vrijdag, mei 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijGrondkrakers: regering Suriname pleegt woordbreuk

Grondkrakers: regering Suriname pleegt woordbreuk

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 okt – De regering heeft woordbreuk gepleegd door woningen en andere bouwsels omver te stoten op de oude plantage Richelieu. Dit zegt Martin Atensio, woordvoerder van illegale grondbezetters uit Richelieu, Sunny Point en Goede Verwachting. Van overleg schijnt niets terecht te komen.

Dat was toch wel in het vooruitzicht gesteld door de ministers van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer en Sociale Zaken & Volkshuisvesting. “Men heeft ons ruimte en tijd gevraagd om een bevredigende oplossing te zoeken voor zowel de overheid als ons, maar in plaats daarvan worden we ontruimd”, zegt Atensio. Volgens Hein Verwey, directeur Volkshuisvesting, was er weinig keus.

Op Richelieu moet ironisch genoeg een huisvestingsproject uit de grond worden gestampt. De huisjes die zijn omgestoten zouden op plaatsen staan waar straten en afvoersystemen getrokken moeten worden. Voor de getroffen families zal een regeling worden getroffen. “Binnen de mogelijkheden van de overheid en zonder dat er precedenten worden geschept”, zegt Verwey.

Want het inpikken van domeingrond blijft een illegale activiteit. Gedreven door de groeiende woningnood en troebel gronddistributiebeleid, zijn door de jaren duizenden toch die weg opgegaan. Atensio ziet het liefst dat de bezetters de grond behouden waarop ze soms al jaren wonen. Behalve dat weinig waarde gehecht wordt aan de beloftes van politici en ambtenaren, heeft dit idee ook te maken met een stuk boerenwijsheid.

Als de regering werkelijk in staat is een ander stuk terrein elders te reserveren voor de bezetters, zoals nu wordt beloofd, kan zulke grond net zo goed afgegeven worden aan al die tienduizenden die maar niet aan bod kunnen komen. “En dan laat je ons rustig wonen waar we al zijn”, aldus Atensio. Of anders wordt het de straat, waar reeds menige protestdemonstratie is gehouden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. Stemfrontaal,Surinamers allemaal was dit aan jullie belooft?????.

  dit zal eens in Suriname gebeuren, als het geval Venuzuela, waar het volk om Chavez vroeg.


  Maak melding
 2. niemand heeft het recht om illegaal grond van een andere bezetten er moet nu een einde daar aan komen want suriname is een rechtstaat. je heb mensen in suriname die met alles politiek bedrijven inplaats men deze mensen op wijst dat dit niet mag en kan , maar dit alles heeft een andere achtergrond waar komen deze mensen vandaan laten wij ons dat even afvragen veel van deze mensen komen uit binneland daar waar ze grond genoeg hebben maar een aantal zijn door de binnenlandse oorlog alles kwijt geraakt buiten hun schuld, dan vind ik dat het de plicht is om deze mensen te helpen maar zonden chantage, maar men moet niet denken dat met protestdemonstratie gaat dreigen om hun zin te krijgen iedereen heeft het recht om te demonstreren in een democratie.dit zijn de naweeen van twintig jaren revolutie


  Maak melding
 3. Atensio begrijpt zichzelf helemaal niet. Als deze mensen mogen blijven hoor je straks vanuit Sarramacca dat er ook mensen illegaal ergens willen blijven wonen.
  Recht voor een recht voor allen.
  Dus zou ik zeggen dat een ieder moet vertrekken.Want het inpikken van domeingrond blijft en is een illegale activiteit.

  Janny


  Maak melding
 4. in suriname is er iets nieuws aan de gang illegaal of niet ga naar sky radio daar word je met open armen ontvangen , ik vind dat jounalisten in suriname die mensen ook duidelijk moet maken dat dit illegaal is en de ndp en zijn aanhang maar men wil politiek scoren wie houd wie dom in deze , dit is schandalig , en sommige maken gelijk gebruik om de front aantevallen zonder inhoud


  Maak melding
 5. Niemand heeft t recht om grond toe te eigenen, want Surinamme is een rechtstaat maar wat vind men van de politieke vriendjes die grote hectare gronden mogen wel toeeigenen verkavelen met staadsmiddelen en wederverkopen; Chiragally NPSér heeft vanaf Charlesburg tot zee gekregen voor een cent nu moet je 15.ooo euro neertellen voor een stukje grond, Somohardjo die pakt alles wat hij wilt pakken zelfs speeltuin van kinderen in de buurten, VHPérs hebben de meeste gronden in Paramaribo onder de mom men zal aan landbouw doen vandaag moet je 20.000 neertellen voor een stukje van dezelfde grond, NDP heeft alles gepakt wat ie moest pakken tot diep in het binnenland, maar heeft wel volokswoning gebouwd. Ik wil t niet geloven een land dat vier keer groot, als Nederland kan een arme niet eens aan een stukje grond komen zolang je niet tot de politieke elite behoort met hun associale metaliteit.ps We hebben een Chavez nodig in Suriname om de associale politieke elite halt toe te roepen ik heb t niet over Bouterse ga maar zelf na van een Sergeant tot één van de rijkste man in Suriname hoe is dat mogelijk in een mum van tijd.


  Maak melding
 6. Wij moeten het gedrag van de jaren ’70 weer oppakken, dan zou die Tjonge-jonge begrijpen dat hij liever in de winkel kan gaan staan om auto’s te verkopen.

  Beginnen jullie stenen te verzamelen en als het moet ook een frambo maar een met vuur.


  Maak melding
 7. Aan alle luilakken:
  Hebben jullie geen zin om hard te werken, zuinig te leven en te sparen om zelf een stukje grond te kopen en een huis te bouwen, geen nood er is een oplossing.
  Die oplossing is:
  KRAAK een stukje grond van de overheid, en het wordt van jouw. Want in Suriname wordt ILLEGALITEIT beloond, en wordt de ontwikkeling tegengehouden ten gunste van de illegalen


  Maak melding
 8. Meneer mag ik een stuk grond(DOMEIN)….kom morgen… morgen goede dag ik ben er.
  Schrijf je in…..na maanden >>>>> jaren.

  Ik hoor niks daarom ben ik weer gekomen… wie had u geholpen….dat weet ik niet meer.
  Maar ik sta in geschreven.

  Ik ga controleren kom morgen…hij is er niet kom morgen(waarom…???.. meneer Fromu moet je verder helpen daarom kom morgen….morgen…hij is met vakantie hij komt over 4 weken.
  Over 4 weken hij is ziek na 6 maanden hij is dood.

  Wie gaat er nu over domein-zaken…..mevr. Tjokro…mevr Tjokro ik wacht al heel lang 5 en 1/2 jaar …..bent u dan ingeschreven jawel…onder welke nummer…heb ik niet nooit gehad…dan moet jij je opnieuw inschrijven morgen terug komen…….hallo hallo neem morgen jouw ID mee. U ziet het wij kunnen zo door blijven gaan tot de dood……dus wees wijs neem gewoon…neem gewoon deze mensen die daar zitten zijn honden het meest zwaar beestachtig….hevig liegen en bedriegen…blijf je wachten en niet vechten blijf je zonder… tot de dood.

  Iets heel bijzonder help gezamelijk vechten.
  Ga niet op solo tour…blijf vechten en help elkaar.
  En als het moet 400 – 500 -5000 man…gaan jullie “niet met 3 of 5 man(vertegenwoordigers..no…du…luiters nogmaals niet doen…. anders worden jullie direct uitgespeeld en daarna zit iedereen zonder…..laat je niet misleiden…no meki no wan man draai unu idi.
  Jullie hebben recht op anno…. 2007 lopen bedelen en smeken is een vloek.


  Maak melding
 9. @tafon. ik ben het in grote lijnen met jou eens er is geen speld tussen te krijgen dat mag gezeg worden , ik heb wel een probleem met jou chavez gehalte daar ben ik niet zo mee eens .


  Maak melding
 10. nr. 3. Janny: als jij in het bos zou wonen…geen goud mag zoeken(ligt klaar voor het buitenland) de overheid doet niks voor jouw leef omgeving….hoe moet jij dan vooruit …..denk goed na en wees eerlijk het zijn allemaal Suri’s.

  Die Chinees geeft een paar dollar’s(USD) en krijgt dan gewoon alles wat ze willen.

  Dus jouw eigen Suri’s mogen het bos verlaten en het liefst massaal…… alles in het bos is toch voor het buitenland dus hoe/wat moeten zij dan doen…of ben jij ook zo een slecht mens als Pres. met zijn gebrabbel.

  Dus een wijs advies laat iedereen in Su. leven en wonen, en vooral werken met een goed loon.
  A.U.B. ga goed met landgenoten om, anders krijgen wij meer en meer problemen en domoren erbij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES