zaterdag, juni 15, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname moet kernenergie verkiezen boven waterkracht

Suriname moet kernenergie verkiezen boven waterkracht

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 9 okt – Suriname doet er goed te kiezen voor kernenergie in plaats van waterkracht als het gaat om het aanboren van extra energiebronnen. Dit zegt ondernemer Chanderbosch Bisram, die zelf plannen heeft voor een kernenergieplant te Paranam. De mate van milieuschade zou de doorslag moeten geven.

Dat zal zeker meegenomen moeten worden bij het overwegen van een integrale aluminiumindustrie in West-Suriname. De regering staat dit voor, in tegenstelling tot de bauxietmaatschappijen. Die willen het houden op mijnen. “Een tweede stuwmeer zou niet alleen schade aanrichten aan de biodiversiteit, maar mogelijk ook verlies opleveren van groot economisch potentieel”, zegt Bisram tegenover de Ware Tijd.

Het plaatselijke bos verdwijnt dan onder water, evenals de bodem waarin mogelijk kostbare mineralen zitten. Dat is dan voor goed verloren. Erger nog, het is niet uitgesloten dat bij de aanleg van een stuwmeer plaatselijke gemeenschappen zullen moeten verhuizen. Dat gaat niet alleen geld kosten, maar zal ook leiden tot sociale en culturele ontwrichting. Het komt allemaal boven op het verlies aan flora en fauna door de exploitatieactiviteiten.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

33 REACTIES
 1. een surinamer met verstand!! niet alleen moet er geen ‘zee’in suriname komen de huidige brokopondo dam moet ook weg! want het is geen geheim dat daaronder heel wat goud en bauxiet zit..verloren zolang men in suriname zweert bij waterkracht, die weer afhankelijk is van of het wel of niet regent. en de vooruitzichten voor neerslag in suriname zijn niet veelbelovend voor de toekomst……


  Maak melding
 2. Goedzo meneer Bisram. Europa gebruikt ook kernenergie waarom suriname dan niet. Ze kunnen straks zelf energie verkopen aan andere landen als brazielie en guyana’s/

  Goede voorstel.


  Maak melding
 3. Beste mensen,lees dWT en de daar geplaatste reacties. Ieder woord hier besteed aan Bisram die alleen maar praat en niets doet is een woord te veel.


  Maak melding
 4. ze zijn gestoord kijk naar rusland wat er gebeurt is, met al die kennis wat ze in huis hebben, toch heef daar een hele groote ramp plaatst gevonden, en nog steeds hebben alle kinderen kanker, de hele gebied is onbewoonbaar geworden.
  sur heeft helemaal geen kennis van, maar met zo een corupt regering kan van alles gebeuren, deze regering is in staat sur te verkopen, voor geld doen ze alles.


  Maak melding
 5. Chanderbosch Bisram weet wat hij doet. Weten jullie nog het verdronken bos in de stuwmeer en het verdronken dorp. Operation Gwamba heeft alleen 10.000 dieren kunnen redden. Hoeveel dieren en planten zijn gestorven en is het nog niet goed. Er zit ook veel goud in West-Suriname. Nu zijn de mijnen leeg en het stuwmeer vervuild met kwik in distrikt Brokopodo.


  Maak melding
 6. De heer Bisram is ondernemer. Het is zo duidelijk dat hij dit uit eigen belang wil doen. Beste mensen laat Suriname nog een gezegend land zijn gevrijwaard van rampen waar het volk geen weet van heeft.Wat is deze mijnheer van plan met het kernafval?
  Is het volk er beter van? Wordt de stroom hier goedkoper van? Heeft hij al onderzoek over gedaan? Hoe haalt hij het in zijn dolle kop? Heeft hij genoeg gekwalificeerde mensen in huis of moeten de buitenlanders weer voor zoveel geld ingehuurd worden? Moderne katibo dus.


  Maak melding
 7. Beste mensen,lees dWT en de daar geplaatste reacties. Ieder woord hier besteed aan Bisram die alleen maar praat en niets doet is een woord te veel.

  Iwan

  Niemand belet jou om met wel iets te doen, dus ik zou zeggen geef jij het goede voorbeeld maar i.p.v alleen maar berichtjes hier achter laten!!!!!!


  Maak melding
 8. PaulZwolle | 9-10-2007 08:09:29
  Waarom biedt dWT toch steeds de fantast Bisram een podium? Nu beweert deze heer plotseling op te komen voor het milieu, terwijl hij zelf graag een kerncentrale wil. Eerder dit jaar heeft Bisram een Nederlandse ondernemer in de provincie Brabant benaderd voor de bouw van een – jawel !! – petflessenfabriek en hij wilde dan die flessen vullen met bronwater. Laat Bisram het milieu serieus nemen en een recyclingfabriek voor petflessen bouwen. Meer weten over de fantast Bisram, kijk eens op http://sranan-news.blogspot.com en type Bisram linksbovenaan bij ”blog zoeken”


  Maak melding
 9. suriboy18 | 9-10-2007 08:53:02
  mensen die blij zijn met het onder water zetten van een gebied zo groot als nederland in het bakhuisgebied zijn oliedom. afgezien van de milieuschade, zal ook heel wat bauxiet onder water verdwijnen en is het niet de bedoeling dat juist dat bauxiet gewonnen wordt???? Suriname is al een van de weinige landen waar zoo een groot deel onder water zit voor energie..laat het niet nr 1 worden op de lijst mensen die geen kernenergie willen er zijn genoeg andere mogelijkheden zoals zonnenergie en zon heeft men genoeg in suriname


  Maak melding
 10. Fajalobi56 | 9-10-2007 08:41:02
  bisram is een gelukszoeker en fantast die t maar blijft proberen z,n plannen aan Su. te slijten ; zo,n figuur die gaat voor eigen glorie, en als Don Quichot opereert. Via omwegen proberen z,n kerncentrale ideeen verwezenlijkt te krijgen.


  Maak melding
 11. Suriname is niet eens in staat scholen, ziekenhuizen etc te onderhouden, LAAT STAAN EEN KERNCENTRALE. MEN IS WERKELIJK GEK AAN HET WORDEN. Men KAKELT ALWEER als een KIP ZONDER KOP.


  Maak melding
 12. Een kernramp zal de hele land voor duizenden jaren verwoesten, dus moet men heel voorzichtig zijn hiermee. Mocht er toch een kerncentrale geplaats worden dan het liefst tegen de betwiste grens met Brits Guyana. En als je een beetje stroom aan hun verkoopt dan heb je het verlies van de betwiste gebiedenm enigszins weer goedgemaakt.


  Maak melding
 13. Pitbull

  Joe na wan’dagoe – hori mofo
  A man g Iwan abie leti ;

  Kernenergie ing Sranang!!! – jo law no

  Prof.Dr.reporter

  Een knieetje op je bek kan je van me krijgen enn daarna mag je je tanden van de grond oprapen!!!!! Dan ga je zien wie dagoe is, zieke ongeschoolde Ezel dat je bent!!!!!


  Maak melding
 14. In het binnenland zit zoveel gas waarom wordt er zoveel bruinebonen met zoutvlees gegeten in het binnnenland weno?
  Het gas wordt jaren opgeslagen en later gebruikt voor koken, feesten en beesten.
  Waarom van die moeilijke gevaarlijke projecten?


  Maak melding
 15. Al die slimme en geschoolde Suris hier willen dus liever een tweede waterkrachtcentrale aanleggen, jullie zijn pas slim weer de helft van Suriname onder water zetten, dams wat zijn alle critici slim!!!En dat voor die paar megawatt dat zo,n centrale kan opwekken integenstelling tot een kerncentrale!!!


  Maak melding
 16. Pitbull is het te moeilijk voor je om op een normale en volwassen manier op anderen te reageren, zonder te schelden? Ga je eens verdiepen in de voors en tegens van een kerncentrale en kom met serieuze argumenten en commentaren in plaats van dat zinloze geklets van je. Aan alle reacties te zien hier ben jij helaas de enige ongeschoolde en moet je eens goed gaan nadanken voor je weer iets publiceert hier. Lijkt me dat je net zo’n fantast bent als Bisram…geen familie van elkaar? (je zou het haast denken)


  Maak melding
 17. Suriname is niet eens in staat scholen, ziekenhuizen etc te onderhouden, LAAT STAAN EEN KERNCENTRALE. MEN IS WERKELIJK GEK AAN HET WORDEN. Men KAKELT ALWEER als een KIP ZONDER KOP.

  Kung Fu

  Onderschat de Surined niet er zijn er een flink aantal die wel flink hebben gestudeerd in Nederland!!! En die de kennis wel degelijk in huis hebben om grote dingen te kunnen realiseren!!!


  Maak melding
 18. jaja,

  gewoon puur eigenbelang

  Kung Fu

  Deze reactie snap ik niet zo goed??? wat voor eigenbelang is er hier??? Alsof die beste meneer de energie nodig heeft om zn lampen in zijn te laten branden!!! Van 1 kerncentrale kan je heel suriname en Guyana van stroom voorzien zonder dat die steeds uitvalt!!! We leven in een andere wereld Wake up!!!!!


  Maak melding
 19. PITBULL, wat een agressiviteit. Kalmte kan je redden.
  Ook Venetiaan is voorstaander van een waterkrachtcentrale. Moeten wij dit soort figuren ons mooi land laten vernietigen en verkwanselen.
  Ik zag onlangs een luchtfoto van de Surinamerivier nabij de Centrale Bank en kon nog net de masten ontdekken van een van de roll-off boten die de NPS had laten bouwen. Dus die boot ligt gezonken voor de centrale Bank.


  Maak melding
 20. Suri67

  Ik ben wel voorstander van kernenergie maar allen moet het niet in handen van particulieren zijn. Een groot deel van suriname komt bij hydro energie onderwater waarbij we nodeloos land verliezen. Nota bene is het schoner, goedkoper en vele malen meer energie wordt geproduceerd. Het nadeel ervan is de afval. Volgens de Europesche Unie gaat men meer die kant op mensen. Het is beter dat suriname een serieuse studie maakt en niet langer erom heen draait. Als er geen kennis in huis moeten we mensen hiervoor opleiden en het gaat lukken kijk naar staatsolie.

  Reactie’s


  Maak melding
 21. kijk mensen nigeria heeft olie.
  Maar het land is ontzettend arm hoe komt het?
  Mensen bouw een kerncentrale en laat het door nederland beheren en dan kunnen we eeuwen genieten van goedkope energie.


  Maak melding
 22. Pitbull is het te moeilijk voor je om op een normale en volwassen manier op anderen te reageren, zonder te schelden? Ga je eens verdiepen in de voors en tegens van een kerncentrale en kom met serieuze argumenten en commentaren in plaats van dat zinloze geklets van je. Aan alle reacties te zien hier ben jij helaas de enige ongeschoolde en moet je eens goed gaan nadanken voor je weer iets publiceert hier. Lijkt me dat je net zo’n fantast bent als Bisram…geen familie van elkaar? (je zou het haast denken)

  Humbert

  Ik ben inderdaad niet zo geschoold als jou, daarom ben jij dus zeker voor een waterkrachtcentrale waar de rest van Su onderwater wordt gezet!!! Als je het niet erg vind denk ik en groei ik mee met de tijd, waarschijnlijk snap je nog niet dat de wereld veranderd!!! Blijf maar denken aan ouderwetse ideeen dan ga je zeker ver komen in de wereld!!! Slaap lekker voor de rest!!!!


  Maak melding
 23. Mijn beste pitbull,

  Ook ik heb gestudeerd. Universitaire graad etc. Naast mijn professie als geneesheer heb ik kennis van kernfysica. In het verleden heb ik zelfs daar een stuk over geschreven. En ik kan je verzekeren vriend dat Suriname nog niet rijp is voor kernenergie.
  En de vermeende kennis van SuriNeds….., droom maar zacht daarover. Ik ben ook SuriNed, maar we hebben gewoon de kennis en ervaring NOG niet. Kernfysica is niet iets simpels. Misschien heb je de indruk dat je op een keramische kookplaat wat Uranium kan verrijken. Kortom, denk niet dat het simpel is.

  Ik hoop dat debielen als de heer Bisram meer gaan leren nadenken.


  Maak melding
 24. Toen Jharap z’n plannen had voor Staatsolie zei men destijds ook niet dat hij een fantast was en dat het nooit zou lukken. En kijk waar Staatsolie nu is.
  Alles begint eerst met een idee/visie.


  Maak melding
 25. Mijn beste pitbull,

  Ook ik heb gestudeerd. Universitaire graad etc. Naast mijn professie als geneesheer heb ik kennis van kernfysica. In het verleden heb ik zelfs daar een stuk over geschreven. En ik kan je verzekeren vriend dat Suriname nog niet rijp is voor kernenergie.
  En de vermeende kennis van SuriNeds….., droom maar zacht daarover. Ik ben ook SuriNed, maar we hebben gewoon de kennis en ervaring NOG niet. Kernfysica is niet iets simpels. Misschien heb je de indruk dat je op een keramische kookplaat wat Uranium kan verrijken. Kortom, denk niet dat het simpel is.

  Ik hoop dat debielen als de heer Bisram meer gaan leren nadenken.

  Kung Fu

  surinamers zijn helaas een bang volk die niet durven te ondernemen!!! Alles wat groot en omvangrijk is, ziet de suriname als onmogelijk. We kunnen in dat opzicht voorbeeld nemen van Azie. Debielen zijn in mijn ogen mensen die niets durven!!!! De angshazen!!! En nogmaals je onderschat de kennis van de geleerde SuriNed!!!!! Jammer dat de blanke Nederlander de kennis van de SuriNed wel onderkent. Surinamers geloven nou eenmaal niet in elkaar en daar om gaat de ontwikkeling van Su met een slakkegang gepaard.


  Maak melding
 26. Mijn beste pitbull,

  Ook ik heb gestudeerd. Universitaire graad etc. Naast mijn professie als geneesheer heb ik kennis van kernfysica. In het verleden heb ik zelfs daar een stuk over geschreven. En ik kan je verzekeren vriend dat Suriname nog niet rijp is voor kernenergie.
  En de vermeende kennis van SuriNeds….., droom maar zacht daarover. Ik ben ook SuriNed, maar we hebben gewoon de kennis en ervaring NOG niet. Kernfysica is niet iets simpels. Misschien heb je de indruk dat je op een keramische kookplaat wat Uranium kan verrijken. Kortom, denk niet dat het simpel is.

  Ik hoop dat debielen als de heer Bisram meer gaan leren nadenken.

  Kung Fu

  Het feit al dat je hier op het forum komt vertellen wat voor educatie je hebt genoten geeft al aan dat je best zielig en dom bent!!! Een echt ontwikkeld persoon past daarvoor!!! Dat jij niet de kennis hebt om een Kerncentrale te realiseren snap ik, maar er heel wat mensen dieer wel de kennis daarvoor hebben, ik geef toe het is heel wat anders dan paracetamol voorschrijven aan een patientje!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES