Suriname toch nog voor Inheemsenverklaring VN

2

PARAMARIBO, 14 sep – Suriname is te elfder ure toch nog overstag gegaan en heeft het Verdrag inzake de Rechten van Inheemsen Volkeren aangenomen. Wel is er enig voorbehoud gemaakt. Onder meer blijven de aanspraken op de natuurlijke hulpbronnen in de woongebieden van Inheemsen en Marrons een heet hangijzer.

De houdt zich het recht voor die op te eisen. Desondanks wordt de verklaring gezien als een belangrijk instrument. “De republiek Suriname erkent het als een politiek document, om uiting te geven aan de bereidheid van de staat om alle mensenrechten en fundamentele vrijheden te beschermen”, zei ambassadeur Henry MacDonald tijdens de stemming. In de uiteindelijke versie is rekening gehouden met zorgpunten.

Suriname had die aangesneden in de aanloop. Intussen heeft de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, Vids, instemmend gereageerd. Dat er correcties zijn aangebracht na bezwaren van onder meer Suriname, doet geen afbreuk aan de kern. “De belangrijkste bepalingen zijn recht overeind gebleven, namelijk de individuele en collectieve rechten op zelfbeschikking, identiteit en cultuur”, aldus de Vids.


2 REACTIES

 1. Bij dezen feliciteer ik de inheemse gemeenschap in Suriname, met dit behaald succes.
  Dat de regering van Suriname de verklaring van de VN ziet als een politiek stuk geeft, mijn inziens, alleen maar aan, dat de Inheemsen – en in mindere mate de marrons – nog een lange weg te bewandelen hebben.

  Het zal dan ook de wijsheid van de VIDS, Wijngaarde en Aloema moeten zijn, om de rechten op de grond ook daadwerkelijk van de Surinaamse regering te krijgen. Ruzie verdeeld en dat moet Aloema nu eens begrijpen.
  Aan alle Inheemsen in Suriname dit advies:’Wees waakzaam en voorkom dat jullie gebieden nu snel ten prooi vallen aan zogenaamde investeerders. Investeren en ontwikkeling moet, maar moet in jullie voordeel uitpakken.Het nageslacht mag niet de rekening gaan betalen

  SRIKA


  Maak melding

 2. Indianen of Inheemsen Volkeren van America en Canada hebben geen rechten. Indianen van de reservaten van America zijn verslaaft aan alcohol en er is daar geen werk. Indianen van America zijn de ware parias. Ga zelf en dan zul je zien dat onze indianen in een paradijs leven. Blanken komen in Suriname en proberen ze tot christenen te bekeren en dat mag wel. Weer komen ze aan de cultuur van onze Indianen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.