donderdag, april 11, 2024
HomeOnderwerpenNatuurMinister kapt met behoudend milieubeleid Suriname

Minister kapt met behoudend milieubeleid Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 sep – Suriname is in het verleden erg conservatief geweest met het beschermen van zijn natuurgebieden. Verandering is nodig om allerlei economische en sociale redenen. Dit zegt minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer.

De recente uitgifte van twintig hectare grond in het zeeschildpaddenoord Matapica moet in dit licht worden bezien. Natuurbescherming is mooi als ideaal, maar de vraag is wat je er van koopt. “Wat doen we met het armoedevraagstuk, wat voor zin heeft dan conservering. Terwijl het gras groeit sterft het paard”, zegt Jong Tjien Fa. Als de natuurreservaten voldoende commercieel worden ingezet kan dit werkgelegenheid en inkomsten opleveren.

Het ecotoerisme is nu eenmaal in de lift. “Toerisme in deze gebieden is beslist haalbaar, het gebeurt al in Frans Guyana”, aldus Jong Tjien Fa. Bij de oostelijke buren komen ook legstranden voor, die evenzeer behoren tot de laatste in de wereld van de zeeschildpad. “Uiteindelijk zijn wij het die ons volk moeten voeden. Zolang we verantwoordelijk omgaan met onze flora en fauna is er geen reden voor kritiek van de wereldgemeenschap.”

opening
Fernandes Express
BODO Party

18 REACTIES
 1. “Uiteindelijk zijn wij het die ons volk moeten voeden. Zolang we verantwoordelijk omgaan met onze flora en fauna is er geen reden voor kritiek van de wereldgemeenschap.”

  Maar wel reden tot kritiek van de Surinaamse bevolking.
  Die maken het uit, niet de politiek.
  Maar ja! De bevolking van Suriname laat doorgaans alles maar gebeuren en komen niet snel in opstand.
  Weg met deze plunderaarpartij!

  TOT HIER EN NIET VERDER!


  Maak melding
 2. minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer heeft helemaal gelijk. Ik ben daarom ook blij met de uitgifte van 20 ha grond in het Matapicagebied. Het is maar 20 ha van de zoveel ha strand in Matapica. Suriname kan niet stilzitten en allen fungeren als zuurstof voor het rijke westen. Hier in het rijke westen worden ook heel wat natuurgebieden ook commercieel ingezet, denk maar aan IJBURG, en ik kan zo maar doorgaan.


  Maak melding
 3. de minister heeft het treffend gezegd: terwijl het gras groeit sterft het paard.Wij mogen toch ook eens een zeestrand met hotel van wereldklasse, of moeten wij steeds naar Curacao of aruba?? Domme surinamers denken jullie eens een keer goed na en gedragen jullie je niet als een slaaf door steeds het rijke westen te dienen. Want terwijl zij hun land verder ontwikkelen met ondergrondse metro, snelwegen, grote bouwprojekten, lachen ze ons uit en zeggen dat wij uit de BUSH BUSH komen.


  Maak melding
 4. Word je hier niet kotsmisselijk van?!!
  Alsof ze het zogoed menen met het surinaamse volk!! Mooie woorden gebruiken om je corruptie te verhullen! Deze gasten zijn net zo erg als drugscriminelen alleen komen ze ermee weg! Dat hollanders Suriname een roversnest noemen hebben ze helemaal gelijk in; alleen is er niet een(1) Ali Baba, maar is het een heel nest! De veertig rovers zijn het gespuis dat hand en spandiensten verricht voor deze landverraders!
  Het wordt een keer tijd dat we stoppen met het ondersteunen van de mensen daar en ook in massa naar Suriname gaan op vakantie, zodat de surinamers daar gedwongen worden om deze pooiers van het surinaamse volk aan te pakken!!
  Ik schaam me dood als surinamer, dat dit word getollereerd! Geen wonder dat die blanken ons als een stel apen zien en we hier moeten komen om hun shit te pikken!


  Maak melding
 5. Waarom maken ze de namen niet bekend wie er achter het bedrijf zitten?!
  U raad het al! Het is een aan mister 10 procent gelieerde boef.
  Dit is een sprekent voorbeeld van de javaanse kat op het surinaamse (grond) spek binden!
  Deze aasgieren kweken een probleem voor de huidige en volgende generatie surinamers!
  De surinamers in Suriname maken zich niet druk, want ze voelen de gevolgen toch nog niet aan den lijve daar de familie in patata zich wel druk maakt en de boel blijft sponseren!


  Maak melding
 6. Michael Jong Tjien Fa heeft gelijk. Voor wie beschermen? Zeker voor de Amerikanen. Al die jaren verdwenen onze schildpadden in de pannen van de Amerikanen. Iedereen weet waar die schildpaddensoep van daan komt. Zeg me eens eerlijk, hoeveel schildpadden keren weer terug. We blijven maar beschermen en toch hebben we een tekort aan schildpaddeneieren. We eten het vlees niet hoor en dat doen de amerikanen. Ik denk dat door het opzetten van wat daar, dan we de schilpadden beter kunnen beschermen. Geef je echt om de natuur? Waarom verdwijnt onze belangrijke materiaal naar amerika. Nieuwe soorten uit Suriname en opgeborgen in Amerika.


  Maak melding
 7. Hoeveel steekpenningen heeft deze minister ontvangen voor het vernietigen van de nationale rijkdommen van Suriname? Mooi huis, mooie auto, veel smatjes en dat ten koste van de natuur. Jammer dat curruptie nog steeds in Suriname een competentie is voor het minsterschap.


  Maak melding
 8. Jong Tjien Fa, je hebt gelijk MAARRRR er is één ding wat je vergeet.

  Zo’n beleidswijziging MOET je voorleggen aan het parlement. Op deze manier dit doordrukken wijst op minachting van het parlement en dus het volk van Suriname. Eigenlijk zou je dit zelfs misschien in een referendum moeten doen.

  Maar het is te ingrijpend om dit op deze manier weg te moffelen. Ik wil ook weten wat in het businessplan staat van de partij die dit gekregen heeft en ik wil weten wat voor acties bosbeheer en mileudefensie gaan doen om te GARANDEREN dat de zeeschildpaddenpopulatie niet wordt geraakt…..

  De enige schuldige is President Venetiaan, want die moest en zou een ministerie creeren om de PL te accomoderen.

  Het zoveelste bewijs dat politiek, het land Suriname naar de verdoemenis helpt!!!


  Maak melding
 9. Volgens mij is er genoeg goud en ander producten/stoffen.

  Maar schurken zijn geraffineerde oplichters, liegers, bedriegers.

  Nu de boel goed praten..nee hoor daar trappen wij niet in.

  Jij zal blijven liegen jij bent onderdeel van Somo en Zwakke Vjte/Sarrasara.

  Ga jouw gang jij krijgt problemen mi boi.

  Stop de boel maar vol met jouw soort genoten, maak er een nieuw China van…..domoor NPS slaapt.. Stille/Slimme listige VHP kijk toe.

  Jullie storen zich toch aan geen wet nog gebod.


  Maak melding
 10. wanneer er met de flora en fauna goed omgegaan woord, dan kan men het met toeristme, goed combineren, zo moet het financele voordeel ook voor het volk zijn.
  dan is men op de goede weg.


  Maak melding
 11. Alweer zo’n beslissing die besluiteloosheid en slagvaardigheid typeert. Als men de kennis en de wil heeft kan het ecotoerisme en de conservering van de Surinaamse natuur tot veel meer inkomsten leiden. Maar zoals het de huidige en voorbijgegane surinaamse politiek betaamt: woorden waar niet over nagedacht is. En daden die slechts electoraat veilig stellen. Er zijn enorme natuurgebieden verkocht aan de goudindustrie. De inkomsten voor de staat zijn uiters miniem. Men denkt het volk te kunnen voeden met politiek zonder ruggegraad.


  Maak melding
 12. Deze man ,J.T.F., moet aan de hoogste Kankantrie bij zijn, je weet wel,opgehangen worden.

  Deze boeven vergeten een ding, ze blijven niet eeuwig mini-ster, het volk gaat met ze afrekenen…


  Maak melding
 13. De mensen die pro Jong Tjie Fa reageren snappen er de ballen van!
  Ze hebben niet door dat hij niet uit edelmoedige motieven handelt, maar dat als smoes gebruikt om andere patjakkers te bevoordelen!


  Maak melding
 14. Wees gerust alles komt terecht.
  mijn kinderen komen terug en zal hun kinds kinderen als slaven voor hun neusen behandelen en zij zullen als voet volk fungeren om de weg te voet naar afobaka te vinden. op zoek naar hun dagelijks maaltijd.


  Maak melding
 15. Nr. 3 je hebt als alles gezegd. Er moet inderdaad ook wat gebeuren. Suriname heeft niet eens een echte strand die ontwikkeld is. Heel veel toeristen gaan ook voor hun rust naar het buitenland en blijven de hele dat in hun hotel of terras zitten.
  Economisch zal het ten goede komen van het land.

  janny


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES