Surinaamse Inheemsen stellen voorwaarden mijnbouw

6

PARAMARIBO, 11 okt – Er zijn voorwaarden verbonden aan het mijnen in gebieden waar Inheemsen wonen en leven. Dit stelt de Organisatie van Inheemsen in Suriname, Ois. Onder meer zal overleg gepleegd moeten worden met plaatselijke gemeenschappen als vergunningen worden overwogen voor exploitatiewerk.

De overheid mag er dan een traditie van maken plaatselijke gemeenschappen te negeren, het maakt de noodzaak er niet minder op rekening te houden met de hun rechten en aanspraken. “We zullen daarom altijd in het geweer komen als de staat ons niet consulteert bij het verlenen van concessies aan bedrijven”, zegt Ois-voorzitter Leon Wijngaarde tegenover de Times of Suriname.

Er zal geen afwachtende houding worden aangenomen in de hoop dat de inzichten bij de overheid zullen veranderen. Alvast zullen de Inheemsen in het hele land bewust gemaakt worden van hun rechten en de mogelijkheid om internationaal . “Maar ook moeten wij bij de staat bedingen dat de verschillende verdragen die zijn geratificeerd, worden doorgevoerd in nationale wetten”, aldus Wijngaarde.


6 REACTIES

 1. Natuurlijk laat geen enkele boeven bende iets voor jullie bepalen dit doen zij al meer dan 60 jaar(eeuwen) om de arme man te belazeren voor de rijkeman.
  zie: zee tribunaal.(verkwansel de boel) din domoor.


  Maak melding

 2. Het is eindelijk zover dat de echte Surinamers hun rechten opeisen. Ik zeg echte Surinamers omdat zij er het eerst waren in Suriname en altijd iedereen met respect hebben bejegend, wat andersom niet gezegd kan worden.

  Dolores


  Maak melding

 3. Goed zo. We moeten voorkomen dat men in west-Suriname weer een stuwdam laat bouwen zoals Venetiaan te kennen heeft gegeven. Kijk maar naar het Brokopondo gebied en de arme bevolking die geen meter verder is gekomen om niet van uitbuiting te spreken.Regeringen moeten gaan ophouden de belangen van dit volk te vertrappen.


  Maak melding

 4. Economische ontwikkelingen die ook internationaal gedragen worden, kunnen moelijk door de bevolking van een ontwikkelingsland afgeremd worden.

  In dezen zullen de inheemsen in Suriname, in belang van hun eigen ontwikkeling en behoud van eigen identiteit en toekomst, bewust gemaakt worden.

  Ik vrees echter dat de grote multi-nationals
  manipulerend zullen optreden.De manipuleerbare oude gaarde van inheemse dorpshoofden zal zeker, zoals zij al gewoon zijn,meewerken aan de grillen van deze multi-nationals.Dit is dan tegen de bedoelingen van de nog jonge Wijngaarde.

  Wanneer straks de echte onderhandelingen / gesprekken met de regering zullen plaatsvinden hoop ik niet, dat deze jonge inheemse leider zich zal omringen met awaries en fremoesoes die alleen naar eigen belang streven.
  Ik ken ze stuk voor stuk en weet zeker waarover ik praat.

  srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.