dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijZwartboek Surinaamse ex-Nederlanders in de maak

Zwartboek Surinaamse ex-Nederlanders in de maak

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 okt – Er is een zwartboek in de maak van Surinamers boven de zestig die ooit Nederlander zijn geweest. De bedoeling is financiële steun los te krijgen van de Nederlandse overheid. Dit zegt initiatiefnemer Laurence Pareira, die voorzitter is van de Vereniging Belangen Behartiging Surinaamse Nederlanders, B Surined. Volgens Eugêne Dongen van het Ondersteuningsteam Remigrantenaangelegenheden, worden de mensen straal voor de gek gehouden.

“Wij weten dat de mensen die buiten Nederland gewoond hebben, geen recht hebben op AOW. Dat geldt ook voor de Antillianen die onder het Koninkrijk der Nederlanden vallen, als ze op de Antillen gewoond hebben”, zegt Dongen tegenover Dagblad Suriname. Het idee komt van de Nederlandse parlementariër Harry van Bommel, die het opperde tijdens overleg met Pareira.

Er zijn reeds zo’n vierhonderd personen geregistreerd. “Op dit moment krijgen ze een Algemene Oudedagsvoorziening van twee honderd en vijfentwintig Surinaamse dollar (ongeveer vijf en zeventig euro) per maand, dat bij lange na niet voldoende blijkt te zijn”, zegt Pareira. De moeilijke sociale en economische omstandigheden waaronder de groep moet leven, gelden als drijfveer.

Pensioen en uitkering zijn al jaren ontoereikend en er is zicht op verbetering op de korte termijn. Door de inflatie zijn sommige pensioenen zelfs gereduceerd tot op enkele centen. Verwacht wordt dat het zwartboek al in november kan worden gepresenteerd in Den Haag. De eigenlijke doelgroep betreft oudere remigranten, die vooral te kampen hebben met korting op hun AOW-uitkering en de belastingdienst.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. Goed begin. Want zijn ex nederlanders en hebben de tijd dat zij nederlanders waren rechten opgebouwd.

  Hoe zit het met de slaven en hun nazaten?
  kunnen wij ook iets claimen omdat we jarenlang gratis werk hebben geleverd en zo nederland hebben geholpen om kosteloos hun land op te bouwen?

  De nederlanders halen geschiedenis van de duitsers altijd naar boven! waarom wij surinamers niet dan


  Maak melding
 2. wie steelt het geld van ze eigenlijk, is het de surinaamse overheid of is het een streken van de nederlandse overheid.
  ik ben van plan ook te remigreren ik hoop niet dat ik zo iets mee maakt,
  trouwens als je ergens gaat vragen. informeren over het bedrag dat je krijgt dan zeggen duizend mensen duizende bedrag. ook die persoon die daar voor worden betaald die weet het ook niet precies. die meneer die hier in den haag zit in ketting straat die zegt dat de surinaamse regering alleen 20 e permaand afhaald als men een bijstand ontvang.maar iemand die bij de surinaamse belasting dienst werkt die zegt, je moet pension betalen en nog meer.ik vraag mijn af. wat blijft er dan over. weet een bezoekers van dit site a.u.b.


  Maak melding
 3. Stenley,

  Wat ik uit officiele bron weet moet je in Suriname belasting betalen over je uitkering/pensioen uit nederland.
  Alleen de pensioenen/uitkeringen van degenen die in nederland ambtenaar waren zijn daar daarvan gevrijwaard.
  Met een kleine uitkering zit je al snel in het maximaal tarief van 38% en als je onder de 60 jaar bent moet je daarop nog 4% AOV premie betalen.


  Maak melding
 4. de svb zegt je kan ook na twee jaar terug keren maar dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen in nederland als je terug keerd, en dan nemen ze dat in behandeling.


  Maak melding
 5. Wie buiten Nederland woont kan AOW opbouwen als die persoon premie betaalt. Daarvoor hoef je dus niet in Nederland te wonen, wel betalen. Wie niet betaalt bouwt geen AOW op en krijgt dus niets over de buiten Nederland gewoonde jaren. Dat lijkt mij niet zo onredelijk.
  Surinamers die in Suriname geboren zijn en naar Nederland zijn verhuisd hebben geen premie betaalt over de jaren buiten Nederland en dus geen recht op AOW over die jaren. Het al dan niet Nederlander zijn maakt niets uit in deze.

  Geremigreerde buitenlanders of geëmigreerde Nederlanders krijgen gewoon AOW over de jaren waarin ze in Nederland hebben gewoond.

  Dat de oudedagsvoorziening in Suriname te mager is dat is natuurlijk vervelend, maar dat is een interne Surinaamse zaak. Suriname heeft democratisch voor de onafhankelijkheid gekozen met alle consequenties van dien. En dat is ook het verlies van alle rechten en voordelen van het Nederlanderschap.

  Wat Harry van Bommel er van vindt is niet van belang. Harry van Bommel is van de (Nederlandse) SP en heeft niets te vertellen. Socialisten willen bovendien wel eens vergeten dat je geld eerst moet verdienen voor je het uit kunt geven.

  Het zwartboek initiatief is dus kansloos want als de regering op het verzoek in zou gaan zou dat een precedent scheppen dat honderden miljoenen kan gaan kosten. Bovendien, de regels zijn duidelijk. Wie ergens recht op heeft krijgt het en wie geen recht heeft krijgt het niet.

  De slavernij is een andere zaak. Het is natuurlijk verschrikkelijk als je slaaf bent geweest en voor niets hebt moeten werken. Iedereen die slaaf is geweest kan zich wat mij betreft melden en mag voor mij een flinke schadevergoeding krijgen. Je moet natuurlijk wel zelf slaaf zijn geweest. Dus, was je slaaf, begin een civiele procedure!


  Maak melding
 6. EN dan denken dat holland, de Hollanders van de Surinamers houden!!!!
  kijk hoe ze met Surinamers omgaan op schiphol, die vieze rikken kijken zelf in een kont gat van een bejaarde suirnaamse oude vrouw met doel opzoek naar bolletjes haha

  het recht op AOW via nieuwe belastingwetten en aanpassen van AOW regels te beperken.
  nieuw wetten gemaakt om mensen met en uitkering die in suriname wonen minder uitkering te geven.

  Surinamers moeten aanvullende ziektekosten verzekering afsluiten tijdens hun verblijf in suriname.

  en maar denken dat ding bakra lobbie ding.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES