Goudzoekers verjaagd uit Surinaams natuurpark

16

PARAMARIBO, 24 sep – Illegale goudzoekers zijn bij bosjes verjaagd uit het natuurpark Brownsberg. Operatie Clean Sweep van leger en politie heeft ook nog ruim dertig arrestaties opgeleverd. Bewoners uit omliggende dorpen zijn bezorgd.

“Ons verwijderen is niets. Ik ben mijn baan kwijt, wie zal nu voor mijn vrouw en kinderen zorgen”, zegt Victor A. tegenover de Ware Tijd. Onder de gearresteerde personen bevinden zich ruim twintig Brazilianen. De procedure van uitzetting wordt binnenkort ingezet. Gearresteerde Surinamers zullen vervolgd worden. Er is materieel in beslag genomen en werkkampen zijn vernietigd.

De operatie volgt op berichten over grootschalige milieuvernietiging in het park. Kreken zijn vergiftigd met kwik en grote stukken bos zijn omver gestoten. Brownsberg gaat door voor een van Suriname’s mooiste beschermde gebieden. Beheerder Stinasu zegt zelf verrast te zijn door de omvang van de schade. Hoe het evenzeer goudrijke gebied permanent beschermd zal worden, is nog niet duidelijk.


16 REACTIES

 1. Suriname verkeerd gewoon in een misserepuinhoop,ales wat mooi en prachtig is wordt gewoon vernietigd,dit hebben we te danken aan onze goede geweldige regeerders.

  is het nu niet de tijd dat deze regeerders verdwijnen.,,,,?????


  Maak melding

 2. correctie: Alles wat mooi en prachtig is.wordt door mensen die niet kunnen begrijpen, wat je aan een natuurpark kan hebben,het zijn gewoon beesten die zonder een drupje gevoel andermansland komen plunderen.


  Maak melding

 3. Surinam moet gebruik maken van de ex.militairen als ook oud jungle soldaten.
  Deze mensen zijn getraind. Men komt dan gemaakte afspraken na indien permanent een beroep op hun wordt gedaan.


  Maak melding

 4. Kijk,het is natuurlijk heel erg vervelend voor de Brazilianen en Surinamers in dat gebied dat ze geen werk meer hebben,maar het is funest voor het mileu.Dit kon gewoonweg niet zo doorgaan,ik vraag me alleen af of dit afdoende werkt,want er zijn elders nog plaatsen waar men bezig is kwik en andere rotzooi in het water te gooien.


  Maak melding

 5. een beetje erg laat met charges uitvoeren, terwijl al de laatste decennia al illegaal goudroof terwaard van 10-miljard is uitgevoerd door brazilianen/billiton en suralco….


  Maak melding

 6. Waarom wordt er niet bij verteld hoeveel surinamers (veelal Djoeka’s) gearresteerd zijn.Het aantal opgepakte Brazilianen staat er wel keurig bij vermeld.
  Ik hoop dat die opgepakte Suri’s heel hard worden bestraft want ze hebben hun eigen land en woongebieden verkloot en vervuild.


  Maak melding

 7. Numbers volg goed…zij hebben I’am Gold goud gepikt.

  i.p.v. Front goud in staatskas stopt hebben zij de boel weg-gegeven.

  En die arme jongens stoppen de opbrengst van het goud direct in de Su. economie.

  Dus let op je tellen mi boi of weet/wist dat niet.


  Maak melding

 8. Wat de Surinamer heeft maakt hij kapot, geeft het weg tbv persoonlijk gewin of is gewoonweg te dom om het te behouden.

  De welgeleerde politici en al hun adviseurs, hebben wederom een super prestatie geleverd (Uitspraak Tribunaal). En weer is het een ander die het heeft gedaan, weer is het een ander die zielig Suriname een oor wil aannaaien.

  De datum voor het Tribunaal was allang bekend. De tegenpartij heeft zich goed voorbereid. Suriname had het druk met het selecteren van de adviseurs (lees vriendjes) die mee mogen, een gratis reisje krijgen en wat geld op de koop toe voor het niets doen.

  Brits Guyana is Suriname te slim af geweest. Suriname heeft zitten slapen. Nee, dat is niet waar. In Suriname heeft de regerende macht het druk met:
  * kijken bij welk land er nog wat persoonlijk gewin (of voor directe kontlikkers) te halen valt
  * kijken (lees met een uitgestoken hand) welk land ons weer een schenking wil doen voor het bouwen van een ministerie of een gerechtsgebouw of het asfalteren van straten of het schenken van auto’s voor de politie, etc
  * domeingrond te verstrekken aan politiek gelieerde maatjes zonder het economische belang van de staat op langere termijn in acht te nemen. Oeps, een fout van de schrijver. De term “economisch belang van de staat op langere termijn” is alleen bekend bij politici voor de verkiezingen. Indien gekozen vind al decennia een omslag plaats van economisch belang van de staat op langere termijn” naar “economisch belang van de “persoon op korte termijn”.

  Bij het lezen van Surinaams nieuws is het steeds vaker een treurig verhaal, je raakt er haast in een depressie van. Maar niet getreurd, want in Suriname hebben we sinds kort de Miss EU World verkiezing. De Turkse (of Marokkaanse) organisatie heeft Suriname verkozen boven alle andere exotische oorden voor het houden van de verkiezing.
  Wat een treurnis. Geen hond in de EU heeft ooit iets van deze verkiezing vernomen. Nooit en nergens is er iets in de pers geweest hierover. Nadat de dames hun kroontjes hebben gehad zijn ze in het niets verdwenen.
  En dan maar zeggen dat Suriname hiermee op de Wereldkaart is geplaatst. Ik ben het met dit wel eens. Maar Suriname is niet op de Wereldkaart geplaatst vanwege de schoonheden. Welnee, Suriname heeft zich Internationaal op de Wereldkaart geplaats voor Witwassen van geld. Proficiat. Daar moeten we trots op zijn.

  En zoals altijd (maar je mag ook niet anders verwachtten): De autoriteiten stonden erbij en keken ernaar en doen soms gezellig mee. Neem bv. onze Voorzitter van het Parlement. Die schoft presteert het om zijn portret al te plaatsen in het parlement voordat die vertrokken is. Oja, dat was ik vergeten. Hij is natuurlijk de baas en heeft niets te maken met protocollen, procedures, tradities en respect.

  Suriname heeft potentie, kan veel doen, maar blijft steken in de waan dat dit genoeg is.
  Een minister van LVV vertelde mij een tijd geleden: “ik ben in veel landen geweest, maar de Surinaamse manja is nog steeds de lekkerste die ik ooit heb gegeten”. Waarop ik vroeg: “en in welke landen kan je ze kopen”.

  Je bent nooit te oud om te leren en ook zo zal Suriname ooit leren. OOIT.


  Maak melding

 9. @nr 9.
  Dus djoeka’s mogen wel illegaal mijnen en het milieu verpesten, maar als de brazilianen dat doen trekt men wel een grote mond op.
  Alsof het alleen maar de djoeka’s zijn die de goudopbrengsten in Suri economie stoppen, vanwaar halen de Brazilianen hun voedsel/voorraden etc. Waar verblijven ze?? In suriname natuurlijk. Wat de brazilianen mijnen daar heeft De suri economie ook voordelen aan. Het milieu gaat natuurlijk naar de klote.
  Laat men vooral niet vergeten dat de brazilianen mijnen MET TOESTEMMING v.d. djoeka’s in het binnenland.
  Is men het geval Karl Donoe soms vergeten, hij had een vergunning voor klein landbouw maar hij deed aan gouddelving en hij had brazilianen die voor hem werkten. Het hele milieu in die buurt was door zijn toedoen naar de klote geholpen.
  Dus nr. 9 je mag je djoeka logiKA voor jezelf houden. Mij hou je niet voor de gek met je zwakke argumenten.
  Het enigste sa no smeer boeng na yu gebrek aan kennis.


  Maak melding

 10. Gebrek aan kennis Numbers jij bent stapel gek.
  Wanneer die mannen buitenlanders met die grote Bulldozers de boel omver halen en leeg roven zonder een cent belasting te betalen (pas na terug verdienen van investering beloven zij te betalen: wanneer 2080)zie jij dat niet(stomme hond)
  Maar als een imbeciel reageren wel.

  Laat de Djoeka’s rustig in hun leefgebied naar het leven zoeken en de staat moet hen opleiden en controleren op naleving van de afgesproken regels.

  Dus laat mij met rust jij bent even stom als Vtje….gekke NPS’er of VHP’er


  Maak melding

 11. goede middag allemaal,
  ik las het stukje van J.Mc.Lean Thorne,
  maar ik vind het nog niet zo’n gek iedee,
  is het niet mogelijk om de delfstoffen, op een mileu vriendelijke manier naar boven te halen, en dat door de surinamers zelf, en inderdaad de ex- jungle soldaten het park, door hen te laten controleren.
  het is maar een idee. het is ook moelijk om dit te doen. milleu,bewoners,beveilinging, en de delfstoffen.
  misschien heeft iemand een ander serieus idee, je weet het maar nooit. groetje van mij.


  Maak melding

 12. @nr 12,Domme idioot volg je het Surinaams nieuws wel.
  1 klein voorbeeldje laatst was het geval Karl Donoe. Al het zwaar materiaal was van hem en hij had buitenlanders die VOOR HEM werkten. Toegegeven hij was niet in Brwonsberg bezig maar toch ook daar zullen de djoeka’s met zwaar materiaal hun eigen woongebieden vervuilen op zoek naar goud.
  Dus gekke djoeka boy get your facts straight voordat je hier komt om me te vervelen met je overloos gelul.


  Maak melding

 13. Ohh en ik ben nog vergeten om te zeggen dat die Karl Donoe net als de buitenlanders ILLEGAAL bezig zijn. Dus d.w.z. dat ook hij geen belastingen betaalde. Ik wil wedden dat meerderen van die djoeka goudzoekers dat ook niet doen dus die domme kes-kesie nr 12 moet zijn grote wafel dichthouden als het gaat om belastingbetalen.


  Maak melding

 14. Numbers maak je niet druk hoor… van mij mogen de djoeka’s alles.

  Wat jij moet doen ga daar wonen…loop geen rotzooi verhalen uit de krant of van waar dan ook uittekraaien.

  Djoeka’s leefgebied zo laten hebzucht….even dom en hebzucht met domheid als Vtje.ben je …heb jij bemoei kunkun(koengkoeng) in je boven kalebas zitten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.