Protestbrief na berichtgeving over Suriname

29

Een aantal ‘verontruste Nederlanders van Surinaamse afkomst en hun vrienden’, gebundeld in de Stichting Surinamers overzee en een aantal andere organisaties, heeft afgelopen weekend een potestbrief gestuurd naar de NOS naar aanleiding van de berichtgeving over Suriname in het avondjournaal van 28 september j.l..

Volgens de ondertekenaar van de brief, Ludwich van Mulier, heeft het NOS avondjournaal op onzorgvuldige en beledigende wijze een bericht gelanceerd over de aanstaande berechting van ex-regeringsleider D. D. Bouterse. In het bericht werd gezegd dat de meeste Surinamers blij waren met de berechting, zonder aan te geven op basis van welk onderzoek die constatering gestaafd kan worden.

Volgens de schrijvers deed de NOS redactie met haar postulaten de indruk ontstaan dat Surinamers wachten op de berechting of de dood van Bouterse alvorens naar Suriname terug te kunnen keren. Zij vinden dat de NOS door deze onzorgvuldige eenzijdige en onjuiste berichtgeving Nederlanders in Suriname nodeloos in gevaar brengt, door hun partij te maken in het heikele binnenlands-politieke probleem van Suriname.

Bovendien wekt de inhoud van het bericht volgens hun de indruk van Nederlandse rancune, opgetogenheid en vreugde met een door sommige gekwetsten noodzakelijk geachte “bijltjesdag”. Ook polariseert de woordkeuze de stemming onder de over dit vraagstuk verdeelde Surinaamse gemeenschap nodeloos.

De volledige brief is te lezen op ons forum.


29 REACTIES

 1. ik ben hier dus echt niet bij hé…echt niet alleen de heer Mullier, de heer Mullier en de heer Mullier (een of twee elletjes) zijn spiegelbeeld…of andere mensen ook…..????


  Maak melding

 2. De propagandamachine van Bouterse draait weer op volle toeren. Tijdens de binnenlandse oorlog heeft de heer van Mullier intensief met de heer Oltmans (inmiddels overleden) samengewerkt om de misdaden van Bouterse te verbloemen in de Nederlandse media. Nu kort voor het proces over de decembermoorden laat de heer van Mullier weer van zich horen. Moord om persoonlijke machtlust is nooit goed te praten. Bijna alle niet-ndp aanhangers staan achter het proces. Ook een aanzienlijk deel van de ndp aanhang ziet Bouterse liever achter de tralies verdwijnen, omdat hij een hinderlijke sta-in-de-weg is om NDP op een hoger niveau te tillen.


  Maak melding

 3. Hè Jokers ,

  Waar is dit nu voor nodig !!!

  I.p.v aan de nabestaande te denken , een schrijven naar de NOS .

  * Gelukkig hebben jullie die brief namens enkele gasten geschreven en niet namens het Nederlands – Surinaams Volk .

  Aanhangers van Bevel !!

  Als er iemand moet reageren is dat Bevel zelf.
  Hij was mans genoeg in 1980 en in 1982.
  En heeft Van Mulier { foetoe boi } echt niet nodig .

  Zolang de rechter geen uitspraak in deze gedaan heeft , is de man onschuldig .
  De bewijslast moet eerst bewezen worden .

  Ik ben nog voor nog tegen bevel .
  Het gaat er om dat De SURINAAMSE RECHTER UITSPRAAK zal doen na het proces .
  [ HET IS EEN SURINAAMSE ZAAK ]

  Tot dan geen gezeur over bevel.
  Als die man schuldig was , was hij al lang opgepakt door de Surinaamse Politie ,
  Als die man schuldig was , was hij allang in 1983 opgepakt door de Brazilianen
  Als die man schuldig was , was hij allang in 1987 opgepakt in Nederland , Schiphol .

  Dus als Mr. Hoost voor de Tv gehaald word , en zijn verhaal geeft , mag dat ook .
  Die man heeft een familielid verloren .
  Als Mr.Spong ook zijn mening geeft , is ook dat een prima zaak .
  En als de NOS een eigen verhaal er aan vast maakt , is ook dat geen probleem .

