Surinaamse Inheemsen blij met steun regering

2

PARAMARIBO, 15 sep – De regering heeft correct gehandeld door de VN-verklaring over rechten van Inheemsen uiteindelijk toch goed te keuren. Dit stellen Inheemse organisaties. De weg naar erkenning en maatschappelijke ontwikkeling ligt nu breed open.

De goede wil zal nu echt waargemaakt moeten worden. “Hoewel het geen bindende verklaring is, kan het wel als standaard gelden, vooral wat betreft het erkennen van grondenrechten”, zegt Loreen Jubitana van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden, Vids. Veel hangt af van de verdere opstelling van de regering. Zelf heeft de Vids al een wetsvoorstel klaarliggen.

De inhoud is voornamelijk gebaseerd op de VN-verklaring. “Om de overheid op weg te helpen naar erkenning van de grondenrechten”, aldus Jubitana. Nardo Aluman van de Organisatie van Inheemsen in Suriname, OIS, spreekt van een doorbraak na ruim vijfentwintig jaar wikken en wegen. Dat het toch zover is gekomen is ook te danken aan de diplomatieke druk van Inheemse volkeren in de wereld.


2 REACTIES

 1. Goede zaak voor deze volkeren!!
  Zeker voor de surinaamse indiaanen die de oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn.
  Het wordt tijd dat ze ook mee profiteren van het economische gebeuren in het land.
  Tot nu toe zijn ze altijd het kind van de rekening,in vergelijking met marrons die beter voor hun rechten opkomen.
  Als men ziet in wat voor deplorabele situatie hun gemeenschappen verkeren is er een hoop werk aan de winkel!


  Maak melding

 2. ben erg benieuwd naar de wetvoorstel die de vids voor de inheemsen van sur wil indienen. en of alle inheemse burgers in suriname ervan op de hoogte zijn. want het is vooral hun aangelegenheid en dat ze er daadwerkelijk ook bij betrokken worden.want regeeren doe je in dienst van het volk en dat geld ook voor inheemse dorpshoofden.een goeie zaak behoeft een goede aanpak.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.