maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurTentoonstelling over 'De Spin Anansi'

Tentoonstelling over ‘De Spin Anansi’

-

Does Travel - naar Suriname

Op werelddierendag 4 oktober opent het Tropenmuseum de expositie ‘De Spin Anansi – een web van verhalen en beelden’. Speciaal voor deze tentoonstelling lieten 14 kunstenaars uit Nederland en Ghana zich inspireren door de verhalen van de spin Anansi. Hun werken worden getoond in combinatie met gefilmde vertellingen, opgenomen in Nederland en Ghana. De expositie vindt plaats in het kader van Anansi Masters, een project dat de wereldwijd verspreide Anansi-verhalen op video vastlegt en bijeen brengt op het internet. ‘

De slimme spin Anansi speelt al eeuwenlang de hoofdrol in talloze verhalen, overgeleverd van generatie op generatie. De oorsprong van de verhalen ligt in West-Afrika. Afrikaanse slaven namen de verhalen mee naar Amerika, waar de verhalen deel uit gingen maken van de cultuur van onder andere Suriname en de Nederlandse Antillen. De afgelopen 60 jaar namen Surinamers en Antillianen de verhalen mee naar Nederland. Inmiddels behoort de spin Anansi tot de geliefdste en bekendste verhalenfiguren van Nederland.

Speciaal voor deze tentoonstelling werden negen Ghanese en vijf Nederlandse kunstenaars gevraagd hun visie op de spin Anansi weer te geven. Onder hen gerenommeerde Ghanese artiesten als Nicholas Kowalski, Glen Turner, Gabriel Eklou, Kofi Agorsor en Kofi Nduro Donkor, alsook de straatkunstenaars Gilbert Forson, Daniel Kpalam, Daniel Jasper en Michael Okyere.
Ook in Nederland is werk in opdracht gecreëerd. Stichting Beeldende Kunst Amsterdam(SBK) vroeg animatiekunstenaars Michael Veerman en Matthijs Stegink en beeldend kunstenaars Nelson Carrilho, Michael Tedja en Dwight Herald Marica een bijdrage te leveren aan de tentoonstelling. Aansluitend aan de expositie in het Tropenmuseum zal de SBK nog drie kwartalen lang diverse kunstenaars laten exposeren rond het Anansi-thema.

De tentoonstelling ‘De Spin Anansi’ maakt deel uit van Anansi Masters: een project waarin de Anansi verhalen worden verzameld en ontsloten met behulp van video op het internet. De projectleiding van Anansi Masters is in handen van Vista Far Reaching Visuals (www.vistavisuals.nl). Meer informatie over Anansi Masters is te vinden via www.anansimasters.net.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES