen maar vanwege sensationele redenen geplaatst…


  Maak melding
 7. US$1.ooo.ooo.ooo naar suriname is niet mogelijk. Een kleine berekening geeft dan aan dat voor elke surinamer gemiddeld US$20.000 is overgemaakt.
  Ik wil wel weten hoe men aan die miljard komt in het rapport. Elke surinamer zou nu een heel goed leven moeten hebben.


  Maak melding
 8. Opmerkzaam U doet Uw naam (nick)eer aan.
  Als dit bericht klopt,dan zijn de Surinamers rijk zeg.1 miljard???????
  Maar toch, het zijn niet alleen so called Surineds,als ik het goed lees zijn het niet alleen Sur.in Nederland:”In 2006,is er ruim 1miljard dollar naar Suriname overgemaakt ONDERMEER door Migranten in Nederland,ff ter verduidelijking :dit bedrag is niet alleen door Surinamers in Nederland overgemaakt,maar ook in Amerika,Antillen Belgie,Duitsland enz.,daar wonen ook Surinamers.Dus So Called Surineds ga niet op je borst slaan baja.

  Gelijk wrdt er gesuggereerd dat de Suri`s jullie Nederlanders noemen , klopt niet,dat hebben jullie je zelf toegeeigend”SuriNeds”.
  Om die paar eurie`s wat er gestuurd wordt naar Suriname voor familie,verwacht men dat de Suri`s aan jullie voeten gaan liggen,helpen is helpen verwacht niets terug,klaro.
  Ik heb nooit gehoord dat de Turken,Marokkanen ,Antillianen en Afrikanen er zo prat op gaan ,hun familie te steunen,ik kan het weten heb alke dag met hun te maken.Maar de Allochtonen van Surinaamse komaf, aiiii mi gado baja brrrrrrrrrrrrr.
  Petje af voor de goedwillende Surinamers in Nederland,die zonder te morren hun familie helpen dwz,niet alle Suri`s doen het.


  Maak melding
 9. Wel worden de Sranamangs die in het buitenland wonen als buitenlanders behandelt. Kijk de meesten in Suriname zijn dol op merkken en waarderen hun eigen produkten niet. Ze zijn gek op blikjeswaren. Marjon sardien, wijsmanboter en noem maar op. Ze weten niet hoe oud de Marjon sardien en wijsmanboter zijn. Ze vergeten ook al die chemische troep, alleen moet het in een blik.


  Maak melding
 10. Ik denk dat deze cijfers laten zien hoe effectief de vorige miljaren waren in de vorm van ontwikkelingshulp die de rijke landen de arme landen schonken.

  Bij goede doelen(organisaties) verdwijnd het overgrote deel van de geschonken gelden ook in de vette salarissen van bestuursleden en personeel.


  Maak melding
 11. Opmerkzaam, het bericht is vaag zoals de meeste berichten als het om Su gaat (zowel in- als extern) en ik ben het met je eens dat je kritisch naar berichtgeving moet luisteren, maar ik denk dat hier wel een kern van waarheid in zit.

  Als gemiddeld 200.000 mensen wereldwijd in één jaar 5000 dollar (minder dan 4000 euro) overgemaakt hebben is dat 1 miljard $… Hoeveel mensen wonen/werken (wereldwijd) en sturen geld naar Su? Het zou dus kunnen.

  Als je dit bijv. afzet tegen de recente geluiden over succes tegen armoedebestrijding door de regering in Su.

  Het is helaas zo dat de optelsom van 1+1 v.w.b. Su in zijn algemeenheid geen 3 oplevert. Dat is net zo “grappig” als de serie 🙁


  Maak melding
 12. Bericht rammelt van alle kanten.
  Stel dat het waar is. Stel dat er 250.000 (ruim de helft van huidig aantal inwoners van suriname, dus dat betekend dat tot. suriname bevolkingsaantal ooit ong. 750.000 was wat dus never waar is, maar stel…)
  migranten buiten sur. geld hebben. dat betekent dat een ieder ongeveer 4000 dolllar gestuurd heeft.
  dus dat betekent dat geen enkele surinamer uitkering trekker is, wat dus duidelijk niet klopt.
  4000dollar daar kan je nogal wat mee doen. dus er is geen armmoede meer in suriname?
  de persoon die dit artikel heeft geplaats is duidelijk dementerende


  Maak melding
 13. Het is een bekend feit dat de surineds een belangrijk, surinaamse melkkoe was, is en zal blijven. Aow ers die terug willen, kunnen het grootste deel aan Vene leveren wij moeten meer belasting afdragen dan wie dan ook. En dat terwijl de Surineds de meest ondergewaardeerde, verguisde, verafschuwde groep Surinamers zijn die totaal genegeerd worden door de surinaamse regering en een deel van zijn volk.


  Maak melding
 14. Opmerkzaam: lees het bericht eens, er staat duidelijk onder meer Nederlanders (surineds), dus zijn er bij deze cijfers ook andere landen betrokken.
  Wij worden wel als afvalligen van Suriname gezien, maar ondertussen


  Maak melding
 15. Opmerkzaam: Media in Su. niks en ook niks anders dan een kooi vol papegaaien.
  Leren napraten en babbelen(gewoon een club leeghoofden men stop erin wat anderen erin wil hebben)


  Maak melding
 16. jullie zijn nooit tevreden, alles wat wij hier in ned hebben meegemaakt, alleen om jullie te steunen, en sur optebouwen, dat noem je werken voor je land.
  ik wil hun die over ons altijd zeur vragen wat ze voor hun land sur hebben gedaan, niks alleen maar zeuren, en negatief praten, doe wat ook voor je land, velen hebben het begrepen en offers gebracht, om naar het buitenland te gaan, en van daar uit sur te steunen, en hun familie, en hebben veel kenis terug gebracht naar hun vaderland. dat is niet praten maar doen.
  degenen die over ons steeds zeuren moeten eerst kunnen uit leggen wat ze voor sur hebben gedaan , voordat ze negatief over ons willen praten .
  men moet niet jaloers op ons zijn, maar trots zijn, al waar we ook op de wereld zijn, of werken, een deel van ons geld gaat altijd naar sur.


  Maak melding
 17. Dus +/- 100.000 Suri’s elke maand met +/- 835…usd op zak gratis en voor niks.

  Dan ga jij je nooit meer in je leven, je zelve voor wat dan ook inzetten.
  Dan kan jij beter verkwanselen en verkwisten en als het kan nog erger……. er zijn nog andere domoren die dit toch met geld goed maken……noh…maar Media en Intelligentsia in Su…a torie moeilijk…pi unu verstan di.

  Jullie zijn DOMME jongens.


  Maak melding
 18. uffffffffffffffffffffff,Als je ,je familie helpt wil dat nog niet zeggen dat je Suriname helpt.
  Dus maw,help je familie, en ZEUR daar niet over,je helpt of niet klaro.
  Ja de wannabe Ned.)Sur’ die naar Suriname op vakantie gaan,worden weggekeken,reden waarom, ze proberen daar de mensen uit hun handen te laten eten,svp,ga eens een keer zitten op het terras van Krasna jeeeminee wat een stelletje sukkels die so called Surineds,iedereen moet weten dat ze uit blanda komen ,tja dan krijg je ook waar voor je geld.Als men niet demonstratief gaat zitten van zo ik kom uit Nederland ,dus ik wil een aparte behandeling weet geen kip dat men uit Nederland komt.Aan je uiterlijk ziet geen mens waar je vandaan komt,dus aan je gedrag.
  Hahahahaha, wil men beweren dat al die euri@ s die naar Sur. worden overgemaakt door keihard werken komt???????????Zozo dan zijn de so Called Surineds de enigen die niet strugglen hier in Ned.En geen 1 die in de bijstand zit,hahahaahhahaah koren op de molen voor de belastingdienst,ding goh loekoe fa dat kang.DE RIJKE ALLOCHTONEN VAN SURINAAMSE AFKOMST……………………


  Maak melding
 19. Valt mij op dat een aantal slecht kan rekenen. Er wonen minder dan 500.000 SU’s in SU en er zijn iets meer dan 500.000 in NL. Dwz per jaar maakt iedereen gemiddeld 2000 US$ over. Als een gezin in SU uit gemiddeld 4 gezinsleden bestaat is dat 8000 US$.
  Daarmee heeft het gemiddelde gezin in SU veel meer te besteden dan de meeste mensen op de wereld. Ze hebben zelfs een hoger inkomen dan menig EU-inwoner in de voormalige oostbloklanden!
  Begrijp ik eindelijk waarom het aantal auto’s in SU zo groot is en er zo veel casino’s zijn.


  Maak melding
 20. weer iemand die het niet heeft gemaakt, en jaloers is[ suri virus],wanneer gaan jullie je normaal gedragen, je kan duidelijk zien dat de achterstand heel erg groot is, je heb moeite gedaan maar je heb geen visum gekregen, daarover hoef je echt niet boos je worden ,en op ons te reageren, doe je best geef niet op, en je zal succes hebben.
  ik laat het over aan de chinezen, daarover ben je zeker trots, die zijn bijna al jullie bazen, hebben bijna alles overgenomen.
  wat heb je voor je land gedaan?


  Maak melding
 21. En niet vergeten al die files en doden in het verkeer. Ze maken daar maar pret en wij in de kou werken. Ja hoor, geld smijten ze weer aan de overkant. Waar blijven die Surinaamse paspoorten voor alle sranamangs die in het buitenland wonen of zitten ze daar op visum geld te wachten.


  Maak melding
 22. zozo minder dan 500.000 Surinamers en iets meer dan 500.000 Surinaamse Allochtonen miedjeeee,dus dan zijn er totaal 1.0000000 Surinamers op onze aardbol,miegeee waar komt dit nu weer vandaan uffffffffffffffffff.

  Ai baja de intellectueel speaks (27) uffffffff.Zeker heb je zelf ooit een visum gehad no,daarom geef je zo af op je eigen volk.Daarom worden bepaalde Allochtonen van Surinaamse kom af, weggekeken in Suriname,door dit soort koeterwals wat ze daar gaan verkondigen,Stay Away,blijf lekker bij je gedrocht Wilders en Verdonk.Ik ga graag naar me Suriname als een Surinaamse me Nederlandse air laat ik hier ufffffffff.


  Maak melding
 23. suriname lijkt wel marokko.
  een tijd geleden heb ik gehoord over marokanen die geld sturen naar hun thuisland.
  het hele europese marokanen. ben de juiste bedrag vergeten maar het ging wel om meer dan tien miljard. en marokko blijft straat arm. wat is er gebeurd met ons donkere mensen.gaat het ooit nog veranderen of blijven we na 2050 nog een derdewerld land.


  Maak melding
 24. Die domme djoeka ,verkrachter,bankrover,crimineel en Bouta is dom geweest met deze man samen te werken.Pas op brunsie als Bouta zijn kans krijgt gaat jij dood of wordt je vermist,starks voor de verkiezing ben jij niet meer ,jo domme djoeka,wat jij van het bestuur van een land ???.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES