donderdag, februari 22, 2024
HomeNieuws uit SurinameGuyana moet voor Suriname gunstige uitslag pikken

Guyana moet voor Suriname gunstige uitslag pikken

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 24 sep – “De Guyanese regering heeft moeite met de voor Suriname gunstige gevolgen van de uitspraak van het Zeerechttribunaal.” Dit stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De bewering van Georgetown dat president Ronald Venetiaan valse informatie heeft verstrekt, moet als bevestiging worden gezien.

De Corantijnrivier is wel degelijk bevestigd als deel van het Surinaams grondgebied. In het einddocument wordt het verdrag van 1799 genoemd tussen de koloniale overheden van Suriname en Berbice als bevestiging dat de westelijke oever (in Guyana, red.) geldt als grens. Venetiaan heeft dus terecht aangegeven dat de Corantijn over de volle breedte is bevestigd als Surinaamse grondgebied.

Daar heeft Georgetown kennelijk de grootste moeite mee. Aan de ene kant worden de vermeende voordelen breed uitgemeten, terwijl anderszins de harde realiteit geweld wordt aangedaan. “Maar de regering verwacht dat ook de Guyanese regering niet slechts aan de voor haar gunstige, maar ook aan de ongunstige aspecten van de beslissingen te goeder trouw uitvoering geeft”, stelt Buitenlandse Zaken.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

27 REACTIES
 1. Detail: de grenslijn is dus wanneer het eb is. Het is een nationale rivier! Of het gaat om normale eb of extra lage eb weet ik niet. Iemand?

  Wanneer het gewone eb is, kan je bijna tot het midden van de rivier lopen op sommige plekken vanuit Guyana.

  Het verloop van de lijn is dus heel grillig. Op sommige plekken het midden van de rivier en dan weer de daadwerkelijke oever van Guyana.


  Maak melding
 2. Mw.Buitenlandsezaken I naf kon krin e fesy,

  Het blijft een leugen, Surinamsgrondgebied is verkocht,Rest nog de paspoorten, wie weet wordt het precies wat de voormalige president, nu wijlen dat deed een paspoort in je hand stoppen, dat niet bekend is in andere landen.Ps die vlag zullen we op een goedemorgen opstaan en zien wapperen met de symbolen van Guyana en FransGuyana.dus no kon leg my not uit.


  Maak melding
 3. Gunstig,hoezo gunstig ,De guyanezen gaan met de grootste economische cake vandoor….
  Corantijn rivier stelt geen economische belangen voor suriname..
  eneige wat men op de rivier ziet,zijn de smokkel bootjes …………….
  Teleurstelling Natuurlijk ……………
  Vene moet eens z’n weerzin maar inslikken, en als hij echt de grote staatsman is die hij denkt te zijn dan stapt hij over z’n weerzin tegen surinamers heen.


  Maak melding
 4. Het zou goed zijn als men in deze nationale kwestie eensgezind achter de surinaamse regering gaan staan. want het gaat hier niet om partij politieke bedoeningen, maar om een algemene Surinaamse zaak. zelf ben ik van oordeel dat het goed is dat iedereen nu weet waar hij aan toe is. dan kan men activiteiten in zijn eigen gebeid ontwikkelen. de toekomst zal uitwijzen wat er in beide gebieden aan olie ligt. ik ben er van overtuigt dat ook in het surinaamse deel olie te vinden is. want de grens van het gebied houdt echt niet op bij de grens die het trubinaal gesteld heeft. in de aarde liggen aardvlakken en daartussen ligt de olie. we zullen zien wat de toekomst brengt. suriname is al een olie producerend land. guyana heeft nog een lange weg te gaan. en ik vind dat je je buren ook wat mag gunnen.


  Maak melding
 5. President Venetiaan moet zijn conclusie trekken en opstappen c.q. aftreden, de nationale belangen zijn verkwanseld aan Guyana.

  Er moet een sterke harde leider komen die het zwakke parlementaire stelsel van Suriname totaal hervormt naar een presidentieel systeem en een ijzersterk nationaal bewind voert.


  Maak melding
 6. Laat Vtje op Radio en TV komen brullen!!!! dat Jagdeo moet luisteren en niet mag liegen en ook niet mag bedriegen.

  Hij moet schreeuwen,gillen: dat de Guya’s minder hebben en dat Su. goed uit de bus gekomen is.

  Maarrrrrrrrrrrrrrrrrr. (check my lips)brrrrr er moet ook bewijs anders is het niet nodig dan blijven de Suri’s dom….(dom houden).
  Weer een vieze streek !!!


  Maak melding
 7. Ik denk dat er meer mensen met een deskundige achter grond hun zegje hier moeten doen. HET is zeer schandelijk met al die zogenaamde reactie van een paar nietsnutters. Ze weten helemaal niet waarover het gaat. Ik denk dat Suriname niet heeft verloren.Er zijn heus nog geen bewezen voorraden in dat gebied welke aan Guyana is toe gewezen.De onderzoeken moeten nog gaan uitwijzen als er daar werkelijk de grote voorraden liggen.Er is wel olie in dat heel gebied, maar waar het precies ligt weten ze nog niet.Het zou ook best wel in dat gebied van Su kunnen liggen.Laten we even afwachten.
  Belangrijk is dat de Corantijnrivier van ons is, met als gevolg dat de Guyanesen ook straks tigri zullen moeten verlaten. Houden jullie er rekening mee. Olie raakt op maar dat stukje driehoek niet.
  Denken jullie alsjeblief verder dan jullie vingers lang zijn.


  Maak melding
 8. @ krassi ik ben met jou eens dat vele surinamer helemaal niet weten waar het om gaat ,ik heb zondag naar zorg en hoop geluister die radio progamma dan krijg je een heel andere beeld van wat heeft afgespeeld en naar mijn mening heeft suriname niets verloren , sommige journalisten van suriname hebben hun huiswerk ook niet goed gemaakt , en een andere deel van de ndp die proberen politieke voordeel hier uit te halen schande de toekoms zal uitmaken wie de meeste voordeel heef aan deze uitspraak , vandaag lees ikt die slang bouterse het volk gaat informeren over die uitspraak van het tribunaal wat ook niet wist is dat het tribunaal hier in nederland gevestig is , wij surinamer weten niet veel over onze geschiedenis sommige mensen denken dat deze uitspraak met de betwist gebied temaken heeft,niet waar ik lees ook een raktie van iemand hier dat surinaamse grondgebied is verkocht weer zo een onzin verhaal dit is zee recht en juist die mensen die groote smoel hier hebben op deze site , en die achterlijke bouterse en wijdenbos die denken dat iedere surinamer hun broodtje aap verhaal geloven . ik raad iedereen aan om zorg&hoop te luisteren van afgelopen zaterdag dan praten jullie anders .


  Maak melding
 9. alweer een idioot, die niks van begrijpt.
  de sur regering is niet kapabel genoeg voor dit, dus doen ze niks, de geschoolde zitten thuis, en de ongschoolde zitten in de regering, en bij alle overheid instanties, en zo willen ze dat sur vooruit gaat.


  Maak melding
 10. Wat heeft Suriname aan die rivier. Olie hebben we nodig en niet water. Die wijven op BuZa moeten z.s.m. opdonderen van die post en weer achter het aanrecht gaan staan want ze bakken er niets van. Ze denken zeker dat we stom zijn en dit rotzooi bericht van hun als zoete koek gaan slikken. Stelletje idioten allemaal.


  Maak melding
 11. Minister waar was u tijdens conferentie Vnoshine.

  Dus kom niet weer liegen en bedriegen als wat jullie gewend zijn.

  Laat die stille Sarasara nu mee praten hij kan beter dan jouw liegen en bedriegen.

  Kijk Jagdeo heeft kwijtschelding van buitenlandese schulden.

  Wat heb jij, mooi weer spelen, land en volk door front laten bedotten…no leg mi nex uit.

  Serie na kondre…day by day i hate KATIBO.


  Maak melding
 12. Nr. 9

  Olie raakt inderdaad op tezijnertijd maar voordat het zover is zijn er waarschijnlijk wel vele miljarden in de Guyanese staatkas terecht gekomen!!! En het Tigri gebied vergaat inderdaad niet maar of dat gebied ook Miljarden waard is betwijfel ik!!


  Maak melding
 13. Ik ben trots op mijn regering en mijn volk. Ik zal ze ook nooit neerhalen zoals velen dat doen.
  Dit, omdat ik ook weet dat ik het niet veel beter zal kunnen doen. Een ieder verdiend een kans.

  Janny


  Maak melding
 14. Surinamers moeten eens leren om niet zo emotioneel te reageren.De reacties hierboven getuigen van een overkill aan emotionaliteit.
  De uitspraak is online te lezen, maar vraag ff aan al die huilebalken hierboven of ze de uitspraak van het ITLOS gelezen hebben.Tuurlijk niet…Stel je voor zeg! Lezen?

  Bouterse en Wijdenbosch willen dolgraag nog een keertje het hef in handen nemen om te laten zien hoe goed ze Suriname kunnen besturen en haar grenzen kunnen bewaken(incluis Tigri gebied hé).Die paarsen ze kunnen het niet, maar ze willen het wel…..hee heee!


  Maak melding
 15. Diegene die zich surinamer noemen moeten zich schamen, om dingen te schrijven die Suriname kunnen schaden. Ipv één vuist te maken , juist ding broko ding srefi. Schande allemaal. Dit is national belang. Als is het Bouta, Vene, Bosje of wie dan ook, sta achter hem die de leiding geeft, want na yu kondre amang é vertegenwoordig tegen wang vreemd mogendheid. Volgens mij ding mang dati sang é lever kritiek habi sara-sara éde. ( poep in hun hoofden )Ik ben volkomen ééns met posting no 5 van Krassi en no 9 van Coledane.


  Maak melding
 16. Alleen die Suri-neds reageren zo negatief, omdat ze aan de andere kant van de oceaan zitten achter de kachel met een dikke jas en een sjaal om.In plaats jullie ons komen helpen het land op te bouwen kunnen jullie net als die bakras (witmang)over alles klagen.


  Maak melding
 17. De uitspraak van het Maritieme Gerechtshof van de VN, moet natuurlijk nationale gevolgen hebben in Suriname. President Venetiaan moet samen met zijn incompetente ministers aftreden.

  Er moeten nieuwe verkiezingen in Suriname worden georganiseerd.Als de bevolking van Suriname van oordeel is dat de aanpak van Venetiaan de juiste is geweest, dan is de kans groot dat deze Ronald Valium, opnieuw wordt gekozen tot president.

  De Guyanezen hebben het goed aangepakt.Ze kregen de volle steun van Canadese en Amerikaanse aandeelhouders van CGX.Deze mensen hedden immers heel veel te verliezen.

  Venetiaan heeft zijn tijd gehad en is niet in staat om aantoonbare successen te boeken in Suriname.De man moet weg.


  Maak melding
 18. Krassi en Du

  Ik heb verschillende malen gebrobeerd om vele Surinamers omtrend deze kwestie getracht te overtuigen dat het hier niet direkt gaat om wie nu wel of niet de meeste olie in zijn bezit heeft.Ze nemen niet eens de moeite om even te luisteren wat er nu werkelijk gebeurd is.Het Tribunaal heeft hoogwaarschijnlijk (ik denk persoonlijk ook vrijwel zeker) een uitspraak gedaan op basis van ernstige punten die Guyana aangaf en gedeponeerd heeft bij het Internationaal Arbitrage Tribunaal.en dan zal ik het nog eens verklaren op grond van wat dhr Deryck Ferrier gezegt heeft op Radio Zorg en Hoop.

  Guyana heeft TERECHT iets meer zee gekregen omdat dit op vele punten te maken heeft met buurland Venezuela aan de grens met Guyana.Venezuela claimed namelijk een onzettend groot stuk voor de Guyanese kust en dus betekend dit dat Guyana normaal gesproken helemaal geen recht van spreken had en dus ook geen zee van betekenis had voor hun eigen kust.Omdat Venezuela dat claimed,mogen de Guyanezen daar dus ook niet komen!Ik heb verschillende keren al gezegt dat de president Hugo Chavez van Venezuela momenteel aan een enorme expansie drift lijd en hij de Guyanezen voortdurend het stuipen op het lijf jaagt!Je hoord de Guyanezen er misschien niet veel over praten,maar ik kan jullie verzekeren dat ze zeer angstig zijn en nog veel banger zijn voor de Venezolanen dan voor de Surinamers aan hun oostgrens.Immers,wat moet Guyana beginnen tegen een reus die bezig is zijn militaire apparaat op te krikken naar 1 MILJOEN man?????En behalve dat,Chavez claimed ook nog eens zeker meer dan 50% van Guyana’s grondgebied en onlangs liet meneer Chavez nog eens duidelijk weten dat alles binnen 300 of 400 mijl Venezuela toebehoord!!Dus dan is het niet meer dan logisch dat de Guyanezen naar het oosten tot aan de grens van Suriname willen uitwijken,want een reus als Venezuela wil je natuurlijk niet uit gaan dagen,anders betekend dat onherroepelijk je dood!!Op grond hiervan afgezien van de andere punten die Guyana aangegeven heeft bij het zeerecht tribunaal,heeft het tribunaal hier een oordeel over gegeven en besloten dat Suriname niet de vereiste 10 graden lijn kreeg,maar men de lijn iets meer naar het oosten opschoof om ook de Guyanezen de kans te geven op een stukje zee om olie te boren,anders hadden ze totalitair helemaal niets om naar olie te zoeken!
  Dat men hier beweerd dat Guyana meer olie zou hebben dan Suriname is een zaak die helemaal nog niet bewezen is en men laat zich door de emotie en verkeerde informatie zodanig beinvloeden zonder exact na te gaan wat er nu werkelijk gebeurd is en welke logische beslissingen er genomen zijn.Maar toch kan ik de mensen hier niets verwijten,president Venetiaan kwam met een stuntelige verklaring en inderdaad was de media ook totaal niet voorbereid op de juiste vragen,waardoor er allerlei verkeerde conclusies door de kranten naar voren werd gebracht en het volk de ene na de andere verkeerde veronderstellingen te horen kreeg.Dat is ronduit gewoonweg schandalig!!Het is begrijpenlijk dat de frustraties en onbegrip zich dan omtrend deze kwestie over het algemeen alomtegenwoordig zijn en de mensen niet weten waar ze aan toe zijn,ik kan me ontzettend hier boos over maken,want zo had het NIET gemoeten!!


  Maak melding
 19. Ow wat jammer hoor dat er toch nog een paar mofina surinamers zijn die nooit beter hebben geweten en denken dat we niet meer kunnen zijn dan die Batjauw-gedachte die Vene en ongeschoolde cornuitjes ze hebben voorgeschoteld.Als je niet weet en ook niet gelooft wat er onder in de kan zit kan je het er ook niet uit halen.We moeten stoppen te geloven in die tye potie mentaliteit van ons en genoegen nemen met alle bonjo`s en kruimels die we krijgen.De mensen die zo een mentaliteit hebben zijn zooooooo dom dat ze niet eens kunnen inzien dat het niet gaat om bosje of bouta,maar om suriname ! Sranang e songoe mensen en de front mensen houden zich alleen bezig met bosje en bouta ! Laat die mannen met rust en doe wat voor het land in plaats van ons te blijven verkopen aan alles wat buitenland op zijn voorhoofd heeft staan.


  Maak melding
 20. HET voordeel van de corantijn komt pas als venetiaan het tigri gebied bezet!! anders hebben we ook niks aan de corantijn, het is onze grens maar guyana zit aan bijde kanten :S


  Maak melding
 21. Minister zij hebben dhr Vnoshine meerdere keren vragen gesteld…maar een ding zat hij maar te schreeuwen wees tevreden met je lot ik Vnoshine ben vanaf nu een echte domkop.

  Als de Guya’s niet de waarheid spreken dan moet jij daar zijn, niet bij ons.
  Maar omdat ik geen geloof heb in rotzooi van jouw en FRONT daarom “”ROT AUB OP””” Neem je bundel en ga.

  And please don’t try to come back.
  You push a peacefull people ta far.


  Maak melding
 22. Is algemeen bekend dat venetiaan het niet heeft op indiërs. dat was ook in de periode toen hij les gaf, hij maakte vernederende opmerkingen jegens aziaten.
  Die Indiër had dit persoonlijk willen oplossen via een normaal gesprek.
  Eerst met de buren een gesprek aangaan dat getuigt van hoogstaande beschaving. Hij was bereid om naar paramaribo te komen.
  venetiaan is hierop nooit ingegaan, is goed zei de Indiër okee dan niet dan gaan we dit probleem juridisch oplossen.
  vene is met de staart tussen de benen teruggekeerd naar paradijselijk suriname met zijn bek vol witte niet gepolijste tanden.
  gefeliciteerd vene¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿
  Teri pyarie bandar surat ko kisie kie nazar na lage chasme bandarrrrrrrrrrr.
  Vertaling gedane zaken nemen geen keer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES