Home Onderwerpen Economie Wanbetalers in Suriname komen op zwarte lijst

Wanbetalers in Suriname komen op zwarte lijst

7

PARAMARIBO, 17 sep – Wie bij de algemene banken zijn schulden niet tijdig voldoet, loopt voortaan kans op de zwarte lijst terecht te komen. Dit zegt Jim Bousaid, bestuurslid van de Surinaamse Bankiersvereniging en directeur van de Hakrinbank. De Suriname Blacklist moet beschermend werken naar zowel banken als cliënten toe.

Banken weten in één oogopslag of aanvragers schulden hebben lopen bij andere instellingen. Cliënten worden beschermd tegen onverantwoord lenen. “Het is iets dat we vrij snel willen uitvoeren”, zegt Bousaid tegenover de Ware Tijd. Uiteindelijk zal de kwaliteit van de besluitvorming moeten verbeteren bij het beoordelen van leningsaanvragen. Betalingsdiscipline wordt een pre.

Verwacht wordt dat de kredietverlening op den duur zal verbeteren, wat vooral de economie ten goede moet komen. Een werkgroep treft momenteel voorbereidingen, waaronder het inwinnen van informatie bij Trinidad & Tobago. Het nog in te stellen Bureau voor Registratie van Kredieten moet grotendeels naar Trinidadiaans model gaan werken. Ook het klaarmaken van wetgeving behoort tot de voorbereidingen.

7 REACTIES

 1. EasyMoney
  Zolang de witwaspraktijken van de Geldwisselkantoren niet wordt aangepakt zal de economie er niet van profiteren. De regering moet maar de Cambio's doorlichten. Vooral Commewijne staat algemeen bekend om drugs geld wit te wassen
 2. datra
  ja dat moet ook een ieder moet zijn of haar verantwoordelijkheid kennen. maar wat mij meer op valt. als ik dit stukje leest staat vlak ernaast . lenen van 5000, tot 50.000 euro.. wat een contrast...of lekkermakerij... of je kan het ook zien als een pesterij.... erg zeg.. wil de media even hierop leten.
 3. Kabila
  Leen niet aan de NPS en CLO, want als het ontwikkelingsgeld op is krijg je niets en vandaar dat Proeve en kornuiten zich niet druk maken.
 4. A-no-smeer-boeng
  Waar wanbetaler, als jij geen geld uit het buitenland krijgt: Hoe moet jij schulden betalen. De meesten leven toch als tovenaar.
 5. Ram Singh
  De grootste wanbetaler in Sme is de staat onder plee-si-dent ka-bouta zijn zijn gangsta schoonzoon tevens minister killmore boefdraad.