maandag, mei 27, 2024
HomeRedactioneelFoto's Id-ul-Fitre in Suriname

Foto’s Id-ul-Fitre in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

In Suriname werd gisteren het einde van de Ramadan, oftewel Id-ul-Fitre gevierd. Honderden moslims kwamen op het Onafhankelijkheidsplein bij elkaar om te bidden en de dag te vieren. Onder hen ook Parlementsvoorzitter Somohardjo. In Suriname is Id-ul-Fitre een nationale vrije dag. Onze fotograaf was aanwezig en maakte het volgende verslag voor u:

Id-ul-Fitre in Suriname 1
Id-ul-Fitre in Suriname 2
Id-ul-Fitre in Suriname 3
Id-ul-Fitre in Suriname 4
Id-ul-Fitre in Suriname 5
Id-ul-Fitre in Suriname
Id-ul-Fitre in Suriname 7
Id-ul-Fitre in Suriname 8

opening
Fernandes Express
Passion in concert

49 REACTIES
 1. ik weet niet vanaf waneer dit gebeurd op het onafhankelijkheidsplein , maar ik ben er geen voorstander van eerlijk gezeg bodo werd in mijn tijd in suriname gezamelijk geviert in jou buurt of waardan ook maar niet daar deze plein is voor nationale gelegenheid en niet voor het vieren bodo .


  Maak melding
 2. Ben benieuwd of er ook foto’s in December worden geplaatst van kerst, of volgende week van divali? Mijn Suriname wordt zoals verwacht een Islamrepubliek IRS (Islamitische Republiek Suriname)


  Maak melding
 3. nou zo achterbaks vind rob zijn reaktie niet , begrijp me niet verkeert hoor ik heb met alle feesten in suriname meegedaan maar ik vind nogmaals dit is een feest die over het geloof gaat doe het in de moskee of in de buurten mij part zet je grote tent op maar niet daar op het onahankelijkplein daar ben ik tegen .


  Maak melding
 4. Du: Jij wordt langzaam, zelfs veels te traag wakker..weet jij de Pres. had nog gedreigd met geweld waaruit letsel moest voort vloeien.(de hele omgeving had hij mannen klaarstaan die zonder waarschuwing konden neerknallen)licence to kill brother.

  (Ik denk nog steeds aan de arme Abaisa.)(Hij ging een stap over de aangewezen denkbeeldige lijn.)Dus dit wilde Vnoshine herhalen.

  Dit noemt Vnoshine DEMOCRATIE.

  En wat zie jij nu… Jawel… jij ziet het….dit betekent meer en meer Islamisme in Su.met een top SCHURK als leider(Fromu)… daarom zullen die Amerikanen snel komen met de nodige wapens…. dan kunnen wij elkaar sneller en effectiever vermoorden.

  Amerika wapens en snel… heel veel ook om ze ook tegen schurken in te zetten.


  Maak melding
 5. Im volg sang e pasa….a Amerkaan(i sabi sortu wan) tagi el.grand Ve. no plei-plei nanga na Democratie: if din man no lobie yu moro >>>>>>>>> take your bondru and go……move fast……Dan Front wraak din man taigi Somo dan no yu mag tiki wan solo tour.(miki din man dinkie Su. taliban in de maak)
  Im volg din torie boeng.


  Maak melding
 6. was vier jaar geleden naar Su gekomen om het mee te maken. echt ontroerend om zo bij elkaar te zijn. mensen van overal en van verschillende rassen elkaar vrede en voorspoed toewensen ook al heb je ze nooit eerder ontmoet.de preek in het nederlands.

  thuis komen Christelijke, hindustaanse buren of collega’s of wie dan ook bij jou op bezoek. zo niet wordt een gestuurd om een hapje weg te brengen. de volgende kerst of phagwa een tegenbezoek brengen. kom je thuis met een half bepoederd gezicht of met een engelenhaar op je hemd. zo is Suriname toch altijd al geweest.
  mooi toch.


  Maak melding
 7. Wanneer er Wassi’s worden uitgevoerd op het onafhankelijkheidsplein hoor ik niemand daarover klagen, terwijl dat toch een nengre ding is. Maar wel klagen als de moslims wat doen op het plein.Typisch een nengre mentaliteit, ik had ook niets anders van jullie verwacht.


  Maak melding
 8. Grote onzin,
  Surinamers mogen hun feest vieren waar ze willen.
  Dat is pas vrijheid.
  En als iemand denkt dat Suriname last krijgt van Moslim-extrimisme heeft het helemaal mis.

  De politie en militairen delen rake klappen als het nodig mocht zijn.
  Dus gewoon je feest vieren en daarna naar huis.

  Het is alleen onhandig om BODO op onafhankelijkheidsplein te vieren en daarna thuis pas te gaan eten.

  Ik hoop alleen niet dat er binnenkort ook ritueel geslacht gaat worden op het onafhankelijkheidsplein.

  Dan krijg je problemen, want andere surinamers willen dan kippen, honden, varkens en andere soort dieren op het plein slachten.

  Lijkt mij een beetje onhandig.
  Barca

  Barca


  Maak melding
 9. Het is duidelijk,hoe sommige Surie`s de bakra`s napraten,plots is alles wat met het geloof te maken heeft( Islam) drukken ze in een hoekje,dit was vroeger en in Suriname nu, niet ter sprake,ai baja a deh wan sanie jere,wanna be, brengt jullie nog niet aan de borst van de bakra`s.

  1 is en blijft een DOMBO FOREVER.


  Maak melding
 10. Suleyman samen paghawa en idulfitre vieren,
  heb ik ook meegemaakt en nog steeds,die watra wassy op het onafhankelijkplein,is een verschil>Dit keur ik af,deze rituelen horen elders thuis,kun je niet merken dat het Surinaamsvolk versuf is geworden? je weet nooit wat er allemaal in het water gedumpt is mij niet gezien.


  Maak melding
 11. Feest uitbundig vieren op een plein met muziek en dans is iets anders dan in het openbaar bidden.
  Waarom laten moslims altijd zien dat ze in het openbaar aan het bidden zijn, ook door middel van luidsprekers. Bidden kan je ook in de moskee of een in een tent bijvoorbeeld. He kan ook heel rustiek zonder anderen te storen. Dat anderen hun feesten vieren is een goede zaak maar een gebed organiseren op en plein is showen, is niet innerlijk. Geloof is iets perssonlijk, moet je in je hart dragen en niet op je lippen.


  Maak melding
 12. in suriname discussiert niemand hierover alleen de vernederlandse surinamer moet weer met typische verdonk en wilders bullshitt aankomen …..houden jullie je bek jullie wonen niet voor niets in NL met andere woorden jullie hebben geeen ene malle moer te zeggen in suriname!!!


  Maak melding
 13. waar ik een probleem mee heb is dat sommige surinamers hier jou met bakras gaan vergelijken en dat jij tegen moslims ben, ik vind dat mensen die gelijk in de verdediging gaan als een andere zijn mening geeft zwak.ik mag tog zeggen dat het geen goede plek vind om daar bodo te vieren en ik zal ook zeggen waarom het kan provocerent zijn en ik ken geen enkele andere geloof die dit doe dus waarom een uitzondering voor moslims suriname is een groot land en somo gaat ook over land in suriname dus zoek een andere plek ik zoveel plekjes aangeven waar het wel kan maar dan ga je horen dat je racisme aanwakert maar goed dit is mijn mening


  Maak melding
 14. tja DOMBO, schoemaker blijf bij je leest,ga je preek hier in Ned. verkondigen bemoei je niet met Surinaamse aangelegenheden,WILDERS onder de Surinamers joe, niets werkt proveserend in Suriname zeker het geloof niet,ja nu praat je de bakra`s weer na.Het onafhankelijksplein is voor iedere viering daar heb jij niets aan toe te voegen,heb je van 1 calamiteit gehoord daar?Neen dus, wanna bee WILDERS.

  Neerlandica gaat haar schijnheilige mond weer roeren .


  Maak melding
 15. O ja afgelopen Kerstfeest werd ook op het Onafhankelijkheidsplein gevierd , werd ook gebeden door, een Pastoor en een Dominee.
  Misschien heeft de Administrator daar nog foto`s van,niemand die er aanstoot aan nam.tjsssssssss.


  Maak melding
 16. Domme Du denk even na voordat je wat zegt.
  Het onafhankelijkheidsplein is een openbare ruimte. Als je het wilt gaan verbieden dat de moslims daar hun ding willen doen wat zijn daarvan dan de consequenties. Worden dan in de toekomst de Pagwa vieringen verboden, of de plaatsing v/d kerstboom op het plein??
  Denk toch na Du.


  Maak melding
 17. [quote]Ben benieuwd of er ook foto’s in December worden geplaatst van kerst, of volgende week van divali? Mijn Suriname wordt zoals verwacht een Islamrepubliek IRS (Islamitische Republiek Suriname)

  rob [/quote]

  Wat een idioot achterlijke opmerking is dat van jou!!!1 Debiel!!! Het is zelf een nationale vrije dag in Su en decenia lang wordt ook dit feest met alle Surinamers gevierd net als alle in Suriname voorkomende religeuse feesten!!! Maar zo te zien woon je al te lang in Nederland, en laat je je door Wilders beinvloeden!!!!


  Maak melding
 18. Ik schrik hier van de reacties van de SuriNed,geeft alleen aan hoe ook zij ook helemaal gehersenspoeld worden in nederland!!! Zo erg dat ze vergeten zijn dat deze religeuse feesten in Su altijd met de hele Natie worden gevierd!!! Gebroederlijk samen met elkaar ongeacht welke kleur je nou bent!!! Een Tip wil ik de SuriNed meegeven, praat geen domme mensen (Wilders) na!! Neem hun denkwijze ook niet over, en probeer zelf zo universeel mogelijk met je medemens te leven, alleen zo wordt de wereld en Su beter!!!!


  Maak melding
 19. ik begrijp er helemaal niets meer van ik denk niet dat dit iets te maken heeft met het geloof of wat dan ook en als er watra’s daar worden gewassen is dat ook treurig maar ik vind het toch raar en eng al die neer buigende mensen zo over straat als of ze zich in mekka bevinden en dat was vroeger toch ook niet zo en waar om dan opeens al dat herrie en gedoe?waar slaat dat op god bid je toch in de kerk of in je zelf en het geloof heb je toch in je hart?het onafhankelijksheids plein was toch voor iets anders bedoeld en dat had toch niets te maken met het geloof?


  Maak melding
 20. als je niet wint kun je altijd wilders erbij halen, pitbull is een hondenras een debiel een mens

  p.s. je hebt me nooit over dat plein gehoord, alleen over foto’s die zijn in grote hoeveelheden en vraag me af of dat ook straks bij ons feest (het divali) is of bij kerst

  nou kom maar op admoslimstrator ūüėČ


  Maak melding
 21. #s 16 en 23, helemaal mee eens. Het is toch prachtig dat dat kan in ons geliefd Suriname? Waarom mogen onze Surinaamse moslims niet daar bidden. Het Onafhankelijkheidsplein is van ons allemaal en is een openbare plek. Wat is er nou zo fout aan als onze landgenoten daar willen bidden? Kerst (christenen) wordt toch ook daar gevierd? Daar wordt toch ook Phagwa gevierd? Ik snap niet dat men er zo een ophef over maakt. Laten we blij zijn dat we in het vredigste land ter wereld wonen, een voorbeeld voor de rest van de wereld.

  Jullie daar in NL worden gewoon gebrainwashed door de alutochtonen, verliezen jullie identiteit en het saamhorigheidsgevoel dat jullie in Suriname hadden. Mi e sari unu, echt waar!

  Een christen.


  Maak melding
 22. vergeet ook niet dat elke kerst er een mega kerstboom op onafhankelijksplein staat, dat elke kerst christenen op het plein verzamelen. en het hoort bij geen enkel religie maar is van het surinaams volk!!! dus laat iedereen in zijn eigen waarde en laat ze hun feest vieren waar ze maar willen


  Maak melding
 23. Dat bedoel ik nou, idd de so called Surineds,praten de bokra`s na,wat betreft het Moslim geloof,sorry niet allemaal,toen ze in Suriname woonden is nooit iemand daarover gevallen en heden ten dage ook niet in Suriname zie je niet wie wel en geen Moslim is .Allerlei feesten worden op het onafhankelijkheidsplein gevierd,niemand die daar wat over zegt(typt).Maar ja Moslims zijn nu hot items in Nederland en de rest van de wereld dus moeten en zullen sommige so called Surineds hun mondje ook roeren over hun verlaten land,wel niemand en dan ook niemand in Suriname zit op jullie mening te wachten,sluit je aan bij gedrocht Wilders en Verdonk hebben jullie je handen vol aan.

  Dank je wel Administrator,ik hoop dat de anti-Moslims effe gaan kijken,have a nice day.


  Maak melding
 24. @ rob

  We zullen speciaal voor onze rob een mooie divali special maken. Dan is hij ook weer tevreden. Zo doe je dat met kleine kinderen die hun zin niet krijgen en daarover gaan lopen mekkeren.


  Maak melding
 25. Een jaar geleden met de Ied-viering op het Onafhankelijkheidsplein, was deze discussie er ook. Gaat men dit elk jaar herhalen, net als in Nederland elk jaar met Sinterklaas het gedoe over zwarte piet?

  So Sad!


  Maak melding
 26. Zolang die ede fetre no losoe foe deng dat is het goed want anders krijg je van de fanatieke idioten die tegen een civiele code zijn.
  Why do muslims opose a civil code?


  Maak melding
 27. als je niet wint kun je altijd wilders erbij halen, pitbull is een hondenras een debiel een mens

  p.s. je hebt me nooit over dat plein gehoord, alleen over foto’s die zijn in grote hoeveelheden en vraag me af of dat ook straks bij ons feest (het divali) is of bij kerst

  nou kom maar op admoslimstrator

  rob

  Als het je een keertje lukt om een ticket bij elkaar te sparen om naar Su te gaan zou ik zeggen ga rond het Lichtfeest (Divali) En dan kan je zelf zien en ervaren dat ook zij al jaren het plein als route hebben!!! Probeer het zeker te doen!!! Want dat je al heel lang niet naar Su bent gegaan is duidelijk!!! Een ding wordt mij in iedergeval duidelijk en dat is dat je bijzonder bekrompen denkt!!! Ach maar niet iedereen komt van de Universiteit nietwaar!!!
  Anders hadden we vandaag geen vuilnismannen!!


  Maak melding
 28. ik vind het erg triest te lezen dat zoveel mensen zich kennelijk bedreigt voelen door het moslim geloof.
  het is natuurlijk wel zo dat bijv christelijke feesten al jaren openlijk wereldwijd geviert worden en nu willen de moslims dat ook gewoon kunnen doen en bij hun geloof bid je gewoon bij alles dus komt dat er vanzelf bij .
  maar ze bidden toch voor god vanwaar die angst dan?

  ik kan mij wel wat voorstellen vooral als men in nederland woont , ik woon ook in een buurt die ik inmiddels klein maroco noem en vind de concentratie van moslims te hoog waardoor ik mij minder op mijn plaats (thuis) voel ookal heb ik gewoon heel leuk en goed contact met veel mensen(dus ook veel moslims)uit de buurt
  en ik zal je wel zeggen dat die mensen ook graag wat meer diversitijd aan culturen hebben.
  nu werd mij steeds verteld dat men in suriname geen problemen hebben alle geloven naast elkaar te laten bestaan.
  en toen ik in su was heb ik dat dan ook zo ervaren.
  ik zou zeggen geen paniek mensen !!!dat lijkt mij toch echt niet nodig.
  en over het onafhankelijkheidsplein werden de moslims niet ook gelijktijdig onafhankelijk is het plein niet bedoeld voor iedere surinamer?


