Surinamers hekelen asociaal gedrag multinationals

13

PARAMARIBO, 12 sep – De bauxietbedrijven BHP Billiton en Suralco stellen zich onmaatschappelijk op. Dit stellen bewoners van de oude plantage Onoribo, in Para, waar de mijnactiviteiten onlangs zijn beëindigd. Het achterlaten van een vergiftigde woestenij wordt als onacceptabel ervaren. De mensen pikken het niet.

“We zetten ze met de billen bloot om te voorkomen dat ze dit ergens anders in Suriname weer doen”, zegt Kenneth Gemerts, voorzitter van het plantagebestuur, tegenover de Ware Tijd. In het oude mijngebied zitten kraters vol chemisch afval en oud materieel. Het mag de gemeenschappen van West-Suriname niet overkomen als de twee maatschappijen toestemming krijgen om er te exploiteren.

Geëist wordt vooral dat tenminste bijgedragen wordt aan de leefbaarheid. Inspanningen van de bewoners om lokaal economische activiteiten te beginnen, zouden een duwtje mogen krijgen. Het natuurlijke milieu behoeft een deugdelijk herstelplan en er moet compensatiegeld worden betaald. “Het plantagebestuur gaat actie voeren om BHP Billiton en Suralco te bewegen behoorlijk bestuur toe te passen”, aldus Gemerts.


13 REACTIES

 1. in der tijd waren twee werknemers ontslagen
  omdat ze aan de bel hadden getrokken over chemisch afval in het binnenland door de bauxietmaatschappijen gedumpt.

  verder is er een afspraak om het ontgonnen gebied leefbaar acher te laten, ook dat gebeurd niet tenzij je een malariamuskiet bent.
  dat onze leiders deze punten niet aangrijpen
  om de afspraken met de multinationals te herzien komt enkel en alleen door de bakrekeningen op de bekende buitenlandse banken.
  precies hier vind de verdraaing plaats dat iedereen ziet hoe simpel het is maar het gebeurd niet.
  ze verkopen de rijkdom en het volk oogst er armoede van.
  voor generaties wordt het volk opgezadeld met schulden en zij wanen zich in de hemel.

  dit noemen ze democratie.
  er is genoeg voor iedereen en dan nog kunnen er bankrekeningen zijn.
  de kleingeestigheid van corruptie kan alleen
  aangepakt worden als de wil daartoe aanwezig is.
  als de wil er niet is ontbreekt het aan liefde voor het vaderand
  zo simpel is het.

  odi


  Maak melding

 2. hoi johnsen

  ga zo voort, laat iedereen weten waarmee ze allemaal bezig zijn,stelletje aasgieren,dit kunnen ze de plantage niet aandoen,het was een miljarden project geweest,onze rijkdom die ze uit de grond hebben gehaald,niemand is daarop opvooruit gekomen,is schandalig wat ze mee bezig zijn,om de plaats waar ze zoveel aan hebben verdiend,als vuilnisbelt achter te laten,ik vindt het haarstikke goed meneer gemert{jonhsen},hoe je opkomt voor de rechten en belangen van de plantagebewoners,moge de goden{winti’s}en de here je bijstaan,met het voortzetten van je werk voor het district para.

  jonhsen,succes verder!

  with all respect,

  RO {blakkaboi_jr}


  Maak melding

 3. Zijn jullie burgers verbaast hierovert? Kom nou, De surinaamse onderhandelaars hebben willens en wetens onze bauxiet voor een appel en ei verkocht, nog erger, ze hebben toen geen voorwaarden gesteld. Weten wij niet meer dat Suralco vaak de belasting van twee jaar vooruitbetaalde? Wie weet nog over de onderhandelingen van Bruma met Suralco over arbeidsvoorwaarden? Het wordt tijd dat een onderzoeker gaat kijken wat er allemaal in die tijd is gebeurd. En vandaag, we hebben nog niets geleerd. Zie de gouddeal. Hoe kan een Minister een deal sluiten waarbij je maar 5% van de winst ontvangt. En wat is winst? Nu zijn we ook bezig een groot areaal aan hout weg te geven aan de chinezen. Hun belofte? Palmoliecultuur opzetten. Er zijn toch genoeg terreinen die reeds braak liggen? Volk van Suriname wordt wakker voor het telaat is.


