Surinaamse showbiz baalt van auteursrechtenbureau

4

PARAMARIBO, 20 sep – Mediahuizen en organisatoren van shows en muziekevenementen hebben de buik vol van auteursrechtenwaakhond Sasur. De willekeur bij het vaststellen van tarieven en de aanpak sorteren een absoluut stuitend effect.

De regering moet dan ook onmiddellijk ingrijpen. Sasur dient te worden teruggefloten. “De tarieven moeten binnen de grenzen blijven van redelijkheid. Niemand controleert Sasur en niemand weet waar het geld naar toe gaat”, zegt Werner Duttenhofer, voorzitter van mediavereniging VRTS. Frappant is ook dat Sasur voor elke actie tegen showorganisatoren eerst naar de rechter moet.

Kennelijk is niet echt duidelijk wat wel mag en wat niet. Sasur is ingesteld met zegen van het ministerie van Justitie & Politie. Onder meer bij de shows van de Indiase zanger Himesh en het Franse Kassav zijn royalty’s afgedwongen. Dat zou in naam zijn gebeurd van auteursbureaus waar deze artiesten aan verbonden zijn. Duttenhofer heeft het liefst dat buitenlandse expertise wordt binnengehaald.

“Het is een fenomeen voor Suriname, we weten er niet mee om te gaan. Laten we mensen uit het buitenland halen om aan te geven hoe om te gaan met auteursrechten.” Media en showpromotors zeggen niet tegen het betalen te zijn van auteursrechten. Alleen moet er rekening mee gehouden worden dat niet dezelfde maatstaven kunnen gelden die in de rijkere landen gehanteerd worden.


4 REACTIES

 1. Sasur is al 4 jaar bezig met het opzetten om royalty’s te kunnen innen. De oprichter is zelf muzikant geweest in Nederland en probeert nu munt te slaan uit de onbekende wereld in Sur. Heeft sasur ooit bekend gemaakt wat hun reportair is? want de tarieven zijn. Ik weet dat er hier in nederland ook verschillende tarieven bestaan voor bv shows,concerten,tv,radio,lokaal en commerciele zenders.


  Maak melding

 2. Werkt dom weg niet Su. is te klein veels te klein.
  En vermogen hebben zij hiervoor ook niet,ik zie alleen maar problemen en nogmaals problemen.(schurkenbende)

  By the way waar kan men alle gegevens over deze organisatie halen ook de regels en statuten, daarnaast bij welke buitenlandse organisatie’s zijn zij aangesloten….soso foefoeroe mi boi.


  Maak melding

 3. Volgens mij is dit een belasting kwestie dus Sasur kan niet zomaar geld innen om dit in hun eigen organisatie investeren.
  je ziet dat Suriname geen kaas heeft gegeten van dit soort ingewikkelde zaken en geeft zomaar vergunningen af.En dat gebeurt met vele dingen waarvoor een vergunning nodig is.


  Maak melding

 4. ik ben volkomen eens met Corruptie. Die prem Ramlal was in ned. bandleider van 2nasty. hier heeft hij nooit royalties betaald. volgens mij is dit een wraakactie van hem als mislukte promotor tegen de bandjes in ned. hij verbleef ook illegaal in ned.ik ga ff wat research doen en dan kom ik met meer achtergrond info about the man call Prem Ramlall…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.