maandag, juni 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameModernisering kern Surinaams regeringsbeleid 2008

Modernisering kern Surinaams regeringsbeleid 2008

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 okt – Modernisering is het sleutelwoord in het nieuwe begrotingsjaar. Bij de presentatie door president Ronald Venetiaan zijn vernieuwingen aangekondigd op uiteenlopende gebieden, van onderwijs tot voedselvoorziening. Alleen het buitenlands beleid blijft vrijwel onveranderd.

Onder meer zal het One-Chinabeleid worden voortgezet. De recente uitspraak over de maritieme grens met Guyana zal ook nog langer nagalmen. “Suriname zal nog meer te maken hebben met de bepalingen van het zeerechtverdrag van de VN. Op de eerste plaats is door mijn voorganger onderhandeld met de Franse overheid over de maritieme grens met Frans Guyana”, zei Venetiaan in het parlement.

De maritieme grens die nu officieel is getrokken tussen Suriname en Guyana zal effect hebben op de bepaling van de maritieme grens met Frans Guyana. Een andere doorwerking van de uitspraak heeft te maken met plannen om de economische zone voor de kust uit te breiden naar driehonderd en vijftig zeemijlen. Het voorbereidingsproces wordt binnenkort gestart.

Met behulp van donoren en uit de eigen besparingen zullen middelen worden opgebracht om de ontwikkeling te bevorderen. Met name het basisonderwijs wordt verbreed van een zesjarige opleiding naar een elfjarige. Op landbouwgebied zullen behalve moderne technieken zoals kassenbouw, ook strengere controlemechanismen ingevoerd worden voor betere voedselveiligheid.

“Terwijl wij onderling bakkeleien komen grote bedreigingen op ons af”, aldus Venetiaan. Tot die bedreigingen horen de gevolgen van de klimaatveranderingen. De regering zal maatregelen treffen, waaronder verbetering van de kustbescherming in Coronie en Commewijne. Het begrotingstekort in 2008 is berekend op ruim vierhonderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer honderd en dertig miljoen euro) of ruim vijf procent van het BBP.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
  1. Komt niks van terecht a torie zwak !!1

    Wees gerust er komt niks van dit lang gepraat terecht…zeg gewoon landverkoop gaat rustig door + binnenkort 3 miljoen of meer Chinezen in Su.
    Dag geweldig gepraat en DEMOCRATIE.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES