Geldtransacties voor familie in Suriname uniek

20

PARAMARIBO, 14 sep – De wijze waarop Surinamers in Nederland geld over maken naar familie in Suriname is uniek. Dit stelt Brigitte Unger, hoogleraar aan de Utrecht School of Economics. Met name de intensiteit is niet te vergelijken.

Als wordt uitgegaan van het aantal Surinamers in Nederland en die in Suriname, komt het totaal aan overmakingen neer op gemiddeld één voor elke Surinamer. “Dit is uniek in de wereld en geen enkel ander land heeft zo een lijn van geldovermakingen als die tussen Nederland en Suriname”, zegt Unger tegenover de Ware Tijd. Ze heeft een studie verricht naar transacties van onder andere Surinaamse migranten in Nederland.

Zo’n zeventig procent van de ruim driehonderdduizend Surinamers maakt wel eens geld over. Daar profiteert zeker vijftig procent van het thuisfront direct van. De kunst is nu om de traditie van het consumeren om te buigen. “Het is erg belangrijk om sparen en investeren te stimuleren, omdat dit op lange termijn niet alleen de ontvanger, maar het land onafhankelijker maakt door betere besparingen”, aldus Unger.


20 REACTIES

 1. Dit onderzoek bevestigt wat al bekend is!!
  De surinaamse overheid ziet (of wil het niet zien) alleen het belang niet die wij economisch voor Suriname hebben.
  Het wordt de hoogste tijd, dat ze zich minder negatief naar de Surned’s gaan opstellen anders kan dit ze lelijk opbreken!!
  Wij worden het goed zat alleen als melkkoe gebruikt te worden en te moet zien dat chinezen die een aalmoes geven de billen worden gepoetst.
  Dus regering van Suriname ik zou hier werk van maken om de toenemende onvrede bij de Surned’s serieus te nemen, want als de kruik barst hebben jullie een groot probleem!!
  En denk maar niet dat het niet zo’n vaart zal lopen.
  Hebben jullie al bedacht wat de conseqenties zullen zijn?! Waarschijnlijk niet anders zouden jullie zien dat jullie voortbestaan mede afhankelijk is van onze loyaliteit!!


  Maak melding

 2. Het overmaken van geld van immigranten naar familie in het buitenland is heus niet nieuw. Elk jaar wordt er wel voor miljarden overgemaakt.
  Wat wel uniek is in het geval van suriname is dat het door de andere derde wereld landen wel degelijk wordt gewardeerd. (Deze groep mensen heeft geen visum nodig om hun familie in hun geboorteland te bezoeken). Terwijl in suriname wij als overmakers met de nek worden aangekeken, wij worden afgeperst door de slm, en regering bij de rompslomp voor de aanvraag van een visum, of verblijfsvergunning.


  Maak melding

 3. Wat heeft de regering aan het overgemaakte geld,als daar geen belasting wordt betaald,maak je geld in Ned.over betaal je maar €5,- of €10 en dat is het.De begunstigde haalt die €50 of meer op en betaald geen duit meer of minder.
  Weer een reden om te pochen, de economie ván Suriname draait op de Surineds en de economie van Ned.dondert naar beneden door de Surineds,waar halen ze het geld vándaan,de bakra`s en anderen strugglen om uit te komen met hun euro`s,maar de Surineds,hebben daar geen problemen mee zo te lezen.Geen wonder dat de Surinamers in Suriname geen moeite doen om te werken ,ze worden goed onderhouden alles wordt ze in de schoot geworpen door de rijke Surineds.
  Gelukkig hoef ik geen geld naar Suriname te sturen want mijn familie werken zich kapot daar en zouden zich doodschamen om geld ván ons aan te pakken.

  Surinamers zullen meer respekt hebben voor de Surineds als Nederland dat zou hebben we worden nog steeds als 2e zelfs 3e rangsburgers hier behandeld en er is nooit en dan ook nooit door de Nederlandse staat aangegevén dat de Surineds hebben bijgedragen aan de economie van Nederland in tegedeel worden ze aangezien als profiteurs.

  Ai prapie gelijk spring je in de pen noh,Surineds zijn de redders noh.Maar lees het laatste alinea heel goed jereh.


  Maak melding

 4. Brigitte Surinamers zijn niet gierig en zullen altijdt geven. Ga eens bij een bakra, ze eten voor jou en geven jou niks. Surinamers nemen altijdt de tijdt om toch wat te koken.


  Maak melding

 5. Het is niet te geloven dat men een studie op dit gebeuren moest maken. Wij hebben altijd wat onze mensen over , en dat gaat al jaren zo. Heel veel mensen uit andere landen mogen dit voorbeeld van ons overnemen.
  Het is wel toevallig dat ik net geld heb gestuurd voor mijn tante; het vervelende van deze zaak is de ouderen ontvangen een schamelloon van de regering, dus je bent het min of meer verplicht te doen .

  SO so lobi


  Maak melding

 6. Prapie je hebt gelijk, maar de Surinaamse overheid weet ook wel dat wij onze mensen in Su niet gaan verwaarlozen alleen maar om een statement te maken….

  Ze gaan dus gewoon door, want hoe zeer ik deze reregring van mini-sterren ook haat en minacht, mijn familie in Suriname gaat VOOR.

  En dat weten die dagoes in de regering.

  Wat ik daarom altijd probeer is bij voorbaat zo min mogelijk met de SLM te vliegen etc etc.


  Maak melding

 7. Daarom stuur ik alle Suri’s, tegenwoordig naar Vini & Front Co.
  Dit omdat zij te lang en zonder tegen prestatie gratis ontvangen hebben.
  En van tijd tot tijd din di tiki yu liki dong man.

  Gedonder van Front !


  Maak melding

 8. Vene en zijn trawanten maken gewoon de belastinggelden op,wetende dat er toch geld wordt overgemaakt door surineds….In een mand vol pruimen mist men vijf zes pruimen niet……….


  Maak melding

 9. @bhaiwa
  Ik weet niet waar jou opmerking naar mij toe opslaat!!
  Ik reageer alleen op het artikel!
  Jij haalt er een hoop geklets bij over 2de en 3de rangsburges bij!
  Gaat het artikel over de behandeling van surinamers in Nederland of over geldovermakingen naar Suriname?!
  Ik geef gewoon mijn mening mag dat??!!!
  Ik lees gewoon de mening van anderen en val niemand aan op zijn mening,omdat ik dit niet als een discussie rubriek zie!!
  Blij voor jou dat je familie zo hard werkt en geen hulp nodig heeft en waarschijnlijk vindt je het waard om hier te vermelden!
  Je had alleen je naam in koeienletters erbij moeten vermelden dan weten we welke familie zo geweldig is!!


  Maak melding

 10. ik snap deze hele gedoe niet je stuurt geld naar suriname of niet , ik heb de regering of onderzoekers niet nodig ik ben zo opgevoed wie het beter heeft in de familie help de andere die het minder heeft klaar so mie kwekie, bij mij zelf is er wel een maar je moet zelf ook moeite doen niet denken van ja ik krijg het tog uit nederland dan kan ik op mijn droge kont gaan zitten, want die mensen heb je ook in suriname jammer genoeg


  Maak melding

 11. Surneds zijn uniek, ze hebben geen proefschrift nodig om onderwezen te worden, ze hebben dat al meegekregen in hun opvoeding in suriname,, daarom steunen ze hun families..de achterblijvers.


  Maak melding

 12. Dat is idd zo Surinamers zijn uniek,niet alleen de Surinaamse allochtonen,ook in Suriname helpen ze elkaar waar het nodig is.
  Maar 1 ding stoort me steeds,vooral,de Surinaamse allochtonen hebben de gewoonte om hier op dit forum op te scheppen dat ze o zoveel geld voor hun familie sturen en dat ze zo ondankbaar zijn,ik vind ,je helpt of je helpt niet,anderen hebben er niets mee te maken ,als er op sommige artikelen wordt gereageerd door de Surinaamse ingezetenen mag dat niet dan gaat het in de trant :bek houden want als we geld sturen pakken jullie het aan.Altijd maar op de borst slaan hoe ze hun eigen familie helpen.
  Ik wist nooit dat Surinaamse alloctonen zo veel eurie`s hebben huh dan zijn we de rijkste alllochtonen.


  Maak melding

 13. Er valt niet te ontkennen dat wij met de dag ouder worden.

  wat nu als wij die in suriname zijn geboren er niet meer zijn. of net genoeg hebben om van het pensioentje rond te komen. Of als de ouders, zus of broer die het ontvangt er niet meer zijn. (dus un dede keba of den dede keba. en onze kinderen of kleinkinderen (die hier geboren zijn) een nederlandse mentaliteit krijgen. al met al, hoelang zal het nog kunnen duren? sranan politicie knipoog even naar ons. (stukje van een liedje op de lagere school) ….ook al vaar ik de wereld ook rond. niemand zal immers de liefde ooit meten, liefde gewijd aan mijn volk en mijn grond.

  Suleyman


  Maak melding

 14. Booster jij hebt gelijk, zo zijn wij opgevoed,( surineds die volwassen zijn en naar nl zijn komen wonen en niet die in nl zijn geboren ) maar als de regering geen vaart maakt met de erkenning en de surineds steeds als melkoe te gebruiken zoals door meerdere postings beweerd, dan zal het dalijk te laat zijn !! Maar vergeet niet dat er ook suri-surinamers zijn die de surineds als profiteurs beschouwen, want daar zijn er genoeg !!


  Maak melding

 15. Ik weet niet waar de discussie op dit forum over gaat. Ik weet niet wat een Surined is! Ik kan me hier in Holland niets anders voelen dan een surinamer en ik ben diezelfde surinamer in suriname. Dus Surineds ik kan niet wennen aan jullie identiteit. En nee ik stuur geen geld.
  Ik heb al geinvesteerd in de ideologie om me land beter te maken en geld verloren, so be it!
  Men noemt dat ondernemersrisico. Ik ga niet vechten tegen de bierkaai, maar just go with the flow. Azie is heel aantrekkelijk, vnl. India, Vietnam. Ik wil me daar vestigen, wonen, geld maken, genieten en iets terug doen voor de samenleving daar. Daar voel ik me nog steeds diezelfde surinamer als waar ook ter wereld. Ik ga me band met suriname ontzettend missen. Maar we verdienen elkaar niet. Zo gaat dat met de volgende generatie, die verstoken zal zijn van enige band met suriname. Dan is dat gezeur over. En zijn wij gebleken de laatsten der Mohikanen te zijn.
  Adsjosie na wan wortoe, tranga foe takie..


  Maak melding

 16. fotoboi.

  Ik begrijp je maar daarom juist zal ik altijd standvastig blijven en van Suriname blijven houden.
  Mijn investering die ik kwijt ben zie ik als de wortels voor mijn kinderen om toch in de toekomst voor Suriname te kiezen.
  De blanke zuidafrikaan denkt ook aan Nederland al blijven de ouders in zuidafrika.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.