  Maak melding

 4. Natuurlijk moet er bigedragen worden aan de leefbaarheid!!!
  Daar valt niet eens over te discusieren.
  Maar mensen…niet direct aanvallen!!!!
  Probeer te praten met de multinationals, organiseer bijeenkomsten en leg ze uit waarom het zo belangerijk is. Al weten ze dat al..maar laat ze zien dat ze zich er niet aanhouden! Praten, rustig praten!
  Beste geweld is geen geweld en als je ze laat zien hoe het hoort, terwijl ze dat al weten, dan zullen ze zich schamen!
  Alleen zo leren ze zelf van hun fouten!
  En als je in opstand kom, doe dat zonder geweld! Alleen zo gaan wij Surinamers vooruit!


  Maak melding

 5. Het is nu zo ver.
  Wat nu? nu gaan we de poppen zien dansen!
  Het is nu oppassen geblazen in dat soort gebieden. je bent zo besmet met Radio/a straling.het gebied is nu zogoed als onleefbaar geworden./Cyaan ka li,zwaarvergif.
  Kwik.en nog meer van dat soort troep,alleen maar om het goud te winnen. Wat hebben de mensen die daar wonen aan overgehoden? NIETS.
  alleen maar koppijn.


  Maak melding

 6. Het is nu zo ver.
  Wat nu? nu gaan we de poppen zien dansen!
  Het is nu oppassen geblazen in dat soort gebieden. je bent zo besmet met Radio/a straling.het gebied is nu zogoed als onleefbaar geworden./Cyaan ka li,zwaarvergif.
  Kwik.en nog meer van dat soort troep,alleen maar om het goud te winnen. Wat hebben de mensen die daar wonen aan overgehouden? NIETS.
  alleen maar koppijn.


  Maak melding

 7. Deze bedrijven creeren een maanlandschap voor surinamers, zodat ze niet ver hoeven te reizen als ze naar de maan willen gaan!!
  Misschien kan het in de toekomst een toeristische trekpleister worden voor Suriname voor toeristen die graag naar de maan willen maar de miljoenen voor zo’n missen!


  Maak melding

 8. inplaats dat de heren dit afval achter laten,
  zou het ook een goed plan zijn, om een beetje
  dat vele geld wat er mee verdiend is, nu ook de plantage en de mensen die er onder geleden
  hebben, te helpen, het lijkt mij ook niet meer dan plicht, tegenover de mensheid.


  Maak melding

 9. alle buitenlanders die misbruik maken van suriname dienen meteen ook in het afval gedumpt te worden; of het burgers van bush zijn of van canada, allemaal.. surinamers en vooral politici die dat mogelijk maken, dienen het zelfde lot, boven het hoofd te hangen… maar aangezien onze leiders hypocrieten zijn en hun eigen volk besodemietert, komt er nooit rechtvaardigheid voor het surinaamse belang.!!!


  Maak melding

 10. de laatste tijd lees ik alleen maar ellende.
  mensen worden uit hun huis gegooid. multinationals die geen reet geven om ons volk. ik denk dat wij in opstand moeten komen. de regering naar huis sturen, de multinationals eruit gooien. en met een nieuwe regering aan de slag. al die oude zaka zaka’s tegen de muur.


  Maak melding

 11. Maar beste mensen wacht even. Een sluwe vos geef je toch geen nieuwe kans om je in te pakken met sluwe trukjes.Natuurlijk zullen BHP en Suralco beterschap beloven. Er zijn immers meer kapers op de kust. De Chinezen hebben belangstelling voor de Surinaame bauxiet. Ook India is zich omhaag aan het trekken in de aliminiumindustrie, en ook Rusal een Russiche mega aliminiumgigant is werelwijd actief aan het worden in veel landen. Biliton en Suralco hebben Suriname geen aantoonbare welvaart gebracht en ze gaan ons land in de toekomst dit ook niet brengen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.