Suriname mag ‘foutieve’ uitspraak niet slikken

16

PARAMARIBO, 9 okt – Suriname mag zich niet zonder meer neerleggen bij mogelijke fouten in de uitspraak van het Internationaal Arbitragetribunaal. Dit stelt het Platform Evaluatie Itlos-uitspraak 2007, een groep deskundigen van oppositionele pluimage. Met name over de scheidslijn in zee zijn er ernstige bedenkingen.

Deze equidistantielijn zou verkeerd zijn getrokken. Het tribunaal dat zijn uitspraak baseert op het internationale zeerechtverdrag, Itlos, kan best wel onnauwkeurig te werk zijn gegaan. “Dat hoeft helemaal niet zo vreemd te zijn, ze hebben sinds de instelling slechts dertien gevallen te behandelen gehad”, zegt Harvey Naarendorp, oud-minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van het platform.

Het platform is er van overtuigd dat de uitspraak tekortkomingen vertoont. Als meer rekening was gehouden met de fysieke realiteit in het zeegebied voor de kust van Suriname en Guyana zou de lijn scherper zijn getrokken. “De olierijke gebieden zouden dan aan Surinaamse zijde vallen”, vindt platformlid Kenneth Vaseur. Ook is geen rekening gehouden met andere maritieme conflicten.

Die zijn relevant, omdat ze in hetzelfde maritieme gebied spelen. Het betreft het geschil tussen Guyana en buurland Venezuela en tussen Suriname en Frans Guyana. Er zou alvast een nationaal team gevormd moeten worden om na te gaan hoe het tribunaal juist de gewraakte lijn heeft getrokken. “Er is nog ruimte om in negentig dagen correctie te vragen”, aldus Naarendorp. President Venetiaan is al op de hoogte gesteld.


16 REACTIES

 1. Beste Sranangmans,

  Is dit wel een goede actie?
  Hoe groot is de kans van slagen en wat kunnen de gevolgen zijn als we verliezen? Wat zijn de vervolg stappen bij winst? Zijn wij deze keer wel voldoende noodzakelijk voorbereidt?

  Sranangmans, Ik hoop niet dat we reageren en ageren en dat dit niet een emotionele, maar rationele actie is.

  Ik volg de actie en hoop natuurlijk als Sranangman op een spetterde overwinning, maar ben wel enigszins sceptisch.

  Succes heren!!!!

  Sranangmans,
  Tang Boeng


  Maak melding

 2. Natuurlijk hoop ik op een wijziging van de getrokken lijn.Als de opositie kan aantonen dat er fouten bij het tribunaal zijn gemaakt,dan is er misschien alsnog hoop voor ons.Maar ik ben er pessimistisch over,maar misschien kan het tij nog keren.


  Maak melding

 3. Tuurlijk moet suriname geen genoegen nemen met het voorstel. Maar die vene” die weet het altijd beter. en dat terwijl hij geen kennis heeft van politiek.

  Die man is in wiskunde afgestudeerd. Laat hij liever zich bezig houden met doceren i.p.v. land vernietigen.


  Maak melding

 4. Zeker niet,Suriname moet protesteren tegen het besluit.Wat een stelletje boeven bij de VN trubunaal.Vrienden politiek of timmeren onder tafen heeft misschien een rol gespeelt.Maar Surinamer zijn toch maaster om onder tafel te timmeren.Waarom dan niet? Stuur alle Guyanezen lekker over de grens als protest.


  Maak melding

 5. Mijne mensen en beste Suri’s.
  Ik ben er totaal geen voorstaander van meer protest , vooral niet op deze punten en manier.
  Som alles op, zet alle pro’s en contra’s op een lijn en bereken het evenwicht en voor-/nadeel:

  1. Wees tevreden met een uitspraak van een rechtscollege, in dit geval het VN tribunaal. (leg je er wijselijk bij neer)Er is voldoende (deskundigheid, betrouwbaarheid, redelijkheid, evenwicht, rechtvaardigheid en schikking)voorwerk gedaan om tot dit gewogen besluit te komen. Je komt niets verder met doorkletsen als een stampvoetend kindje en het kost alleen maar meer tijd, stress, ellende en hopen op een wonder die maar niet komt.
  2. Guyana krijgt maar net een deel van wat zij en CGX al geprospect hebben(die kaarten liggen er)om te gaan zoeken(boren) naar de olie. Dus ga als de bliksem liever in deze zelfde reeds gespotte plekken die nu nog en wel Surinaams zijn(zie uitspraak juiste zeegrens)olie zoeken en het naar boven halen. want als we daarover gaan zitten kletsen(herziening, correctie van uitspraak of protest) en dat duurt jaren raak je deze zelfde jaren achter met het halen van de vermoedelijk te vinden olie naar boven.(prioriteitskwestie waarin wij suri’s vaak de zaak verliezen, te traag, toemsie slow).
  3.terwijl we bezig zijn de olie te zoeken en misschien vinden, gelijk aankaarten het achterland (Koeroenie) van plm 32.000 km 2, die die Guyanezen sinds ergens in 1969 bezet hebben, en houden terug proberen te winnen.
  4. terwijl we zo door blijven lullen ontstaat er in Su bijna een milieuramp aan vervuiling en ondoordachte en zeer fout vuildumpen in de openlucht, plastics, open riolen(limesgracht, drambrandersgracht, sommelsdijckkreek, viottekreek enz, abrabrokie, noem er maar alle op). Vervuiling in het binnenland met kwik, want haast iedereen moet goud om zn nek en in de bek ipv verstand in de hersens.
  5. laten we zorgen dat Su wat meer bevolkt raakt en dat men er in wil werken, leven en wonen, maak het land interessant en stippel een toekomstbeeld, koers en doel uit. Een land met nog geen 600.000 inwoners die alleen feestend of bij overlijden of rampen bij en met elkaar zijn. Totale schande on the face of Earth is dat. zogenaamd maken we elkaar blij met “Su is prettig vakantie-land”, ga er wonen dan zul je zien hoe gefrustreerd je raakt van de domheid, nonchalanche, verkwisting, ongezondleven en nog meer, doelloze zakkenvullerij, regeringsvertegenwoordigers met prive agenda’s en meer van dat soort.
  6.Terwijl we kletsen heeft Frans Guyana na de binnenlandse oorlog plmn 18.000 km aan de lawa/litanie ingepikt en wij gaan al ruziend en slapend verder alsof er niets is gebeurt, om even ziek en misselijk van te worden.
  7.Drugsverslaving, gokverslaving bij onze mensen, wees eerlijk en verbloem het niet mensen,anders zijn we net zo bewust naief en dom als mensen in de wereld die sterven aan aids en zeggen dat ze maar ziek zijn, het niet willen erkennen. want dan los je je problemen ook nooit meer op.
  en zo kan ik nog ff doorgaan.
  Wij suri’skennen onze tekortkomingen maar zijn er niet eerlijk in en willen niet veranderen, terwijl de hgele wereld aan het veranderen is, HOE KAN DAT NOU???????
  ik wil ooit de politiek in en twijfele, maar denk toch dat ik op een andere manier mensen kan winnen voor de goede richting, gedachten, keuzes enzovoort.
  ik ga binenkort op vakantie in Su en ga gewoon in mijn vrije tijd mensen-helpen-zichzelf-te-behelpen. ik ga gewoon genieten, rusten en werken: mensen/familie het nut leren van sparen, een doel stellen in/voor hun leven, netheid en zuinigheid proberen aan te leren en vooral ook opkomen voor je rechten, uiteraard als je dat ook wil leren en weten.
  niet onwetend blijven mensen, probeer elke dag, tot elk jaar toe iets wijzer te worden, je hebt er alleen maar voordeel aan.
  het gaat jullie allen goed,
  ommoe groet.
  en redactie van waterkant: plaats dit aub, mensen moeten wijs worden gemaakt, anders doe ik het maar op een andere manier, niemand en niets stopt mij van mn doel en koers!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 6. Ze weten dat dat deel aan su behoort waarom ze su benadelen is omdat su en guy in een olie lijn zitten en dat su heel grote voordeel aan heeft,waarom omdat su lager ligt dan guy en als su de juiste plaats vind heeft guy een heel groot probleem en dat weet nederland en die zogenaamde commitee die de beslissing heeft genomen en om te voorkomen dat alle su uit ned vertrekken zullen ze ons nooit bijstaan in deze kwestie en je kan na gaan ze zullen alles aan doen dat wij het niet krijgen om dat su ned niet meer nodig zal hebben en dat wij op onze eigen bennen kunnen staan en de waarde van ons geld veel en veel hoger zal zijn dan van ned dus suri,s open je ogen niet voor niets heeft oom desi het tegen ned omdat ze het helemaal niet menen met suriname ze doen als of en dat zullen ze blijven doen ze willen voor ons blijven bepalen wat wij moeten doen maar als we steeds blijven doen als ons neus bloed dan zijn wij verdoemd ,hoeveel moeten we nog toestaan dat ned met ons doet hoeveel goud hebben ze nietb van ons weg gedragen dat hun koningin vandaag aan de dag in een gouden koets rijd dank zij goud uit SURINAME want ned heeft nooit goud gekend wat ze wisten enweten is dat ned alleen bloemkool en petat kent en niets anders dus nederland oprotten.


  Maak melding

 7. Wij moeten zeker protesteren tegen de uitspaak van het tribunaal.Onze deskundigen moeten deze zaak goed onderzoeken en voorbereiden. Het CGXboorplatform zou nu, na 7 jaren niet opnieuw in het gebied gaan zoeken naar olie en gas indien het niet de moeite waard was.Als de regering van Suriname de uitspraak van het tribunaal definitief accepteert en geen bezwaar aantekent moeten wij, het volk dit zeker niet accepteren. Dan moeten wij binnen 4 maanden een nieuwe Assemblee kiezen en daarna een andere regering en president


  Maak melding

 8. Helaas wijken veel van mijn mede-Surinamers af van het Onderwerp, door allerlei randzaken te noemen die niets van doen hebben bij dit artikel.

  Suriname moet PROTEST maken tegen de uitspraak van het Tribunaal, daar ons onrecht is aangedaan.

  Suriname moet ZEER ZEKER NIET timide blijven en kijkend aan de zijlijn genoegen nemen, zoals door sommige mede-Surinamers gesuggereerd wordt in hun reactie.

  Suriname moet aktie ondernemen en desnoods met machtmiddelen zijn grenzen naar buiten uitbreiden.

  De grenzen van de Republiek moeten eens en voor altijd vastgelegd worden zoals Suriname die wil hebben.

  Dit is geen keuze zoals sommige menen te beweren maar een streven dat een feit moet zijn.


  Maak melding

 9. Goedzo Eigenwaarden,
  waarom moet er nu getweifeld worden aan de uitspraak.
  Hoe zou het zijn als het omgekeerde zou gebeuren ?
  Typisch Surinaams om niet tegen verlies te kunnen.
  Waar zou alle opbrengst van de olie naar toe gaan ?


  Maak melding

 10. Ommoe #6 ga naar Su en leer ze voor me, uitgaande van de filosophie van een ware surinamer “Dobru”.
  Het gedicht van RR ik ben een Neger zou moeten worden aangepast en vanaf de 1e klas op de lagere school tot de bij het afstuderen van de universiteit dagelijks woden ingedramd om tenminste een verandering te kunnen bewerkstelligen bij de Surinamers.

  IK BEN EEN NEGER/KOELI/JAMPANESI/SNESI/BOERU
  (GA ZO MAAR DOOR) KIJK MAAR NAAR MIJN LIPPEN, KIJK MAAR NAAR MIJN HAAR.
  MAAR EERST BEN IK SURINAMER.
  BEN JE DAAR

  Jaming


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.