Nieuwe kansen voor binnenland Suriname

5

Hogeschool InHolland en Lions Club Rotterdam-West organiseren op 10 oktober a.s. om 17:00u een rondetafelgesprek ter gelegenheid van het bezoek aan Rotterdam van een delegatie o.l.v. granman Belfon Aboikoni, opperhoofd van de Saramakkaners (Boven-Suriname-gebied).

Na de watersramp van mei 2006 staat het binnenland van Suriname, bekend om haar ongekende natuurlijke rijkdommen, nu aan de vooravond van nieuwe economische en sociale ontwikkelingen. De Surinaamse overheid en donororganisaties creëren, samen met de lokale gemeenschap, nieuwe kansen voor ondernemers en non-profit initiatieven. Wat is er nodig om die kansen om te zetten in concrete stappen?

Over het thema “Nieuwe kansen voor het Surinaamse binnenland” wordt onder leiding van Salih Hikmet Coskun (consultant) van gedachte gewisseld door:

 • Chantal Gill’ard (Tweede Kamer, Commissie Buitenlandse Zaken)
 • Hugo Jabini (Vereniging Saramakkaanse Gezagsdragers)
 • Aart Schalkwijk (ZZG)
 • Marlou Geurts (Cordaid)
 • Huub Severiens (COS Servicepunt Internationale Samenwerking)
 • Lilian Truideman (Consul Republiek Suriname)

Na het rondetafelgesprek zal granman Aboikoni in een slottoespraak zijn visie op ontwikkeling geven en is er gelegenheid voor het stellen van vragen. Na afloop vindt een informele receptie plaats.

Voorafgaand aan het Rondetafelgesprek vindt de Rotterdamse première plaats van de film “Eén jaar na de watersnoodramp in Suriname”. Een aangrijpende documentaire, waarin de bewoners van het getroffen gebied commentaar leveren op de noodhulp.

Locatie:
InHolland Posthumalaan 90
3072 AG Rotterdam
(nabij de Erasmusbrug)
Toegang: Gratis


5 REACTIES

 1. Geachte redactie,

  “Over het thema “Nieuwe kansen voor het Surinaamse binnenland” zal van gedachte worden gewisseld……”.

  ‘Nieuwe kansen’ wordt gezegd, voor het Surinaamse binnenland???

  Wanneer je al zo begint (“nieuwe kansen”), om dit ‘rondetafelgesprek’ zo te benoemen, dan kan het van de zijde van de organisatoren berusten op: 1. ‘Een grote onbewuste vergissing’ of 2. De zoveelste opzettelijke misleidende grap t.a.v. de bewoners in het Surinaamse binnenland.

  Mocht het ‘het eerste’ het geval zijn, dan hoop ik ten zeerste dat dit tijdens de conferentie gecorrigeerd wordt en hoop ik alle deelnemers veel succes toe bij dit gesprek, in het bijzonder de bewoners in het Surinaams binnenland.

  Maar mocht ‘het tweede’ het geval zijn, dan kan ik nu reeds vaststellen dat dit zogenaamd “rondetafelgesprek” misleidend is, schandelijk en bij het begin al gebasseeerd is op een ‘grove leugen’ t.o.v. de bewoners in het Surinaams binnenland.

  Dit omdat de bewoners of het binnenland van Suriname, nimmer kansen heeft gehad, tenmindste niet ten behoeve van de Afrikaanse Surinamers aldaar. Nu niet, eerder ook niet.

  De bewoners aldaar zijn toch altijd al als ’tweede rangsburgers'(Dyukas) behandeld geweest? Erger dan die zogenaamde ‘Allochtonen’ in Nederland toch?

  ‘Dyuka’ in Suriname, ‘allochtoon’ in Nederland, conclusie: Dyuka = Allochtoon = Tweederangs. Jij nu. Wie noemt wie “Dyuka”.

  MAAAR ALS JE SPREEK VAN ‘NIEUWE KANSEN’, DAN GAAN MENSEN – PSYCHOLOGISCH BEKEKEN – ERVAN UIT DAT ER ‘EERDERE’ KANSEN GEWEEST ZIJN.

  Want bij ‘iets nieuws’, zal er wel altijd ‘iets ouds’ tegenover staan.

  Je kan wel spreken over ‘kansen’ voor het Surinaamse binnenland, waar je mee kan bedoelen dat je eindelijk ‘kansen’ wil gaan creeren voor het Surinaamse binnenland, daar die er nimmer geweest waren.

  Maar om te spreken over ‘nieuwe’ kansen, geeft mij een bijsmaak in de mond of….

  misschien dat iemand vertellen kan wat die (oude) eerdere ‘kansen’

  geweest zijn.

  ‘Nieuwe’ kansen?????


  Maak melding

 2. PS.

  Opdoeken die Stichting ‘Opo Sranantongo’ o.l.v. Brada Kwasi Koorndijk. Sluiten het voedselbankje van Mevr Macnack. Vervolgens Stichting ‘Mi Oso Es Mi Kas’ naar de ‘klotem’ sturen, mevrouw Sinester een pensioenetje-Su aanbieden namens het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost. Die kindertjes van die stichting maar ter adoptie leggen en zelf banen voor hun ouder creeren.

  Dan Sisa Sonja Paal systematisch laten oprotten met haar nachtelijke feestjes. Trouwens zonder de beschikking over die bar red geen enkele organisatie het op langer termijn, was ook onze strategie.

  Dan plakken we die muziekschool-Zuidoost bij de rest. Vervolgens die Afrikanen, Surinamers en Antillianen zoveel mogelijk opjagen (razias), totdat zij “uit zichzelf” uit Amsterdam-Zuidoost oprotten!

  Gewoon schoonschip maken met het zooitje!

  Dat ‘Kwakoe Voetbal Tournooi’ was eerst acht weken, is momenteel zes, en nu op naar de drie weken, zoniet sluiten die handel. De heer Kout mag kiezen.

  Maak ze blij, geef ze dan zogenaamd op de valreep maar een zogenaamd standbeeld van hun Anton de Kom, naakt of niet naakt, wij bepalen dat, die gasten weten toch niet beter.

  En mocht de last voor hen te zwaar blijken, dan organiseren wij over zeg maar 10 of 20 jaar, een zogenaamd ‘Rondetafelconferentiegesprek’ met die gasten o.l.v oudgediende Drs. Urwin Vyent en die ene mevrouw Burleson, in locatie Podium Kwakoe, tenmindste mochten wij de zaak nog niet aan de ING-Bank verkocht hebben.

  En nodigen wij op die dag ook nog als gastspreker uit de voormalige Stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Zuidoost Mevr. Elvira Sweet. En die laten wij spreken over bijvoorbeeld de ‘oude kansen’ die de Surinamers in het bijzonder indertijd gehad hebben in Amsterdam-Zuidoost.

  Het thema van deze rondetafelconferentie zal moeten zijn:

  “NIEUWE KANSEN VOOR AMSTERDAM-ZUIDOOST”.

  En sluiten wij de avond af met de muziek formatie van die ene heer, hm…. ‘Bugru’ wordt hij genoemd, met gratis catering, rooooootie met kippetje en bamie enzo.

  En zo beginnen wij weer bij het begin met die gasten.

  Niet leuk, maar zo doen wij dat toch Annet?

  Leuk he?


  Maak melding

 3. Gelukkig dat het blijft bij een congres. stel je voor dat ze daadwerkelijk iets zouden doen aan het binnenland. Voordat je het weet komen ze met 4 x 4 het binnenland in en wordt de beschaving gebracht: kwikvergiftiging bij goudwinning , houtkap en vernietiging van natuur. oeps….. Dat is er dus al, alleen profiteert de gemiddelde binnenlandbewoner nergens van. Maar dat is natuurlijk iets voor een ander congres.


  Maak melding

 4. u word gewaarschud.
  kijk zelf
  de rode kleur stof in fernandes en andere produkten.
  de E 120 levensgevaarlijk en van dierlijke afkomst.
  veel succes.


  Maak melding

 5. Aboikoni is een konkoni. Hij vind het goed dat mannen meer vrouwen moeten hebben. Vrouwen blijven maar klagen. Konkoni zei, ga je bij je vrouw dan heeft ze geen zin, de andere dag buikpijn, de andere dag menstruatie en daarom heeft de man meer vrouwen nodig. Leer zelf eerst je vrouw en kinderen lief hebben. Kansen heeft de vrouwen nooit gekregen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.