  Zolang het Surinaams gerecht geen uitspraak
  gedaan heeft , slaapt bevel elke dag heerlijk in zijn geliefd Suriname .
  en hij stoort zich echt niet aan uitspraken van de NOS

  Mr. Mulier u wilt de aandacht trekken .

  Bevel lacht ook u uit .

  Groeten uit Paramaribo ,
  See You , 30 – 11 – 2007


  Maak melding

 4. Misschien zou het een goed idee zijn voor Vene om deze Mulier,Bouta en een aantal NDP aanhangers in fort Zeelandia tegen de muur te gooien en neer te knallen.Net als wat Bouta in 1982 deed.Ik ben benieuwd wat de reacties van de overige NDP aanhangers dan zullen zijn. Ik wil wedden dat ze gelijk zullen gaan schreeuwen om een proces.
  Bouta is verantwoordelijk voor de moordpartijen in 1982 en hij moet voor de rechter.


  Maak melding

 5. Hr Mulier moet niet lullen en namens mij als surinamer overzee behartigt hij mijn belang ook niet. Hij leeft en vreet bij gratie van bouterse.


  Maak melding

 6. DR.BOJO heeft in zn beweringen volkomen geliek.
  Die Mullier(nijmegen)slaapt helemaal niet,wachtende tot mister Bouta weer aan de macht komt en hoopt op een ambassade post in den Haag.(opzicht is niet verkeerd,het is menselijk)
  In elk geval sterkte voor jullie allemaal.Het recht zal zeker zegevieren!


  Maak melding

 7. Bouterse heeft de grootste politieke partij in Suriname.De leugen regeert heftig in de Nederlandse pers. Ook Radio Apintir in Suriname maakt zich schuldig aan grove misleiding van het luisterpubliek. Ze verklaarden dat bij de demonsxtratie van Bouterse maar een tiental mensen aanwezig waren. Foto’s en filmreportages geven een andere werkelijkheid weer.


  Maak melding

 8. mulliër,

  Had bouterse een familielid, vriend of kennis vermoord dan zou vandaag de dag je anders piepen.
  Jij spreekt namens een paar randdebielen en niet namens gehele suriname/ned bevolking gelukkig maar.
  Wie zou niet willen dat desi delano bouterse opgehangen wordt?
  Alleen jij zeker ludwig van milieu.


  Maak melding

 9. Kan je Bouta hier wel voor verantwoordelijk houden??? naar Surinaamse begrippen is een minister ook niet verantwoordelijk voor wat zijn ambtenaren doen (minister Hildenberg en in eerste instantie Amofo vlgs Brunswijk)Bouta is tenminste mans genoeg om het wel te zeggen. Ik ben geen Bouta maar nog minder NPS aanhang en ach Mr Spong verdiend net als Lim a Po een extra boterham.


  Maak melding

 10. Ik ben wel blij !! Hiep hiep hiep ……….
  Laat Ludwich van Mulier opdonderen.
  Door wie die brief ondertekend ?
  Onbekende en niets zeggende stichtingen.


  Maak melding

 11. Domoren het gaat hier niet om Bouta dit Bouta dat.
  Maar puur hoe er nieuws over Su. de wereld in gelanceerd werd/wordt.

  Of zitten jullie te wachten op nog eens een bloedbad…door wraak van een daarna wraak van de ander.

  Gaan jullie bij Oom Redlips hij is hier de boel aan het bespelen(hij vertoont bij de dag ongecontroleerd gedrag)


  Maak melding

 12. Nos: moet opletten het is geen jaren ’80.
  Manipuleren gaat vrij moeilijk anno 2007.

  En nog het meest ergerlijk is om die corrupte bende Front, in stelling te brengen.
  Wie: in Su wil Front met al die rovers aan de macht, dan moet je echt een REDIMUSU zijn.


  Maak melding

 13. Ludwich van Mulier… Ik had niet gedacht die naam ooit nog ergens gedrukt zien staan. Hij behartigt in ieder geval niet mijn belangen. Ik ben namelijk WEL één van die overzeese Surinamers die Dhr. Bouterse voor het gerecht wil hebben en daaropvolgend berecht zien worden.


  Maak melding

 14. aan de heer ludwich van mulier.zeg eerlijk tegen den mensen in suriname dat jij in het bezit ben van ned pastpoort en dat jij het land zo kan verlaten waneer het jou tegen zit , voor de duidelijkheid de ned pastpoort mag jou niet beletten om jou mening te ventieleren maar als jij dat doe doe het namens jou zelf en nog iets jij heb het over beledigen, als er iemand een grotere belediging is voor suriname is het bouterse wel dus mulier no takie dong sanie wat mij opvalt het zijn van die zogenaamde mislukte suri neds die naar suriname gaan en dit soort onzin uit kraien ,


  Maak melding

 15. NOS, stoor je hier niet aan. Van Mullier is een Bouterse fazal en heeft vrijwel niemand achter zich. Het is een van de mislukte ‘Surinamers die hier van alles geprobeerd heeft, maar nooit echt iets van de grond heeft kunnen krijgen. Hij moèt Bouterse verdedigen, want het is het Bouterse regiem dat hem weer heeft binnengehaald nadat hij jaren als persona nog grata (ongewenst persoon) Suriname niet mocht binnenkomen.


  Maak melding

 16. Wat voor str..t “stichting surinamers overzee” heb er nooit van gehoort. Lijkt mij wel eerder “stichting Bouta overzee”. ludwich van Boellier, probeer geen misbruik te maken van onze goede eer voor jouw rotzooi. Sluit die Bouta en Boellier op in een cel. Je kan hem dan wel degelijk te hulp schieten. Hij gaat het nodig hebben.


  Maak melding

 17. Bij deze wil ik duidelijk en stellig vermelden dat van mullier NIET namens mij als in Nederland wonende Surinaamse spreekt. Ik ken deze figuur niet, noch z,n stuurman , noch z,n kapitein, en heb ook geen enkele behoefte aan en wil dit ook zo houden.
  Hij denkt vast : wie schrijft , die blijft en wil zich op die manier in de picture plaatsen , moet hij vooral doen en zien wat hij ermee bereikt. Hij is en zal altijd een lachertje blijven , dus minkukel , lazer op!
  Denk je nu echt dat iemand je serieus neemt?


  Maak melding

 18. In zijn brief aan de redactie van het NOS journaal protesteert de heer Van Mullier tegen de postulaten van de journaalredactie, terwijl hij er zelf een paar neerzet.

  Het woord postulaat was mij onbekend maar het woordenboek biedt in zulke gevallen uitkomst.
  Postulaat: onderstelling die zonder bewijs wordt aangenomen.

  Het NOS journaal heb ik zelf niet gezien maar de geest van de uitzending blijkt uit voornoemde brief, die mijns inziens een paar merkwaardige passages bevat.

  Zo zou de NOS hebben gezegd dat “de meeste Surinamers blij waren met de berechting” (postulaat NOS), zonder aan te geven op basis van welk onderzoek die constatering gestaafd kan worden.

  “Op grond van peilingen in Suriname is er absoluut geen meerderheid van de bevolking die expliciet om berechting vraagt” (postulaat LvM).

  Bij deze bewering kan men zich afvragen:
  1 of de meerderheid niet om berechting vraagt
  2 of de meerderheid niet expliciet om berechting vraagt.

  Een wezenlijk verschil lijkt mij.
  Om de juistheid van deze bewering te staven zou een referendum moeten worden gehouden want een niet nader gepreciseerde peiling is op zich ook nietszeggend.
  Duidelijk zal moeten blijken hoeveel personen zijn gepeild en onder welke lagen van de bevolking de peiling is verricht om tot een bevredigend resultaat te komen.

  “De Surinaamse bevolking heeft ook niet gevraagd om de bouw van een rechtszaal, met
  ontwikkelingshulpgelden uit Nederland,in/om en of nabij de voormalige woning, c.q. woonplaats van D. Bouterse; alles met een ranzige bijsmaak van revanche en rancune”.

  Volgens mij is Suriname nog steeds een rechtsstaat en hoeft er geen volksraad-pleging te worden gehouden over de vraag of al dan niet een proces moet worden gevoerd laat staan hoe dit proces moet worden gevoerd.
  Men heeft niet voor niets een justitieel apparaat dat onafhankelijk kan opereren.
  Suriname kent bovendien geen volksgericht.

  “Bij het bewerken van de publieke opinie schijnt de NOS zich niet te bekommeren om de toekomst van de relatie tussen de beide landen die indirect ook in het geding is”.

  Als de media daarmee rekening zouden houden, kan men de tent wel sluiten.
  De relatie tussen onafhankelijke staten wordt door middel van diplomatie in stand gehouden en niet op grond van publicaties in de media.

  “Onze mening is dat het Surinaamse volk, het recht heeft zelf te bepalen hoe de Surinaamse maatschappij omgaat met politieke excessen in het verleden, en eventuele sancties tegen burgers die ervan beschuldigd worden wet en regelgeving te hebben overtreden”.

  Ook hiervoor geldt dat het justitieel apparaat bepaalt of wet en regelgeving zijn geschonden en welke sanctie daar tegenover dient te staan en niet het volk.

  “Vooral hopen wij,dat u rekening houdt met de belangen van Nederlanders in Suriname, daar uw berichten letterlijk en klakkeloos worden overgenomen door de Surinaamse media met alle consequenties van dien”.

  Dit lijkt mij een belediging aan het adres van de Surinaamse media die hiermee als dom en kritiekloos wordt neergezet.

  “Als daar de vlam in de pan slaat kunt u niet uw schouders ophalen en de vermoorde onschuld uitdrukken, maar dan weet u dat u bewust meegewerkt hebt aan polarisatie en aan een troebel klimaat van dood en verderf in uw ex-kolonie, waar al onze ouders en familieleden nog wonen”.

  Dood en verderf zijn al in 1982 gezaaid en dat heeft onder de bevolking al tot polarisatie geleid.
  Er waren en zijn immers fervente voor- en tegenstanders van de heer Bouterse, die zich overigens enige tijd geleden politiek verantwoordelijk achtte voor de gebeurtenissen.

  Bovendien heeft – voor zover mij bekend – de NOS nooit een kolonie gehad.

  Kortom, het is mij niet duidelijk geworden wat de heer Van Mullier met zijn brief denkt te kunnen/zullen bereiken.


  Maak melding

 19. Zo negatief is het bericht ook weer niet,want ik heb begrepen dat men bedoeld : Eindelijk komt er een beweging ,iedereen is moe van die torie,vooral de jongeren die het niet meegemaakt hebben en via lezens en horens verschillende versies voorgeschoteld hebben gekregen.
  Wat de eventuele oordeel van de rechtbank ook moge zijn :Suriname moet vooruit
  Stilstaan is achteruitgang


  Maak melding

 20. Nog iets heel bijzonder L.v.M…is een echte Srananman.
  Hij heeft op alle manieren zich ingezet voor de Suri. om een ding te laten begrijpen.
  Lobie unu Srefi en fiti en lobie Sranang.

  Maar nee hoor enkele blijven domoren en wraakzuchtige mensen.

  P.S. L.v.M. is door zijn eigen bloedverwant (Oom Vnoshine het land uitgezet..weten/wisten jullie dat niet)Hij was gewoon met Su. bezig en ja als D.D.B. langs komt niet fout(nix no fout toch)… Vnoshine (als oom ik ben zeker 100% kan ook bij hem door een deur…maaaarrrr wil Vno. dat.(mi no dinkie)


  Maak melding

 21. Geachte redactie,

  Ik merk steeds weer van die reacties ondertekend door merkwaardige namen.

  Ik bedoel namen als bijvoorbeeld; Betsy B, Prik, Perro, krabadda, du, japjongetje enz. en ga zo maar door.

  Hoe serieus moet ik deze gasten nou nemen.

  Ik weet ook niet meer wie Romeo Hoost is en wie boer Gerrit van de markt.

  Hoe serieus moet je deze gasten nou nemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.