  Maak melding
 29. geeft niks pitbull dat je vuilnisman bent, zoals jezelf al zegt die moeten er ook zijn

  verder wens ik jou en ook je (moslim) collega’s een eid mubarak


  Maak melding
 30. Lieve mensen, waarom maken we ons zo druk? Wij moeten juist trots zijn op onze land suriname!! wij zijn het voorbeeld voor alle andere landen met onze verschillende culturen en geloofsovertuigingen….dus laten we elkaar respecteren en elkaar in hun waarden en normen laten zoals wij dat van onze ouders hebben geleerd….


  Maak melding
 31. geeft niks pitbull dat je vuilnisman bent, zoals jezelf al zegt die moeten er ook zijn

  verder wens ik jou en ook je (moslim) collega’s een eid mubarak

  rob

  Hallo zielig mannetje, lijk wel gek eigenlijk om met zo’n ezel als jou in discussie te gaan!!! Maar een tip kan ik je geven ga naar een Psycholoog, dat je dringend hulp nodig hebt is een ding wat duidelijk is!! Je zit vol waanideeen, dat is duidelijk!!


  Maak melding
 32. Ik ben wel laat maar nu pas lees ik deze reacties.

  Hebben jullie er wel aan gedacht dat er mischien niet genoeg plaats zou zijn in de moskee voor zoveel mensen om te bidden. zo waarom niet in een groote park. bij deze onafhankelijksheid park.

  djoegoe2x over alles.


  Maak melding
 33. Here we go again. The SurNed again putting their dirty fingers in the pot. You live in Holland, they live in Suriname, so why in the hell do you care where, what and how they are doinf there. The onafhankelijkheidsplein is niet van jouw, het is van de Surinamers alleen en niet meer voor “used to be Surinamers”. Als ze in de plein willen slapen, koken of wat dan ook, als het ok is met de mensen daar,NO BEMOEI!!!!!


  Maak melding
 34. Het onafhankelijkheidsplein is van en voor het volk van Suriname. Er gebeurt niet zoveel in Suriname en ook niet op het onafhankelijkheidsplein. Ik heb niet erg nagedacht eigenlijk waarom zoiets niet mag. Het is een prachtig gezicht en een mooie foto. Een gedenkwaardige dag voor degene op de foto. Wie kan mij vertellen waarom zoiets niet mag????.


  Maak melding
 35. Dat het plein gebruikt wordt om het Id-gebed te verrichten gebeurt al meer dan 20 jaar. Trouwens het staat ook in de koran dat het op een open terrein verricht moet worden.

  Dus het is geen BODO vieren op het plein. Het is een gezamenlijk Id-gebed waarna wij de gevoelens delen van het geen wij hebben doorstaan bij het vasten van de afgelopen ramadan. Daar kan jij niet zomaar van mee praten als je zelf niet hebt gevast.

  Voor de gene die dit voor het eerst meemaken en allerlei achterbakse opmerkingen doen… jammer….ik zal maar niets zeggen/opmerken, want als een ware moslim bid ik ook voor hen.
  May Allah be with you all !!!

  kromo


  Maak melding
 36. lief meisje &
  ook aan kromo-arman..

  wij moeten trots zijn dat suriname zoiets hebben. het is inderdaad jaren geleden al zo. Dat er op deze manier bodo werd gevierd, is omdat het nu door de internet als het ware wordt belicht gaan er verschillende meningen hieruit ontstaan. Maar goed, nogmaals wij moeten er trots op zijn, wat er allemaal niet gevierd wordt op de onafhankelijkheids plein, maakt niet uit wat voor ras. Mensen moeten dit een keer meemaken, men hoeft de islam niet te belijden om dit mee te mogen maken . Alleen om dit te zien is al hartverwarmend en ontroerend. Want i ati epiki. Dat deze mensen hun feesten zo met gezamelijk gebed uitvoeren na het vasten, bidden ook voor de rest van de algehele mensheid. Goed of kwaad.

  Dus kromo en lief meisje, wij zijn met jullie eens.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES