woensdag, april 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameVoormalige rebellen isoleren deel Oost-Suriname

Voormalige rebellen isoleren deel Oost-Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 sep – Ex-rebellen van het Jungle Commando hebben een deel van de Oost-Westverbinding voor enkele uren afgezet. Verkeer van en naar het bauxietplaatsje Moengo en de grensplaats Albina is lange tijd opgehouden. De ex-rebellen eisen onder meer werkgelegenheid.

Het is de invulling van een oude afspraak, één van een reeks in het Vredesakkoord van 1992. “Niemand luistert naar ons, we zijn het wachten beu”, zegt Jimmy Ajentoena, één van de leiders van de enkele tientallen leden tellende groep. Het is vooral frustrerend dat een behoorlijk aanspreekpunt uitblijft. Ronny Brunswijk, voormalig leider van het Jungle Commando en nu parlementariër, schijnt die behoefte niet te kunnen dekken.

Volgens Ajentoena heeft Brunswijk het ook al opgegeven. Zijn coalitiegenoten lijken niet bereid tot een vergelijk. Dat wordt als ondankbaarheid ervaren. “Wij hebben de democratie helpen bewerkstelligen, maar wat krijgen wij er voor terug”, aldus Ajentoena. De groep wil het liefst opgenomen worden in het ambtenarenkorps, als het even kan als veiligheidsagent. Er zijn gesprekken met overheidsfunctionarissen in het vooruitzicht gesteld.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
 1. het word tijd dat deze regering korte metten maakt met mensen die denken met geweld en dreiging hun zin kunnen krijgen .wat mij de laaste tijd opvalt is dat onze broeders in het binnen met geweld hun wil willen opleggen kijk maar naar die huizen die er zijn gekraakt, keihard optreden tegen deze mensen zodat ze weten dat de regering de baas is in suriname en niet een stelletje dwazen van het binneland.


  Maak melding
 2. Afspraak is afspraak, maar….. je moet natuurlijk wel voldoen aan de eisen. Dus geen opleiding geen baan, werkverschaffing laten we wel over aan Ad Melkert. Als deze personen voldoen aan de gestelde eisen is hetbelangrijk om ze te helpen aan een baan, niet alleen voor hun maar ook om de regio te helpen met groei. Brunswijk zit al goed dus daar hoef je geen hulp van te verwachten. Misscien hebben we een goede leider nodig..


  Maak melding
 3. Dit geteisem gaat niet naar hun bendeleider,want die heeft z,n schaapjes op t droge zitten en roept af toe wat in t luchtledige , om te laten weten dat nog bestaat. Zgn kan hij t niet oplossen, maar toen ze de boel aan gort schoten,kon hij wel iets . De gore lef dat ze ambtenaren willen zijn , t moet niet gekker worden in Su. .
  Ze willen zonodig bij de veiligheidsdienst werken ( wat staat ons dan te wachten), maar ik heb een idee . Als ze zonodig geacccomodeerd willen worden in een veiligheidsdienst, herstel de hygienische dienst weer, kunnen ze helpen hun eigen omgeving en dat van de rest van Par,bo veilig te maken door ongedierte bstrijdingsambtenaar te worden. Vraag ik me toch af hoetotnu toe in hun onderhoud hebben voorzien.Dat is t punt niet waar ze om zeiken ,neen, ze willen de status van ambtenaar om mee te kunnen pronken, t zeven-even apparaat aan te vullen en evengoed aan t eind van de maand salaris beuren. Zo ken ik er nog eentje, zeg, zijn ze helemaal van de ratten besnuffeld of zo dat ze weg kwijt zijn? Over realiteitszin gesproken ,hun leider heeft t niet dus zal hij t ook niet kunnen overbrengen . En ondertussen worden anderen lastig gevallen met hun gedram.


  Maak melding
 4. ajentoena,

  “Wij hebben de democratie helpen bewerkstelligen, maar wat krijgen wij er voor terug”, aldus Ajentoena”
  Rebellen en democratie?
  Rebellen willen een geciviliseerd bestaan gaan opeisen?

  Wie helpt de slachtoffers die getraumatiseerd zijn, door verkrachtingen, moorden en roofovervallen????
  Ajentoena u zou u soortgenoten moeten leren dat dieren door hun instinct gedreven worden tot bepaalde gedragingen. Hoe verklaar je dit fenomeen bij de bosnegers? Gaarne een wetenschappenlijk antwoord???????????


  Maak melding
 5. Het wordt waarachtig tijd dat er eindelijk aandacht komt voor deze regio, maja, er komt geen enkele tourist daar, ze jakkeren er alleen maar door richting galibi!dus waarom duku steken ?


  Maak melding
 6. Beste …,

  Die mannen hebben gelijk. Hun gezinnen moeten brood op de plank hebben, en niet de afgebrokkelde stukkie’s kaas die overblijven van de eigen aanplant uit de moestuin.

  De Overheid dient deze mensen te accomoderen middels 1 baan. Werkegelegenheid is belangrijk voor deze mannen. En waarom kunnen zij niet als wacht dienen bij de diverse kazerne’s in het binnenland ???

  Waarom kunnen deze mannen niet op wacht gesteld worden bij de Tigri-gebied om de gangen na te gaan van de bezettende guyanezen??? Ik moet zeggen dat deze regering slaapt en droomt.

  Het is een valse democratie , het Volk steeds 1 loer draaiend , hun eigen zak(k)en vullend.
  Vriendelijke Groeten,………


  Maak melding
 7. Deze mensen hebben nooit een slag gewerkt in hun leven.
  Vreemd dat ze nu heel graag willen en bereid zijn om alle soorten banen te aanvaarden.
  Sommiggen van hun willen heel graag wetenschappelijke banen en hebben nooit een schoolstoel verwarmd.


  Maak melding
 8. nr.1 du. ai-boi yu lobi na geweld…yu lobi na moord and doodslag.

  Kaba wan leesie noh.
  Kaba geweldenaar jij.

  Wat voor geweld laten jouw maatjes afspraken na komen..oplichters,verduister-bende dat ze zijn.


  Maak melding
 9. Wat gaan wij nou krijgen, amtenaren die niet eens behoorlijk kunnen schrijven ? Een paar familieleden van mij hebben al een trauma opgelopen met de manier hoe surinaamse amtenaren hun namen hebben geschreven. Zo kende ik ook een ongeschoolde koffiedame die later i.v.m haar politieke kleur een administratieve amt beklede.Ik kende ook iemand die alleen een lagere school heeft doorlopen, later essembleelid is geworden, alleen om de stoelen warm te houden. Brunswijk bijvoorbeeld is ook één van. Geen gepaste papieren geen amtenaar dus !!!! Zo sranan o go moro na ing malle moer.


  Maak melding
 10. Henky het wordt tijd dat jij nu de brug gaat bouwen van albina naar frang-guyana, want jij bent een deskundige op dat gebied. vraag desnoods zelf eu-steun, want als je op ravenswaay en de zijne moet wachten dan komt de brug er nooit…


  Maak melding
 11. HAHAAh er is genoeg werk voor de ex-jungle com leden.ze moeten tigri weer overnemen en de stinkende guyanesen weg jagen, wat voorheen nederland geen toestemming gaf


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES