Suriname krijgt eindelijk nieuw archiefgebouw

4

PARAMARIBO, 5 okt – Suriname zal na ruim tien jaar weer kunnen beschikken over een behoorlijk nationaal archiefcentrum. Nu Nederland heeft ingestemd met het financieringsverzoek, ligt de weg open naar uitvoering. Het centrum kan volgend jaar al af zijn.

De formaliteiten voor de aanloop zijn vrijwel afgerond. In elk geval is het zwaarste, de onderhandelingen met Nederland, achter de rug. “Het waren geen gemakkelijke onderhandelingen om Nederland zover te krijgen dat het gebouw neergezet werd. Het heeft nogal wat tijd gekost”, zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking.

Heikel punt waren de gestegen bouwprijzen. Uiteindelijk is ruim vijf miljoen euro vrijgegeven. Nederland had ruim tien jaar terug beloofd een nieuw centrum op te zullen zetten, nadat het oude archiefbureau door brand was verwoest. Het archievenbestand van de overheid wordt nu gesaneerd voor effectievere organisatie en indeling. Het centrum wordt zodanig opgezet dat kan worden uitgebreid als nodig.


4 REACTIES

 1. Geachte redactie,

  Wanneer je je keurig onderwerpt aan de verlangens en regels van het buitenland, je zelf en je burgers slaafs houdt t.a.v. enorme ontwikkelingen in de wereld, dan kan een ‘knuffel’ van het buitenland absoluut niet uitblijven.

  En trouwens, “dat ze zelf zo’n enorme brug gaan bouwen over de Suriname rivier is niet iets waar wij het buitenland graag naar uitkijkt”.” Dat doet een volk teveel ‘geloven in eigenkunnen’ en dat kunnen wij als buitenland beslist niet hebben” is de redenering. “Hoe trager dit rijke land Suriname zich ontwikkeld, hoe makkelijker het voor ons wordt om aan die rijkdommen te komen”.

  “Wij het buitenland, moeten voorkomen dat dit kind gaat lopen”. Dus liever doodknuffelen, dan hen te stimuleren om nu de dingen zelf te doen. En zo blijft het in de praktijk onder dit soort presidenten als de huidige, nog lang en gelukkig ‘onze kolonie’. Zij mogen blijven eten, feesten, kruimels pikken (corrumperen) en de schijn hoog houden alsof ‘vrijheid’, wij geven knuffels”. Trouwens, we moeten die Chinezen wel goed in de gaten houden.

  En vooral moeten wij het blijven proberen om van die ‘NDP en Bouterse’ af te komen, want die zouden roet in het eten kunnen strooien met hun ‘Geloof in Eigen Kunnen’.

  En die Venetiaan, die blijft een keurige ‘piet’. Hij achter Bouterse aan, wij achter ‘Suriname en haar rijkdommen’ aan.

  En aan het einde van de rit liggen ze allemaal met lege handen onder de zoden, alles onder de noemer,

  ‘Internationale Politiek’.

  Fri yu verstan!


  Maak melding

 2. Ik pleit al heel lang voor een nationaal dialoog, dwars door alle geledingen heen.
  Als vier mannen een kar moeten trekken en twee er niet bij worden betrokken gaat die lieve kar nergens naar toe. De ontstaansgeschiedenis van ons aller Holland is ook niet gegaan over rozen. Er was een tijd dat die mensen tijdens de winters kou en honger leden. Toen kwamen de zeerovers en maakten het land s’werelds grootste zeevarende natie. Slavernij en andere lugubere toestanden waren onderdeel van het hun ontwikkelingsprogram. Get awake.
  Een land waar zoveel potentie aan de kant wordt gezet/gelaten is gedoemd ten onder te gaan!
  O, wanneer?


  Maak melding

 3. Vraag aan elk willekeurige inwoner in indonesie hoe hij over de nederlandse toerist denkt dan zal hij zeggen;”nederlanders kijken, kijken, maar niet kopen”.
  Vraag aan elke willekeurige nederlander hoe hij over de surinaamse politiek denkt dan zal hij zeggen; “suriname bedelen bedelen, en wil zelf nooit kopen”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.